• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

apr 19

   

I Dubai open 2011 har de svenska stormästarna Emanuel Berg och Pontus Carlsson (bilderna från den officiella hemsidan) deltagit. Bägge kom snäppet bättre än sin startranking och det är de nog nöjda med. GM Abhijeet Gupta från Indien, rankad som nummer 20, segrade i ensamt majestät och inte nog med det även silvermedaljen, eller vad det nu är som delas ut, gick till en landsman. Gupta kunde därmed kvittera ut den odelade prischecken som var på US$ 8 000. För sin 10 plats kunde Emanuel också stoppa några sköna US$ i fickan inför hemresan. 

Fullständiga tabeller, rondschema och mycket annat finns på Chess-Results.

1 GM Abhijeet Gupta 2580 7.5 2725
2 GM Parimarjan Negi 2618 7.0 2737
3 GM Csaba Balogh 2601 7.0 2731
10 GM Emanuel Berg 2612 6.5 2617
26 GM Pontus Carlsson 2496 6.0 2480

 

Svenskarnas partier utom rond 7 som ej är publicerat.mar 04

I finalmötet i Reykjavik Open 2010 mellan GM Hannes Stefansson och GM Abhijeet Gupta blev det remi och totalt sju poäng. Detta innebar att två andra tog chansen att hinna i kapp vilket framgår av bifogad tabell. Placerad på första plats blev den, från tidigare Sigemanturneringar i Malmö, välkände GM Ivan Sokolov (bilden).

Det blev en nattsvart sista rond för svenskarna. Samtliga förlorade. Den ende som spelade bättre i turneringen än sin startrating var Eric Vaarala. Utöver sin fina prestationsrating ökade han sitt elotal med drygt 36 poäng.

Slutställningen och prestationsrating efter nio ronder (104 deltagare)
1 GM Ivan Sokolov BIH 2649 7.0 2714
2 GM Yuriy Kuzubov Ukraina 2634 7.0 2685
3 GM Abhijeet Gupta Indien 2577 7.0 2656
4 GM Hannes Stefansson Island 2574 7.0 2675
25 IM Nils Grandelius, Lunds ASK Sverige 2515 5.5 2448
48 GM Tiger Hillarp-Persson, Lunds ASK Sverige 2581 4.5 2357
51 Eric Vaarala, Hornsdals SK Sverige 2032 4.5 2258
62 WIM Christin Andersson, SK Bara Bönder Sverige 2135 4.0 2129


Samtliga partier, nio ronder, av svenskarna.
mar 03
IM Nils Grandelius 2010

IM Nils Grandelius

Inför sista ronden i Reykjavik Open 2010, som spelas i dag med start klockan 14.00, har hemmasonen GM Hannes Stefansson möjlighet att triumfera i sagoöns egen turnering. Han är i ledning tillsammans med indiern GM Abhijeet Gupta och de möts i dag med Hannes som vit.  

IM Nils Grandelius är den ende av svenskarna  som har möjlighet till en mer framskjuten placering efter det att GM Tiger Hillarp-Persson förlorade i går. Nils möter i dag i direktsändning som svart, turneringens högst rankade spelare, GM Vladimir Baklan, UKR (2654). 

Ställningen och prestationsrating efter rond 8 (104 deltagare)
1 GM Hannes Stefansson Island  2574 6.5 2691
2 GM Abhijeet Gupta Indien  2577 6.5 2670
3 GM Ivan Sokolov BIH  2649 6.0 2679
16 IM Nils Grandelius, Lunds ASK Sverige 2515 5.5 2473
37 GM Tiger Hillarp-Persson, Lunds ASK Sverige 2581 4.5 2396
42 Eric Vaarala, Hornsdals SK Sverige 2032 4.5 2284
54 WIM Christin Andersson, SK Bara Bönder Sverige 2135 4.0 2149


Svenskarnas partier från rond 1-8.
jan 29

corus 2010b

I GM-C är det kamp. På den senaste 21 partierna har endast ett slutat med delad poäng och det var i rond nio mellan GM Zhaoqin Peng och WGM Swaminathan Soumya. IM Nils Grandelius fick som vit i dagens rond mot GM Abhijeet Gupta, i en Grünfeld, stora problem som till slut blev honom övermäktiga. I morgon kommer amerikanaren GM Ray Robson (2570) att ha vitt mot Nils. 

Leder GM-C gör Li Chao (Mr. xf7) från Kina. Han har en förlust och den kom mot Nils efter det att Li offrat omotiverat på f7. I dag var det dags igen! Men denna gång var det en löpare som fick lämna brädet efter visiten på f7. Utfallet blev bättre denna gång för han kunde bokföra en etta i protokollet.

GM Magnus Carlsen vann mot kubanen GM Leinier Dominiquez i GM-A. Toppmötet var GM Alexei Shirov mot GM Vladimir Kramnik och det slutade remi efter det att Alexei haft Kramnik under stark press. Avslutningen har alla förutsättningar att bli raffinerad för prispallen kommer med största sannolikhet att bemanas med Kramnik, Carlsen och Shirov men vem som får klättra högst upp är omöjligt att förutspå. Spelschemat i rond 12 för de bästa: Anand-Kramnik, Karjakin-Shirov, Leko-Carlsen. Fördel Carlsen?

GM-A, GM-B och GM-C.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


jan 29

corus 2010b

I dag har entusiasterna mycket att titta på. I CORUS Chess 2010 (länkar överst på sidan) börjar slutspurten med rond 11 klockan 13.30 i dag. Det återstår tre ronder att spela så nu gäller det för de som har möjlighet att komma på prispallen att vara aktsam om poängen som det återstår att spela om. Ställningen i de olika grupperna framgår av tabellerna som finns underst i detta inlägget. Schacksnack har sammanställt en liten vägledning över vad som kan vara intressant i dag.

I GM-C har Nils Grandelius några jobbiga dagar framför sig. Han har ”sparat” tre stormästare till avslutningen av turneringen. Idag väntar GM Abhijeet Gupta, i morgon superlöftet GM Ray Robson, USA (2570) och på söndag (OBS! klockan 12.30) GM Robin Swinkels, NED (2495).

GM-A
GM Magnus Carlsen Norge 2810 GM Lennier Dominiquez Kuba 2712
GM Vassily Ivanchuk Ukraina 2749 GM Sergei Karjakin Ryssland 2720
GM Alexei Shirov Spanien 2723 GM Vladimir Kramnik Ryssland 2788
GM-B
GM Varuzhan Akobian USA 2628 GM Tomi Nybäck Finland 2643
GM-C
IM Nils Grandelius Sverige 2515 GM Abhijeet Gupta Indien 2577