Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

aug 10

Sverigebekantingen (Sigemans) GM Alexei Shirov har utkämpat en match mot GM Viktor Laznicka i Tjeckien. Matchen var sex partier lång och det blev enligt siffrorna en ”lätt” match för Alexei som segrade med 4-2 utan att förlora något parti.

För att popularisera schacket är en väg att spela vänskapsmatcher. Kanske något för de svenska elitspelarna, men det gäller att hitta en sponsor eller många. Schacksnack satsar 500 kronor för att få en match till stånd (Hammer-Grandelius t.ex.). Hör av er om hur mycket ni är beredda att bidraga med! Blir det tillräckligt kanske det kan bli en match under hösten någonstans i Sverige.

Prislista och partier rond 1-6.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 04

Argentina har kategori 13 turneringen som spelats i Buenos Aires avslutats och den högst rankade – GM Alexei Shirov – vann turneringen obesegrad med fyra vinster och tre remier. Det räckte för att förpassa GM Ruben Felgaer till andra platsen en hel poäng efter. Enda förlusten kom mot turneringssegraren i ett parti med en mycker förvånande avslutning.

Tabell och partier rond 1-7.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jun 01

Argentina har kategori 13 turneringens högst rankade – GM Alexei Shirov – tagit ledningen efter rond fem av sju efter att ha besegrat tidigare ledaren GM Ruben Felgaer efter det att den senare gjort en stor tabbe i näst sista draget. Det var väl knappast tvunget att spela som han gjorde?

Tabell och partier rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.maj 31

Argentina har de kommit fyra ronder på väg och hur det utvecklats sedan Schacksnack skrev något om turneringen framgår av tabellen nederst i inlägget. Det kan bli ändring i denna för GM Alexei Shirov möter i tur och ordning ledaren GM Ruben Felgaer idag och den 1:e juni GM Andres Rodriquez Vila.

Tabell och partier rond 1-4.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.maj 29

I går startade en turnering i Argentina närmare bestämt i huvudstaden Buenos Aires och den enkelrondiga turneringen avslutas på söndag. Det är åtta deltagare och sex av dessa är från arrangörslandet. Den mest långväga gästen och storfavorit till turneringssegern är den 48:e rankade i världen GM Alexei Shirov, som vi på dessa nordliga breddgrader känner från Sigemans i fjol, men där gjorde han inte något större avtryck.

Tabell och partier rond 1-2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.feb 20

GM Alexander Moriozevich från Ryssland kunde med en halv poängs marginal, till sigemanbekantingen GM Alexei Shirov och GM Igor Kovalenko, vinna Vladimir Petrov Memorial 2012 (snabbschack: 15min+6 sekunder) i Litauen som avslutades i går.

 

Prislista och partier rond 1-8.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.feb 18

GM Alexei Shirov är en av fyra inbjudna superstormästare till Vladimir Petrov Memorial 2012 (snabbschack: 15min+6 sekunder) i Litauen och där de fyra första ronderna av sju spelades i dag. Övriga deltagare framgår av bifogad tabell.

 

Tabell och partier rond 1-4.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.feb 02

Den 17-årige kvinnliga Världsmästaren GM Hou Yifan (2605) från Kina har i Gibraltar visat ”grabbarna” var skåpet skall stå! I går vann hon mot GM Alexei Shirov (2710), tredje vinsten i rad mot 2700-spelare, på ett övertygande sätt och när samtidigt GM Michael Adams endast mäktade med remi är hon i ensam ledning inför sista ronden (börjar klockan 11.00). I dag möter hon som vit en annan Världsmästare nämligen dubble Juniorvärldsmästaren GM Shakhriyar Mamedyarov, AZE (2747).

ChessBase: Hou Yifan is a game away from winning the strongest open chess tournament in history said the tournament press release in caps. No-one here in Gibraltar at the 2012 Tradewise Gibraltar Chess Festival can quite believe it. A quiet, polite, 17-year old girl, here with her mother….

Vinner Yifan turneringen, om flera kommer på samma poäng är det särspel om första priset direkt efter ordinarie rond, reser hon tillbaka till Kina med £30 000 i prispengar!

Prispallen inför sista ronden (10) – 256 deltagare .
1 GM Hou Yifan 2605 7.5 2892.0
2 GM Michael Adams 2724 7.0 2826.0
3 GM Shakhriyar Mamedyarov 2747 7.0 2808.0

 

Schacksnack återkommer med en utförligare distansrapport i morgon. Bäst går det för GM Pia Cramling och GM Emanuel Berg som bägge har 6.0 poäng. De kommer att kunna följas i direktsändning på skärm 2 och 3. Emanuel möter fransmannen GM Maxime Vachier-Lagrave (2699) medan Pia får ta sig an GM Kaido Kulaots, EST (2581). I övrigt hänvisas till Chess-Results.

live live live
Gibraltar kl. 11.00 – rond 10 (sista)

 

Svenskarnas partier rond 1-9.
Om några saknas kan det bero på att de varit spellediga.
feb 01

 

I Gibraltar leder den kvinnliga Världsmästaren Hou Yifan (hennes vinstparti i går) från Kina på samma poäng som GM Michael Adams men med bättre kvallitetspoäng. I dag möter hon, som svart, sigemanbekantingen GM Alexi Shirov (2710).

Bäst av svenskarna är GM Pia Cramling som endast är en poäng efter de två i toppen på tabellen efter vinsten i går mot WGM Swaminathan Soumya, IND (2280). Svenske Juniormästaren Eric Vaarala drabbade samman med IM Patrik Lyrberg (41) och det resulterade i vinst för den sistnämnde som därmed har parkerat på 5.0 poäng tillsammans med GM Emanuel Berg (46).

Pia möter i dag GM Sabino Brunello, ITA (2581) och ”stormästaredödaren” IM Patrik ställs mot ytterligare en GM nämligen Alberto David, LUX (2598). Emanuel möter sydamerikanen IM Brito Molina, BRA (2415) men tyvärr kommer ingen av svenskarna att figurera i den officiella direktsändningen. I övrigt, vad gäller placeringar och spelschema rekommenderas Chess-Results.

Svenskarnas partier rond 1-8. (Översta partiet Hou Yifan – Judit Polgar från rond 7).
Om någon saknas kan det bero på att de varit spellediga.
jan 24

Det är mycket schack för tillfället att bevaka. ”TSCT 2012″ håller på för fullt och där är det regerande Sverigemästaren GM Hans Tikkanen, Lunds ASK, som är intressant att följa för svenskarna.

I går var det öppningscermoni i Gibraltar. Det är en mycket stark turnering som pågår till den 2 februari då 10 ronder är avverkade. Inte mindre än 56 stormästare är på plats och högst rankad av dessa är 5-faldige Ryske mästaren GM Peter Svidler (2749) tätt följd av tvåfaldige Juniorvärldsmästaren GM Shakhriyar Mamedyarov (2747). 17 svenskar deltager i högsta gruppen – Master – och bland dessa finns Team Viking spelarna GM Emanuel Berg och GM Pia Cramling.

Det går utmärkt att följa turneringen på Chess-Results och där finns redan spelschemat för rond ett utlagt. För att nämna något: IM Patrik Lyrberg möter som svart sigemansbekantingen GM Alexei Shirov, GM Humpy Koneru-Johan Henriksson, GM Alexis Cabrera– Eric Vaarala och IM Marc Arnold– Jan-Olof Lind, det kan bli en svettig eftermiddag för svenskarna.

Schacksnack kommer naturligtvis att distansrapportera från turneringen och publicera partier för genomspelning. Länkarna till direktsändningen finns i nästa inlägg.

Tidigare artiklar