• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

dec 11
Sekundanten och den danske stormästaren Peter Heine Nielsen och GM Viktorija Cmilyte på prommenad under Dam-VM i Hatay i Turkiet. I andra benet i 16-delsfinalen spelade Viktorija åter remi mot Almira Skripchenko vilket gör att hon måste spela särspel i morgon tillsammans med flera andra för att utse deltagarna i kvartsfinalerna som börjar på måndag.

Direktsändningen från särspelet startar klockan 14.00 och kan följas på den officiella hemsidan eller via Chessbomben.

live live

Partier från rond 3:1 och 3:2.
Tabell
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.dec 11
I 16-delsfinalen i Dam-VM i Hatay i Turkiet, där första ronden spelades i går, finns det fem kinesiskor med. Det skulle inte överraska Schacksnack om fyra (bilden från hemsidan) av dessa kvalificerar sig till kvartsfinalen. En spelare som lever farligt är regerande Världsmästaren GM Alexandra Kosteniuk från Ryssland som endast fick remi som vit  mot WGM Lufei Ruan från Kina.

Dam-VM i Hatay i Turkiet fortsätter i dag med rond 3:2.  Direktsändningen startar klockan 14.00 och kan följas på den officiella hemsidan eller via Chessbomben.

live live

Partier från rond 3:1.
Tabell
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.dec 09
Schacksnack från öppningsceremonin av Dam-VM i Hatay i Turkiet för att visa vilket stort mediaintresse det finns för schacket internationellt.
I går spelades andra partiet i rond två för att försöka skilja agnarna från vetet inför åttondedelsfinalen. Det gick till en viss del och vem dessa är framgår tydligt av tabellen längre ner i inlägget. Men inte mindre än 14 spelare får förbereda sig för det alltid ovissa särspelet som börjar i eftermiddag. En av dessa är överraskande nog Världsmästaren GM Alexandra Kosteniuk som fick nöja sig med remi även i går mot IM Sopiko Khukhashvili

 

Dam-VM i Hatay i Turkiet fortsätter i dag med särspelet som börjar med två snabbschackpartier (25 minuter + 10 sekunder per drag) och i värsta fall avslutas med ”sudden death”. Direktsändningen startar klockan 14.00 och kan följas på den officiella hemsidan eller via Chessbomben.

live live

Samtliga partier från rond 2:1 och 2:2.
Tabell
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.dec 08
Den danske stormästaren Peter Heine Nielsen. Han är känd som en mycket stark spelare men också som en viktig del i det framgångsrika teamet runt Världsmästaren Vis. Anand. Under Dam-VM i Hatay i Turkiet sekunderar han sin sambo GM Viktorija Cmilyte från Litauen men trots detta förlorade hon i går mot tyskan IM Elisabeth Paehtz. Detta och övriga partier från gårdagen finns för genomspelning längre ner i inlägget. 

Dam-VM i Hatay i Turkiet fortsätter i dag med andra benet i rond två. Direktsändningen startar klockan 14.00 och kan följas på den officiella hemsidan eller via Chessbomben.

live live

Samtliga partier från rond 2:1.
Tabell
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.dec 07
Schacksnack har tidigare förvånats över att damerna lyser med sin frånvaro i organisationskommittéerna vid till exempel Dam-VM. Första raden motsäger inte detta. En dam bland ”berömdheterna” på första raden…

Dam-VM i Hatay i Turkiet fortsätter i dag med första benet i rond två. Tyvärr utan svenskt deltagande eftersom GM Pia Cramling snöpligt blev utslagen med siffrorna ½-1½ av WIM Betul Cemre Yildiz (2225) från Turkiet. Turkiskan får i dag möta IM Mariya Muzychuk (2462) från Ukraina.

Direktsändningen startar klockan 14.00 och kan följas på den officiella hemsidan eller via Chessbomben.

live live

WIM Cemre Yildiz – GM Pia Cramling.
dec 06
Tydligen är det lika kallt  i Turkiet  som i Sverige. I Dam-VM i Hatay är turneringsformen vinna eller försvinna och därför kommer vi inte att kunna följa topprankade GM Pia Cramling i fortsättningen eftersom hon förlorade (kunde krävt remi då samma ställning uppkommit tillräckligt många gånger) det andra partiet, efter att ha spelat remi i det första, mot överraskningen WIM Betul Cemre Yildiz (2225) från Turkiet som gick vidare med siffrorna 1½-½. Vid genomspelning av partierna kom webmaster att tänka på defensivspelarna i bordtennis. Yildiz spel hade mycket likheter med detta och Pia fann tyvärr ingen väg att bryta igenom.

Direktsändningen från särspelet startar klockan 14.00 och kan följas på den officiella hemsidan eller via Chessbomben.

live live

WIM Cemre Yildiz – GM Pia Cramling.
dec 04

 

Efter första ronden som spelades i dag i Dam-VM i Hatay i Turkiet var det säkert en missräkning för GM Pia Cramling , SK Team Viking, att hon fick nöja sig med remi efter evig schack, mot WIM Betul Cemre Yildiz (2225) från Turkiet.

Turneringsformen är vinna eller försvinna. Det börjar med två långpartier med betänketiden 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder från första draget. Oavgjort efter dessa följer på måndag snabbschack, blixt och sudden death till dess att en segrare korats. Finalen spelas annorlunda men till detta återkommer Schacksnack.

Direktsändningen startar klockan 14.00 och kan följas på den officiella hemsidan eller via Chessbomben.

live live

WIM Cemre Yildiz – GM Pia Cramling.


Samtliga spelade partier (30).
Tabell.
Rond I.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.dec 04

Dam-VM 2010

 

I dag börjar dubbla Europamästaren GM Pia Cramling, SK Team Viking, sitt första parti där målet är att vinna ännu en titel, nämnligen den finnaste som finns – VM-titeln. Klockan 14.00 (15.00 lt.) startar första ronden i Dam-VM i Hatay i Turkiet. Spelschemat är publicerat sedan länge och hon möter WIM Betul Cemre Yildiz, TUR (2225).

Turneringsformen är vinna eller försvinna. Två långpartier spelas, lördag och söndag, med betänketiden 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder från första draget. Oavgjort efter dessa följer på måndag snabbschack, blixt och sudden death till dess att en segrare korats. Finalen spelas annorlunda men till detta återkommer Schacksnack.

live

 Allsvenskan

 

Startiden i dag för matcherna i Elitserien varierar, men att finna dessa är förenat med svårighet. I Sollentuna startar matchen klockan 11.00 precis som i Limhamn.För presumtiva åskådare rekommenderas att kontakta övriga hemmalag via kontaktuppgifterna på deras hemsida.

SK Rockaden, Stockholm 6-2 Upsala ASS
SK Team Viking, Täby 6-2 Farsta SK
Solna SS 4½-3½ Västerås SK
SK Kamraterna, Göteborg 3½-4½ Eksjö-Aneby-Alliansen
Limhamns SK 4-4 SS Manhem, Göteborg
14/11 Lunds ASK 6-2 Örgryte SK

 

Matchen mellan SK Team Viking och Farsta SK spelas i i Scandic Star Hotel i Sollentuna, med start klockan 11.00, och samtliga partier kommer att kunna följas i direktsändning.  

live 

 Partierna från rond 1-5 för genomspelning.
I rond och matchordning.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.