Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

apr 16

Mycket av intresset under avslutningen av Bundesligan i helgen riktades mot Världsmästaren GM Vis. Anand som hade tagit sig ledigt från VM-förberedelserna för att förstärka OSG Baden-Baden. Laget blev mästare men kommentatorerna var inte nöjda med spelet Anand uppvisade. Han förlorade i 14:e ronden mot GM Sergei Tiviakov från Holland, vilket gjorde att han dalade rejält i Live Chess Ratings tabellen, men han kom tillbaka i söndagsronden och besegrade då tysken GM Rainer Buhman och så var inte helgen helt nattsvart. Men det återstår ännu några veckor innan han skall upp till bevis i Moskva mot Boris Gelfand. GM Peter Heine Nielsen från Danmark får intensifiera hans träning så vi får se en laddad Världsmästare den 9 maj

Det fanns tre svenskar på plats när serien avslutades. Det var GM Emanuel Berg, SC Hansa Dortmund som blev nerflyttade. GM Jonny Hector och GM Nils Grandelius har under säsongen spelat för SK Turm Emsdetten som klarade sig kvar i högsta divisionen. Emanuel har tagit 4½ poäng på 8 spelade partier. Jonny och Nils har spelat 13 partier och poängskörden har blivit 6 respektive 5½ poäng.

Svenskarnas partier från rond 14-15.mar 19

Jag kom, jag såg men jag segrade inte detta kunde Världsmästaren GM Vis. Anand utropat efter helgens gästspel i Bundesligan där han spelade för Baden Badens lag och resultatet blev två remier mot GM Pavel Eljanov och GM Anish Giri. Han är annars fullt upptagen med förberedelserna inför VM-matchen mot utmanaren GM Boris Gelfand som han möter i maj månad i Moskva.  Inga svenskar dök upp i går heller i högsta divisionen medan däremot GM Stellan Brynell, Limhamns SK, spelade i division 2 norra för Rostock och vann.

Svenskarnas individuella prestationer går att följa i de tidigare publicerade partierna från rond 1-3, 4-5, 6-7, 8-9 och 10-11.

Partier från rond 12 som spelades den 17/3.


Partier från rond 13 som spelades den 18/3.mar 18

I dag fortsätter Bundesligan med rond 13. Inga svenskar dök upp i går medan däremot Världsmästaren GM Vis. Anand spelade för Baden Baden trots tidigare information om att så ej skulle ske. Han spelade remi mot GM Pavel Eljanov.

Svenskarnas individuella prestationer går att följa i de tidigare publicerade partierna från rond 1-3, 4-5, 6-7, 8-9 och 10-11.

Direktsändningen startar söndag klockan 10.00.

live
Direkt

 

Partier från rond 12 som spelades den 17/3.mar 17

Lördag och söndag spelas Bundesligan rond 12 och 13 med flera av världens starkaste spelare i de olika lagen. Säsongen avslutas i mitten av april med de sista två ronderna. Ännu är inte dagens laguppställningar presenterade men Schacksnack utgår från att Stormästarna Nils Grandelius och Jonny Hector som representerar SK Turm Emsdetten är på plats, de möter SG Trier och Baden-Baden. Det senare laget har en laguppställning som inte går av för hackor. I toppen finns Världsmästaren Vis. Anand (spelar inte) och GM Magnus Carlsen.

Även GM Emanuel Berg och GM Hans Tikkanen dyker kanske upp och förstärker SC Hansa Dortmund i matcherna mot Hockenheim och SC Eppingen. Hur ”svensklagen” lyckats hittills framgår av den färgglada tabellen.

Svenskarnas individuella prestationer går att följa i de tidigare publicerade partier från rond 1-3, 4-5, 6-7, 8-9 och 10-11.

Direktsändningen startar lördag klockan 14.00 och söndag fyra timmar tidigare.

live
Direkt


feb 27

I helgen spelades rond 10 och 11 i Bundesligan med flera av världens starkaste spelare på plats. Stormästarna Nils Grandelius, Lunds ASK, och Jonny Hector, Limhamns SK, som representerar SK Turm Emsdetten när de är i Tyskland mötte SG Solingen (3-5) och SC Remagen (4½-3½).  Hur ”svensklaget” lyckats hittills framgår av den färgglada tabellen och deras prestationer finns i partidelen längst ner i inlägget.

Noterbart är att GM Jonny Hector (1 foto) som började sin karriär i Kirsebergs SK i Malmö i lördagsronden mötte GM Predrag Nikolic (2 foto), som under klubbens stormiga deltagande i Elitserien för några år sedan, också spelade för Kirseberg men dock inte samtidigt.

Svenskarnas tidigare prestationer framgår av partierna från rond 1-3, 4-5, 6-7 och 8-9.

Svenskarnas partier rond 10 och 11.feb 25

I helgen spelas Bundesligan rond 10 och 11 med flera av världens starkaste spelare i de olika lagen. Ännu är inte laguppställningarna presenterade men Schacksnack utgår från att Stormästarna Nils Grandelius och Jonny Hector som representerar SK Turm Emsdetten, de möter SG Solingen och SC Remagen, kommer att spela. Det finns också möjlighet att GM Emanuel Berg och GM Hans Tikkanen dyker upp och förstärker SC Hans Dortmund i matcherna mot Katernberg och Mülheim. Hur ”svensklaget” lyckats hittills framgår av den färgglada tabellen.

Svenskarnas individuella prestationer framgår av tidigare publicerade partier från rond 1-3, 4-5, 6-7 och 8-9.

Direktsändningen startar lördag klockan 14.00 och söndag fyra timmar tidigare.

live
Direkt

 feb 06

I helgen spelade Bundesligan rond 8 och 9. Tyvärr kolliderade lördagspelet med Elitserien vilket gjorde att Limhamns SK och Lunds ASK inte kunde ställa upp med bästa lagen i derbyt som spelades samtidigt i Malmö och som Limhamns SK vann med 5-3.

Stormästarna Nils Grandelius och Jonny Hector representerar SK Turm Emsdetten som vann en och förlorade en match under helgen mot SV Mülheim-Nord respektive SF Katernberg. Jonny tog en meriterande seger i rond 8 mot GM Boris Grachev, RUS (2682). Deras individuella prestationer i övrigt framgår av bifogade partier. GM Emanuel Berg, som endast spelade rond 8,  spelar med SC Hansa Dortmund och de ligger illa till i tabellen efter att ha spelat oavgjort och förlorat en match.

Inlägg med svenskarnas partier från rond 1-3, 4-5 och 6-7.

Partierna rond 8-9.dec 12

Lördag/söndag spelades rond 6 och 7 i den Tyska Bundesligan. Denna gång fanns det två svenskar på plats och det var stormästarna Jonny Hector och Nils Grandelius. Det brukar vara ett par till men GM Hans Tikkanen och GM Emanuel Berg befann sig i London och och spelade schack.

GM Nils Grandelius och GM Jonny Hector förstärker SK Turm Emsdetten. Det gick inte bra för laget och för svenskarna. Emsdetten förlorade bägge matcherna mot Hockenheim med 3½-4½ och mot SC Eppingen med 2½-5½. Nils och Jonny hade inga lyckade dagar utan poängskörden stannade vid en halv poäng och det var Nils som bärgade den i partiet mot GM Luka Lenic i sjätte ronden.

Nästa gång det blir spel i Bundesligan är den 4 februari nästa år.

Svenskarnas partier för genomspelning i rond 6-7.nov 21

Lördag/söndag spelades rond 4 och 5 i den Tyska Bundesligan. Denna gång fanns det fyra svenskar på plats.

Stormästarna Emanuel Berg och Hans Tikkanen spelar i SC Hansa Dortmund. GM Nils Grandelius och GM Jonny Hector förstärker Turm Emsdetten. I rond 4 förlorade Dortmund stort (1½-6½) mot Werder Bremen. Emanuel mötte superstormästaren Zahar Efimenko, UKR (2703) vid första bordet och Hans fick ta sig an GM Luke McShane, ENG (2671) och det blev förlust för svenskarna. Turm Emsdetten spelade 4-4 mot SV Wattenscheid 1930 och Nils spelade remi och Jonny vann.

I söndagsronden möttes svensklagen Emsdetten – Dortmund (3½-4½). Laguppställningarna var så fiffigt komponerade att klubbkamraterna i Lunds ASK Grandelius och Tikkanen (1-0) ställdes mot varandra.

Svenskarnas partier för genomspelning.okt 20

Vid visningen lägg märke till att Turm Emsdettens lag där GM Nils Grandelius och GM Jonny Hector spelar  har klubbnamnet och sitt eget på tröjan. Utöver dessa spelade GM Hans Tikkanen och GM Emanuel Berg där. Bifogar svenskarnas partier för genomspelning.

Rond 1-3.

Tidigare artiklar