sep 27

Välkommen till Västerås Open 2010!

Då var Västerås Open 2010 avslutat. Vad Schacksnack förstått av några kommentarer därifrån så var det en lyckad turnering. ChessResults har den fullständiga prislistan. Foto från turneringen finns här.

Prispallen:
1. IM Hans Tikkanen, Lunds ASK, 7.5 poäng. 
2. Johan Norberg, Västerås SK, 7.0 poäng.
3. IM Jan Johansson, Upsala ASS, 6.5 poäng. 

André Nilsson har sänt en liten rapport från Västerås. 

Turneringssegraren Hans Tikkanen hade vänligheten att kommentera det rafflande partiet (längst ner i detta inlägg) mot Jan Johansson i rond 6, ett parti som förmodligen avgjorde turneringen. 

Om man skulle ta och summera turneringen är vi otroligt nöjda med att ha nått 241 deltagare! Vi led av en viss ”växtvärk”, men i stora drag avlöpte tävlingen smärtfritt och att döma av stämningen bland spelarna och av enkäten vi delade ut, blir det minst lika många som kommer nästa år. 

Några av favoriterna (Ralf Åkesson, Bengt Lindberg) föll ifrån toppstriden tidigt i år, men förhandstippade Hans Tikkanen radade prydligt upp sju raka vinster innan en snabbremi i sista ronden mot slutlige tvåan, Johan Norberg från arrangörsklubben Västerås SK, säkrade segern. 

Kuriosa: Den danska delegationen drabbades av bombdramat på Arlanda i form av inställt flyg, och satte sig resolut och körde bil hela vägen hem. 

Hört i sekretariatet:
– Hur lång är en miniatyr?
– 20 drag …
– Då kör jag ett tag till!

IM Jan Johansson – IM Hans Tikkanen.

Läs de 7 kommentarerna till “Västerås Open 2010 (kommenterat parti)…”

 1. André Nilsson säger:

  Jag vill passa på att tacka alla som var med under Västerås Open-helgen och gjorde den till en så trevlig tillställning. Välkomna tillbaka nästa år!

 2. Niclas Hjelm säger:

  En sak som jag inte tänkte på förrän efteråt, är att det var helt tyst i spellokalen, trots över 200 deltagare som skulle ta sig in och ut genom dörren för att köpa kaffe, gå på toaletten eller ut och röka. Ett gediget arrangemang, som väl är landets tredje största, efter SM och Rilton? Det är starkt av en så ”ung” turnering!

 3. André Nilsson säger:

  Eftersom vi är en ung turnering har vi fortfarande mycket att lära och vi har en lång lista på planerade och önskade förändringar till nästa år: sekretariatets placering, lottningslistornas placering/utformning, bättre belysning i cafédelen och teaterlokalen, gratis isvatten och frukt, skärma av luftkonditioneringen där det drar på spelarna, livesända toppborden på skärmar i lokalen, höja prispengarna osv. Det finns många detaljer att slipa på!

  Men det eftersom så många hade kryssat i ”Mycket bra” i omdömet om turneringen har vi självklart många kvaliteter också: det centrala läget, med billiga hotell och många restauranger precis intill, är svårslaget. Växhuset är bokat till nästa år och hotellen är vidtalade.

  Till nästa år kommer vi att utöka ledarstaben och vi har redan rekryterat en av Sveriges mest rutinerade turneringsarrangörer, som kommer och hjälper oss nästa år. Dessutom tänkte vi trycka upp program-/protokollböcker till alla och ha enhetliga digitalklockor vid samtliga bord (SSF köper in 300 st som ska användas till SM).

  Däremot blir det svårt att göra något åt betänketiden eftersom vi måste avsluta i rimlig tid på söndagen. Annars hade det utan tvekan varit trevligt med ett tidstillägg på 15 min efter 40 drag, utöver de 30 sekunder man får efter varje drag man gör.

  Vi utlovade ett pris till den som kom med de bästa förbättringsförslagen, men av alla fina bidrag var det omöjligt att särskilja de två bästa, så i stället för att på sedvanligt schackmanér tillgripa lotten när alla andra särskiljningsmöjligheter är uttömda, kan vi nästa år hälsa år hälsa Anders Livner och Joakim Pihlstrand-Trulp välkomna att deltaga gratis i Västerås Open. 🙂

  Men innan dess hoppas jag att vi ses på SM i Västerås 16-24 juli nästa år!

 4. Rickard Dahlström säger:

  Nu även med i Lidköpingsnytt !

  http://www.lidkopingsnytt.nu/2010/09/28/lidkopingsspelare-i-internationell-schacktavling/

 5. Magnus Olsson säger:

  Tack själv, André, för ett bra arrangemang!

  Angående att det var tyst i spellokalerna så tror jag att det beror på att det var teaterlokaler med bra akustik. Spelarna var nog inte tystare än på andra turneringar – många bytte några ord efter och före partierna, och som Niclas skriver så gick ju folk in och ut hela tiden. Men till skillnad från t ex en sporthall så var de här lokalerna designade för att ljud från golvet inte skall störa. En bra sak var också att i den ena lokalen (den med de höga bordsnumren) så var det ganska långt från dörren till spelborden, så springet i dörren störde mindre.

  Det enda trista med lokalerna var att de var fönsterlösa, och att den ena hade svarta väggar som sög åt sig allt
  ljus (utom det över brädena, som var bra).

 6. Max Karle säger:

  André: Vilka var de vinnande förbättringsförslagen?

 7. André Nilsson säger:

  Anders och Joakim hade båda flera förslag, av vilka flera har nämnts.

Lämna en kommentar