Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

dec 09

I dag är det söndag och Schacksnack tar som vanligt ledigt större delen av dagen. Men först…

GM Hikaru Nakamura lyckades som nummer två, efter GM Vladimir Kramnik som gjorde det i rond 3, lugga GM Magnus Carlsen på en halva (övriga partier slutade också remi) i London Chess Classic 2012. I går mötte Magnus sin gamle tränare GM Garry Kasparov och det går att läsa i norska ”Nettavisen” hur detta utföll. Dessutom går det att läsa på Magnus blogg vad han tycker om sina och motståndarnas prestationer i London.

Direktsändningen från nästsista ronden startar klockan 15.00. Spelscemat är: Anand-Nakamura, McShane-Polgar, Aronian-Adams, Kramnik-Jones och Carlsen är spelledig och därmed dyker han upp som bisittare till kommentatorerna. Betänketiden är: 2 timmar för 40 drag följt av 1 timme för 20 drag plus 15 minuter och 30 sekunder per drag.

live live live
Hemsida
Bomben
Video

 

Partierna rond 1-7.


Lite otydliga
Tiger och Houska

I näst sista ronden i FIDE Open, som spelas parallellt med London Chess Classic, blev det remi mellan GM Tiger Hillarp Persson och IM Jovanka Houska. Det har tätnat till ordentligt i toppen på tabellen med nitton spelare inom en halv poängs marginal (6½/6.0) och bland dessa finns den obesegrade Tiger som i dag i direktsändning möter IM Yang-Fan Zhou från England vid bord fyra. Sändningen startar klockan 15.30 och betänketiden är 90 minuter för 40 drag + 30 minuter för resten + 30 sekunders tillägg från drag 1.

live
Hemsida

Svenska partier rond 1-8.


GM Grandelius och Hector.

I går spelades rond fem i världens starkaste liga den Tyska Bundesligan. Två svenskar GM Nils Grandelius (Lunds ASK) och GM Jonny Hector (limhamns SK) var plats och de spelar för SK Turm Emsdetten. De hjälpte verkligen till för att besegra Hamburger SK med 5-3 eftersom bägge vann sina partier och Nils mötte pikant nog klubbkamraten i Sverige GM Sune Berg Hansen. I dag spelas sjätte ronden med start klockan 10.00 och då står SK Norderstedt på programmet och svenskarna kommer att kunna följas i direktsändning.

Svenskarnas partier från rond 5.apr 09


GM Sune Berg Hansen. Foto Thomas Vestergård den officiella hemsidan.
Till höger om Sune sitter Anders Hansen, Limhamns SK, som skötte direktsändningarna.

Danska mästerskapet i Helsingör avslutades i går med att GM Sune Berg Hansen levde upp till favoritskapet och blev Dansk Mästare 2012.

Prislista och partier rond 1-9.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
apr 08


GM Sune Berg Hansen.

Danska mästerskapet i Helsingör är framme vid sista ronden och leder gör favoriten GM Sune Berg Hansen. Upplösningen går att följa i direktsändning.

live
Direkt

 

Partierna i sista ronden går att följa i direktsändning från klockan 12.00.

Tabell och partier rond 1-8.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
apr 04


Per Andreasen som brukar kommentera även under Politiken Cup. Foto Thomas Larsen.

Danska mästerskapet i Helsingör har förhandsfavoriten GM Sune Berg Hansen rykt till sig en liten ledning när nästan halva turneringen är genomförd. Han leder med en halv poäng före ett koppel på fyra (se tabell). Sune stärkte sin ställning på Oddset också det går att avläsa genom att oddset sjönk från gårdagens 2.20 gånger pengarna till 1.80 i dag.

Ronderna går att följa i direktsändning från klockan 13.00.

Tabell och partier rond 1-4.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
apr 03

Under Danska mästerskapet i Helsingör går det att spela på Oddset i Danmark om vem som skall bli mästare. Efter tredje ronden är  GM Sune Berg Hansen favorit till 2.20 gånger pengarna följd av GM Jacob Aagaard vilket verkar rimligt. Det går också att spela på resultaten i varje rond och spelar man till exempel på partiet mellan GM Sune Berg Hansen och IM Mikkel Antonsen i dag ger vinst till den sistnämnde oddset 7.80!

Rapporten från rond 3 framhåller partiet mellan IM Pedersen och IM Ziska och det är väl värt en genomspelning och då skall man speciellt titta på vits 24:e drag. Ronderna går att följa i direktsändning från klockan 13.00.

Tabell och partier rond 1-3.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
apr 02


Foto den officiella hemsidan.

Kommentator Per Andreasen skriver om dagens runde (2): Spillerne skal virkelig roses for at gå til vaflerne. Kvaliteten af partierne i 2. runde var ikke den bedste, men det var kampgejsten. 5 virkelig spændende partier, – og vi havde virkelig meget at se på i kommentatorlokalet.

Det tidiga toppmötet i Danska mästerskapet i Helsingör, de som tittar på videon på turneringens hemsida och deltagit i Politiken Cup känner säkert igen sig, mellan GM Sune Berg Hansen och GM Jacob Aagaard slutade remi. Ronderna går att följa i direktsändning från klockan 13.00.

Tabell och partier rond 1-2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
mar 31


GM Sune Berg Hansen

I dag startade Danska mästerskapet i Helsingör och pågår till den 9 april. Det är 10 spelare som skall göra upp om titeln och favoriter är de enda som har mer än 2500 i rating nämligen GM Sune Berg Hansen och GM Jacob Aagaard och de hade en behaglig resa i första ronden. Redan i morgon möts de två med Aagaard som vit och det går att följa partiet i direktsändning från klockan 13.00.

Tabell och partier rond 1.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 20

”Finalen” i SS Manhems Stormästareturnering i Göteborg spelades i går mellan GM Emanuel Berg och GM Jon Ludvig Hammer och den slutade efter 75 drag med remi. Spelöppningen blev Spanskt parti (Berliner varianten). Hammer fick en bonde mer (2 mot 1) i springareslutspelet som han länge försökte vinna, men utan några större besvär höll Berg ställningen och behåller därmed avståndet till Hammer med en halv poäng.

Frågan är om det kommer att räcka för Berg för han har nog det lite svårare programmet kvar. Han skall möte stormästarna Sune Berg Hansen och Tiger Hillarp Persson medan Hammer möter IM Jasmin Bejtovic och IM Daniel Semcesen. Ja, spännande blir det!

GM Tiger Hillarp Persson hade en dag på jobbet och tog sin första helpoäng i turneringen genom att besegra sistplacerade FM Magnus Carlhammar SS Manhem, som därmed står kvar på en halv poäng. Spelarna från arrangörsklubben går inte så bra för även IM Victor Nithander förlorade i går och det var mot IM Michael Richter. Övriga partier slutade remi.

Spelschemat för rond 8: Hammer – Bejtovic, Berg Hansen – E Berg, Hillarp Persson – Smith, Nithander – Carlhammar och Richter – Semcesen.

live

Direktsändning klockan 14.00.

Tabell och partier från rond I-VII.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 19

Ja, då är SS Manhems Stormästareturnering i Göteborg framme vid ”finalen” mellan GM Emanuel Berg och GM Jon Ludvig Hammer och den går naturligtvis att följa i direktsändning. Men helt uteslutet är det inte att någon av herrarna IM Daniel Semcesen och GM Sune Berg Hansen kommer att kunna blanda sig i toppstriden…  Men vad hände i går?

I partiet mellan Semcesen och Berg valde den senare att spela Kungsindiskt. Efter ett 20-tal drag blev det komplicerat med vits kung på b3 och hans kollega på h6 fastän damerna, torn och löpare fanns kvar på brädet. Men efter ytterligare några drag hade vit ”rockerat” långt. Svarts kung hade inte samma möjlighet eftersom den fortfarande stod kvar oskyddad på h-linjen utsatt för angrepp. Tills slut återstod inget annat för Emanuel än att offra torn för att undgå matt. Partiet fortsatte ytterligare några drag men efter manövrerande av Daniel kunde han till slut tvinga fram dambyte i förvissningen om att bondegiganten på a-linjen skulle fälla avgörandet och så var det över.

Turneringens högst rankade spelare GM Jon Ludvig Hammer mötte ”landsmannen” IM Axel Smith, och deras parti utmynnade till slut i dragupprepning och därmed delad poäng i drag 41. Övriga resultat framgår av bifogad tabell.

Spelschemat för rond 7: Nithander-Richter, Carlhammar-Hillarp Persson, Smith-Berg Hansen, E Berg-Hammer och Bejtovic-Semcesen.

live

Direktsändning klockan 14.00.

Tabell och partier från rond I-VI.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 15


Från rond 2. Stormästarna Jon Ludvig Hammer – Sune Berg Hansen (1-0). Foto Sören Svensson.

I andra ronden i SS Manhems Stormästareturnering vann GM Jon Ludvig Hammer över GM Sune Berg Hansen. Sune gjorde ett misstag i mittspelet som blev ödesdigert och Jon Ludvig var inte sen att utnyttja det, även om dansken sprattlade ett par drag ytterligare, och så blev det en helpoäng till norrmannen.

Fyra partier gick till avgörande och ett av dessa var GM Emanuel Bergs vinst mot manhemiten FM Magnus Carlhammar och vips är Emanuel i ensam ledning på maximala poäng efter två ronder. Magnus förlorade för andra gången i rad på tid, denna gång saknades det sex drag till tidkontrollen. De andra partierna som fick en segrare var IM Daniel Semcesens vinst mot GM Tiger Hillarp Persson och IM Jasmin Bejtovics seger mot IM Victor Nithander. Att partiet mellan IM Michael Richter och IM Axel Smith slutade remi är lätt att övertyga sig om genom att spela igenom partiet.

Tredje rondens spelschema: Hillarp Persson-Hammer, Hansen-Richter, Nithander-Semcesen, Carlhammar-Bejtovic och Smith-Berg.

live

Direktsändning klockan 14.00.


Detta och nästa foto är tagna av Sören Svensson.

 

Tabell och partier från rond I-II.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Tidigare artiklar