• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

mar 26
Blindschack.
1 GM Alexander Grischuk Ryssland 2756 8.0
2 GM Magnus Carlsen Norge 2813 6.5
3 GM Vassily Ivanchuk Ukraina 2748 6.5
4 GM Vladimir Kramnik Ryssland 2790 6.5

 

Snabbschack
1 GM Magnus Carlsen Norge 2813 8.0
2 GM Vassily Ivanchuk Ukraina 2748 8.0
3 GM Sergey Karjakin Ryssland 2725 6.5
4 GM Vladimir Kramnik Ryssland 2790 6.5

 

Tabell
Första resultatet är blindschack.
Klicka på resultatet för parti och håll markören stilla för informatrion.
mar 25

amber_2007

Inför sista ronden är world no. 1 – GM Magnus Carlsen – i ledning i de 19th Amber Blindfold and Rapid Tournament (notera att han endast spelat tre remier på 20 partier). Han besegrade GM Ruslan Ponomariov med 2-0 och det var precis det som behövdes för att ta ledningen med en halv poäng före den ende obesegrade i turneringen GM Vassily Ivanchuk, som spelade 1-1 mot tidigare världsmästaren GM Vladimir Kramnik.  

Sista ronden (10) börjar klockan 12.30 och i denna möts GM Alexander Grischuk-Carlsen och Ivanchuk-GM Boris Gelfand. Betänketiden är i blindschackdelen 25 minuter plus 20 sekunder per drag och snabbschacket spelas ocså med 25 minuter men spelarna får endast 10 sekunder i tillägg. Bifogar länken till direktsändningen.

live 

Tabell
Rond 1-10 är blindschack.
Rond 11-20 är snabbschack.
Klicka på resultatet för partiet.
mar 24

amber_2007

Det börjar hetta till i de 19th Amber Blindfold and Rapid Tournament när det återstår två ronder. Efter gårdagen har GM Magnus Carlsen knaprat in en halv poäng på ledaren Vassily Ivanchuk, som fortfarande är obesegrad. Ivanchuk spelade remi i bägge disciplinerna mot GM Vugar Gashimov medan Carlsen besegrade Leinier Dominguez Perez med 1½-½. GM Alexander Grischuk leder blindschackdelen på sju poäng vilket är 1½ före Carlsen och Ivanchuk. Snabbschacket leder Ivanchuk på 6½ poäng vilket är en halva före Carlsen och GM Vladimir Kramnik

Näst sista ronden (10) börjar klockan 14.30 och i denna möts Ivanchuk-Kramnik och Carlsen-Ponomariov. Betänketiden är i blindschackdelen 25 minuter plus 20 sekunder per drag och snabbschacket spelas ocså med 25 minuter men spelarna får endast 10 sekunder i tillägg. Bifogar länken till direktsändningen.

live 

Tabell
Rond 1-9 är blindschack.
Rond 10-18 är snabbschack.
Klicka på resultatet för partiet.
mar 22

amber_2007

GM Vassily Ivanchuk vägrar att förlora i 19th Amber Blindfold and Rapid Tournament. Han utökade sin ledning till en hel poäng inför de återstående tre ronderna. I rond 8, som spelades i går, blev det remi i bägge partierna mot kubanen GM Leinier Dominguez Perez. GM Magnus Carlsen och GM Vladimir Kramnik hade en intressant uppgörelse, som den förre förlorade med ½-1½, efter det att han antagligen missat en fortsättning i blindschacket som lett till remi. GM Alexander Grischuk är en hejare på blindschack. Den disciplinen leder han en poäng före Ivanchuk och Carlsen. Men det går ”dåligt” i snabbschacket där han endast mäktat med tre poäng av åtta möjliga.

I dag är det spelledigt i Nice. Morgondagens rond (9) börjar klockan 14.30. Betänketiden är i blindschackdelen 25 minuter plus 20 sekunder per drag och snabbschacket spelas ocså med 25 minuter men spelarna får endast 10 sekunder i tillägg. Bifogar länken till direktsändningen.

 live 

Tabell
Rond 1-8 är blindschack.
Rond 9-16 är snabbschack.
Klicka på resultatet för partiet.
mar 20

amber_2007

I de ”19th Amber Blindfold and Rapid Tournament” spelades en av de första ”finalerna” i går när GM Magnus Carlsen och GM Boris Gelfand drabbade samman. Boris fick inga poäng med sig utan den unge norrmannen kunde besegra förra årets World Cup segrare med 2-0. I och med att GM Vassily Ivanchuk endast mäktade med oavgjort mot GM Ruslan Ponomariov är Magnus i ensam ledning efter halva turneringen. GM Jan Smeets spelade 1-1 mot GM Vladimir Kramnik efter att ha vunnit blindschacket. Jan kunde därmed lämna över sista platsen till GM Leinier Dominquez Perez som förlorade med 2-0 mot GM Sergey Karjakin. Resultat framgår av tabellen. 

Ronderna startar dagligen klockan 14.30 undantaget den 22 mars. Betänketiden är i blindschackdelen 25 minuter plus 20 sekunder per drag och snabbschacket spelas ocså med 25 minuter men spelarna får endast 10 sekunder i tillägg. Bifogar länken till direktsändningen.

 live 

Rond 1-6 är blindschack.
Rond 7-12 är snabbschack.
Klicka på resultatet för partiet.
mar 19

amber_2007

De ”19th Amber Blindfold and Rapid Tournament” spelas på det världsberömda hotellet Palais de la Mediterranée i Nice fram till den 25 mars.Det framgår av tabellen att några av världens starkaste spelare är på plats för att göra upp om den imponerande prispotten som enligt uppgift uppgår till € 216 000.

I går spelades femte ronden och det blev 1-1 i prestigemötet mellan GM Magnus Carlsen och GM Sergey Karjakin. Eftersom den hittills obesegrade  GM Vassily Ivanchuk kunde bokföra siffrorna 1½-½ mot holländaren Jan Smeets har han tagit ledningen med en halva före Carlsen och GM Boris Gelfand. Den senare vann åter med siffrorna 2-0. GM Vladimir Kramnik kom tillbaka efter förlusten mot Gelfand i rond fyra och besegrade GM Ruslan Ponomariov med 2-0. GM Levon Aronian, de senaste två årens turneringssegrare, verkar vara helt ur slag och han fortsätter kräftgången i tabellen efter fölust med 0-2 mot GM Peter Svidler.

Ronderna startar dagligen klockan 14.30 undantaget den 17 och 22 mars. Betänketiden är i blindschackdelen 25 minuter plus 20 sekunder per drag och snabbschacket spelas ocså med 25 minuter men spelarna får endast 10 sekunder i tillägg. Bifogar länken till direktsändningen.

 live 

Rond 1-5 är blindschack.
Rond 6-10 är snabbschack.
Klicka på resultatet för partiet.
mar 15

amber_2007

GM Magnus Carlsen kom igen rejält efter första rondens dubbelförlust mot GM Vassily Ivanchuk i ”19th Amber Blindfold and Rapid Tournament”. I går vann han övertygande mot de två senaste årens segrare GM Levon Aronian både i blind- och snabbschack. I blindschacket offrade Magnus en pjäs i mittspelet och fick en bra ställning men enligt experterna hade den gått att försvara om Aronian spelat på bästa sätt. I snabbschacket fick Levon dålig tid och kunde inte hålla ihop spelet.

Rond 3 (snabbschacket omvända färger).
14.30/17.45 Blind/snabb A. Grischuk-B. Gelfand 
    L. Dominiquez-R Ponomariov
    V. Gashimov-V. Kramnik 
16.00/19.15 Blind/snabb P. Svidler-M.Carlsen
    S. Karjakin-V. Ivanchuk
    J. Smeets-L. Aronian

 

Ronderna startar dagligen klockan 14.30 undantaget den 17 och 22 mars. Betänketiden är i blindschackdelen 25 minuter plus 20 sekunder per drag och snabbschacket spelas ocså med 25 minuter men spelarna får endast 10 sekunder i tillägg. Bifogar länken till direktsändningen.

 live 

Bifogar partierna från blind- och snabbschacket var för sig. Nederst finns tabellen.
Klicka på resultatet för partiet.


mar 14

amber_2007

I går startade den penningstinna ”19th Amber Blindfold and Rapid Tournament” med några av världens starkaste spelare bland deltagarna. De skall göra upp om den inte föraktfulla prissumman som är på € 216 000. Det är endast Världsmästaren Vis. Anand och GM Veselin Topalov som saknas. Men de har annat att göra med förberedelserna inför sin match om VM-titeln.

World no. 1 GM Magnus Carlsen försökte överraska sin motståndare – GM Vassily Ivanchuk – med att inleda blindschacket med 1. a3 men det föll inte väl ut. Därefter följde snabbschack och Magnus förlorade även detta. I och med dubbelförlusten parkerar han för tillfället sist i tabellen. Han har möjlighet att förbättra sin position genom att besegra dagens motståndare GM Levon Aronian.

Rond 2 (snabbschacket omvända färger).
14.30/17.45 Blind/snabb L. Aronian-M.Carlsen
    J. Smeets-S.Karjakin
    V.Ivanchuk-P.Svidler
16.00/19.15 Blind/snabb B.Gelfand-V.Gashimov
    V.Kramnik-L.Dominguez
    R.Ponomariov-A.Grischuk

 

Ronderna startar dagligen klockan 14.30 undantaget den 17 och 22 mars. Betänketiden är i blindschackdelen 25 minuter plus 20 sekunder per drag och snabbschacket spelas ocså med 25 minuter men spelarna får endast 10 sekunder i tillägg. Bifogar länken till direktsändningen.

 live 

Bifogar partierna från blind- och snabbschacket var för sig. Nederst finns tabellen.
Klicka på resultatet för partiet.