jun 24

Peter Hlawatsch slutar sponsra svenskt schack: Elitklubben Team Viking, SCT-turneringarna och Schackakademien. Orsaken är hur Sveriges Schackförbund agerat mot Team Viking efter matchen mot Västerås (där Team Viking dömdes till matchförlust därför att det var en utländsk spelare för mycket i laget, trots att spelaren ifråga var född i Sverige ovh hade svenskt personnummer).

SCT avslutar sin verksamhet. Hlawatsch lämnar Team Viking och Schackakademien.

”Beslutet togs av en kommitté där Anil Surender deltog, trots att han är jävig. Han tillhör Limhamn, som vann allsvenskan tack vare detta beslut. Vi kan inte ha en ordförande som är jävig och ett schackförbund som inte tar ansvar för sina egna arrangemang”, säger Peter Hlawatsch till Schacksnack. Han syftar på att SSF skrev att de inte hade något ansvar för registreringen av spelarna i de allsvenska lagen, dvs att SSF inte sagt ifrån när den felaktige spelaren anmäldes.

För övrigt har Sveriges Schackförbund ändrat reglerna inför nästa säsong just på denna punkt: I framtiden blir det bara förlust på det bord där det finns en felaktigt inplacerad spelare. Hittills har det varit så att det döms förlust på det bord där den ”felaktige” spelaren spelade, samt på alla bord längre ner i laglistan. Det var detta som gjorde att Team Viking dömdes till att ha förlorat matchen mot Västerås. (Se paragraf 11 i detta protokoll från Centralstyrelsen.)
Efter Tore Rilton (som gav pengarna till Rilton Cup) är Peter Hlawatsch den största sponsorn av svenskt schack. Han har satsat miljoner kronor på olika schackliga initiativ, och själv ordnat många turneringar.

Att han lägger av är en stor förlust för svenskt schack.

Läs de 25 kommentarerna till “Sveriges största schacksponsor lägger av”

 1. Martin Slingsby säger:

  Detta är illa. Detta känns jäkligt tajmat med att det stormar kring Anil Surrender för närvarande.
  Om det är så, känns det också lite ”surt sa räven” om mecenaten som vill få som han vill annars får det vara (jmf SGS vid StSF kongress). Hlawatsch har gjort mycket för svenska schack och det är riktigt illa att/om han oåterkalleligt hoppar av. Å andra sidan har han sponsrat randturneringar som de för veteraner på sistone som i vart fall jag inte har mycket intresse av.

  Jag ser det mest som att det pekas med hela armen mot att inriktning i SSF måste ändras.

 2. Erik Geijer säger:

  Tidpunkten för utspelet var kanske tajmad, men avhoppet var bestämt för ett bra tag sedan. Somliga kände till avhoppet långt innan den andra kritiken mot Anil dök upp.

 3. Bo Berg säger:

  Martin Slingsby

  Detta var inget bra inlägg, tycker jag.

  Dessutom vill jag som var med framhålla att den senaste veterantävlingen i Täby var mycket lyckad på alla sätt. Att du ser den som en ”randturnering” beror väl på att du inte platsade för att få delta.

  Tyvärr tror jag även att det denna gången är helt slut med Peter Hlawarsch fantasiska engagemang genom många år för Svenskt schack.

  Trots allt han gjort finns det fortfarande sådanda som du… Det är beklagligt.

 4. Erik Geijer säger:

  Till Bo: Håll igen lite är du snäll.

 5. Victor säger:

  Det är synd att Peter lägger av. Dock så tvivlar jag på att anledningen som är skriven här skulle vara den enda. I sak hade förbundet fortfarande rätt i hur de dömde (givet reglerna), men hur det sköttes var dock mycket dåligt. Beklagligt, men tror att mer ligger bakom att Peter hoppar av än enbart den affären. Är nog mer av ett samlat beslut är min gissning

 6. Martin Slingsby säger:

  Jag vet det är beklagligt att jag finns och inte är inte är intresserad av nischturneringar. Dessvärre lär du få stå ut med mig länge till. Sorry Bo.

  Kan fortfarande inte låta bli att tycka att det är Mr Ömhudad som drar tillbaka bidragen för att saker inte går hans väg. Det är hans pengar, så – fair enough. Och han HAR gjort mycket för svenskt schack, vilket jag också skrev. Vänligen låt bli att skriva ”knee jerk” inlägg.

 7. Erik Geijer säger:

  Till Martin: ”Mr Ömhudad” var riktigt lågt. Vänligen låt bli den tonen framöver.

 8. Sune Larsson säger:

  Jag tycker det är väldigt positivt att Peter anordnat tävlingar för veteraner!

  Alldeles oavsett om man själv är veteran eller inte!

  För övrigt är ”namecalling” mycket lågt.

  Alltid.

 9. Martin Slingsby säger:

  Odiplomatiskt kanske, inte lågt.
  Mecenaten får inte som han vill när det gällde SGS och hotar omedelbart att dra tillbaka allt pengar till StSF
  Mecenaten får inte som han vill angående en tvist i en lagmatch och drar tillbaka alla pengar till schacket (oavsett hur klantigt skött händelsen än var – jag är inte tillräckligt insatt).

  Ser vi ett litet mönster här?
  Det är hans pengar, han har naturligtvis all rätt att göra vad han vill med sina pengar.
  Han har gjort mycket för svenskt schack, att han därmed har därmed tror sig ha rätt att bestämma vilka beslut som ska tas, är att ta det hela något steg för långt.
  Mr Hlawatsch, please HTFU.

 10. Dock säger:

  Jag anser att SSFs beslut om var helt korrekt. Det hade varit helt absurt att bryta mot reglerna bara för att det var just Team Viking som gjort fel. Om Anil var jävig eller inte vet jag dock inget om.

  ”SSF skrev att de inte hade något ansvar för registreringen av spelarna i de allsvenska lagen, dvs att SSF inte sagt ifrån när den felaktige spelaren anmäldes.” Det är givetvis inte rimligt att begära att SSF eller än värre att domarna med extremt kort tid måste granska varje spelares ”legitimitet” att spela. Ansvartet ligger på varje lag och på varje lagledare. Gör man fel får man ta konsekvenserna i efterhand.

  Peter har gjort mycket för svensk schack och kommer att bli saknad.

  Det ska bli intressant att se vad som händer nu med Team Viking. Ingen Sune Engfors, ingen Peter Hlawatsch. Kommer de hitta en ny sponsor eller kommer vi se en vild spelarflykt inför säsongen 2013/2014? Går man tillbaka till Sollentuna SK igen?

 11. Erik Geijer säger:

  Martin skrev detta i en annan tråd: ” Det kräver att moderatorerna gör det de ska och håller efter trollning,
  allmäna personangrepp och grövre otrevligheter. Annars urartar det
  dessvärre. Men i mni mening är det den bästa vägen att gå.”
  http://www.schacksnack.se/artiklar/77948
  Goda råd som du inte följer själv i denna tråd.

  Vad man än tycker om Peter Hlawatsch så är han en människa som förtjänar att behandlas med respekt. Samma sak gäller alla här. HTFU betyder ”Harden The Fuck Up”, dvs att man ska tåla hårda tag. Det är långt från den samtalston som är ok här.

  Jag föreslår att du lugnar ner dig och kanske tar en frivillig paus från Schacksnack ett tag. Du har skrivit vettiga kommentarer förr, men nu är du över gränsen. Fortsätter du så här blir du avstängd. Det blir bara en varning, den här. Om du insisterar på att folk ska tåla hårda tag så får du tåla att bli avstängd.

 12. Martin Slingsby säger:

  OK, jag ska inte kritisera mecenaten. Det är märkligt att han drar tillbaka sitt understöd när han inte får sin vilja igenom alla gånger. Och, ”inte tål hårda tag” är fel tolkning av HTFU. Men är det så att man inte får skriva det så … :shrugs:

 13. Erik Geijer säger:

  Martin: Självklart får du kritisera Hlawatsch, men i en vettig ton. Samma sak gäller dem som kritiserar Anil Surender eller någon annan.
  Det var en lång diskussion här om domslutet för matchen Västerås-Team Viking. Jag känner inte till någon webbplats där det publicerats lika mycket kritik av Hlawatsch som på Schacksnack. Du kanske kan nämna någon sådan webbplats?

  Förresten får du gärna ge din egen tolkning av vad HTFU står för.

 14. Victor säger:

  Enligt Google betyder HTFU = Hurry The F*** Up,

  Vilket jag iofs inte förstår riktigt i meningen ovan

 15. Erik Geijer säger:

  Till Victor: Jag googlade också, och hittade två betydelser: ”Hurry The Fuck Up” som inte passar här (såvida jag inte totalt missuppfattat vad samtalet handlade om) eller ”Harden The Fuck Up” som betyder ”du borde tåla hårda tag, bit ihop och sluta gnäll” (min översättning).

 16. Erik Geijer säger:

  Till Martin: Eftersom du skrev som du gjorde om Peter Hlawatsch så vore det inte mer än rätt om du talar om vad du heter. Jag hittar ingen ”Martin Slingsby” på schack.se (”sök rankad spelare”), på ratings.fide.com eller ens på hitta.se. Namnet är av allt att döma påhittat. Du skriver att Hlawatsch tål för lite, så själv borde du tåla att stå för dina åsikter.

 17. Staffan Olsén säger:

  Bra! Helt rätt Erik!

 18. Martin Slingsby säger:

  The answer is out there. Martin Sllingsby är mitt online persona det är dock inte ”påhittat” som sådant.
  Det går att räkna ut vem jag är.
  HTFU ligger närmare bit ihop och sluta gnäll i det här sammanhanget. Dvs i samband med Hlawatsch.

 19. Staffan Olsén säger:

  Gäsp!!

 20. André Nilsson säger:

  Det blir ”misslynt bringa” om man kastar om bokstäverna. Är vi på rätt spår?

 21. Kjell Jernselius säger:

  Jag misstänker att bakom pseudonymen Slingsby döljer sig en person,
  som (liksom André) har föreslagits av valberedningen till Sveriges Schackförbunds centralstyrelse.
  Personligen tycker jag att föreslagna styrelseledamöter inte borde dölja sig bakom pseudonymer.

 22. Martin Slingsby säger:

  Jäklar, det gick fort.
  Igen, finns ingenting som säger att André är André, Staffan är Staffan osv. Hela diskussionen om bokstäver på en skärm är meningslös.

 23. Kjell Jernselius säger:

  Martin, det är ingen diskussion…

  Ärade kongressombud får dra sina egna slutsatser.
  Man får hoppas att Skjöldebrand är konstruktiv,
  och inte enbart en bokstavslek.

 24. Erik Geijer säger:

  Kolla gärna http://www.schacksnack.se/artiklar/82641 där jag ställer frågan om det ska bli obligatoriskt att uppge sitt namn när man diskuterar här. ”Slingsbys” beteende just här är ett starkt argument för att det borde vara obligatoriskt att uppge sitt namn.

 25. Håkan Rothén säger:

  Hej,
  Jag tror att det är viktigt att sponsorer anser sig bli rätt behandlade och på ett sätt de har rätt att förvänta sig. Att kunna få in fler sponsorpengar i schacket, med turneringar som syns, måste vara en viktig strategi för förbundet. Om en sponsor försvinner, är det orsaken till det som är kärnämnet och hur schacket framöver kan utveckla sig att vara än mer intressant för sponsorer.//Håkan

Lämna en kommentar