• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

aug 15

Välkommen till SS Manhems Schackvecka 10-17 augusti 2012 i Göteborgs Schackcentrum!

Notera att det är dubbelrond i dag i SS Manhems stormästareturnering i Göteborg och eftersom webmaster har det stressigt dröjer det till i morgon eller sent i kväll till dess det kommer ett fylligare inlägg. Kan rekommendera SS Manhems hemsida som har utmärkta rondreportage signerade Mats Eriksson.

Från Sören Svensson:

Tyvärr inga bilder idag då jag missat en kabel till datorn. Jag hade siktat in mig på stormästarmötet Tikkanen-Rozentalis och Nybäck- Frisk Kockum som båda slutade remi efter hård kamp. För övrigt är kampandan mycket stor och s.k stormästarremier lyser helt med sin frånvaro. Bra spel på alla bräden. I morgon är det dubbelrond. Det blir hårt för spelarna. Vi hörs av i morgon.

Naturligtvis blir det direktsändning från dagens ronder (6-7) och de börjar klockan 10.00 och 17.00. Spelschemat upptar följande möte i rond 6: Bejtovic-Nybäck, Welin-Nithander, Henrichs-Berg, Berg, Frisk Kockum-Rozentalis och Semcesen-Tikkanen. Rond 7: Berg-Semcesen, Nithander-Henrichs, Nybäck-Welin, Rozentalis-Bejtovic och Tikkanen-Frisk Kockum.

live
Hemsida


Tabell och partier rond 1-5.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 04

Det blev förlust i rond 1 för de svenska lagen i Lag-EM för seniorer som spelas i Grekland. Det var inte oväntat speciellt efter att ha tagit del av motståndarnas snitt rating. Första laget förlorade med ½-3½ medan däremot andra laget förlorade med minsta möjliga marginal mot England 2. Remien i lag 1 spelade Sören Svensson (2109) till sig mot stormästaren Hans-Joachim Hecht (2377) vid bord 2! Vid första bordet mötte Nils Åke Malmdin den gamle stormästaren GM Wolfgang Uhlmann och förlorade efter en hård kamp. Det stora affischnamnet 80-årige GM Viktor Kortchnoi uteblev, säkert till arrangörens stora ledsnad, vilket gör att turneringen förlorade i värde och mötet mellan Viktor och rysslands GM Evgeni Vasiukov inte blir av.

I dag möter lag 1 Freibauer från Tyskland medan däremot andrauppställningen har frirond. Chess-Results har som vanligt det som behövs från turneringen vad gäller namn och siffror.  

Nils Åke Malmdin 2278  1-0 Gerd Niebuhr 2067
Gösta Petersson 2113   ½-½ Peter Juergens 2012  
Sören Svensson 2109    1-0 Werner Hellwege 2009  
Åke Sandklef 2017    1-0 Juergen Fritsch 1979  

The Championship shall be played in 9 rounds following the Swiss System. Time control is 40 moves in 90 minutes and 30 minutes to the end of the game. The player will additionaly receive 30 seconds for each move. Any player who arrives at the chessboard more than 30 minutes after the scheduled start of the round will lose the game. 

Ronderna startar i fortsättningen klockan 09.00 och det förkrympta diagram, som finns på den officiella hemsidan från direktsändningen, har Schacksnack åtgärdat. Det blir inget svenskt deltagande denna gång eftersom endast 3 matcher visas och Sverige kommer som 13:e.

live

Lag I första ronden.feb 18

Senior-EM lag 2010 

Då var det över, Lag-EM för Seniorer som har spelats i Dresden i Tyskland sedan den 10 februari. Inte oväntat segrade Ryssland med fyra stormästare och en IM i laget. Finland gjorde en bra turnering och spelade till sig bronset genom vinst i sista matchen mot Sverige I. Det omvända resultatet hade med stor sannolikhet gjort att Sverige kunnat kliva upp på prispallen i stället… Sveriges placeringar framgår av tabellen. Bästa poängplockare  i Sveriges lag blev Nils Åke Malmdin, Helge Wademark 6.0 och Sören Svensson 5½ poäng.

1 Ryssland Ryssland 9 9 0 0 18
2 Schweiz Schweiz  9 6 2 1 14
3 Finland Finland  9 6 1 2 13
15 Sverige I Sverige 9 4 3 2 11
32 Sverige II Sverige 9 4 2 3 10
48 Sverige IV Sverige 9 4 0 5 8
59 Sverige III Sverige 9 3 1 5 7

 

Schacksnack ligger två ronder efter med resultatrapportering. Här följer rond åtta och nio.

Resultat rond 8 och 9
Brandenburg Tyskland  ½-3½ Sverige I Sverige    Finland Finland 2½-1½ Sverige I Sverige
BSW Lok Dresden Tyskland  2-2 Sverige II Sverige   Sverige II Sverige 3-1 Norge II Norge 
Sverige III Sverige  1½-2½ Helsinki Finland    Sverige III Sverige 3-1 Arctic Team Norge 
Mecklenburg-Vorp II Tyskland  2½-1½ Sverige IV Sverige   Sverige IV Sverige 3½-½ Stadi Finland 


Svenskarnas partier från samtliga ronder.