jul 05

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I dagens tidningsbilaga av Expressen kan man på s. 48 ta del av fredagsdokumentet ”boken om den anonyme världsprofilen Ulf Andersson”. Det är nämligen idag som boken  Schackets mästare – I huvudet på Ulf Andersson finns tillgänglig för försäljning under SM-dagarna i Eskilstuna. De som har turen att vara där kan alltså få de första exemplaren tilldelade sig. Ulf Anderssons biografi, foton och angreppspartier presenteras alltså för första gången i bokform och den kommer att spridas ut till jordens alla hörn, men i kombination med att upplagan inte är obegränsad gäller det att passa på innan en eventuell andra upplaga tar vid.

Expressen understryker stolt att de har uppmärksammat Ulf Andersson under hans uppgångsperiod från verkstadslärling till professionell schackspelare i den yppersta världseliten i en oöverträffad klassresa från 70- till 80-talet.

Expressen nämner att fyrfaldige Sverigemästaren Kristian Sköld, som var anställd av Expressen tack vare sin schackspalt, tog det lovvärda initiativet att ordna ett seriöst parti mellan Fischer och Andersson på ett hotell i Siegen 1970. Expressen har alltså indirekt bidragit till att Andersson fick en schacklektion han aldrig skulle glömma, och inte minst inspiration då han själv ansåg sig vara en nykläckt kyckling. Ulfs egna ord efter mötet med schacklegenden var: ”Det var kul att spela.”

Expressen har alltid varit bra på att uppmärksamma Ulfs framgångar på schackbrädet och jag, Robert Okpu och Glenn med sina medarbetare på Sportförlaget i Västerås har dragit vårt strå till stacken med en sammanfattning av Ulfs liv och gärning. Nu är det ÄNTLIGEN schackspelarnas tur att hedra Ulf genom att köpa ett eller flera exemplar, läsa den sida efter sida, ta del av biografin, med i princip Ulfs egna ord, ta del av ej tidigare publicerade fotografier och som avslutning spela igenom hans mest glansfulla angreppspartier från 70-talet till nutid.

Thomas Engqvist

thomasengqvist@protonmail.com

Läs kommentaren till “Schackets mästare – I huvudet på Ulf Andersson i Expressen”

  1. Håkan Winfridsson säger:

    Vid en snabb genombläddring efter att jag köpt den i helgen verkar det vara en utmärkt bok som ska läsas med stort nöje under den stundande semestern.

Lämna en kommentar