Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

aug 18

Emanuel Berg 2010

Tack vare att SS Manhems schackvecka 2010 startade klockan 10.00 i dag finns det utrymme att informera om slutställningen redan i dag. GM Emanuel Berg, Burgsviks SK, behövde remi i sista ronden för att bli turneringssegrare. Den halvan uppnådde han mot GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK. Samma resultat kunde GM Allan Stig Rassmusen från Danmark skriva in i sitt protokoll och så var han silvermedaljör, eller vad det heter i schacksammanhang. Lite överraskande, åtminstone för Schacksnack, var att IM Axel Smith, Lunds ASK, lyckades kravla sig upp på tredje plats, på samma poäng som klubbkamraten IM Hans Tikkanen. För detta behövdes vinst mot IM Oleg Spirin från Ryssland. 

 

Prislista och partier från GM turneringen.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 18

Välkommen till SS Manhems schackvecka 2010!

För att kunna följa upplösningen i SS Manhems schackvecka 2010 gäller det att starta datorn klockan 10.00 i dag.

Det blev ett långt parti i går innan ledaren GM Emanuel Berg kunde sätta punkt mot FM Magnus Carlhammar. Partiet verkade för en ytlig betraktare länge vara remi men Emanuel ville annat och till slut hade han positionerat sig och så var det bara för motståndaren att kasta in handduken. Detta innebär att Berg fortfarande leder med en poäng före GM Allan Stig Rassmusen inför sista ronden. Utan att veta hur kvalittetspoängen kommer att fördelas vid en eventuell förlust mot GM Tiger Hillarp Persson för Emanuel samtidigt som Allan Stig Rassmusen vinner mot den sist placerade FM Daniel Jakobsen Kovachev kommer Emanuel och Allan bli etta och tvåa om nu inte Rassmusen förlorar och IM Hans Tikkanen vinner… Vi väntar och ser! 

Partierna från GM-gruppen kommer att direktsändas. Sista ronden startar klockan 10.00. För de som önskar följa dramatiken på plats är adressen Vegagatan 20.

live

Tabell och partier från GM turneringen.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 17

Välkommen till SS Manhems schackvecka 2010!

Blåst på konfekten blev de som bänkat sig framför datorerna för att följa toppmötet i SS Manhems schackvecka 2010 i Göteborg  mellan GM Allan Stig Rassmusen och GM Emanuel Berg, för de rökte fredspipa redan efter 12 drag. Nu verkar det mer eller mindre klart att Emanuel kommer att ta hem segerbucklan. Han möter i dag FM Magnus Carlhammar och om inget oförutsett inträffar bör Emanuel vinna det partiet som vit.

GM Tiger Hillarp Persson möter som svart klubbkamraten från Lunds ASK IM Hans Tikkanen. De andra stormästarna  – Mikhail Ivanov och Allan Stig Rasmussen – ställs mot varandra. När resultaten, från dessa partier, blir kända i kväll kommer det ha klarnat betydligt om vem som kommer att dyka upp, tillsammans med GM Emanuel Berg,  på prispallen efter sista ronden i morgon.  

Partierna från GM-gruppen kommer att direktsändas. Rond 8 startar klockan 14.00. Sista ronden, onsdagen  den 18:e, då är starttiden klockan 10.00. För de som önskar följa dramatiken på plats är adressen Vegagatan 20.

live

Tabell och partier från GM turneringen.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 16

Välkommen till SS Manhems schackvecka 2010!

I SS Manhems schackvecka 2010 i Göteborg var det IM Axel Smith som fick stopp på GM Emanuel Bergs staket av ettor. Axel lyckades, med mersmak, plocka en halv poäng i sjätte ronden mot regerande Sverigemästaren, vilket var en viktig halva för turneringen. Det återstår tre ronder att spela och lottningen har utfallit så att det högst rankade i turneringen kommer att mötas. Berg har kvar att möta GM Allan Stig Rassmusen och GM Tiger Hillarp Persson även om den senare antagligen har lämnat ifrån sig en halva för mycket för att komma högst upp på prispallen. Turneringen är långt ifrån avgjord.

Partierna från GM-gruppen kommer att direktsändas. Rond 7-8 startar klockan 14.00. Sista ronden, onsdagen  den 18:e, då är starttiden klockan 10.00. För de som önskar följa dramatiken på plats är adressen Vegagatan 20.

live

Tabell och partier från GM turneringen.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 14

Välkommen till SS Manhems schackvecka 2010!

Vilken kampanda i går i GM- och Elogruppen i SS Manhems schackvecka 2010 i Göteborg. Samtliga pertier gick till avgörande! Den minnesgode kommer säkert ihåg att i första ronden i högsta gruppen blev alla partier remi. Så här långt i turneringen är säkert årets Sverigemästare GM Emanuel Berg nöjd med poängutdelningen. Han har endast tappat en halv poäng vilket han är ensam om och därför leder han också turneringen.

Partierna från GM-gruppen kommer att direktsändas. Rond 5-8 startar klockan 14.00. Sista ronden, onsdagen  den 18:e, då är starttiden klockan 10.00. För de som önskar följa partierna på plats är adressen Vegagatan 20.

live

Tabell och partier från GM turneringen.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Tabell och partier från Elo turneringen.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 13

Välkommen till SS Manhems schackvecka 2010!

Schacksnacks försök till profetia i gårdagens rapport om att GM Emanuel Berg och GM Tiger Hillarp Persson skulle stanna kvar i toppen på tabellen resten av turneringen blev inte aktuell mer än några timmar. Överraskningen i rond 3 i SS Manhems schackvecka 2010 i Göteborg blev nämligen att att IM Axel Smith besegrade Tiger och petade ner honom några pinnhål i tabellen.

Partierna från GM-gruppen kommer att direktsändas. Rond 3-8 startar klockan 14.00. Sista ronden, onsdagen  den 18:e, då är starttiden klockan 10.00. För de som önskar följa partierna på plats är adressen Vegagatan 20.

live

Tabell och partier från GM turneringen.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Tabell och partier från Elo turneringen.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 12

Välkommen till SS Manhems schackvecka 2010!

Rapporteringen från SS Manhems schackvecka 2010 i Göteborg har blivit försenad. Men nu kommer den. I går var kampviljan större bland spelarna i GM-gruppen än efter första rondens kollektiva remier. I toppen på tabellen har Sverigemästarna GM Emanuel Berg och Tiger Hillarp Persson parkerat (för gott?).

Partierna från GM-gruppen kommer att direktsändas. Rond 3-8 startar klockan 14.00. Sista ronden, onsdagen  den 18:e, då är starttiden klockan 10.00. För de som önskar följa partierna på plats är adressen Vegagatan 20.

live

Tabell och partier från GM turneringen.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Tabell och partier från Elo turneringen.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 11

Välkommen till SS Manhems schackvecka 2010!

Då var SS Manhems schackvecka 2010 i Göteborg igång med två dubbla Sverigemästare i toppen på deltagarelistan i GM-gruppen. I högsta klassen var fredsviljan stor. Samtliga partier slutade med delad pott utan att för den delen vara ointressanta i flera fall. Schacksnack kommer att rapportera om vad som händer i Göteborg både från GM- och Elogruppen.

Partierna från GM-gruppen kommer att direktsändas. Rond 2-8 startar klockan 14.00. Sista ronden, onsdagen  den 18:e, då är starttiden klockan 10.00. För de som önskar följa partierna på plats är adressen Vegagatan 20.

live

Tabell och partier från GM turneringen.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Tabell och partier från Elo turneringen.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 10

Välkommen till SS Manhems schackvecka 2010!

Från arrangören av SS Manhems schackvecka har Schacksnack mottagit följande. Detta inlägg publicerades för första gången i går.

På tisdag den 10/8 så börjar Manhems Schackvecka och det kommer att bli den mest spännande upplagan hittills! Årets upplaga av elitturneringen bjuder på ett mycket intressant startfält och är den starkaste turneringen som har anordnats i Göteborg på många år. Vi i SS Manhem är stolta att presentera följande startfält i stormästarturneringen.

1 GM Emanuel Berg, Burgsviks SK Sverige 2612
2 GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK Sverige 2538
3 GM Allan Stig Rasmussen Danmark 2510
4 GM Mikhail Ivanov Ryssland 2486
5 IM Hans Tikkanen, Lunds ASK Sverige  2469
6 IM Oleg Spirin Ryssland 2468
7 IM Axel Smith, Lunds ASK Sverige  2416
8 IM Victor Nithander, SS Manhem Sverige  2409
9 FM Daniel Jakobsen Kovachev Norge 2312
10 FM Magnus Carlhammar, SS Manhem Sverige  2311

 

Turneringen går av stapeln på Göteborgs Schackcentrum på Vegagatan 20 under tiden 10-18 augusti.

Partierna kommer att livesändas på nätet varje dag. Rond 1 startar kl. 15 tisdagen den 10/8. Övriga ronder startar kl. 14 utom den sista ronden, onsdagen  den 18/8 där starttiden är kl. 10.

live

Parallellt med elitturneringen så anordnas även ett antal andra turneringar. Dessa utgörs av en Elo-turnering (10-18/8), Manhems traditionella breddturnering Ebbe Cup (13-15 augusti) samt veteranturneringen Arne Berggrens Minne. Information om samtliga arrangemang återfinns genom att klicka på logon överst på sidan.aug 07
Välkommen till SS Manhems schackvecka 2010! Välkommen till Stockholm Open 2010! Välkommen till Västerås Open 2010!
Tidigare artiklar