• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

nov 08

SPICE Cup 2010

Susan Polgars dubbelrondiga SPICE Cup 2010 avslutades i går. Spelet har försiggått på Texas Tech University in Lubbock sedan den 28:e oktober. Hur det slutade framgår av bifogad tabell.

Den officiella poängberäkningen är 3 för vinst och 1 för remi. Prislistan baseras på 3-poängs tabellen och enligt denna är Onischuk ensam segrare. Schacksnack har också presenterat den ”gamla vanliga tabellen” och där finns det två spelare på samma poäng med Meier högst upp och Almasi ensam bronsmedaljör. Detta gör skillnad inte minst på fördelningen av prispengarna.

1. GM Alexander Onischuk USA 18.0
2. GM Georg Meier Tyskland 17.0
3. GM Zoltan Almasi Ungern 14.0
4. GM Wesley So Filipinerna 14.0
5. GM Eugene Perelsteyn USA 6.0
6. GM Ray Robson USA 6.0
 

Partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.

 nov 05

SPICE Cup 2010

I Susan Polgars dubbelrondiga SPICE Cup 2010 där det återstår tre ronder att spela har det spetsat till sig rejält i toppen på tabellen efter det att  amerikanaren GM Alexander Onischuk i rond sju besegrade ledaren GM Georg Meier.  De har ungefär lika svårt program i fortsättningen så nu är det en öppen historia vem som till slut skall stå som segrare. Att någon annan skall kunna blanda sig i kampen om segerchecken är nog uteslutit så Almasi och So får nöja sig med att kämpa om bronsplatsen.

Den officiella poängberäkningen är 3 för vinst och 1 för remi. Men Schacksnack har hittills endast presenterat den ”gamla” vanliga tabellen. I dag bifogas även den aktuella 3-poängs tabellen.

1. GM Georg Meier Tyskland 14.0
2. GM Alexander Onischuk USA 14.0
3. GM Zoltan Almasi Ungern 9.0
4. GM Wesley So Filipinerna 9.0
5. GM Eugene Perelsteyn USA 4.0
6. IM Ray Robson USA 3.0

Tabell och partier.
Rond I-VII.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.nov 04

SPICE Cup 2010

Susan Polgars dubbelrondiga SPICE Cup 2010 som pågår till den 7 november har avvekat 6 ronder. Tysken GM Georg Meier leder med 1 (3) poäng före amerikanaren GM Alexander Onischuk som i går besegrade GM Wesley So samtidigt som GM Zoltan Almasi endast spelade remi mot den poänghungrande GM Eugene Perelsteyn. Allt detta går att utläsa av schacknacktabellen. 

Den officiella poängberäkningen är 3 för vinst och 1 för remi. Men Schacksnack har hittills endast presenterat den ”gamla” vanliga tabellen. I dag bifogas även den aktuella 3-poängs tabellen.

1. GM Georg Meier Tyskland 14.0
2. GM Alexander Onischuk USA 11.0
3. GM Zoltan Almasi Ungern 8.0
4. GM Wesley So Filipinerna 8.0
5. GM Eugene Perelsteyn USA 3.0
6. IM Ray Robson USA 2.0

Tabell och partier.
Rond I-VI.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.nov 02

SPICE Cup 2010

Susan Polgars dubbelrondiga SPICE Cup 2010 som pågår till den 7 november har kommit halvvägs. Inga större sensationer har kunnat noteras. Tysken GM Georg Meier leder med en poäng före turneringens högst rankade GM Zoltan Almasi från Ungern. Den unge IM Ray Robson har ännu inte nått upp till förväntningarna utan han delar sista platsen med landsmannen GM Eugene Perelshteyn.

Den officiella poängberäkningen är 3 för vinst och 1 för remi. Men Schacksnack har hittills endast presenterat den ”gamla” vanliga tabellen. I dag bifogas även 3-poängs tabellen. Av denna framgår att Almasi ”rasat” till fjärde plats en poäng efter Onischuk och So. Tabellen åskådliggör på ett bra sätt att vinster premieras på ett helt annat sätt än i 1-poängs tabellen. Är det inte detta som eftersträvas? Med anledning av denna fråga presenteras en ny ”Veckans fråga” i högerspalten.  

1. GM Georg Meier Tyskland 11.0
2. GM Alexander Onischuk USA 8.0
3. GM Wesley So Filipinerna 8.0
4. GM Zoltan Almasi Ungern 7.0
5. IM Ray Robson USA 2.0
6. GM Eugene Perelsteyn USA 2.0

Tabell och partier.
Rond I-V.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.nov 01

SPICE Cup 2010

Susan Polgars SPICE Cup 2010 som pågår till den 7 november har kommit fyra ronder på väg. En av deltagarna är den unge IM Ray Robson som det skrevs mycket om för ungefär ett år sedan. Efter det har det inte gått att finna mycket text om honom. Nu är han med igen. Ännu så länge har framgångarna uteblivit men det finns fortfarande tid att komma tillbaka eftersom turneringen i Texas är dubbelrondig.

Poängberäkningen är 3 för vinst och 1 för remi. Men Schacksnack presenterar endast den ”gamla” vanliga tabellen. I denna framgår det också vem deltagarna är och samtliga partier finns för genomspelning. 

Tabell och partier.
Rond I-IV.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.okt 30

SPICE Cup 2010

Susan Polgars SPICE Cup 2010 spelas i den stora delstaten Texas i USA mellan den 28 oktober och den 7 november. Det är två stormästareturneringar men Schacksnack kommer att rapportera endast om GMA. I denna kommer poängberäkningen att vara 3 för vinst och 1 för remi. Vilka deltagarna är framgår av bifogad tabell och högst rankad av dessa är ungraren GM Zoltan Almasi med 2707 i rating. 

Tabell och partier.
Rond I.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.