feb 16

Det går bra för Sverigehoppet GM Pia Cramling i pågående VM för damer. I första omgången betvingade hon sin mindre meriterade motståndare WGM Katerina Nemcova med siffrorna 1.5-0.5. I den andra ronden mötte hon IM Elisabeth Paethz. Båda verkade vilja satsa allt på att gå in i ett särspel eftersom båda var nöjda med snabbremi i bägge partierna. Den stora fördelen för segraren med en sådan strategi är förstås att man sparar mängder av energi eftersom snabbschackpartier är mindre krävande än klassiska. Å andra sidan ökar skrällchansen statistiskt för den lägre rankade. Det verkar som att Cramling visste vad hon gjorde eftersom hon vann med siffrorna 2-0. Detta gör man inte i en handvändning och indikerar att Cramling var klassen bättre än sin motståndare. Cramling har ju oerhört mycket rutin och erfarenhet och unga spelare blir normalt mer nervösa i sådana här sammanhang.

I rond 3 i morgon blir det dock mycket tuffare motstånd då hon möter ingen mindre än Alexandra Kosteniuk. Den ryska världstjärnan är oerhört skicklig på att marknadsföra sig själv och är bland annat känd för sina böcker How I became grandmaster at age 14 (2001) och Diary of a Chess Queen (2009). Hon blev världsmästare 2008-2010 men fick sedan överlämna kronan till schackgeniet Hou Yifan. Vi ska inte berätta om alla hennes övriga otaliga meriter utan hänvisar istället till ovanstående litteratur för de som är intresserade av att fördjupa sig mer i hennes enastående karriär.

GM Alexandra Kosteniuk, Europamästerskapet för lag i Warszawa 2013 (Källa: Wikimedia)

GM Alexandra Kosteniuk syns här spela i Europamästerskapet för lag i Warszawa år 2013 (Källa: Wikimedia)

Läs de 17 kommentarerna till “Dam-VM i Teheran 2017 – dubbelrond 2”

 1. En undran säger:

  ”Diary of a Chess Queen” har jag med Kosteniuks autograf i och hälsningen ”With my best chess wishes!”. Nu väntar jag bara på att Pia skriver en bok om sina egna framgångar. Och självfallet vill jag ha hennes autograf i den boken!

  Hoppas att det går bra för Pia denna gång i en VM-match mot Kosteniuk. 2008 blev det förlust i VM-semifinalen. Jag var arg över Pias val av Franskt som svart den gången och valet av 3…Sc6 efter 1.e4 e6 2.d4 d5 3.Sc3, med tanke på hur bra hon är i Sicilianskt! Förhoppningsvis är inte Pia lika snäll denna gång som svart.

 2. Sune Larsson säger:

  Intressant att följa Pias spel i dam-vm. Det verkar som hon har lyckats få ihop sitt spel och lyft
  nivån ett par snäpp, den senaste tiden. Spelar nu på den nivå där hon hör hemma dvs 2500+.
  Intressant också att hon närmast styr partierna mot snabbschack och visade mot Paethz att
  det var ett gott val. Men att möta Kosteniuk med kort betänketid är sannerligen ingen lekstuga.
  Ryskan är oftast väldigt vass taktiskt sett – och har förmåga att röra till spelet så hennes talang
  kommer till sin rätt. Blir spännande att att följa partierna idag. Det handlar ju om en hel del pengar
  och Pia måste ändå betecknas som klar underdog här (i mina ögon åtminstone). Vi håller tummarna!

 3. Susanna Berg Laachiri säger:

  Håller helt med dig Sune angående Pias spel! Blir spänande att följa snabbschacket idag. Det som gör mig lite orolig är att ryskorna har sekundanter med sig och det betyder naturligtvis mycket. Sedan är frågan hur..

  Vi håller tummarna!

 4. Sune Larsson säger:

  Ja, det gäller för Pia att vara riktigt slug i öppningsfasen och sedan helskärpt med de taktiska
  glasögonen på..

 5. Bo Berg säger:

  Har sagt att jag inte skall debattera mer här, men …

  Sveriges genom tiderna största kvinnliga Schackproffs spelar trots uppnådd ”’Veteranålder” VM ännu en gång och hävdar sig.

  Hon fick ännu en utmärkelse under kongressen (i form av Gideon eller vad det var?) Pia passade på att tala lite om att det behöver satsas mer på flickschack från SSFs sida och det var ju ingen som kunde säga något emot det eller tysta ner henne på något sätt då. Skandal när hon ännu en gång mottog bordspris vid avslutningssermonien vid OS i Baku.

  Ett bra sätt hade ju varit att stötta henne med en sekundant (minimum) under detta VM.

  Om detta läggs upp på ett proffsigt sätt så finns det ju även pengar att skörda i att vara med i Iran. Vår egen statsminister har ju varit där precis nu denna tid och även hans medresande damer fick klä sig i huckle.

  Att vara aktiv och agerat lite här ihop med Svenska staten och en socialdemokratisk ministerns styre borde väl inte ha varit något problem med tanke samvete och korruptionsanklagelser mot CS-ledningen i SSF.

  Varför tar inte SSFs ledning tillvara på och stötar sina bästa?? Varför skal denna Jante få råda så starkt i detta lands schackledning.

  Vilken kapitalförstöring genom ett helt decenie med vår störste Ulf Andersson och Nu så här mot Pia Cramling om och om igen. Varför är man så blind och inte ser möjligheterna och stoppar med att hämma de innovativa krafterna?

 6. En undran säger:

  Många schackspelare bryr sig för lite om schackets bästa. Det verkar som om andra sporter är mer intressanta att slå ett slag för än schack – trots att det är schack som de själva oftast är bäst i av alla sina intressen. De är medlemmar i idrottsföreningar och går på deras julfester och äter julbord, men tar aldrig initiativ att göra någonting liknande för sin schackklubb. Hur många schackklubbar i Sverige har julbord? Så jag är inte ett dugg förvånad att man inte bryr sig tillräckligt om hur Pia Cramling och andra svenska affischnamn i schack har det.

  Skriv mer här Bo. Du har lika mycket rätt som alla andra att ha en åsikt. Vi lever i en demokrati. Halva Sverige tycker det motsatta som andra halvan av Sverige tycker i de flesta frågor. Vi ser det i riksdagsvalen. Så man får räkna med att få i stort sett halva Sverige emot sig i vad man än skriver, vare sig det gäller schack eller någonting annat.

 7. En undran säger:

  Hur kan man som stormästare spela 47.Qd2?? Det är ju hot överallt med de livsfarliga svarta löparna.
  Är man stressad och trött och inte ser vinstföringen spelar man safe och nöjer sig med remi. Man får svälja stoltheten.

  Precis som skidåkare med mjölksyra i sista uppförsbacken tränar sig att prestera så bra som möjligt därifrån – är det bra om schackspelare löser knepiga ställningar i sin schackträning när de är trötta i skallen, och inte bara när de är utvilade. Då blir man mer van vid matchsituationerna. Trist att det skulle gå så här efter annars strålande kampvilja av Pia.

  För allt i världen, undvik att få sämre tid på klockan mot blixthajar med stor förmåga att finna taktiska jobbiga drag att möta.
  Till slut går man på det mesta.

 8. Thomas Engqvist säger:

  Nu är det faktiskt snabbschackparti på snabbschackparti och jag tycker inte man ska kritisera Pia Cramlings spel. En sådan olycka som att tillåta damschacken på f1 hör till den här typen av schack där tempo snarare än tanke premieras och detta var ju huvudorsaken till att den regerande världsmästaren Hou Yifan gav bort titeln till vem det nu kan bli. Kritiken ska snarare läggas på FIDE som har valt detta vansinniga upplägg. Jag tror inte publiken vill se schackpartier fulla av röda drag som man gör när man följer dessa partier på Chessbomb. De bästa spelarna i världen förödmjukas och den oinitierade publiken tappar vördnaden och respekten för dem.

 9. En undran säger:

  Dd2 ska man inte spela på den här nivån, punkt. Det ska sitta i ryggmärgen. Pia hade troligen ändå förlorat nästa parti som svart om hon kände sig så trött och sliten, men det är skillnad på hur man förlorar.

  Pia förtjänar allt beröm, men tål säkert kritik också. Det går ju att träna och spela smartare för att hushålla med krafterna. Jag tycker att Pia genom åren slösat för mycket med kraft i många ställningar och tvekat för mycket innan hon gör ett drag. Klockan går fort i de lägena. Allt går att träna. Vi har mycket att lära av hur andra sporter tränar. Exempel har givits. Fler går att finna genom research.

  53 år är ingen hög ålder som med automatik ska ge grodor som Dd2.

 10. Sune Larsson säger:

  Ett sätt att få på sig de taktiska glasögonen – eller att få in taktik i ryggmärgen – är att gå igenom ett par
  tusen ställningar – via bok där man skriver ner lösningen – eller sätta upp ställningarna på bräde och använda klocka,

  Tror sådan förberedelse knappast hade varit det sämsta för Pia, som ju rätt ofta drabbas av sån där
  ’schackblindhet’ eller ’hjärnsläpp’…

  Hennes schackliga förståelse, de positionella grunderna och öppnings/slutspelskunskapen är ju näppeligen mindre
  nu vid 53 års ålder, än tidigare. Dock så avgörs många partier via taktiska tricks (eller grodor) – inte minst
  i tidsnöd…

 11. Susanna Berg Laachiri säger:

  En undran, jag hoppas du inser att din kommentar är ganska märklig. ” Då ska man inte spela på den här nivån utan det ska sitta i ryggmärgen. ” Då har vi många GM som inte kommer att ställa upp i framtida tävlingar om man är förbjuden att göra bortsättningar under pressad tidsnöd..

  Nerver tar ut sin rätt när man spelar i dessa höga sammanhang och alltid lättare att spela utanför brädet. Jag var publik men tyckte damschacken verkade ofarlig. Lätt att missa en följdschack på det sättet.

  Pia är fantastisk och förtjänar allt beröm hon kan få! Tycker hon kändes snäppet vassare än Alexandra i denna match men räckte inte ända fram.

 12. En undran säger:

  Ursäkta, läsare. Det blev ett feldrag av mig. Jag måste ha slarvat med min egen träning. Det blir inget avancemang för mig heller. Tillbaka till träningshallen, så får vi se om några veckors skrivträning åstadkommer noll sådana felskrivningar.

  Vad som skulle ha stått är: ”Dd2 ska man se på den här nivån, punkt. Det ska sitta i ryggmärgen”.

  I övrigt:
  Jag tror att det finns tillräckligt med ryggdunkare för att också ta in synpunkter från de som faktiskt kommer med idéer för spelarna att prestera bättre, hushålla med tiden bättre för att minska att ödsla onödig ork – den där orken som behövs för att synka hjärna och handen som utför dragen.

  Och jag ska dubbelkolla innan jag trycker på att skicka in kommentaren. Dubbelkolla är bra i schack också. Hushåller man bättre med betänketiden hinner man kolla en gång till lite oftare innan man gör ett nytt drag.

 13. Lars Abrahamsson säger:

  En undran, världsmästare Carlsen missade visst matt i tre drag med 45 min kvar på klockan.

 14. Thomas Engqvist säger:

  Ja, han missade ett avgörande backhandslag mot Giri men i det avgörande VM-partiet mot Karjakin var det med en forehand han levererade den nuförtiden välkända Magnus-matten, för att mynta ett uttryck från GM Daniel King. Läs mer på http://www.schacksnack.se/artiklar/115697

 15. En undran säger:

  Det blir ofta så fascinerande motinlägg så fort någon har mage att kritisera någons spel. För att kritisera verkar det som om man själv måste vara en bättre spelare än den man kritiserar. Oj, oj, säger jag. Så många fotbollstränare och ishockeytränare som skulle få sparken med den inställningen…Man kan se så mycket brister hos andra fast man själv inte har vunnit OS, VM, Stanley Cup och hela baletten. Samma i schack.

  Men vill man tjura som spelare och vägra ta in bra kritik så får man det. Men då får man också räkna med att man inte utvecklas så mycket som man kunde ha gjort med en mer öppen inställning till att ta till sig kritik från andra.

 16. Någon säger:

  Det är möjligt, men att inse att även världsmästare gör fel är trivialt. En världsmästare gör fel fast färre fel än en stormästare, som i sin tur gör färre fel än en nybörjare. Det handlar bara om att en världsmästare gör färre fel än en medelgod spelare, som gör fler fel än en stormästare.

 17. Anna Jaoudobe säger:

  Magnus matten har blivit omslagsbild på en ny bok från New in Chess.
  Att denna matt fick så mycket hyllningar som genidrag från spelare i de klubbar jag är med i finner jag vara löjligt och visar vilken låg nivå de håller. Denna matt finner jag vara en gäspning. Här är i alla fall skitboken ni alltså inte ska köpa men som uppenbarligen har potential att sälja där ute bland vanliga flummare:

  https://www.newinchess.com/Greatest_551_Puzzles-p-7667.html

Lämna en kommentar