• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

sep 24

Axel Smith  Daniel Semcesen
      Axel Smith                         Daniel Semcesen

IM Daniel Semcesen och IM Axel Smith har deltagit i WSB Cup – GM 2010 som spelats i Polen. Tyvärr kan inte Schacksnack presentera den slutgiltigas prislistan eftersom arrangören av någon anledning inte redovisat resultaten från sista ronden. Bifogad tabell är därför inte komplett. Axels sista partier är inte med eftersom det slutade i intet. Läser Axel detta kanske har kan bistå med hur det gick så att Schacksnack kan lägga rapporteringen från Polen till handlingen.

Axel har skickat partiet så nu är tabellen kompeltt.Dessutom har han skickat tre fotografier med vidhängande text.

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


1) Wroclaw har fjärde mest broar av alla städer i Europa. Många öar och vallgravar gör stadskärnan väldigt vacker.
2) Det var ingen optimal uppladdning med ett sent flyg, lite sömn, och en lång tågresa med ankomst strax före partistart. Efter en väldigt rättvis förlust tog jag till med ett knep jag inte använt på nästan tio år – Turtröjan! Det gick över förväntan.

Wroclaw

IM Axel Smith, Lunds ASK

Gruppbild WSB Cup i Polen 2010

Daniel föreslog att en gruppbild skulle arrangeras. När den väl togs var han ironiskt nog den enda som saknades, då jag hade skickat honom till affären för att köpa vatten. My bad… Från vänster: Vladimir Malakhatko, Miroslaw Grabarczyk, Axel Smith, Oleg Kalinin, Jens Hirneise, David Hoeffer, Malte Meyer, Julian Zimmerman, Tomasz Motyl, Michal Luch, Tomasz Warakovski, Vojtech Plat, Lukasz Butkiewicz, Barolomiej Heberla, Kamil Stachowiak, Marcin Tazbir, Dominik Orzech, Matuesz Bronowicki.sep 22

Axel Smith  Daniel Semcesen
      Axel Smith                         Daniel Semcesen

IM Daniel Semcesen och IM Axel Smith – är fortfarande med i toppen av tabellen för WSB Cup – GM 2010 som spelas i Polen.Det återstår två ronder att spela en i dag och en i morgon. I dag avgörs mycket för hur prispallen kommer att bemannas eftersom de två 4½ poängarna GM Bartlomiej Heberla och Daniel möts dessutom tar Axel sig an den tredje 4½ poängaren IM Tomasz Warakomski.

I dag startar direktsändningen klockan 10.00 och i morgon 08.30. 

live

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 21

Axel Smith  Daniel Semcesen
      Axel Smith                         Daniel Semcesen

Bägge svenskarna – IM Daniel Semcesen och IM Axel Smith – är med i toppen av tabellen för WSB Cup – GM 2010 som spelas i Polen. Det återstår tre ronder att spela och i dag är det lite lindrigare för deltagarna eftersom det är enkelrond. Den startar klockan 16.00 och kan följas i direktsändning. Motståndaren för Axel, som har svart, blir IM Michal Luch från Polen och Daniel möter tysken Malte Meyer.

I dag startar direktsändningen klockan 16.00. 

live

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 20

Axel Smith  Daniel Semcesen
      Axel Smith                         Daniel Semcesen

Schacksnack tycker att det är tid att titta till IM Daniel Semcesen och IM Axel Smith i Polen – WSB Cup – GM 2010. Turneringen  är fyra ronder på väg och i dag blir det dubbelrond (5/6) och i dessa möter Daniel GM Miroslaw Grabarczyk och Lukas Butkiewicz medan Axel får ta sig an Lukas Butkiewicz och IM Vojtech Plat

I dag startar direktsändningen klockan 10.00 och 16.00. 

live

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 14

Axel Smith  Daniel Semcesen
      Axel Smith                         Daniel Semcesen

Schacksnack skrev för ett par dagar sedan om en kommande turnering i Polen – WSB Cup – GM 2010. Att IM Daniel Semcesen, Team Viking Stockholm, skulle deltaga var klart men sedan stod det mellan laskarna IM Hans Tikkanen och IM Axel Smith. I dag blev det klart att de blir Axel (den officiella delatagelistan är inte ändrad). Spelet startar den 17:e och pågår till den 22:e. Spelschemat är verkligen komprimerat med dubbelronder den 18, 20 och 21. Schacksnack kommer även om det är när Schack-OS pågår som intensivast att rapportera om hur det går för svenskarna. 

1. GM Vadim Malakhatko Tyskland 2578
2. GM Bartlomiej Heberla Polen 2534
3. GM Miroslaw Grabarczyk Polen 2475
4. IM Tomasz Warakomski Polen 2468
5. IM Axel Smith, Lunds ASK Sverige 2445
6. IM Daniel Semcesen, Team Viking Stockholm Sverige 2416
7. IM Vojtech Plat Tjeckien 2409
8. IM Michal Luch Polen 2385
9. Lukas Butkiewicz Polen 2375
10. Malte Meyer Tyskland 2348