Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.









KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.









KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare









Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.









Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....









Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.









KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren









KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.









sep 30

Här kommer de bästa bilderna i urval av fotografen Lars OA Hedlund från det pågående Västerås Open som spelas fredag – söndag. Det är den andra deltävlingen i Svenskt Grand Prix 2017/18. Klicka ”läs mer” för att se alla bilderna.

Resultat

Elizabeth Johansson (Foto: Lars OA Hedlund)

Elizabeth Johansson (Foto: Lars OA Hedlund)

Julia Östensson (Foto: Lars OA Hedlund)

Julia Östensson (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »



sep 29

Sju ronder har spelats på Isle of Man och Magnus Carlsen håller ett relativt stadigt grepp om turneringen. I sjunde ronden spelade han remi mot indiern Santosh Gujrathi Vidit och leder med 6 poäng. Därefter följer fem spelare en halv poäng efter. Dessa är: Fabiano Caruana, Hikaru Nakamura, Pavel Eljanov, Santosh Gujrathi Vidit och Emil Sutovskij. Caruana har vit mot Carlsen i morgon och det kan vara ett av nyckelpartierna som avgör vem som kommer att stå som slutsegrare i årets upplaga av den superstarka turneringen på Isle of Man. Nils Grandelius har fem poäng.



sep 28



sep 27

Här kommer bilder av Lars OA Hedlund Från JDM i blixt som spelades på Schacksalongerna i söndags. Klicka på länken för att se alla bilderna. Det går att läsa mer om arrangemanget på Stockholms schackförbunds hemsida.

Foto: Lars OA Hedlund

Foto: Lars OA Hedlund

Läs mer »



sep 27



sep 26

Den mycket starka turneringen på Isle of Man är igång och de starkaste deltagarna är inga mindre än världselitspelarna Fabiano Caruana, Hikaru Nakamura och Vladimir Kramnik och från Sverige Nils Grandelius. I den första ronden besegrade Caruana Kramnik och inget konstigt med det men i den tredje ronden förlorade Kramnik med de svarta pjäserna mot GM James Tarjan. Det verkar som att Kramnik gjorde ett räknefel när han försökte sig på en kombination.



sep 25



sep 25

Livesändning från Lag-DM div 1 sänds kl. 18.30 ikväll. Klicka på den efterföljande länken:



sep 24

En solid metod att förkovra sig i schack är att lära sig fem ställningar i veckan. Detta ”less-is-more-koncept” utarbetades i slutet av 70-talet i samråd med Robert Danielsson som var min tränare när jag var tonåring. Då handlade det om att lära sig fem ställningar i veckan från GM Ludek Pachmans Mittelspielpraxis im Schach och Endspielpraxis im Schach. Det är alltså bättre att göra för litet (5 ställningar) än för mycket eftersom risken är större vid det senare alternativet att inget alls blir gjort. Nackdelen var att det kunde vara svårt att hålla disciplinen under 12 månader. Med hjälp av e-posten kan man råda bot på detta och samtidigt skapa en pedagogisk struktur.

En prisvärd möjlighet (500 kr) att ta schacklektioner enligt detta koncept är att vara med på en mejllista där de 300 viktigaste ställningarna presenteras under ett år. Genom att assimilera och upprepa dessa ställningar kommer din spelstyrka att öka avsevärt i proportion till ditt ratingtal. Om du känner till dessa nyckelställningar har du stora chanser i praktiskt schack att känna igen tematiken inom spelöppning (50) mittspel (150) och slutspel (100). Fem ställningar i veckan skickas ut med lösningen veckan därpå. Om du kan ett specifikt bondeslutspel kan det motsvara att kunna 50 bondeslutspel men du måste veta vilken nyckelställning det är. Genom att lära sig en viktig positionell idé läggs grunden för att applicera denna idé i andra ställningar. Detta är i princip den enda genvägen som finns om man vill förkovra sig snabbt.

Inför varje ställning gör du en ställningsbedömning och försöker hitta det bästa draget eller den bästa fortsättningen Det kan ta 5-30 minuter beroende på din spelstyrka och förtrogenhet med schackidéer. Om du tycker att det är svårt väntar du bara tills lösningen kommer om en vecka och spelar igenom den. Ytterligare en vecka senare, repeterar du ställningen för att se om du kommit ihåg lösningen och den specifika idén att lägga på minnet. Ett litet smakprov hur det kan se ut presenteras här nedan med ett exempel från min egen praktik och hur jag fick nytta av min egen kurs.

Ernst,Thomas (2381) – Engqvist,Thomas (2347) [C65]
Stockholm Mästar-Elit, 08.07.2017

Hur fortsätter svart?

Hur fortsätter svart?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20…Bxh2! Först räknade jag på 20…Rxh2 21.Rxh2 Bxh2 (21…Rf1+ 22.Kc2 Rxa1 23.Rh7) 22.Ke2 Bf4 23.Rh1 men i båda varianterna kändes det som att vit hade goda remichanser trots bonde under. Sedan undersökte jag textdraget och associerade direkt till det berömda draget 24.La7 som Karpov gjorde i ett berömt parti mot Unzicker. Poängen med draget var att vit ville dubblera på a-linjen bakom löparen i lugn och ro. Här kunde samma idé tillämpas för jag ville ju behålla båda tornen så att det var möjligt att spela på kungsangrepp. Sagt och gjort spelade jag 20…Lxh2! Partiet fortsatte 21.Ke2 Rfh5 Torndubbleringen är idén med hela konceptet och alltså undvika ett avbyte samtidigt som bindningen upphävs. 22.g4 Rh3 23.Raf1 f6 24.Rf3 R3h4 25.g5 f5 26.Kd3 Bd6 Jag började få lite ont om tid och gick med på att byta ett torn. 26…Kd7 var annars ett fullgott alternativ. 27.Rxh4 Rxh4 28.b3 f4 29.Bd2 29.Bf2 Rh5 hjälper inte vit. 29…Kd7 30.c4 c6 31.cxd5 31.c5 leder till förlsut efter 31…Bc7 32.Be1 Rh8 33.Bd2 Rf8. 31…cxd5 32.b4 Ke6 33.a4 Kf5 34.b5 Kxg5 0-1

Här följer förlagan till 20…Lxh2! som jag ”knyckte” från Karpov.

Karpov-Unzicker, Nice (ol) 1974
Mittspelstema: Blockering av en öppen linje

Vad gör vit?

Vad gör vit?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24.Ba7!! En revolutionerande idé som bygger på tanken att undvika avbyten av de tunga pjäserna. Många gånger i Spanskt parti spelar vit på kungsflygeln och svart får motspel på damflygeln. Genom det originella textdraget försvinner svarts motspel på damflygeln. Det här är också en idé att lägga på minnet när det gäller hur man kan ta över en linje genom dubblering eller tripplering. 24…Ne8 25.Bc2 Nc7 26.Rea1 Qe7 27.Bb1 Be8 28.Ne2 Vit förbereder så sakteliga spel på kungsflygeln med f4. Svart kan inte göra så mycket utan bara passivt titta på. 28…Nd8 29.Nh2 Bg7 30.f4 f6 31.f5 Nu har vit terrängfördel, inte bara i centrum, utan också på kungsflygeln. 31…g5 32.Bc2 Bf7 33.Ng3 Nb7 34.Bd1 h6 35.Bh5 Det är fascinerande att se hur Karpov utnyttjar kanterna av brädan med sina löpare för att uppnå sina strategiska mål. Nu kan svart inte förhindra att vitfältslöparna blir avbytna. 35…Qe8 36.Qd1 Nd8 37.Ra3 Kf8 38.R1a2 Kg8 39.Ng4 Kf8 40.Ne3 Kg8 41.Bxf7+ Nxf7 42.Qh5 Nd8 43.Qg6 Capablancas och Fischers metod som innebär att vit går med på ett avbyte när det förbättrar bondeställningen. 43…Kf8 44.Nh5 1-0 Ett strategiskt mästerverk av Karpov.

Om du vill se fler konkreta exempel på denna träningsmetod med viktiga positionella idéer kan du läsa mer här och här.

E-postkursen ”Less is more” – 300 viktiga ställningar inom öppningsspel, mittspel och slutspel  har just gått en årsrunda då den startade under våren 2016 och avslutades i förra veckan för de som var med från början. 300 viktiga ställningar presenterades varav, 150 mittspel, 100 slutspel och 50 öppningsspel. Nu har du chansen att vara med från början när kursen börjar sitt andra år. Om du är intresserad av kursen kan du skicka ett mejl till thomas.engqvist@hotmail.com så sätter jag upp dig på e-postlistan.

 



sep 23

De två semifinalerna vanns av Ding Liren mot Wesley So respektive Levon Aronian i sitt möte med Maxime Vachier-Lagrave. Båda var värdiga vinnare då vinstställningar spelades bort av dem båda innan slutresultatet definitivt befästades. I den sistnämnda semifinalen blev det till och med ett armageddonparti där den förstnämnde med lite tur på vägen lyckades dra det längsta strået.

Idag gick Finalen igång mellan Aronian och Ding Liren och livesändningen kan ses här nedan med kommentarer av GM Evgenij Mirosnichenko och WGM Keti satsalashvili.





Tidigare artiklar