• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jan 06


Foto Lars OA Hedlund.

Tyvärr hade inte Schacksnack något bra foto av turneringens två segrare i går. Avslutar rapporteringen om årets upplaga av Rilton med att avslöja att Schacksnack nåtts av email där den huvudansvarige för turneringens genomförande Jan Wikander, till vänster på fotot, har fått mycket beröm för det utmärkta sätt som turneringen arrangerades. GM Aleksandr Shimanov segrade i turneringen i ensamt majestät.jan 05


Vad skall man göra nu då? Foto Lars OA Hedlund.

Då var årets upplaga av Rilton Cup avslutad. GM Aleksandr Shimanov, Ryssland, spelade remi i dag, precis som Schacksnack trodde i gårdagens inlägg, mot landsmannen GM Sergey Ivanov och i och med det var han ensam turneringssegrare. Glädjande ur svensk synvinkel var att GM Slavko Cicak belade, efter särskiljning, andra platsen. Fullständig redovisning av turneringen finns på Chess-Results.

1 GM Aleksandr Shimanov 2549 7.5
2 GM Slavko Cicak, Eksjö SK 2566 6.5
3 GM Dragan Solak 2629 6.5

 

Bifogar partierna som visats i direktsändning från Rilton Cup rond 1-9 plus ytterligare något för genomspelning.


I enkelt utförande bifogas samtliga partier från Rilton Cup rond 1-9.
jan 05


GM Dragan Solak – GM Slavko Cicak, Eksjö SK, (½-½). Foto Lars OA Hedlund.

Vem vinner årets upplaga av Rilton Cup? Den frågan hade Schacksnack i går och det blev betydligt lättare att ge rätt svar efter resultaten i näst sista ronden. Aleksandr Shimanov besegrade GM Eduardas Rozentalis och eftersom övriga partier i toppen på tabellen gick hans väg leder han med en hel poäng inför sista ronden. I denna möter han landsmannen GM Sergey Ivanov och ett remiresultat skulle nog inte överraska någon.

Närmast en plats på prispallen av svenskarna är GM Slavko Cicak från Eksjö SK. Han ligger delad tvåa och han möter polacken GM Bartosz Socko i dag.

Den titellöse Linus Johansson från Limhamns SK har överraskat stort i turneringen. Den minnesgode kommer säkert i håg att han i första ronden besegrade stormästaren Monica Socko och i andra ronden spela remi mot GM Sergey Ivanov (partierna finns för genomspelning längre ner i inlägget)! Inför sista ronden är han obesegrad på en 18:e plats med fem poäng vilket ger honom en prestationsrating på 2518, vilket för respekt med sig. I dag möter han som vit en annan svensk nämligen GM Lars Karlsson, SK Rockaden Stockholm.

I direktsändningen som startar klockan 12.00 kommer det att dyka upp fyra svenskar och vilka det är och deras motståndare finns utförligt angivet på Chess-Results.

Bifogar partierna som visats i direktsändning från Rilton Cup rond 1-8 plus ytterligare något för genomspelning.


I enkelt utförande bifogas samtliga partier från Rilton Cup rond 1-8.
jan 04


Fantastiskt att vårt spel mitt under storhelgerna kan samla så mycket folk så länge! Foto Lars OA Hedlund.

Vem vinner årets upplaga av Rilton Cup? Det är en 10 000 kronors fråga. Bäst till ligger ryssen Aleksandr Shimanov som leder med en halv poäng före fyra spelare där en av dem är svensken GM Slavko Cicak från Eksjö SK, som i dag möter turken GM Dragan Solak som svart.

Men kanske segraren skall sökas i bland de sex som har fem poäng? Bland dessa finns Sverigemästarna GM Hans Tikkanen, Lunds ASK, och GM Stellan Brynell, Limhamns SK. Tyvärr kommer de att mötas i dag, med Hans som vit, vilket kan innebära att de spolierar sina chanser till en topplacering… En annan svensk som åter klättrat upp bland de som kommer att kunna följas i direktsändning är Daniel Semcesen, Team Viking. Han är för långt efter för att kunna blanda sig i segerdiskussionen men en vinst i dag mot indiern GM Tejas Bakre hade suttit fint.

Resultat, placeringar och spelschema går utmärkt att ta del avpå Chess-Results.

Bifogar partierna som visats i direktsändning från Rilton Cup rond 1-7 plus ytterligare något för genomspelning.


I enkelt utförande bifogas samtliga partier från Rilton Cup rond 1-7.
jan 03


Huvudpersoner under rond 6 GM Hans Tikkanen-Dragan Solak (0-1). Foto Lars OA Hedlund.

Nu är de spännande i Rilton Cup när storheterna har börjat göra upp om topplaceringarna. Det går bra för flera av svenskarna med ett extra plus för GM Slavko Cicak, Eksjö SK, som är med bland de fyra bästa i tabellen när det återstår tre ronder att spela. I går vann han mot GM Grzegorz Gajewski i ett långt engelskt parti. En annan svensk som vid vinst hade möjlighet att blanda sig en plats på prispallen var GM Hans Tikkanen, Lunds ASK, men tyvärr fick han ge sig mot den turkiske stormästaren Dragan Solak och kasade ner en del i tabellen. I dag får han, som svart, ta sig an en annan svensk IM Victor Nithander, SS Manhem Göteborg. En spelare som smugit sig fram lite i skymundan är Malta Open segraren GM Stellan Brynell som endast är en poäng efter ledaren GM Aleksandr Shimanov från Ryssland.

Övriga resultat, placeringar och spelschema finns på Chess-Results.

I dagens rond (7) kommer vi att kunna följa följande svenskar i direktsändning: GM Eduardas Rozentalis (2586)-GM Slavko Cicak (2566), GM Stellan Brynell (2486)-GM Sergey Volkov (2626) och IM Axel Smith (2480)-GM Erwin L´Ami (2594).

Bifogar partierna som visats i direktsändning från Rilton Cup rond 1-6 plus ytterligare något för genomspelning.


I enkelt utförande bifogas samtliga partier från Rilton Cup rond 1-6.
jan 02


Var det någon som sa att schack inte är spännande? Foto: Lars OA Hedlund.

I går spelades femte ronden i Rilton Cup och efter denna har GM Aleksandr Shimanov från Ryssland rykt med en halv poäng. Han jagas av sju spelare på fyra poäng och två av dessa är svenskar nämligen GM Slavko Cicak, Eksjö SK, och GM Hans Tikkanen, Lunds ASK. Det kan bli en svettig eftermiddag för spelschemat, som finns på Chess-Results, visar att de ställts mot tvåan och fyran i turneringen 2600-spelarna GM Grzegorz Gajewski från Polen och GM Dragan Solak Turkiet. Ytterligare svenskar kommer i direktsändning, som startar klockan 15.00, och det är IM Axel Smith som svart mot GM Bartosz Socko och GM Ralf Åkesson som möter fjolårssegraren GM Sergey Volkov från Ryssland.

Bifogar partierna som visats i direktsändning från Rilton Cup rond 1-5 plus ytterligare något för genomspelning.


I enkelt utförande bifogas samtliga partier från Rilton Cup rond 1-5.


 dec 30


Dr. Tore Rilton

Dr. Tore Rilton är mannen som gjort det möjligt att det år efter år finns möjlighet att samla flera utländska titelinnehavare och stora delar av sverigeeliten i Stockholm runt årsskiftet.

I dag spelades fjärde ronden i Rilton Cup och efter denna är det två svenskar med i den absoluta toppen och det är (2) GM Slavko Cicak, Eksjö SK, och (3) IM Axel Smith, Lunds ASK som bägge har 3½ poäng vilket är en halva efter ledaren GM Aleksandr Shimanov från Ryssland.. I morgon är det spelledigt så det blir först på nyårsdagen klockan 15.00 de dyker upp i direktsändning igen och då tillsammans med bland annat GM Stellan Brynell, Limhamns SK, IM Victor Nithander, SS Manhem Göteborg, och GM Hans Tikkanen, Lunds ASK. Övriga resultat från dagens rond och fullständigt spelschema för kommande rond finns på Chess-Results.

Bifogar partierna som visats i direktsändning från Rilton Cup rond 1-4 plus ytterligare något för genomspelning.


I enkelt utförande samtliga partier från Rilton Cup rond 1-4.
jan 05
Direktsändning sista ronden (9).
GM Macieja Bartlomiej (5½) Polen 2636 0-1 GM Sergey Volkov (7) Ryssland 2594
GM Aleksandr Shimanov (7) Ryssland 2516 ½-½ GM Ivan Sokolov (5½) BIH 2642
GM Emanuel Berg, Burgsviks SK (5½) Sverige 2627 ½-½ GM Arkadij Naiditsch (6) Tyskland 2685
GM Sergey Ivanov (5½) Ryssland 2536 1-0 GM Nils Grandelius, Lunds ASK (6) Sverige 2525
GM Lars Karlsson, SK Rockaden Stockholm (5½) Sverige 2466 ½-½ GM David Berczes (5½) Ungern 2526

 

Ovanstående tabell visar, som beskrivs, deltagarna i direktsändningen från sista ronden i Rilton Cup 2010/11. Bland dessa kommer segraren i turneringen att finnas. Det är nog inte en alltför vild gisning att det blir någon i duon med 7 poäng – GM Sergey Volkov och GM Aleksandr Shimanov – från Ryssland. Tyvärr förlorade det svenska hoppet GM Nils Grandelius i går mot Shimanov och bör ha spolierat möjligheten att klättra högst upp på prispallen. Det är mycket som skall gå hans väg om detta skall bli en realitet och Sverige få en turneringssegrare, den första sedan GM Ralf Åkesson 2003/04. 

Dagens direktsändning startar klockan 17.00 med fem partier. Betänketiden är 40 drag på två timmar + 30 minuter för att avsluta partiet. 

live
 
 Tabell och partier.
Rond I-VII.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.jan 04

Rilton

 

Rilton Cup fortsätter GM Nils Grandelius att skörda lagrar. I går var det den polske stormästaren GM Macieja Bartlomiej som fick känna på skånska muskler. När näst sista ronden spelas i dag är Nils i tredelad ledning med ryssarna GM Sergey Volkov och GM Aleksandr Shimanov. 1½ poäng till och han blir kanske den förste svenske segraren i turneringen sedan 2003/04 då GM Ralf Åkesson vann.

Svenska spelare, utöver Nils, som på allvar blandat sig i kampen om topplaceringarna är stormästarna Lars Karlsson, tidigare nämnde Åkesson och Tiger Hillarp Persson. Vem de möter i näst sista ronden framgår av bifogat spelschema för direktsändningen.   

Spelschemat i övrigt för rond 8 finns på ChessResults och på detta går det att utläsa att bland annat GM Emanuel Berg och GM Stellan Brynell skall mötas. 

Direktsändning rond 8.
GM Nils Grandelius, Lunds ASK Sverige 2525 0-1 GM Aleksandr Shimanov Ryssland 2516
GM Sergey Volkov Ryssland 2594 1-0 GM Lars Karlsson, SK Rockaden Stockholm Sverige 2466
GM Arkadij Naiditsch Tyskland 2685 1-0 FM Frode Urkedal Norge 2438
GM Ralf Åkesson, Västerås SK Sverige 2434 ½-½ GM Macieja Bartlomiej Polen 2636
GM Ivan Sokolov BIH 2642 1-0 GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK Sverige 2528

 

Dagens direktsändning startar klockan 17.00 med fem partier. Betänketiden är 40 drag på två timmar + 30 minuter för att avsluta partiet. 

live

Tabell och partier.
Rond I-VI.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.