mar 12

Den 23e februari 2013 tog Västerås SK emot gästande topplaget SK Team Viking, en match som resulterade i klara 6-2 till det gästande laget. I veckan har dock Sveriges Schackförbund efter protest beslutat att ändra resultat 6-2 till 2½-5½ i Västerås SK:s fördel.

Anledningen är att SK Team Viking använt sig av 3 utländska spelare (Volodin, Ivanov samt Berczes), när endast två utländska spelare är tillåtna. Så vitt undertecknad förstår föddes GM David Berczes i Sverige, men är inte folkbokförd, medborgare eller på svenska ELO-listan och kan därmed inte räknas som en svensk spelare.

I och med det ändrade resultatet blir det ändringar i den oerhört jämna elitserietabellen. SK Team Viking har fortfarande chans att ta hem guldet, men inte utan hjälp av andra lag. Tabellen och spelschemat kan beskådas här.

(Skrivet av Martin Lokander)

Läs de 38 kommentarerna till “Västerås SK – SK Team Viking (ändrat resultat)”

 1. Christer Johannorm säger:

  Låter som ett väldigt ologiskt domslut. I likartade situationer där en spelare sitter fel i ranking ordning eller där en spelare har satt sig vid fel bord så brukar domslutet vara att tilldela laget i fråga förlust för spelaren i fråga. Personligen anser jag att det logiska borde vara att korrigera resultatet till 5-3 till vikingarna. Med andra ord att ett parti skall klassas som WO. Eller finns det speciella regler för detta som innebär kollektiv bestraffning med 3,5 (!!??) poäng avdrag?

 2. Christer Johannorm säger:

  I div 2 grupp 2 spelade Stockholm ss 2 mot gambit. Matchen slutade 4-4 men korrigerades till 3-5 då Stockholms ss flyttat 3 spelare från rankingordningen istället för 2 som är tillåtet. http://www.schack.se/?page_id=58 Men här använde man inte samma bestraffning eftersom bord 7 dömdes till remi och inga bord mellan 2-8 dömdes till förlust, enbart bord 2 och 8 dömdes som WO. Finns ingen konsekvens.

 3. Christer Johannorm säger:

  För övrigt så är det intressant att vikingarna bestraffades 3,5 gånger så hårt på att skriva upp en utländsk spelare som kom till matchen, jämfört med om de hade skrivit upp en svensk som aldrig hade dykt upp, ty då skulle endast en WO på bordet i fråga utfodrats.

 4. Jan Johansson säger:

  För att förtydliga det Martin skriver, så är det inte fråga om någon ”Lex utländsk pelare”. Regeln gäller spelare som inte har rätt att delta i en match. Jag skulle tro att det även gäller spelare som inte är spelarregistrerade, avstängda spelare samt spelare som redan spelat i något annat av en förenings lag i aktuell rond, det sista med vissa undantag.Det finns kanske fler exempel.

  Paragraf 7.6 i tävlingsbestämmelserna.

 5. Christer Johannorm säger:

  Ser även en viss problematik beträffande ledamöterna i elitkommiten som har fattat beslutet. Som jag förstår det så är Anil Surender (medlem i Limhamns SK) ordförande, Stellan Brynell (Toppspelare i Limhamns elitserielag) ledamot och Axel Smith ( toppspelare i Lunds ASK) ledamot. Det finns 4 lag som realistiskt sett spelar för guldet; Rockaden, Lund, Limhamn och Viking. Det är alltså Vikings huvudkonkurrenter som har fattat detta orealistiskt hårda straffet. Aningen jävigt och förekommer enbart inom schack.

 6. Jan Johansson säger:

  Pelare?.. Ack ja…
  Regelverket skiljer på WO/felplacerad spelare och spelare som inte har rätt att delta. Nej, det är inte helt konsekvent,och så var det inte en gång i tiden.Då-åtminstone fram till mitten av 90-talet?- innebar en WO att även alla efterföljande partier förlorades.

 7. Christer Johannorm säger:

  Läste fel på schackförbundets hemsida, fel av mig, även om konstellationen i kommiteerna är likartad. Förväntar mig en intressant utveckling och förmodar att en motprotest kommer.

 8. Mr X säger:

  När det gäller matchen Stockholms SS II-SS Gambit är där två olika saker som hänt. Bord 2 kom inte i tid till matchen och förlorade på wo, för ett antal år sedan hade bord 3-8 förlorat automatiskt men detta ändrades till att bara det aktuella bordet förloras. Anländer han till spellokalen innan matchen är slut blir han inte avstängd i nästa match. Bord 8 är felplacerad och därför förloras det bordet på wo, men då inget annat bord är felplacerat händer inget annat.

  Detta har hänt några gånger under säsongen och i samtliga fall har det bara varit en spelare som suttit fel och då har bara det bordet förlorats.

  I Div II Gr 6 har Manhem IV en oregistrerad spelare på bord 2 och då förloras det och alla efterföljande bord precis som det blir för Viking från bord 4 och de efterföljande borden.

 9. André Nilsson säger:

  Det är klart att man kan diskutera rimligheten i straffet, speciellt med tanke på att Team Viking så klart har handlat i god tro, men samtidigt är det ju så reglerna är skrivna så det är ju de man har att döma efter.

 10. Stefan Bryntze säger:

  #1
  Ja det är möjligt reglerna tas mer kamratligt i de lägre divisionerna så WO endast på berörda bord är nog brukligt där.
  #2
  Jag kände precis som de flesta andra att ändringen verkade orimlig, rent rankingmässigt är det ganska tydligt det hade blivit liknande resultat även utan ”fusk”
  Men det är solklart match-resultatet inte ska påverka reglerna, ändringen är således korrekt.
  #3
  ”12. Team Viking har handlat i god tro”
  Det tror jag med, men det förvånar mig att de tog det för givet, ett fem-minuters samtal till Sveriges eller Stockholms schackförbund för att säkerställa att Bercez skulle vara ”svensk” känns ganska lätt att föreslå såhär efteråt.

 11. Algot säger:

  #1
  Rimligheten av regeln kan naturligtvis diskuteras, men domslutet är logiskt med tanke på hur reglerna är skrivna.

  ”7.6 En spelare som av något skäl inte har rätt att delta i matchen betraktas som
  felplacerad och får till följd att även spelare på efterföljande bord är felplacerade.”

 12. Martin Slingsby säger:

  Det är ungefär samma regler som gäller i t ex fotboll och ishockey. Ishockeyförbundets regler säger t ex

  § 5:12 OKVALIFICERAD SPELARE
  Spelare är okvalificerad när spelar e deltagit i spel trots att han/hon enligt SIF:s, RF:s eller IIHF:s regelverk inte varit
  behörig att delta. Förening som spelat match med okvalificerad spel are ska anses ha förlorat matchen. Om den
  icke felande föreningen vunnit matchen gäller det uppnådda målresultatet. I annat fall räknas målresultatet som 5-0.

  Eller bandy
  … samt match där okvalificerade spelare deltagit , skall icke felande laget erhålla 2 poäng och resultatet 5-0 om detta är bättre än det i matchen uppnådda resultatet. Detta gäller också om förening tillerkänns seger på grund av protest.

  Så regeln i sig är inte konstig – inte heller bestraffning av felande lag. Den är till och med något ”mildare” i schack.

 13. Bo Berg säger:

  Jag är inte så insatt i ärendet, men jag vet såpass mycket att Team Viking har rätt att överklaga beslutet fram till och med lördag den 16 mars. Då måste ärendet behandlas av CS igen. Detta sker i så fall mitt under pågående slutspel.

  Att ha slutsammandrag med finalspel i högsta serien och inte säkert veta hur detta ärende slutar är ett mycket olyckligt scenario. Att en SM-titel skall avgöras efter spelet av en styrelse mitt under eller efter att spelet är avlutat är en katastrof för allsvenskans och dess högsta serie.

  Många lag och klubbar har lämnat allsvenskan efter den tid Göran Terninger var ansvarig för allsvenskan. Flera lag i de nu 3 divisionerna ställer upp med ej kompletta lag i matcherna och detta förutom att div. IV knoppats av så finns det luckor i div. III samt vissa grupper med bara 3, 6 och 7 lag i de olika 8-lagsgrupperna. Även i div. II har det spelats en serie med bara 7 lag.

  Denna ”utveckling” har länge varit oroväckande för allsvenskan. Att lägga in div. IV i det allsvenska systemet var ett misslyckat steg och när div. IV åter fördes tillbaka till distriktsorganen hade kompetensen eller kraften försvunnit hos många förbund.

  När SA Mark för några år sedan kom med 4 man till slutsammandraget i Superettan så fick de spela med detta ”lag” och några kraftfulla regler för att beivra detta beteende fanns inte och finns inte ännu.

  Jag menar att problemet som nu uppstått även i högsta serien ligger hos den allsvenska kommittén och dess CS ibland flata och ibland hårda och alltför oklara regler och beslut så att det blir en förskjutning av avgörandet i matcherna från spelet på brädena till styrelsemötena.

 14. Christer Johannorm säger:

  14# Alla spelarna i Team Viking hade rätt att spela matchen…

 15. Algot säger:

  Bäste Bo,
  Jag tycker det känns märkligt att du lägger över den uppstådda situationen på AK och CS. Vad i regeln är oklart?

  Hur kan de som enligt befintliga regler har felat anses vara utan skuld? Så fungerar det inte någon annanstans.
  T ex om jag bryter mot en lag antingen i Sverige eller utomlands, så är faktumet att jag inte kände till lagen inte förmildrande.

  Det mest logiska bör vara ifall det inte överklagas i och med att reglerna är tydliga. Då är förutsättningarna klara inför slutspelet.

 16. André Nilsson säger:

  @ Bo Berg

  Det är klart att det är olyckligt att ett eventuellt överklagande kan komma att behandlas mitt under slutspelet eller rent av efteråt, men det hänger ju dels ihop med att händelsen inträffade sista ronden innan slutspelet och dels att domslutet drog ut på tiden för att alla inblandade skulle få komma till tals och sist men inte minst att kommittén skulle få en rimlig chans att sätta sig in i frågorna och hinna tänka till ordentligt så att de inte fattade ett förhastat beslut.

  Så situationen är olycklig, men jag vet inte vad alternativet skulle vara. Att skippa möjligheten att överklaga och därmed tulla på rättssäkerheten? Tycker du att reglerna i just det här fallet är oklara? För hårda?

  Jag är också bekymrad över den allsvenska pyramidens förfall och jag är övertygad om att den snart måste göras om igen och ”plattas till” innan den rämnar. Jag håller åtminstone delvis med dig om din analys av distriktsserierna. Det är där man potentiellt skulle kunna börja mura nya grundstenar i pyramiden.

  Du tog upp fallet med SA Mark, som sabbade de sportsliga förutsättningarna i Superettan när det begav sig. En lustigt resa under årets serie hade Kärra SS, som lämnade w.o. på minst två bord i varje bortamatch och även i en hemmamatch. Ändå vann de division II:5! En otrolig prestation, men man kan ju så klart fundera om ett lag som inte kan få ihop mer än 5-6 man i över hälften av matcherna ens borde få delta.

 17. Michael Carlsson, Linköping säger:

  I SSF:s tävlingsregler för Allsvenskan (paragraf 6, Domare) så står bland annat följande:
  6.3 Domaren ska före match kontrollera
  ● att de inlämnade laguppställningarna är korrekta i förhållande till klubbens
  spelarregistrering.

  Om domaren har utfört detta – är han då skyldig / tillåten att agera (upplysa lagledaren och.låta denne ändra laguppställningen) eller ska han bara konstatera att inlämnad laguppställning är fel (och direkt döma förlust t.ex enligt paragraf 7.6?!). Underförstått så bör ju regeln tillkommit för att hindra att en laguppställning som lämnas in innehåller formella fel som kan leda till en bestraffning för laget.

  I detta fall då det rör en Elitseriematch så är ju domaren utsedd av SSF och man får anta att han är väl insatt i gällande regelverk och agerat därefter. Märkligt dock att matchen i så fall har spelats enligt en laguppställning där det framgår av TeamVikings spelarregistrering att tre spelare är markerade som ”ej folkbokförda” vid speltillfället.

  Det är ju trots allt lagledaren för TeamViking som bär huvudansvaret för att laguppställningen är korrekt. Trots det vore det intressant att känna till domarens ansvar / skyldighet i dylika situationer. Vi får väl vänta och se om någon klarhet i detta ges när SSF:s Tävlings- och regelkommittes protokoll publiceras.

 18. Per säger:

  Det står klart i Team Vikings inlämnade laguppställning att David Berczes inte är folkbokförd i Sverige. På FIDEs ratinglista står det att han har nationalitet HUN. Men har David Berczes dubbelt medborgarskap, svenskt och ungerskt, så borde han ha fått spela?

  Regel 4.2.1 säger:
  För att få representera allsvenskt lag som utländsk medborgare krävs att spelaren
  är folkbokförd i Sverige vid registreringstillfället alternativt registrerad på den
  svenska elolistan.
  Den senare delen av texten kan läsas som registrerad som svensk spelare av FIDE, Vilket är det som avses om jag förstår beslutet. I så fall är det ett helt korrekt beslut.

  MEN vad är den svenska elolistan? Kan någon definiera detta? Det känns lite oklart ibland hör man att LASK-tal är svenskt elo.

  Jag tycker nog att det skulle kunna vara på plats att förbättra texten i 4.2.1.
  För att få representera allsvenskt lag som utländsk medborgare krävs att spelaren
  är folkbokförd i Sverige vid registreringstillfället alternativt registrerad som svensk spelare av FIDE:

  Mvh Per

 19. Bo Berg säger:

  Mycket intressant påpekande av Michael Carlsson, Linköping. citat:

  ”I SSF:s tävlingsregler för Allsvenskan (paragraf 6, Domare) så står bland annat följande:
  6.3 Domaren ska före match kontrollera
  ● att de inlämnade laguppställningarna är korrekta i förhållande till klubbens spelarregistrering.”

  Detta stämmer med vad jag skrivit i inlägget ovan. Ett stort ansvar ligger på matchens domare och dennes agerande eller brist på agerande. Givetvis har de båda lagens lagledare också ett stort ansvar och denna fråga borde ha kommit upp redan innan matchen startade när laguppställningarna deklarerades och inte i en protest efter att matchen spelats färdigt, anser jag.

  Underlåtenhet till agerande av domaren och även från Västerås lagledare innan matchstart.
  Att först spela matchen och att sedan efteråt protestera är som att mörka och se två olika möjligheter att vinna matchen.

  Speciellt allvarligt är det om det finns ”kompisrelatiner” mellan Västerås lagledare och ledamöterna i Allsvenska kommittén samt CS.

 20. André Nilsson säger:

  Ett förtydligande: Bérczes var inte registrerad som utländsk spelare så ingen skugga ska falla på matchdomaren.

 21. André Nilsson säger:

  @ Bo Berg

  Nu blir det väldigt mycket spekulationer … Från Västerås sida ställde vi frågan INNAN matchstart, då Team Viking lämnade in sin laguppställning, om det inte var så att de hade tre utlänningar. På vilket sätt menar du att vi har visat ”underlåtenhet”? Vad menar du alternativet hade varit till att först spela matchen och sedan protestera? Skulle vi ha sagt ”Vänta, vänta! Skjut upp matchstart tills vi har gått till botten med det här hur många utlänningar ni egentligen spelar med.”

  Vad beträffar dina osmakliga, jäv-implicerande insinuationer om mina ”kompisrelationer” vill jag gärna tro att jag är kompis med de flesta i Schacksverige, inklusive Mr. Team Viking själv – Peter Hlawatsch – som, trots att det har drabbat hans lag hårt, har tagit det här med betydligt större ro än vissa koleriska forumskribenter här på Schacksnack …

 22. Erik Geijer säger:

  Team Viking har överklagat, deras överklagan finns på http://www.schacksnack.se/artiklar/79790.

 23. André Nilsson säger:

  Det där är inte något överklagande utan Team Vikings svar på protesten.

 24. Erik Geijer säger:

  Till Bo och André: Lugna ner er lite är ni snälla. Bo: du får gärna förklara vad du menar med ”Speciellt allvarligt är det om det finns ”kompisrelatiner” mellan Västerås lagledare och ledamöterna i Allsvenska kommittén samt CS.” Sådant bör man inte skriva om man inte är beredd att redovisa vad det handlar om för relationer. André: Jag fattar att du reagerar, men du tar i så att debattnivån sänks här på Schacksnack.

 25. André Nilsson säger:

  Det som framför allt sänker debattnivån här på forumet är att folk sitter och spekulerar och drar långtgående slutsatser utifrån sina (felaktiga) spekulationer och så ägnas inlägg efter inlägg åt att reda ut en massa trams. Men för all del, jag ska försöka att inte vara så vass i mina formuleringar. Jag ber om ursäkt.

  För att undvika fler spekulationer; så här ser protesten ut:

  Protest mot resultatet i elitseriematchen Västerås SK–SK Team Viking den 23 februari 2013

  När laguppställningarna inför matchen i Elitserien 2012/13 mellan Västerås SK och SK Team Viking tillkännagavs, reagerade Västerås över att SK Team Viking till synes hade tre utländska spelare (Bérczes, Ivanov och Volodin) i laguppställningen. Ivanov och Volodin är registrerade som utlänningar i spelarförteckningen, men inte Bérczes. André Nilsson frågade Peter Hlawatsch hur det låg till och fick till svar att David Bérczes är född i Sverige, har svenskt personnummer och räknas som svensk.

  En koll hos Skatteverket (se bifogat personbevis) ger vid handen att Bérczes visserligen har svenskt personnummer och är född i Sverige (men av föräldrar med utländskt medborgarskap), utflyttade vid 2½ års ålder och varken är folkbokförd i Sverige eller svensk medborgare, vilket får stora konsekvenser för matchresultatet, som initialt skrevs till 2–6:

  Matchresultat rond 6 Elitserien Allsvenskan 2012/13
  Västerås SK 2291 – SK Team Viking 2506 2 – 6
  Bord 1: FM Anders Eriksson 2340 – GM Evgenij Agrest 2690 ½ – ½
  Bord 2: André Nilsson 2300 – GM David Berczes 2592 0 – 1
  Bord 3: GM Ralf Åkesson 2490 – GM Sergey Ivanov 2612 0 – 1
  Bord 4: FM Johan Norberg 2336 – GM Aleksandr Volodin 2526 ½ – ½
  Bord 5: FM Jürgen Brustkern 2270 – FM Bo Lindberg 2466 0 – 1
  Bord 6: CM Rasmus Janse 2284 – IM Dan Cramling 2392 0 – 1
  Bord 7: Anders Ylönen 2084 – FM Jonathan Westerberg 2424 0 – 1
  Bord 8: CM Erik Norberg 2231 – FM Peter Bergström 2353 1 – 0
  ________________________________________
  Matchen är slutspelad

  Vi tar en titt i de allsvenska tävlingsbestämmelserna:

  7.5 Vid felplacering ska såväl för högt som för lågt placerad spelare förlora eventuella
  poäng, och motståndaren tilldelas poängen.

  7.6 En spelare som av något skäl inte har rätt att delta i matchen betraktas som
  felplacerad och får till följd att även spelare på efterföljande bord är felplacerade.

  Eftersom Bérczes inte är upptagen som utlänning vid registreringen och ifrågasattes före matchen får han anses vara den spelare som enligt § 7.6 ”inte har rätt att delta i matchen”, vilket innebär att Västerås vinner matchen med 7½–½.
  En annan regeltolkning är att den lägst placerade utlänningen (Volodin) anses vara den som inte får spela, vilket innebär att Västerås vinner med 5½–2½. Den senare tolkningen bortser dock helt från den diskussion som fördes före matchen.

  Bifogas: Personbevis för David Bérczes
  Protestavgift har i dag betalats till SvSF pg

  Stockholm och Västerås den 27 februari 2013

  Lennart Örnmarker, Ordförande SK Rockaden
  André Nilsson, Ordförande Västerås Schackklubb

 26. André Nilsson säger:

  Jag inser att det finns både de som tycker att Västerås och Rockaden är löjliga paragrafryttare som protesterar, och de som anser att Team Viking är värsta fubbarna som försöker spela med tre utlänningar. Men ni har fel allihopa! Team Viking har handlat i god tro och Västerås/Rockaden hade inget annat val än att protestera, då det framkom att Bérczes inte är svensk.

  Inga konstigheter. Det är ungefär lika kul att vinna på det här sättet som om någons mobil piper, men det betyder inte att man – för att skipa någon slags högre rättvisa – ska sätta sig över reglerna genom att underlåta att protestera.

 27. Erik Geijer säger:

  Peter Hlawatsch hälsar att överklagan kommer i slutet av denna vecka.

 28. Jan Johansson säger:

  #21

  Den svenska elolistan

  http://ratings.fide.com/topfed.phtml?ina=1&country=SWE

  De s.k. LASK-talen är inte någon elolista.

 29. Stefan Bryntze säger:

  @ André

  Bra summering, var även intressant få veta det hade kunnat bli 7½-½ ifall man strikt hade tolkat Bercez som den otillåtna spelaren.

 30. Michael Carlsson, Linköping säger:

  @ André #23
  Jag kan minnas fel… men när jag i söndags (10/3) såg att matchresultatet var ändrat i denna match så tittade jag på TeamVikings spelarregistrering av nyfikenhet och vill hävda att Bérczes, Ivanov och Volodin hade markering ”ej folkbokförd” efter sitt namn (de har i alla fall merkeringen idag). Jag antar att syftet med denna markering är att visa att spelaren ingår i kvoten för utländska spelare (oavsett hur den är definerad).

  Däremot kan jag inte uttala mig om hur dessa markeringar såg ut på matchdagen den 23/2. Det verkar dock märkligt om dessa har ändrats sedan matchdagen – men inget är uteslutet.

 31. André Nilsson säger:

  @ Michael Carlsson

  Så här står det i protesten jag klippte in i inlägg nr. 28:
  ”Ivanov och Volodin är registrerade som utlänningar i spelarförteckningen, men inte Bérczes.” Dvs. så såg det ut på matchdagen den 23 februari. Uppenbarligen har nu även Bérczes registrerats som utlänning.

 32. Bo Berg säger:

  Erik Geijer säger:

  Bo: du får gärna förklara vad du menar med ”Speciellt allvarligt är det om det finns ”kompisrelatiner” mellan Västerås lagledare och ledamöterna i Allsvenska kommittén samt CS.”

  Mina inlägg och kritik i detta ärende har hela tiden varit det olyckliga tillfället att ta upp denna sak. Efter senaste matchen och strax innan slutspelets tre avslutande ronder. Jag tänker på schacket i Sverige för dess bästa.

  Det finns analoga spelare med svenskt medborgarskap men boende i ett annat land. T.ex. Roland Ekström, Schweitz, Mikael Wedenkeller, Belgien/Luxenburg även Slavco Cisak, har jag för mig, bor utomlands. Således ej folkbokförda i Sverige. Om det inte gäller, just nu, för Widenkeller så har det varit så tidigare under lång tid.

  Att föra detta till torgs vid denna tidpunkt är mycket olyckligt för schacket, anser jag. Att det blir en het debatt anser jag vara bra för saken.

  Jag personligen uppskattar André Nilsson och det arbete som han gör och har gjort. Vi har alltid kunnat tala med varandra även om debatterna hettat till ibland.

  Angående Citatet så har André sedan han för andra gången avgick från CS behållit en nära kontakt med SSF på nationell nivå. Han har bl.a. varit anlitad som betald nyhetsredaktör på schack.se. Denna i och för sig låga ersättningen ursäktar inte att tjänsten borde utannonserats så att alla lämpliga intresserade kunde fått en extrainkomst. T.ex Erik Geijer som arbetat som journalist i 10 år kanske hade sökt? Det är inte bara André som fått och får ersättningar från SSF via beslut i CS och dess olika kommittéer.

  I det aktuella ärendets beslut deltog för övrigt Ordf. Anil Surender, som spelar för Limhamns SK i allsvenskan och anmälde inte jäv såsom klubbkompisen Stellan Brynell klokt nog gjorde. Om även Anil skulle ha anmält jäv, såsom borde ha skett anser jag, så hade inte kommittén varit beslutsmässig. Detta borde vara svar på mitt påstående i sig självt.

  För övrigt kan man ju ifrågasätt ledningen i CS och de olika kommittéer där Ordförande Anil Surender är ordförande i tre av de nu fyra centrala kommittéerna förutom ordförandeskapet i Centralstyrelsen. Inget styrelseprotokoll sedan kongressen finns utlagt på hemsidan. Kommittéerna har haft få möten eller så har de inte redovisats. Demokratin i SSF är starkt hotad. Det skall väl inte vara styrt av en diktator eller marionettfigur?

 33. Bo Berg säger:

  Per säger citat:

  ”13 mars 2013 klockan 11:28
  Det står klart i Team Vikings inlämnade laguppställning att David Berczes inte är folkbokförd i Sverige. På FIDEs ratinglista står det att han har nationalitet HUN. Men har David Berczes dubbelt medborgarskap, svenskt och ungerskt, så borde han ha fått spela?”

  David Berczes har dubbelt medborgarskap. Jag har kollat med skattemynigheten. Ungerska lagar godtar och motsätter sig på inget sätt dubbelt medborgarskap. Dessutom är de nu även ett EU-land.

 34. André Nilsson säger:

  Om David Bérczes är svensk medborgare vet du något som ingen av de inblandade inklusive Bérczes själv känner till. När blev han svensk medborgare, menar du?

 35. Einar Yngvesson säger:

  Jag tycker reglerna är sympatiska. De säger att de som bor i landet (=är folkbokförda) får spela. Reglerna gör inte skillnad på medborgarskap, släkt, födelseland eller något annat. Det enda som är viktigt är var man bor då laget registreras.

  Dessutom, säger reglerna, att två som inte bor här i landet (=inte är folkbokförda i Sverige) får spela i varje lag. Så 25% av laget kan bo utomlands.

  Det är en bra princip, enkel att kolla upp (man kan fråga ”Var bor du?”). Bra, enkelt kontrollerbaer princip. Vari ligger problemet? Det enda problem som jag ser är att Team Viking överklagar eller tänker överklaga. Det skapar en del starka känslor och en del lsutiga kommentarer t.ex. här. De borde lägga ner och be om ursäkt. Ett misstag kan man göra, men att försöka vända felet till rätt för prestigens skull är inte riktigt trovärdigt i mina ögon.

 36. Jan Johansson säger:

  Slavko Cicak står på den svenska elolistan,så var han är folkbokförd saknar intresse. Och Roland Ekström verkar ju inte ens vara registrerad för Rockaden den här(?) säsongen.

 37. Ola Winfridsson säger:

  Tycker att du glömmer bort eller väljer att bortse från en viktig aspekt i sammanhanget, Bo: Sverige är ett synnerligen litet schackland med endast ett fåtal registrerade spelare, sett i ett internationellt perspektiv. Det innebär per definition att det i princip är omöjligt att undvika situationer där förbundsfolk får till uppgift att fatta beslut som rör ”goda vänner”. Man kan så klart tycka det är olyckligt att Anil Surender och Stellan Brynell råkar tillhöra samma klubb, men Anil spelar inte i förstalaget (vilket sannolikt var anledningen till att Brynell anmälde jäv), han är ordförande i SSF (vilket man får anta kräver ett inte ringa mått av oförvitlighet, annars kastar det en skugga över hela det demokratiska Schacksverige) och är till på köpet välrenommerad och rutinerad internationell domare. För internationella domare föreligger exakt samma situation, men då ifråga om nationstillhörighet istället för klubbdito, och jag har aldrig hört talas om domare som i dispyter som berör landsmän har åberopat jäv. Geurt Gijssen dömer regelbundet sina egna landsmän i Wijk aan Zee.

  Utan att vara det minsta inblandad i saken blir jag faktiskt illa berörd av dina konspirationsteorier.

 38. Algot säger:

  Kan vi ta av foliehattarna, samt upphöra med insinuanta kommentarer och rena spekulationer?

  Läser man innantill, utan att lägga in några som helst egna värderingar, så är det ställt bortom allt tvivel att Viking tillskansat sig en fördel genom att nyttja tre utländska spelare. Reglerna är glasklara, och en slumpmässigt vald jury plockad från gatan skulle göra samma bedömning som redan har gjorts.

Lämna en kommentar