Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

dec 28

I går startade Rilton under ledning av Stockholm SF:s ordförande Jan Wikander. Han kunde hälsa 268 deltagare välkomna i de olika klasserna. I högsta gruppen – Rilton cup – kom det 79 spelare till start och av dessa är 18 stormästare. Högst rankad bland de fem 2600-spelarna är GM Ilya Smirin (2652) från Israel och bland de 41 svenskarna finns GM Slavko Cicak, GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling och GM Ralf Åkesson.

I första ronden möter stjärnorna betydligt lägre rankade motståndare och alla förväntar sig behagliga resor för dem mot helpoängen. Så blev det även i går, det var endast tre stormästare som fick släppa ifrån sig en halvpoäng och två av dessa var svenskar nämnligen Tiger och Pia och de mötte Martin Lokander (2226) respektive Theoder Kenneskog (2214). När arrangören publicerar partierna (de finns nederst i inlägget nu) kommer de naturligtvis på Schacksnack och studera då speciellt Martins studievändning mot Tiger!

Fullständig statistik för samtliga grupper – Cup, Elo och Open – finns på Chess-Results. Det är direktsändning och den startar klockan 15.00. Betänketiden är 40 drag på 90 minuter, därefter 30 minuter för resten av partiet plus 30 sekunders tillägg från drag 1.

live
Hemsida

 

Partierna från rond 1 som visades i direktsändning.dec 16


[Schacknyheter från omvärlden. Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.]

Då är Mamö/MSF Open 2012 framme vid avslutningsronderna, som börjar med rond sex klockan 09.00.

I första långpartiet i turneringen möttes de tidigare Sverigemästarna GM Tiger Hillarp Persson och GM Jonny Hector i går kväll i ett ”finalparti” som Jonny vann (partiet finns för genomspelning nederst i inlägget). Om Schacksnack räknat rätt från rondlistorna bör det vara en kvintett som leder på 4½ poäng efter fem ronder och det är GM Jonny Hector, Limhamns SK, IM Christian Jepson, Limhamns SK, IM Daniel Semcesen, Lunds ASK, IM Torsten Bae, Norge, och IM J-O Fries Nielsen från Danmark.

live
Hemsida

Direktsändningspartierna från rond 1-5 för genomspelning.dec 13

Välkommen till Malmö Open 14-16 december 2012!
Inbjudan/klickbar.

[Schacknyheter från omvärlden. Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.]

I morgon klockan 20.00 börjar två av landets traditionsrikaste helgturneringar – Mamö/MSF Open 2012 – att spelas i Rådhushallen (det är ännu inte för sent att anmäla sig, det är bara att ta sig till spellokalen i god tid så löser det sig).

I huvudturneringen är det i dag 117 anmälda och där finns spelare från Norge, Danmark, Tyskland, Bosnien och naturligtvis från Sverige. Bland de översta i deltagarlistan finns fyra stormästare – Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK, Jonny Hector, Stellan Brynell, Limhamns SK och Thomas Ernst, Sollentuna SK och de kommer att i första hand få konkurrens av: IM Daniel Semcesen, Lunds ASK, IM Bengt Lindberg, Solna SS, IM Torsten Bae, Norge och IM J-O Fries Nielsen, Danmark.

Arrangören uppgraderar turneringen rejält genom att Anders Hansen får möjlighet att direktsända partier på det konventionella sättet till datorn och till Ipad/Tablets/Telefon, om Schacksnack kommer i håg riktigt är det för första gången detta sker.

Turneringarna startar med fyra en timmes partier för att på lördag övergå i långpartier (2 timmar/kl. 18) och sista ronden startar på söndag klockan 14.30.

live
Hemsida

 dec 10

Tyvärr fick GM Tiger Hillarp Persson inkassera sin första förlust i sista ronden i FIDE Open, som spelats parallellt med London Chess Classic och det var mot engelsmannen IM Yang-Fan Zhou (partiet finns för genomspelning). Detta gjorde att Tiger dalade rejält i prislistan och hamnade på en 21:a plats efter att i de flesta ronderna dessförinnan figurerat bland de bästa och kunnat följas i direktsändning.

Bo Eriksson gjorde en bra turnering, vilket framgår av bifogad minitabell, och spelade ihop 5½ poäng. Bäste nordbo blev Eirik Gullaksen från Norge med en 17:e plats och 6½ poäng.

Prislista – 9 ronder – 240 deltagare.
1 GM Hrant Melkumyan, (2649) 7.5
21 GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK (2546) 6.0
58 Bo Eriksson, (2154) 5.5
70 Jörgen Eriksson, (2213) 5.0
163 Toni Johansson, klubb ? (2100) 2.5

 

Svenska partier rond 1-9.dec 09

I dag är det söndag och Schacksnack tar som vanligt ledigt större delen av dagen. Men först…

GM Hikaru Nakamura lyckades som nummer två, efter GM Vladimir Kramnik som gjorde det i rond 3, lugga GM Magnus Carlsen på en halva (övriga partier slutade också remi) i London Chess Classic 2012. I går mötte Magnus sin gamle tränare GM Garry Kasparov och det går att läsa i norska ”Nettavisen” hur detta utföll. Dessutom går det att läsa på Magnus blogg vad han tycker om sina och motståndarnas prestationer i London.

Direktsändningen från nästsista ronden startar klockan 15.00. Spelscemat är: Anand-Nakamura, McShane-Polgar, Aronian-Adams, Kramnik-Jones och Carlsen är spelledig och därmed dyker han upp som bisittare till kommentatorerna. Betänketiden är: 2 timmar för 40 drag följt av 1 timme för 20 drag plus 15 minuter och 30 sekunder per drag.

live live live
Hemsida
Bomben
Video

 

Partierna rond 1-7.


Lite otydliga
Tiger och Houska

I näst sista ronden i FIDE Open, som spelas parallellt med London Chess Classic, blev det remi mellan GM Tiger Hillarp Persson och IM Jovanka Houska. Det har tätnat till ordentligt i toppen på tabellen med nitton spelare inom en halv poängs marginal (6½/6.0) och bland dessa finns den obesegrade Tiger som i dag i direktsändning möter IM Yang-Fan Zhou från England vid bord fyra. Sändningen startar klockan 15.30 och betänketiden är 90 minuter för 40 drag + 30 minuter för resten + 30 sekunders tillägg från drag 1.

live
Hemsida

Svenska partier rond 1-8.


GM Grandelius och Hector.

I går spelades rond fem i världens starkaste liga den Tyska Bundesligan. Två svenskar GM Nils Grandelius (Lunds ASK) och GM Jonny Hector (limhamns SK) var plats och de spelar för SK Turm Emsdetten. De hjälpte verkligen till för att besegra Hamburger SK med 5-3 eftersom bägge vann sina partier och Nils mötte pikant nog klubbkamraten i Sverige GM Sune Berg Hansen. I dag spelas sjätte ronden med start klockan 10.00 och då står SK Norderstedt på programmet och svenskarna kommer att kunna följas i direktsändning.

Svenskarnas partier från rond 5.dec 08

I dag spelas näst sista ronden i FIDE Open, som spelas parallellt med London Chess Classic. Hur svenskarna formerat sig inför avslutningen av turneringen framgår av bifogad minitabell. Det vi svenskar kan ställa vårt hopp till är GM Tiger Hillarp Persson. I går spelade han remi (partiet finns för genomspelning) mot IM Vladimir Hamitevici och i dag tar han sig an engelskan på fotot – IM Jovanka Houska – och utan att riskera att beskyllas för att vara övermodig tror Schacksnack på vinst för den tvåfaldige Sverigemästaren och då blir sista ronden i morgon direkt avgörande för toppplaceringarna. Prispallen för Tiger?

Jörgen Eriksson som fått IM Eirik Gullaksen på sin lott förlorade och står därmed kvar på 4.0 poäng. Men det blev en poäng till familjen för hans far (?) Bo vann mot Petr Vachtfeidl, CZE, och har poängmässigt klättrat upp i jämnhöjd med sonen.

Det har tätnat till ordentligt i toppen på tabellen med sjutton spelare inom en halv poängs marginal och bland dessa finns endast en nordbo och det är Tiger.

Efter rond 7. 240 deltagare.
1 GM Hrant Melkumyan, (2649) 6.0
6 GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK (2546) 5.5
72 Jörgen Eriksson, klubb ? (2213) 4.0
86 Bo Eriksson, klubb ? (2154) 4.0
141 Toni Johansson, klubb ? (2100) 2.5

 

Det blir direktsändning och ronden startar klockan 15.30 och i denna kommer partiet mellan Tiger och IM Jovanka Houska att visas vid bord 5. Betänketiden är 90 minuter för 40 drag + 30 minuter för resten + 30 sekunders tillägg från drag 1.

live
Hemsida

Svenska partier rond 1-7.dec 07

Det blev ett lång finalparti mellan GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK, och GM Hrant Melkumyan från Armenien i rond sex i FIDE Open som spelas parallellt med London Chess Classic. Öppningen blev 1.e4 e5 2. Sf3 Sc6 3. Lc4 Lc5 därefter övergick det så småningom i ett dubbelt tornslutspel. Melkumyan skaffade sig en merbonde som han på grund av Tigers emineta försvar inte lyckades omsätta till vinst. Partiet varade 85 drag och finns för genomspelning nederst i inlägget.

Det har tätnat till ordentligt i toppen på tabellen med nio spelare som delar andra platsen och bland dessa finns förhandsfavoriterna till slutsegern. Jörgen Eriksson har klättrat upp mot toppen med 3 vinster 2 remier och 1 förlust och han kommer i dag att få möta den välkände IM Eirik Gullaksen som är redaktör för Bergens SK hemsida.

Efter rond 6. 240 deltagare.
1 GM Hrant Melkumyan, (2649) 5.5
4 GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK (2546) 5.0
47 Jörgen Eriksson, klubb ? (2213) 4.0
107 Bo Eriksson, klubb ? (2154) 3.0
174 Toni Johansson, klubb ? (2100) 2.5

 

Det blir direktsändning och ronden startar klockan 15.30 och i denna kommer partiet mellan IM Vladimir Hamitevici och Tiger att visas vid bord 3. Betänketiden är 90 minuter för 40 drag + 30 minuter för resten + 30 sekunders tillägg från drag 1.

live
Hemsida

Svenska partier rond 1-6.dec 06

(Klockan 10.20. Frågan är om nedanstående text är rätt till stora delar? Enligt tabellen för rond 5 vann Tiger sitt parti i går men i direktsändningen och i pgn-filen förlorade han. Schacksnack återkommer när det klarnar angående detta.)

Det går mycket bra för GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK, i FIDE Open som spelas parallellt med London Chess Classic. Efter gårdagens vinst i femte ronden mot IM Craig Hanley från England delar han nu andra platsen med två andra på 4½ poäng vilket är en halv poäng efter dagens motståndare GM Hrant Melkumyan från Armenien.

Efter rond 5. Rond 6 klockan 17.30. 240 deltagare.
1 GM Hrant Melkumyan, (2649) 5.0
2 GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK (2546) 4.5
69 Jörgen Eriksson, klubb ? (2213) 3.0
145 Bo Eriksson, klubb ? (2154) 2.0
147 Toni Johansson, klubb ? (2100) 2.0

 

Det blir direktsändning och ronden startar klockan 17.30 och i denna kommer partiet mellan Tiger och GM Hrant Melkumyan att visas vid bord 1. Betänketiden är 90 minuter för 40 drag + 30 minuter för resten + 30 sekunders tillägg från drag 1.

live
Hemsida

Svenska partier rond 1-5.dec 05

Svenskarnas partier rond 1-2.

Även om Schacksnack varit njugg med rapportering så är det inte bara GM Magnus Carlsen plus några andra världsstjärnor som är i London och spelar schack. Parallellt med London Chess Classic pågår FIDE Open och i denna är det fyra svenskar, tvåfaldige Sverigemästaren GM Tiger Hillarp Persson, Bo Eriksson, Jörgen Eriksson och Toni Johansson plus 236 spelare av varierande spelstyrka.

Efter fyra ronder leder GM Hrant Melkumyan från Armenien på 4.0 poäng. Svenskarna har placeringarna: 5. GM Tiger Hillarp Persson 3.5 poäng. Därefter följer 97. Jörgen Eriksson, 109. Bo Eriksson och 117 Toni Johansson samtliga 2.0 poäng.nov 06

Den gångna helgen började den norska Eliteserien att spelas. De senaste åren har det varit en del svenska elitspelare på plats, så även denna säsong.

Kristiansund har tre laskare vid de första borden och de är GM Tiger Hillarp Persson, GM Nils Grandelius och IM Axel Smith och de mötte förra årets mästare Oslo SS redan i första ronden och det blev ett svenskmöte mellan GM Emanuel Berg och Smith som den förre vann efter 93 drag (matchrapport finns på Axel Smiths blogg). Utöver Emanuel, som till vardagslag representerar SK Team Viking, finns då och då också Mats Persson med i mästarlaget. Björn Gambäck som i spelar i Kristallens SK  är i norgesejourerna med i Trondheim.

Bifogar svenskarnas partier från rond 1-3.

Tidigare artiklar