• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

maj 30

 sigemans 2010

I fjol vann GM Nigel Short Sigeman & Co Chess Tournament på 4½ poäng av fem möjliga. I år upprepade GM Anish Giri bedriften och han uppnådde en prestationsrating på 2920. För detta behövde han i dag besegra den ende som hade möjlighet att göra honom bedriften stridig – GM Jon Ludvig Hammer. Han manövrerade sakta men säkert ut Hammer i ett mycket svårspelat slutspel efter det att han i början av partiet (drag 15) inte gått med på remi genom dragupprepning. Giri imponerade storligen. Att vid 15-års ålder redan vara en fullfjädrad stormästare förstår man knappt hur det är möjligt. Att han redan är internationellt mycket erkänd framgår tydligt när världens största hemsida Chessbase news lät honom kommentera VM-partierna mellan GM Vis. Anand och GM Veselin Topalov.

Av svenskarna var det IM Nils Grandelius (p.2527) och Jonny Hector (p.2561) som lyckades bäst. De två hade ett långvarigt envig i dag på 119 drag som Nils vann. I och med detta placerades han före Jonny i prislistan. Stormästarna Tiger Hillarp Persson (p.2425) och Pia Cramling (p.2209) var helt ur form. Deras inbördes möte slutade med vinst för Tiger och i och med detta kom Pia sist i den 18:e upplagan av Sigemans.

Hammer 1-0 Hector Hammer 1-0 Cramling Cramling 0-1 Hector Hammer 1- 0 Hillarp Hillarp 1- 0 Cramling
Cramling 0-1 Giri Giri 1-0 Grandelius Grandelius ½ – ½ Hammer Cramling ½- ½ Grandelius Giri 1- 0 Hammer
Grandelius ½-½ Hillarp Hector 1-0 Hillarp Hillarp 0-1 Giri Hector ½- ½ Giri Grandelius 1-0 Hector

 

 Prislista och partier (5 ronder).
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.maj 29
GM Jon Ludvig Hammer Norge

 GM Jon Ludvig Hammer
(Foto Calle Erlandsson Lund.)

Sigeman & Co Chess Tournament 2010 är framme vid sista ronden. Spelschemat kunde knappast komponerats mer raffinerat. I morgon klockan 12.00 börjar partiet mellan GM Anish Giri och GM Jon Ludvig Hammer och det är direkt avgörande för vem som skall vinna miniturneringen.

Endast ett parti gick till avgörande i dagens rond och det var mötet mellan GM Jon Ludvig Hammer och GM Tiger Hillarp Persson. De andra två slutade då naturligtvis remi. 

Spelschema (5 ronder), länk till direktsändningen och partier bifogas.

Hammer 1-0 Hector Hammer 1-0 Cramling Cramling 0-1 Hector Hammer 1- 0 Hillarp Hillarp-Cramling
Cramling 0-1 Giri Giri 1-0 Grandelius Grandelius ½ – ½ Hammer Cramling ½- ½ Grandelius Giri-Hammer
Grandelius ½-½ Hillarp Hector 1-0 Hillarp Hillarp 0-1 Giri Hector ½- ½ Giri Grandelius-Hector

 

Direktsändningen startar klockan 12.00 i morgon söndag. Betänketiden är 2 timmar för 40 drag + 1 timme för 20 drag + 30 minuter för resten.

live

Tabell och partier rond 1-4.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.maj 29

Sigeman & Co Chess Tournament 2010 är kampandan hittills utöver det vanliga. Efter nio spelade partier har endast två slutat med delad pott, men först efter kamp, och i bägge har IM Nils Grandelius varit inblandad.

I gårdagens rapport hoppades Schacksnack att GM Tiger Hillarp Persson skulle funnit formen under natten för att kunna ge GM Anish Giri en match som vit. Tyvärr hade han inte det för han förlorade mot det holländska underbarnet utan att någonsin under partiet komma till motspel. För att använda en terminologi från en stor sport: Det var spel mot ett mål.

Nu får Sverige sätta sitt hopp till GM Jonny Hector som i går besegrade  GM Pia Cramling i ett slaviskt parti. Han möter i dag Giri och vinst innebär att han är med i den absoluta toppen och kämpar.

Det tredje partiet var mötet mellan IM Nils Grandelius och GM Jon Ludvig Hammer och det slutade remi efter det att den senare haft initiativet en bra stund.

Spelschema (5 ronder), länk till direktsändningen och partier bifogas.

Hammer 1-0 Hector Hammer 1-0 Cramling Cramling 0-1 Hector Hammer-Hillarp Hillarp-Cramling
Cramling 0-1 Giri Giri 1-0 Grandelius Grandelius ½ – ½ Hammer Cramling-Grandelius Giri-Hammer
Grandelius ½-½ Hillarp Hector 1-0 Hillarp Hillarp 0-1 Giri Hector-Giri Grandelius-Hector

 

Direktsändningen startar klockan 14.00 idag och i morgon är det två timmar tidigare. Betänketiden är 2 timmar för 40 drag + 1 timme för 20 drag + 30 minuter för resten.

live

Tabell och partier rond 1-3.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.maj 27

sigemans 2010

I  Sigeman & Co Chess Tournament 2010 gick rond 2 i vits tecken. Först färdiga var juniorerna GM Anish Giri och IM Nils Grandelius. Dragen kom med blixtens hastighet åtminstone i början av partiet. För de som hann titta närmare på ställningen upptäckte att efter 10 drag ledde Nils med tre bönder! Efter vits 13:e drag Dg4 spelade svart h5 vilket enligt Stellan Brynell var ett mindre lyckat ”himmadrag”. Den kritiska ställningen uppkom inför svarts 23:e drag. Då valde han att spela De7 och det var inte optimalt. Bättre hade De5 varit vilket hade förhindrat bondemarchen av e och f-bönderna vilka till slut blev Nils olycka.

Svenskmötet mellan GM Jonny Hector och GM Tiger Hillarp Persson blev ställningskrig. I partiet spelades ett drag som inte fanns i databasen nämnligen 9. a3. Experterna i kommentatorsrummet ansåg att Tiger stod bättre under större delen av partiet men avslutningen blev en katastrof för honom inte minst beroende på att han hushållade dåligt med tiden. Efter vits nionde drag använde han 45 minuter innan han drog 9…b5. Titta närmare från 28… Dxe4 så förstår ni vad som kan hända när man skall göra ett tiotal drag på ett par minuter.

GM Jon Ludvig Hammer verkar vara en stabil och effektiv spelare. Han utmanövrerade GM Pia Cramling med små medel. Pia verkade vara chanslös speciellt efter det att hon förlorat en bonde på b7 i 17:e draget. Resten blev som det brukar stå i partireferat, enbart en fråga om teknik. 

Spelschema (5 ronder), länk till direktsändningen och partier bifogas.

Hammer 1-0 Hector Hammer 1-0 Cramling Cramling-Hector Hammer-Hillarp Hillarp-Cramling
Cramling 0-1 Giri Giri 1-0 Grandelius Grandelius-Hammer Cramling-Grandelius Giri-Hammer
Grandelius ½-½ Hillarp Hector 1-0 Hillarp Hillarp-Giri Hector-Giri Grandelius-Hector

 

Direktsändningen startar klockan 14.00 fredag-lördag och på söndag är det två timmar tidigare. Tredje ronden är viktig ur svensk synvinkel!  Grandelius och Hillarp Persson måste vinna för att vara med i kampen om pallplatserna på söndag. Betänketiden är 2 timmar för 40 drag + 1 timme för 20 drag + 30 minuter för resten.

live

Tabell och partier rond 1 och 2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.maj 26

sigemans 2010

Redan efter första ronden i  Sigeman & Co Chess Tournament 2010 är de två högst rankade i toppen på tabellen. GM Anish Giri och GM Jon Ludvig Hammer vann sina partier mot svenskt motstånd medan däremot svenskmötet mellan IM Nils Grandelius och GM Tiger Hillarp Persson slutade remi efter stora förvecklingar. Hammer mötte GM Jonny Hector och fick tidigt i partiet ett kraftigt övertag som Jonny inte kunde bemästra. Han hade till och med Rybka emot sig för programmet graderade 6…Sa6 som ett svagt drag. Hur det stämmer överens med vekligheten kan inte Schacksnack bedöma men Stellan Brynell tvivlade eftersom draget var teori. Giri grillade regerande Europamästarinnan GM Pia Cramling rejält och till slut kunde han vinna slutspelet efter några starka drag.

Spelschema (5 ronder), länk till direktsändningen och partier bifogas.

Hammer 1-0 Hector Hammer-Cramling Cramling-Hector Hammer-Hillarp Hillarp-Cramling
Cramling 0-1 Giri Giri-Grandelius Grandelius-Hammer Cramling-Grandelius Giri-Hammer
Grandelius ½-½ Hillarp Hector-Hillarp Hillarp-Giri Hector-Giri Grandelius-Hector

 

Direktsändningen startar klockan 14.00 torsdag-lördag och på söndag är det två timmar tidigare. Betänketiden är 2 timmar för 40 drag + 1 timme för 20 drag + 30 minuter för resten.

live

Tabell och partier rond 1.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.maj 26

sigemans 2010

Om några timmar närmare bestämt klockan 14.00 görs det första draget i  Sigeman & Co Chess Tournament 2010. Precis som de senaste åren är det Spegelsalen i Hipp i centrala Malmö som är plats för turneringen. Startfältet som arrangören samlat består bland annat av några av Sveriges bästa spelare. Sverigemästarna GM Tiger Hillarp Persson och GM Jonny Hector. Den kvinnliga deltagaren är GM Pia Cramling som för inte så länge sedan korades till Europamästare för damer. Nog kommer de högst rankade, som är från Holland och Norge, få något att bita i. Affischnamnet, GM Anish Giri får ursäkta, är förra årets tvåa IM Nils Grandelius från Lunds ASK (läs artikeln i Sydsvenskan, länk under korta nyheter). Av denna framgår att han för några dagar sedan erövrade sin tredje stormästareinteckning. Utnämningen kommer att ske under Schack-OS i Ryssland till hösten.

Deltagarnelista, spelschema (5 ronder) och länk till direktsändningen bifogas.

  • GM Anish Giri, Holland (2642)
  • GM Jon Ludvig Hammer, Norge (2610)
  • GM Jonny Hector, Limhamns SK (2609)
  • GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK (2542)
  • GM Pia Cramling, Team Viking (2536)
  • IM Nils Grandelius, Lunds ASK (2476).
Hammer-Hector Hammer-Cramling Cramling-Hector Hammer-Hillarp Hillarp-Cramling
Cramling-Giri Giri-Grandelius Grandelius-Hammer Cramling-Grandelius Giri-Hammer
Grandelius-Hillarp Hector-Hillarp Hillarp-Giri Hector-Giri Grandelius-Hector

 

Direktsändningen startar klockan 14.00 onsdag-lördag och på söndag är det två timmar tidigare. Betänketiden är 2 timmar för 40 drag + 1 timme för 20 drag + 30 minuter för resten.

live