Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.









KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.









KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare









Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.









Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....









Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.









KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren









KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.









apr 25


Danmarksmästaren GM Allan Stig Rasmussen. Foto hemsidan. 

Danska Mästerskapet 2011 är avslutat och GM Allan Stig Rasmussen (Jetsmark) blev mästare för andra året i rad. Inför sista ronden var det IM Steffen Pedersen (Sydøstfyn) och IM Mads Andersen (Skanderborg SK) som hade möjlighet att utmana. Rasmussen och Pedersen spelade remi och så återstod Andersen, men när han gav upp mot GM Jacob Aagaard var saken klar. Förlusten innebar att IM Mikkel Antonsen (Næstved) passerade och tog bronsmedaljen.

Prislista och partier.
9 ronder.
Klicka på resultatet för partiet.

Håll markören stilla över resultatet för information.




apr 23

 

Landsholdsklassen i Danska Mästerskapet 2011 har en rond kvar att spela. Inför denna leder GM Allan Stig Rasmussen en halv poäng före två förföljare (notera att sista ronden startar klockan 12.00 i morgon

Spelscemat för sista ronden:
Kristian Seegert – IM Mikkel Antonsen, GM Jacob Aagaard – IM Mads Andersen, GM Allan Stig Rasmussen – IM Steffen Pedersen, GM Lars Schandorff – IM Simon Becker-Jensen och IM Rasmus Skytte – IM Jens Kristiansen

Tabell och partier.
Rond 1-8.
Klicka på resultatet för partiet.

Håll markören stilla över resultatet för information.




apr 21


Två av favoriterna till mästerskapet GM Jacob Aagaard och GM Allan Stig Rasmussen.
Foto hemsidan.

Danska Mästerskapet 2011 är halvvägs. Toppen av tabellen är intressant. Leder gör IM Jens Kristiansen och GM Allan Stig Rasmussen på 3½ poäng. Därefter följer fyra spelare med 3.0 poäng. I den förföljande gruppen ingår den näst högst rankade i turneringen – GM Jacob Aagaard.    

Tabell och partier.
Rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.

Håll markören stilla över resultatet för information.




apr 19

I Danmark är det normalt runt påskhelgen som det Danska Mästerskapet går av stapeln, så även i år. Det är Odense som är spelort. I lördags började spelet och det pågår till den den 24:e. I Landsholdsklassen är det 10 deltagare och högst rankad av dessa är GM Allan Stig Rasmussen (2535). Men det är inte han som leder efter tre ronder utan det gör IM Simon Bekker-Jensen i ensamt majestät med 2½ poäng. Noterbart är att de tre deltagande stormästarna ligger en bra bit ner i ”prislistan” , men det återstår 6 ronder att spela så ännu finns det utrymme för att förbättra placeringen.

Tabell och partier.
Rond 1-3.
Klicka på resultatet för partiet.

Håll markören stilla över resultatet för information.




aug 17

Välkommen till SS Manhems schackvecka 2010!

Blåst på konfekten blev de som bänkat sig framför datorerna för att följa toppmötet i SS Manhems schackvecka 2010 i Göteborg  mellan GM Allan Stig Rassmusen och GM Emanuel Berg, för de rökte fredspipa redan efter 12 drag. Nu verkar det mer eller mindre klart att Emanuel kommer att ta hem segerbucklan. Han möter i dag FM Magnus Carlhammar och om inget oförutsett inträffar bör Emanuel vinna det partiet som vit.

GM Tiger Hillarp Persson möter som svart klubbkamraten från Lunds ASK IM Hans Tikkanen. De andra stormästarna  – Mikhail Ivanov och Allan Stig Rasmussen – ställs mot varandra. När resultaten, från dessa partier, blir kända i kväll kommer det ha klarnat betydligt om vem som kommer att dyka upp, tillsammans med GM Emanuel Berg,  på prispallen efter sista ronden i morgon.  

Partierna från GM-gruppen kommer att direktsändas. Rond 8 startar klockan 14.00. Sista ronden, onsdagen  den 18:e, då är starttiden klockan 10.00. För de som önskar följa dramatiken på plats är adressen Vegagatan 20.

live

Tabell och partier från GM turneringen.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.




apr 05

dmb 2010

GM Allan Stig Rasmussen höll undan över mållinjen och kan därmed titulera sig Danmarksmästare ett år framåt. I sista ronden tog Allan remi mot GM Lars Schandorff redan efter 14 drag och så var det upp till den ende som kunde framtvinga särspel – GM Sune Berg Hansen – att vinna mot IM Jacob Vang Glud men efter 48 drag ställde Sune in vinstförsöket när ställningen var helt utjämnad.   

 Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information




apr 03

DM 2010

IM Jacob Vang Glud som Scahcksnack mer eller mindre räknat ut i gårdagens rapport från Danska Mästerskapet kom rejält tillbaka och besegrade en av förhandsfavoriterna – Jacob Aagard Madsen – i rond sju. Den senare är därmed, med största sannolikhet, borta från spelet om titeln eftersom han är två poäng efter ledaren GM Allan Stig Rasmussen. Det står därmed mellan Rasmussen och GM Sune Berg Hansen vem som skall få titulera sig Danmarksmästare i morgon. De möttes i rond fyra med remi som resultat.  

I näst sista ronden (8) möter Rasmussen den ”pånyttfödde” Glud och Hansen IM Jens Ove Fries Nielsen. Partierna går att följa i direktsändning med start klockan 13.00.   

live

 Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information




apr 02

DM 2010

Det är överraskande att IM Jacob Vang Glud, en av Danmarks mest lovande spelare, tydligen helt tappat formen inför Danska Mästerskapet. Han har hittills endast mäktat med två remier på de sex ronderna som spelats och den poängskörden placerar honom på sista plats i turneringen.

Leder gör GM Allan Stig Rasmussen med en hel poäng och vid en titt på vem han har kvar att möta framstår han mer och mer som en trolig mästare.  Rond 7 spelas i dag med start klockan 13.00 och den går att följa i direktsändning. Då möts bland annat IM Jens Ove Fries Nielsen-Rasmussen, Glud-GM Jacob Aagard Madsen och IM Steffen Pedersen-GM Sune Berg Hansen.  

live

 Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information




apr 01

DM 2010

Då har spelet om vem som skall bli Danmarksmästare 2010 kommit halvvägs. Danska Mästerskapet spelas i Hilleröd till och med den 5 april. Men för de som tänkt sig ett besök Annandag Påsk för att följa Landsholdsklassen och hylla mästaren får tänka om. Felaktigt uppgav Schacksnack i gårdagens inlägg att sista ronden spelades då. Rond 9 spelas dagen före.

GM Allan Stig Rasmussen ”vägrar” att lämna första platsen ifrån sig. Avståndet mellan honom och förföljarna, undantaget GM Sune Berg Hansen, har utökats. De två möttes i rond fyra med remi som följd. Rond 6 spelas i dag med start klockan 13.00 och den går att följa i direktsändning. Då möts bland annat Rasmussen-IM Steffen Pedersen och Hansen-IM Mikkel Djemæs Antonsen

live

 Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information




mar 31

DM 2010

I rond fyra, som spelades i går, i Danska Mästerskapet gick tre partier till avgörande. Det var stormästarna Jacob Aagaard, Lars Schandorff och FM Mads Andersen som plockade välbehövliga helpoäng. Slutställningen i Aagards bra genomförda parti mot Mikkel Djemæ Antonsen hör inte till de vanliga. Det är nästan så att det platsat som partislut på Schacksnack. Detta innebär att det endast skiljer en poäng mellan plats ett, GM Allan Stig Rasmussen, och åtta. Det kan bli en dramatisk avslutning Annandag Påsk då sista ronden spelas.  

Rond 5 spelas i dag med start klockan 13.00 och den går att följa i direktsändning.

live

 Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information






Tidigare artiklar