• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jan 09

I Sydsvenskan i går fanns det en lång intressant artikel av författaren och litteraturvetaren Merete Mazzarella med rubriken ”Historia på ett bräde” och med underrubriken De riktiga drottningarnas makt avspeglades i spelet. Tyvärr finns den inte publicerad på nätet men hon avslutar med:

…Redan under renässansen började kvinnohatande manliga skribenter använda schackdrottningen som en symbol för kvinnor som inte visste sin plats, som inte var sant kvinnliga…

…Schack blev ett tävlingsspel, det professionaliserades som ett spel för män – och där är vi än i dag. Till skillnad från som var fallet under mörkaste medeltid finns det de som tror att kvinnors naturliga förutsättningar för schack är sämre än mäns.

Är det så?jul 06

SM 2010

 Bifogar partier från SM-gruppen, Mästarelit, Junior-SM och några ströpartier från rond 1-3 och foto tagna i går. Det framgår av spelschemat för rond fyra att två av storfavoriterna till slutsegern – GM Emanuel Berg-GM Tiger Hillarp Persson – möts i dag.  I går intervjuades Tiger av en reporter från Sydsvenskan och då uttryckte han sig på följande sätt om dagens motståndare.

Emanuel går aldrig ner. Han är lite som en sån där leksak med tyngd i botten, man kan få in träffar på honom men han gungar alltid upp igen. Han är en fruktansvärt mentalt stark spelare som kommer med otroliga drag även i de mest pressade lägen. Så det gäller att vara uthållig, exakt och verkligen hålla hela partiet.

1. FM Anders Eriksson, Västerås SK Sverige 2311/2335 0-1 GM Jonny Hector, Limhamns SK Sverige 2584/2646
2. IM Nils Grandelius, Lunds ASK Sverige 2505/2523 1-0 FM Peter Vas, SS Manhem Göteborg Sverige 2305/2385
3. IM Hans Tikkanen, Lunds ASK Sverige 2469/2523 1-0 Arash Abdollahzadeh Sani, SA Mark Sverige 2143/2312
4. GM Stellan Brynell, Limhamns SK Sverige 2495/2567 ½-½ IM Daniel Semcesen, Lunds ASK Sverige 2420/2480
5. GM Emanuel Berg, Burgsviks Alva SK Sverige 2612/2680 1-0 GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK Sverige 2538/2588

 

Klockan 14 börjar SM gruppen att spela. Övriga klasser en timme tidigare. Direktsändning från Lund blir det av 20 partier.

live

live

Parti 1-10 Parti 11-20

 

Angående ströpartierna från rond tre är det värt att nämna Bengt Hammar och Magnus Wahlboms effektfulla avslutningar.

Tabell och partier rond 1-3.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
SM-gruppen.


Mästarelit.

Junior-SM.

Ströpartier rond 1-3.

 

Det har hittills endast publicerats foto på herrar i rapporterna från SM. Fotografen Anders O Nilsson fångade därför några av damerna på bild i går. Tyvärr är inte webmasters kunskaper om svenskt damschack tillräckliga för att namnge dem. Kanske någon av läsarna kan råda bot på detta?

Tidigare publicerade foto: 3/7, 5/7, 5/7,

Damerna på följande foto är enligt Hans Frisk i tur och ordning:
Zhong Yang, Sk Rockaden, Stockholm, klass III:12
Klara Asplund-Högelin,  Sk Rockaden, Stockholm, klass III:11
Rina Weinman, Sollentuna SK, Miniorklassen
Birgitta Nede, Hässlehoms SK, Klass IV
Nina Blazekovic, Sk Rockaden, Stockholm, klass III:5
Cajsa Elfverson , Sk Rockaden, Stockholm, klass III:5
Linn Olsson, En Passant Svedala, klass III:8
Ina Kraemer, Limhamns SK, Miniorklassen (hon ligger 3:a efter 5 ronder)

Tjej 1

Tjej 2

Tjej 3

Tjej 4

Tjej 5

Tjej 6

Tjej 7

Tjej 8

 feb 21

På Sydsvenskan nätupplaga går det att läsa en lång artikel av förre Världsmästaren GM Garry Kasparov som heter ”Mänskliga drag”. Inledningen är minst sagt kontroversiell för där står:

Dagens professionella schackspelare spelar som datorer. Gamle schackmästaren Garry Kasparov undrar om poker kan bli den mänskliga intelligensens räddning.

Läs hela artikeln som är översatt från engelska av Östen Rosvall.