feb 25

Följande studie är en något mer avancerad studie jämfört med Richard Rétis klassiska mästerverk från 1921. Den läsare som för övrigt inte känner till Rétis världsberömda studie hänvisas till Veckans studie 9 för att lättare kunna förstå dagens studie där svart har hela tre bönder istället för en.

Svarts ställning ser ut att vara enkel vinst eftersom vits enda bonde är innanför den svarta kungens kvadrat som går från a6-c6-c8-a8, så hur i all världen kan denna ställning ändå bli remi? Välkommen till illusionernas värld, du som ännu inte har upptäckt vad den magiska schackvärlden kan bjuda på, med en av världens främsta trollkarlar.

När du har hittat remin får du gärna publicera remivarianten i kommentarfältet ovan.

Studie av Richard Réti, 1928
[Engqvist/Réti]

Vit drar och gör remi.

Vit drar och gör remi.

 

 

Läs kommentaren till “Veckans studie 16”

  1. Thomas Engqvist säger:

    Då ingen hittills har klarat av denna studie, i alla fall inte skriftligt, passar jag på och förklarar vari Rétis trolleri består i. Lösningen är att spela 1.Kg6 och om svart svarar med 1…Kb6 spelar vit 2.Kxg7, till exempel 2…h5 3.Kxf6 h4 4.Ke5! Det är just detta nyckeldrag som är kärnan i trolleriet eftersom det till sin essens handlar om ett dubbelhot som Averbakh så övertygande har beskrivit i sin bok om taktik. Vi har alltså uppnått exakt samma ställning som i Veckans studie 9, där man kan ta del av den världsberömda studien av Réti från 1921. Vit hotar dels att gå in på kvadratens område med 5.Kf4, dels att understödja sin egen bonde med 5.Kd6. Svart måste ta ställning och vit anpassar sig därefter. Vad händer om svart spelar 1…h5 istället? Vit spelar 2.Kxg7 i alla fall och efter 2…h4 3.Kxf6 Kb6 (3…h3 4.Ke6 eller 4.Ke7 är remi eftersom c-bonden forcerat avancerar till c8 med schack.) 4.Ke5! Om det är någon läsare som har frågor utan att ha tittat på Veckans studie 9 hänvisar vi till den studien först. Om ni ändå har funderingar efter att ha assimilerat Veckans studie 9 är ni ändå välkomna med kommentarer. En underförstådd fråga skulle kunna vara om man har någon praktisk nytta av att känna till sådana här studier av Réti? Ja, eftersom schacket är fullt av illusioner är det här bara ett litet smakprov på, som Tal så träffande uttryckt det, att 2+2 = 5. Tal kallades också i folkmun för ”Trollkarlen från Riga” i.

Lämna en kommentar