feb 15

Syftet med denna hemsida är inte bara att snacka schack och att servera de viktigaste nyheterna, utan också att ta trogna läsare till schackets högre höjder. Ett tema som Schacksnack är särskilt inriktad på är hur man spelar slutspel utan bönder, särskilt slutspelet torn och löpare mot torn. Anledningen till detta är flera; för det första är det är ett mycket vanligt slutspel i praktiken och för det andra är det ett tillräckligt intrikat slutspel för att man ska bli fascinerad av det på djupet. Veckans slutspel-kolumnen har presenterat detta slutspel vid inte mindre än tre tillfällen:

Veckans slutspel 17

Veckans slutspel 15

Veckans slutspel 14

Gå gärna tillbaka till dessa kolumner om du känner dig det minsta osäker på hur man ska hantera detta slutspel, både som angripare och försvarare. Det kan också vara en tröst för alla dem som känner sig osäkra inför detta slutspel att här gör både Sverige-eliten och världseliten bort sig men faktiskt även kommentatorerna. Inte nog med att ren och skär inkompetens visas utan också ren lättja vilket åskådliggörs genom att skippa slutspelet helt och hållet. Hur som helst är det här ett roligt sätt att tillgodogöra sig kunskaper om detta slutspel genom att lära sig av andras misstag, snarare än sina egna.

I nedanstående klipp blir det bra med både tempo och kunskaper tack vare IM Lawrence Trent som tillsammans med populära IM Anna Rudolf kommenterar slutspelet mellan IM Einar Hjalti Jensson och GM Gawain Jones som spelades i PRO Chess League nyligen.

 

 

Läs kommentaren till “Veckans slutspel 20”

  1. Mannen från Orkney säger:

    Ja, denna sida försöker ta oss läsare till schackets högre höjder! Både vad gäller bokrecensioner, dagens kluringar och annat och då ofta slutspel som ju är vad Capablanca rekommenderade att man först skulle studera eftersom alla andra delar av schackspelet måste ta de slutspelsställningar som kan uppkomma i beaktande. Därför skulle jag se fram emot den bok som Kasparov håller på skriver som har arbetsnamnet Pawn- and piece-less endings jag antar att det kommer bli en ganska dyr bok men att de få ställningar som kommer tas upp verkligen kommer att vara grundläggande att känna till. Om jag räknar rätt kommer boken att innehålla hela 2695+1624+240=4559 ställningar d.v.s. nästan lika många som i Lazlo Polgars fenomenala bok Chess Training in 5333 + 1position.

Lämna en kommentar