Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

apr 30

I Azerbaijan har ”The Nakhchivan Open 2011” kommit fram till sista ronden, som spelas i morgon. Bifogar ”prispallen” och en del partier för genomspelning. Det mesta om turneringen går att läsa på Chess-Results.

1 GM Franscisco Vallejo Pons 2707 6.5
2 GM Zoltan Almasi 2719 6.0
3 GM Anton Korobov 2647 6.0


Partier från rond 2-8
.apr 30

FIDE news

Elolistor per den 1 maj 2011.
På världslistan har det inte hänt något sedan den 1 mars, bland spelarna över 2800, men efter kandidatmatcherna, som spelas i maj månad, kommer det att bli förändringar bland de som deltager på nästa lista, som publiceras den 1 juli.

På sverigelistan är den endast GM Emanuel Berg som är över 2600 i rating. GM Pia Cramling fortsätter att tappa poäng och därmed placeringar både på sverige- och den internationella damlistan.

Sverigelistan.
1. GM Emanuel Berg (2608) Burgsviks SK 2. GM Evgenij Agrest (2599) SK Team Viking 3. GM Ferdinand Hellers, Limhamns SK (2599) 4. GM Jonny Hector, Limhamns SK (2585).
Världslistan.
1. GM Vis. Anand (2817) Indien 2. GM Magnus Carlsen (2815) Norge 3. GM Levon Aronian (2808) Armenien 55. GM Peter Heine Nielsen (2681) Danmark.
Damlistan.
1. GM Judit Polgar (2699) Ungern 2. GM Humpy Koneru (2614) Indien 3. Yifan Hou (2612) Kina och 29. GM Pia Cramling (2468) Sverige.
Juniorlistan.
1. GM Fabiano Caruana (2714) Italien 2. GM Anish Giri (2687) Holland 3. GM Quang Liem Le (2687) Vietnam.apr 30

GM Hans Tikkanen (foto C. Erlandsson), Lunds ASK, kom på 15 plats i LUC-open 2011 i Frankrike med 6.0 poäng och en prestationsrating på 2646. Detta trots att han inte spelade sitt parti i sista ronden men vad detta beror på kan inte Schacksnack informera om. Segrade gjorde GM Tigran Gharamian, FRA (2650), på 7.0 poäng efter särskiljning.apr 30

Dagens fråga

”Veckans fråga” denna gång handlar om kandidatmatcherna som har till mål att utse en utmanare till Världsmästaren GM Vis. Anand. Tabellen visar deltagarna och spelschemat för första ronden. Det gäller bäst av fyra partier i kvarts- och semifinalerna och och sex i finalen. Skulle det vara oavgjort i någon match vidtar särspel. Spelort är Kazan i Ryssland och första draget görs den 5 maj.

Frågan lyder: ”Vem av dessa får utmana Världsmästaren Vis. Anand?” Omröstningen finns som vanligt i högerspalten.

GM Veselin Topalov
GM Gata Kamsky
 
GM Boris Gelfand
GM Shakhriyar Mamedyarov
 
GM Levon Aronian
GM Alexander Grischuk
 
GM Vladimir Kramnik
GM Teimour Radjabov


apr 30

Lobigas och Mitchell spelade mot varandra i Skopje 1972. Ställningen ser vid ett första ögonkast jämn ut. Men det är den inte vilket tydligt framgår av slutfasen.

Samtliga 955 partislut som publicerats på Schacksnack finns i högerspalten under ”Klarar du denna?”. De kommer fram slumpvis när du trycker fram ett nytt. 

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.

apr 29

I Azerbaijan har det avverkats 7 ronder i ”The Nakhchivan Open 2011”. Bifogar ”prispallen” och en del partier för genomspelning. Rasu som ligger på tredje plats har inte mindre än sju andra spelare på samma poäng. Det mesta om turneringen går att läsa på Chess-Results.

1 GM Franscisco Vallejo Pons 2707 6.0
2 GM Zoltan Almasi 2719 5.5
3 GM Rasu Ibrahimov 2526 5.0

 

 

Partier från rond 2-7.apr 29

Det blev remi i går för GM Hans Tikkanen, Lunds ASK, i LUC-open 2011 i Frankrike mot GM Martyn Kravtsiv. I dag är det dubbelrond och på förmiddagen möter Hans IM Vincent Colin, FRA (2427). Hans har 4 poäng, en halva efter ledareduon.

I Sydney International Open 2011 är det också dubbelrond. P.g.a. tidsskillnaden är förmiddagsronden redan avverkad och i denna spelade WIM Christin Andersson, Bara Bönder, remi. Hon har 3 poäng inför rond 6 där motståndaren är FM Ly Moulthun (2381).apr 29

I dag visar Schacksnack ett partislut där det skulle gå att ha en följdfråga i facit. Varför gav vit upp? Partiet som ledde fram till diagrammet spelades i Varna 1962 mellan Schmid och Bilek.

Samtliga 954 partislut som publicerats på Schacksnack finns i högerspalten under ”Klarar du denna?”. De kommer fram slumpvis när du trycker fram ett nytt. 

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.

apr 28

I Azerbaijan har det avverkats 6 ronder. Det är fortfarande stiltje i nyhetsflödet från ”The Nakhchivan Open 2011” bortsett från en del partier. Efter sex ronder har ”prispallen” följande utseende. Därefter följer en spelare på 4.5 poäng och många på 4.0. Det mesta om turneringen går att läsa på Chess-Results.

1 GM Franscisco Vallejo Pons 2707 5.0
2 GM Gadir Guseinov 2584 5.0
3 GM Ilia Smirin 2658 5.0


Några partier från rond 2-6.
apr 28

Chessbase går det i dag att läsa att Sveriges SF och Chessbase gjort en överenskommelse att svenska schackspelare får möjlighet att spela på Playchess för ett reducerat pris. Peter Halvarsson (informationskommitténs ordförande) skriver bland annat: ” …vi är glada över att kunna erbjuda Internet spel av hög kvalitet på en lättanvänd server till våra yngre medlemmar, som kommer direkt från skolan…”

Tidigare artiklar