Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jul 31

Efter tre dagar med nio ronder snabbschack spelas det blixt i nio ronder per dag de två avslutande dagarna

Läs mer »jul 30

En av de absolut viktigaste kombinationerna att träna på och känna till i grunden är plaskmatten. Detta beror på att det är en av de vanligaste kombinationerna som både nybörjare och skickliga spelare måste hålla sig ajour med. Vi får alla som gröna schackspelare lära oss att göra ett bondedrag för att öppna för kungen och undvika att trilla i plaskmattsfällan  men ju mer avancerade vi blir lär vi oss att det oskyldiga flankdraget många gånger är försvagande och dessutom förlorar tid och just därför går fällan att få in även på en högre nivå eftersom det ingår  i kombinationspelets mekanismer. Det mest kända exemplet bland namnkunninga spelare är uppvisningspartiet mellan Capablanca och Bernstein i Moskva 1914.

Här nedan följer en plaskmattskombination mellan två mindre kända spelare. En van kombinationslösare kommer att hitta vits första drag tämligen snabbt men det är de eleganta svarsdragen som är det intressanta med denna ställning eftersom även vit har en svag första rad. Din uppgift blir nu att försöka se huvudvarianten och sedan skriva in lösningsförslaget i kommentarfältet ovan.

Guldin – Bagdatiev
1963
[Engqvist]

Vit drar men vem blir plaskmatt?

 jul 29jul 28jul 27

Fjärde året i rad äger Grand Chess Tour rum i Paris. Tio deltagare av världsklass spelar nio ronder snabbschack och blixtschack. Wiswanathan Anand – Nepomniachtchi Ian, Dubov Daniil – Vachier-Lagrave Maxime, Duda Jan-Krzysztof – Giri Anish, Grischuk Alexander – Mamedyarov Shakhriyar, Nakamura Hikaru – Caruana Fabiano är mötena i första ronden. Kommentatorerna WGM Jennifer Shahade, GM Peter Svidler, GM Maurice Ashley och GM Alejandro Ramirez håller i trådarna i den amerikanska sändningen.jul 27

I folioboken Chess – A Celebration of 2000 Years skriven av Roswin Finkenzeller, Wilhelm Ziehr och Emil M. Bührer kan man hitta mycket smått och gott. Många skulle nog fastna för nedanstående ställning eftersom den rubriceras  ”The most beautiful move”. Initierade schackspelare har redan sett draget men behöver ändå påminna sig själva om schackets inneboende skönhet. För den som aldrig har sett den är det en pärla som kommer att bevaras i minnet.

Lewitski,Stepan – Marshall,Frank
Breslau, 1912
[Engqvist]

Marshall fick in ett starkt drag han aldrig skulle glömma. Kan du se det?

 jul 24

Erik Blomqvist blev välförtjänt vinnare av årets SM-tävlingar i Eskilstuna. Han visade i princip från början till slut var skåpet skulle stå. I första ronden besegrade han sin klubbkamrat IM Michael Wiedenkeller, 1990 års Sverigemästare.

Blomqvist,E (2492) – Wiedenkeller,M (2461) [A07]
ch-SWE Eskilstuna, 06.07.2019
[Engqvist]

1.Nf3 d5 2.g3 Hypermodernt  spel tror jag passar Blomqvist perfekt eftersom det gynnar hans kreativa spelstil som till stora delar baseras på konkreta varianter. Psykologiskt är det det nog rätt medicin mot Wiedenkeller som trivs bäst i stabila ställningar. 2…c6 Svart väljer en passiv strategi med c-bonden för att immobilisera löparen på g2 men priset är begränsad aktivitet av c-bonden och damflygelspringaren. 3.Bg2 Bg4 Capablanca föredrog denna placering framför att ställa löparen på f5 som föredrogs av Bogoljubow. 4.h3 En smart inskjutning, för Wiedenkeller ger nog inte upp löparparet utan något konkret i utbyte. 4…Bh5 5.0-0 Nd7 6.d3 Ngf6 7.Qe1 e5 Riktigt spelat, för i jämförelse med den mer passiva triangelstrukturen efter 7…e6 tar svart mer terräng och får en aktivare position i centrum. 8.e4 dxe4 9.dxe4 Bc5 10.a4! Ett smart drag som de smartaste datorerna hittar efter ett tag. Det säger något om hur starka de är. 10…a5 Vit tjänar mer på att ha bonden på a4 jämförts med svarts på a5, som enbart blir en taktisk svaghet för vit att spela på. Glöm inte bort denna viktiga tankegång när vi träder in i tornslutspelsfasen. 11.Nbd2 0-0 12.Nc4 Re8 13.Bd2 b6 14.Nh4 Qc7

Hur fortsätter vit effektivast?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15.Kh1 Vit drar sig ur röntgenattacken från svarts italienska löpare för att förbereda ”Philidorattacken” med f4. Datorn föreslår 15 b3 Bg6 16 Kh2. 15…Rad8?! Ett planlöst utvecklingsdrag. Exaktare var att försöka motverka vits planerade bondeframstöt med 15…Bg6 och sätta tryck på e4-bonden. 16.f4 Vit säkrar initiativet. 16…exf4 17.Bxf4 Qa7 18.g4 Bg6 19.Nxg6 Exaktare var 19.Nf5 h5 20.Qh4! med liten fördel för vit då e4-bonden blir tabu. Vit vill hellre att svart slår på f5 än ”tvärtom”. 19…hxg6

Hur fortsätter vit i denna skarpa ställning?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20.e5? Detta antipositionella drag gör att pendeln svänger till ett jämviktsläge. Det fanns ingen anledning att ge svarts kungsflygelpringare en så fin utpost. Korrekt var 20.g5 Nd5 21.Bh2 och till skillnad från partifortsättningen är svarts springare instabil på d5-fältet. 20…Nd5 21.Bg3 Nf8 Svarts plan är givetvis att plantera damflygelspringaren på f8 på f4 efter …Ne6 och …g5. En sådan teknisk positionell spelplan missar inte Wiedenkeller och det säger eventuellt också något om Blomqvists svagheter, alternativt riskbenägenhet. 22.c3?! En positionell inexakthet. Med en potentiell framtida springare på f4 behöver c2-bonden stå kvar på sin utgångsruta. Det enkla 22.Rd1 borde ha spelats istället. 22…Ne6 23.h4 Nödvändigt om svart inte ska tillåtas att spela …g5. 23…g5! Det kom i alla fall och det är starkt! 24.hxg5 Det är förstås inte ofarligt att öppna h-linjen men textdraget behöver spelas för att inte låta svart koppla grepp om f4-fältet. 24…g6! Svarts plan är förstås …Kg7 och …Rh8. 25.Rd1 Qe7 25…Kg7 direkt hade besvarats med 26.Bxd5 Rxd5 27.Rxd5 cxd5 28.Nd6 och vits kung står säkert på g2. 26.Bxd5 26 Nd6 besvaras med 36…Ne3! och visar att d5-springaren inte är att leka med. 26…cxd5?! En positionell inexakthet. I en sådan typ av ställning är en god regel att byta av ett tornpar eftersom vits springaren på d6 gör att svarts d8-torn förblir passivt. Den logiska fortsättningen var således 26…Rxd5 27.Rxd5 cxd5 28.Nd6 Rf8 med ömsesidiga chanser. 27.Nd6 Bxd6 27…Rf8 28.Rxd5 ger ju vit klar fördel. 28.exd6 Qxg5 29.Qf2 Rd7 30.Qf3 Qh6+ 31.Kg2 Ng5 32.Bf4! Nxf3 33.Bxh6 Ne5 34.Rxd5 Nxg4 35.Bf4 Ne3+ 36.Bxe3 Rxe3 Blomqvist visar prov på sin räkneförmåga eftersom han måste ha sett varianten långt tidigare. Kanske han såg den redan vid drag 26 eller i annat fall senast vid drag 30.

Hur bedömer man det dubbla tornslutspelet?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Krutröken har skingrats och ett remibetonat slutspel har uppstått med minimal press på svart. 37.Kf2 Re4 38.Rfd1 Re6? Svart bryter mot den mest kända tumregeln i tornslutspel som säger att man måste spela så aktivt som möjligt med tornet. Konsekvent var 38…Rxa4 39.Rb5 f5 40.Rxb6 Kf7 och svarts förenade fribönder på kungsflygeln säkrar balansen. Ännu en gång får vit chansen att ta initiativet och det kräver i sin tur ett starkt försvarsspel. 

Hur utnyttjar vit svarts passivitet?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

39.b4 39.c4!! var problemdraget som hade lett till vinst eftersom vit bland annat hotar att få två förenade fribönder med b4 följt av a5. 39…axb4 40.cxb4 Med denna dragföljd fungerar inte den ambitiösa planen med 40.c4 på grund av 40…Rf6+ 41.Kg2 Re6 42.a5 bxa5 43.c5?? Re2+ 44.Kf3 Rc2 och svart vinner. 40…Kf8 40…f5 ser naturligare ut. 41.a5 bxa5 42.bxa5

Hur försvarar sig svart på bästa sätt?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

42…Ke8?? Svart spelar för passivt med samtliga sina pjäser och det lägger grunden för nederlaget.  42…Re8 följt av …Ra8, …f6 och …Kf7 hade bjudit betydligt hårdare motstånd. 43.a6 Rd8 44.a7 Kd7 45.Rb5 Ra8 46.Rb7+ Kc6 47.Rc7+ Kb6 48.Rb1+ Ka6 49.Rc2 Rf6+ 50.Kg3 Rxd6 51.Ra2# 1-0

Man kan fråga sig om Blomqvist var värd att vinna partiet men det tycker jag eftersom vit hela tiden satte sin motståndare under press genom att föra partiet till vissa komplikationer och samtidigt stå för aktiviteten.

I andra ronden mötte Blomqvist GM Tiger Hillarp Persson med de svarta pjäserna och fick tidigt positionell press. Men i drag 15 gav Blomqvist omotiverat bort sitt löparpar med …Bxf3? och detta banade vägen för att Hillarp Persson skulle vinna. I drag 22 försvagade han nämligen, som en konsekvens av löparavbytet, fältet c6 och efter dessa positionella feldrag kom dunderblundern 23….a5?? som satte bort en lätt pjäs på d-linjen. Man kan säga att det var tursamt för Hillarp-Persson att få möta Blomqvist i ett läge när han inte kunde hålla fanan särskilt högt.

I tredje ronden mötte Blomqvist GM Jonny Hector som, precis som Blomqvist i föregående parti, inte stod att känna igen. Efter 15 drag hade Blomqvist spelat till sig en bonde och löparparet och detta räckte för att vinna på tekniskt manér.

I fjärde ronden fick Blomqvist ett mycket fördelaktigt spel i Bogoindiskt mot IM Linus Johansson som resulterade i en vinstställning i ett dam- och springarslutspel. Blomqvist missade dock flera lovande vinstfortsättningar (37…Qd3!) och fick i slutändan nöja sig med remi.

I femte ronden fick Blomqvist med de vita pjäserna möta IM Martin Lokander som överraskande fått rycka in som förstareserv i rond 3 efter att GM Pontus Carlsson lämnat återbud. Naturligtvis var detta en otacksam uppgift för Lokander som var mentalt oförberedd och inte lika inne i turneringen som de övriga deltagarna. Blomqvist var inte sen att utnyttja situationen, och det psykologiska övertaget det innebar, och hade inga problem att, med de vita pjäserna, tämligen enkelt manövrera ut sin motståndare.

I sjätte ronden spelade Blomqvist Kungsindiskt i förhand mot GM Pia Cramling och fick inte ut något nämnvärt. Senare i partiet hade Blomqvist Fischer-löparen mot en springare i ett dubbelt tornslutspel och praktiska vinstchanser men han lyckades inte utnyttja sin fördel till fullo och partiet slutade med dragupprepning.

I sjunde raden fick Blomqvist med de svarta pjäserna ta sig an stjärnskottet FM Kaan Kucüksari. Vit hade lite press men lyckades inte få ut något mot Blomqvists säkra spel så remi var det logiska resultatet.

I åttonde ronden hade Blomqvist vit mot GM Axel Smith. Den sistnämnde spelade en trång och svårhanterlig variant i Nimzowitsch-varianten i Franskt och var nära att bli ihjälklämd redan i öppningen. Smith fick aldrig igång något spel så det blev i princip spel mot öppet mål.

I nionde och sista ronden hängde Sverigemästerskapet på toppmötena IM Sagit Rauan-Blomqvist och Hillarp-Persson-Hector.

Blomqvist vann utan några större svårigheter som svart efter att ha tagit terräng i centrum och fått pjäsövervikt på kungsflygeln. Detta beroende på en originell tandemposition med de vita springarna på b7 och c5. Springaren på b7 hade funktionen att gardera springaren på c5 så vit spelade i princip med pjäs under i de andra sektorerna på brädan.

Tiger Hillarp-Persson hade solklar vinstställning som vit mot Hector och istället för att avgöra partiet med ett tajmat centralt genombrott i centrum försvagade han sin kungsställning i onödan. Detta är normalt en dödssynd i spel med dam och torn. Motivet till att försvaga kungsställningen var att ta terräng, vilket säkert hade varit starkt i spelet go, men här blev det en annan femma.

Blomqvist hade tur att Hillarp-Persson inte vann sin vinstställning och att publiken gick miste om ett spännande särspel. Men är det inte så att tur och otur jämnar ut sig? Det oförklarliga debaclet i andra ronden blev ju till slut utjämnat.

 

 

 

 

 jul 23

Talangfulle GM Igors Rausis anklagad för fusk men inga bevis har framkommit förutom ett paparazzifoto. (Foto: Wikimedia Commons)

Sedan de svenska kvällstidningarna Expressen och Aftonbladet publicerat artiklar om att den talangfulle, sympatiske stormästaren Igors Rausis blivit påkommen med mobil under aktuell turnering har debatten tagit fart på olika utländska sajter.

Min första reaktion var ganska chockartad eftersom jag har spelat mot denna sympatiske stormästare och därför har svårt att tänka mig att han medvetet skulle ha fuskat under pågående parti. Han var en av de absolut trevligaste spelarna på touren när jag mötte honom i Gausdal för 26 år sedan. Jag kommer ihåg partiet som det var igår. Han var en av dem spelarna som bjussade på sig rejälast i efteranalyserna trots att han hade en högre rang bestående av GM-titeln och ett högre Elo-tal på 2560 i jämförelse med min IM-titel och det blygsamma Elo-talet 2420.

Han har erkänt att han tittat i mobilen under sitt toalettbesök men man vet inte exakt vad i mobilen han tittade på. Eftersom han mestadels spelade i svaga turneringar för att kunna försörja sig och höja sitt Elo-tal förstår man inte varför han skulle behöva mobilen till sin hjälp. Det är heller inte konstigt att man successivt höjer sitt Elo-tal om man konsekvent möter lägre rankade spelare. Detta är egentligen bara en fråga om teknik och alla skolade och erfarna spelare vet hur man effektivast besegrar ”David”. Rausis schackteknik lämpar sig väl mot lägre rankade spelare och jag har själv fått känna på den, med resulterande förlust, trots att jag var 140 poäng lägre rankad. Rausis har dock konsekvent mött spelare som har 400 poäng lägre rating och sådana kamper brukar rubriceras Goliats kamp mot David. Rausis är dock betydligt farligare än vad den bibliska Goliat var, vilket kan bekräftas genom att gå igenom Rausis partier mot betydligt lägre rankade. Rausis har en improviserande teknisk spelstil och han har genom åren lärt sig hur man hanterar mindre rutinerade. Inget konstigt med det men det finns de som inte håller med om resonemanget. Motargumentet är varför han skulle fuska när han inte behövde det. Det återstår alltså att bevisa att Rausis verkligen har fuskat, vilket jag personligen betvivlar.

Andra frågor som kommer fram i rampljuset är vem som tog det fräcka fotot när Rausis satt på toaletten? Denna person borde träda fram. Detta är förstås inte juridiskt försvarbart och behöver kompletteras till hela bilden, särskilt om det visar sig att Rausis inte har kollat på sitt eget parti i mobilen. Naturligtvis är det korkat att kolla sin mobil under pågående turnering men detta hade aldrig upptäckts om det inte vore för det fräcka fotot.jul 22

Här kommer resterande bilder av Lars OA Hedlund från de avslutande SM-tävlingarna i Eskilstuna.

Två lyckliga köpare av den nya boken Schackets mästare, utgiven av Sportförlaget i Europa AB 2019 och skriven av Robert Okpu och Thomas Engqvist, får personlig signering av Ulf Andersson som var på plats under SM-tävlingarna i Eskilstuna. (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »jul 21

Läs mer »

Tidigare artiklar