jan 09

I Sydsvenskan i går fanns det en lång intressant artikel av författaren och litteraturvetaren Merete Mazzarella med rubriken ”Historia på ett bräde” och med underrubriken De riktiga drottningarnas makt avspeglades i spelet. Tyvärr finns den inte publicerad på nätet men hon avslutar med:

…Redan under renässansen började kvinnohatande manliga skribenter använda schackdrottningen som en symbol för kvinnor som inte visste sin plats, som inte var sant kvinnliga…

…Schack blev ett tävlingsspel, det professionaliserades som ett spel för män – och där är vi än i dag. Till skillnad från som var fallet under mörkaste medeltid finns det de som tror att kvinnors naturliga förutsättningar för schack är sämre än mäns.

Är det så?

Läs kommentaren till “Historia på ett bräde…”

  1. Robyn säger:

    Merete Mazzarella kan ta sig en titt på http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=7826 och där läsa de avhandlingar som det hänvisas till. Jag uppmanar Schacksnack att publicera hela artikeln om inte för annat än underhållningsvärdet. För övrigt så skulle jag alla Schacksnacks läsare, inklusive de kvinnliga, skulle kunna slå henne i schack med en dam under!

Lämna en kommentar