• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

maj 26

I USA-mästerskapet har det korats en mästare och det blev den välkände GM Gata Kamsky som i ett armageddonparti spelade remi mot GM Yuri Shulman. I och med att Gata hade svart räckte resultatet för att erövra titeln. Innan partiet hade spelarna bjudit på hur många minuter svart skulle få, det var redan klart att vit skulle förfoga över 60 minuter + 5 sekunder per drag. Det blev till slut att svart fick spela med 25 minuter + 5 sekunder per drag (men med remivinst).

Armageddonpartiet.maj 25

usa 2010

I USA-mästerskapet är vad Schacksnack förstår ännu ingen segrare korad. Det blev remi i går mellan GM Gata Kamsky och GM Yuri Shulman och de hamnade bägge på två poäng efter finalrundan. Detta innebär att det bör bli tiebreak i dag om vem som till slut skall utropas till USA-mästare av Kamsky och Shulman. När och hur det skall avgöras överlåter Schacksnack till de intresserade att lista ut för texten till detta är minst sagt omfångsrik

Direktsändningen startar klockan 17.00. Längden på partierna blir troligen offentligt först vid start. Den som bjuder minst tid får välja färg, motståndaren får 60 minuter + 5 sek.

live

 Tabell och partier finalen.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 24

usa 2010

Sedan Schacksnack tittade till USA-mästerskapet har de börjat spela final. De fyra som låg överst i tabellen efter sju ronder gör upp om mästerskapet i en enkelrond. Det var GM Hikaru Nakamura, GM Gata Kamsky, GM Alexander Onischuk och GM Yuri Shulman. Nakamura kommer inte att kunna försvara titeln eftersom spelarna med 1½ poäng – Shulman-Kamsky – möts i dag och han har endast ½ poäng. Hikaru förlorade i går mot Schulman efter ett mycket dåligt drag som gjorde att han tvingades ge upp få drag senare. Fritz hoppade från +0.22 till -11.22 när Nakamura drog 23. Th2?. Han hade gott om tid och en bra ställning och kunde exempelvis ha spelat 23.Df6 med ett slutspel där hans farliga h-bonde blivit en maktfaktor.

Direktsändningen startar klockan 21.00.

live 

 Tabell och partier finalen.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 20

Har lagt in videon, från rond 2 och 3, för att åskådliggöra på vilket sätt arrangören använder tekniken som står till buds för att rapportera om vad som händer i Missouri. Efter det att sjätte ronden i  USA-mästerskapet var färdigspelad visade det sig att de två stora förhandsfavoriterna regerande mästaren GM Hikaru Nakamura och GM Gata Kamsky är i topp på tabellen tillsammans med GM Alexander Onischuk och GM Yuri Shulman. 

Direktsändningen startar klockan 21.00. I dag möts bland annat Shulman (2613)-Onishuk (2699), GM Larry Christiansen (2578)-Nakamura (2733) och Kamsky (2702)-GM Alexander Shabalov (2585).

live 

Tabell och partier rond 1-6.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
maj 19

usa 2010

USA-mästerskapet spelades i går femte ronden och regerande mästaren GM Hikaru Nakamura tappade en halv poäng mot GM Gata Kamsky och GM Alexander Onischuk genom att han endast mäktade med remi mot GM Yuri Shulman. Damen i församlingen IM Irina Krush vann däremot mot nästan 2600-spelaren GM Robert Hess. Däremot går det fortfarande tungt för affischnamnet den unge GM Ray Robson som fick nöja sig med remi mot IM Samuel Shankland.

Direktsändningen startar klockan 21.00 och i dag möts bland annat Onischuk-Kamsky, Nakamura-GM Jesse Kraai och GM Larry Christiansen-Krush.

live 

Tabell och partier rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
maj 18

usa 2010

Det är jämnt i toppen på USA-mästerskapet som spelas i Saint Louis i Missouri fram till den 25:e maj. Sju spelare på tre poäng efter fyra ronder och bland dessa finns samtliga förhandsfavoriter med och för att nämna ett par – regerande mästaren GM Hikaru Nakamura och den välkände GM Gata Kamsky. En intressant start gör den unge GM Ray Robson, men starten blev miserabel då han först förlorade mot Kamsky och sedan mot GM Alex Yermolinsky. Därefter har det blivit 1½ poäng. I går blev det remi mot damen bland deltagarna IM Irina Krush. Det höll på att bli ytterligare en förlust för Roy för Irina hade T+L mot ensamt T men det klarade hon inte av att föra till vinst.

Direktsändningen startar klockan 21.00.

 live 

Tabell och partier rond 1-4.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
maj 17

usa 2010

 Årets USA-mästerskap spelas i Saint Louis fram till den 25:e maj och eftersom Schacksnack visar mycket från europeiska turneringar är det inte mer än rätt att vända blicken över Atlanten.  I går, i rond 3, var det dags för mötet mellan världstjärnorna och de högst rankade i turneringen GM Gata Kamsky och GM Hikaru Nakamura och inte helt oväntat blev det remi. I dag klockan 21.00 möts Nakamura-GM Alexander Onischuk och Kamsky- GM Varuzhan Akobian. Den senare besegrade den enda damen i turneringen IM Irina Krush i gårdagens rond.

Direktsändningen startar klockan 21.00.

 live 

Tabell och partier rond 1-3.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
maj 16

Årets USA-mästerskap spelas i Saint Louis fram till den 25:e maj. Mästerskapet har samlat de bästa spelarna i landet men det var länge ovisst om de skulle starta eftersom de ansåg att prispengar och erbjudandet i övrigt var för dåligt. Tydligen har någon givmild person gått in med pengar för nu är stormästarna Hikaru Nakamura och Gata Kamsky på plats. De möts förresten i dag i tredje ronden och partiet går att följa i direktsändning. Det finns en dam i det illustra fältet och det är IM Irina Krush som fick ett wildcard till mästerskapet. Hon har startat bra och inför dagens rond GM Varuzhan Akobian har hon endast tappat en halv poäng.

Direktsändningen startar klockan 21.00.

live

Tabell och partier rond 1-2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information