Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.









KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.









KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare









Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.









Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....









Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.









KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren









KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.









sep 09


Formand i Danmark Lars Bech Hansen under kongressen.
Foto den officiella hemsidan.

IM Axel Smith direktrapporterar minst en gång varje timme från matchen mot Brasilien på OS-bloggen.

I går var det spelledigt i Schack-OS. I dag spelas sista ronden med start klockan 10.00. Laguppställningarna för de svenska lagen mot Brasilien och IPCA (rörelsehindrade) följer. Herrlaget mönstrar starkast möjliga uppställning medan damerna av någon anledning inte gör detta.

GM Nils Grandelius 2562 1-0 GM Rafael Leitao 2623
GM Hans Tikkanen 2570 ½-½ GM Giovanni Vescovi 2617
GM Emanuel Berg 2576 ½-½ GM Alexandr Fier 2582
GM Pontus Carlsson 2511 1-0 GM Gilberto Milos 2593
WIM Inna Agrest 2214 ½-½ WFM G. Melnik 1999
WIM Christin Andersson 2074 0-1 WFM N. Zykina 2078
WFM Emilia Horn 2037 0-1 E. Kurochkina, Elena 1797
Angelina Fransson 1968 0-1 M. Kaydanovich 1761

 

En minitabell över den prestigefyllda tävlingen ”Bäst i Norden” bifogas.

Bäst i Norden: herrar och damer 157 respektive 127  länder
28 Sverige 6 1 3 13 25.0 47 Norge 4 3 3 11 22.0
32 Danmark 6 1 3 13 24.0 61 Danmark 5 0 5 10 20.5
55 Island 5 1 4 11 23.5 63 Island 5 0 5 10 20.5
58 Norge 5 1 4 11 22.5 76 Sverige 4 1 5 9 20.0
59 Finland 4 3 3 11 22.5 88 Finland 3 3 4 9 19.5
81 Färöarna 4 2 4 10 22.0

 

Följ också de initierade rapporterna på landslagens OS-blogg.
Direktsändningen startar klockan 10.00. Betänketiden är: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder i tillägg från drag 1. ”Hemmalaget” har vit vid udda bordsnummer. Notera att det är 0-tolerans (spelarna måste vara på plats när ronden startar) som gäller.

live live live live live
Herrar
Bomben
Damer
Bomben
Webcast
TV
Alla
herrar
Alla
damer

 

Herrarnas partier från rond 1-10.


Damernas partier från rond 1-10.



sep 08

I dag är det spelledigt i Schack-OS och sista ronden börjar klockan 10.00 i morgon.

I toppen på tabellen med 17 matchpoäng finns Kina, Armenien och Ryssland. Av dessa bedömer Schacksnack att det kinesiska laget har det tuffaste motståndet då de möter Ukraina med GM Vassilly Ivanchuk och Ruslan Ponomariov vid toppborden. Men de överraskar kanske igen för tidigare i turneringen har de vunnit mot storheter som Armenien (6) och USA (10). De enda förlusten hittills kom i rond tre mot Ryssland (1-3).  Ungern-Armenien och Ryssland-Tyskland är de andra matcherna som avgör placeringarna på prispallen.

Matchen mot Kanada blev precis så jämn som förväntat 2½-1½ skrevs segersiffrorna till efter det att GM Nils Grandelius avgjorde vid förstabordet efter det att övriga partier slutat remi. Sveriges herrar är därmed på en 28 plats i tabellen efter vinst i de tre senaste ronderna mot tidigare nämnda (53) Kanada, (56) Mongoliet och (146) Nigeria. I morgon är det första gången på flera ronder som motståndarlaget – Brasilien – är bättre rankingmässigt än Sverige. Seger i matchen innebär att det svenska laget gör sin bästa turnering i mannaminne. GM Vescovio Giovanni spelar för det sydamerikanska laget och han har anknytning till Malmö eftersom hans mamma är därifrån. Så det blir ju bra hur det än går…

I går var de individuella resultaten, som tabellen visar mot Kanada och Bosnia & Herzegovina.

IM Leonid Gerzhoy 2448 0-1 GM Nils Grandelius 2562
IM Nikolay Noritsyn 2472 ½-½ GM Hans Tikkanen 2570
IM Eric Hansen 2472 ½-½ GM Emanuel Berg 2576
IM Edward Porper 2418 ½-½ IM Axel Smith 2503
WIM Inna Agrest 2214 ½-½ WIM E. Boric 2319
WIM Viktoria Johansson 2179 0-1 WFM D. Dengler, 2066
WIM Christin Andersson 2074 1-0 Sanja Dedijer 2036
WFM Emilia Horn 2037 0-1 Mira Dedijer 1981

 

En minitabell över den prestigefyllda tävlingen ”Bäst i Norden” bifogas.

Bäst i Norden: herrar och damer 157 respektive 127  länder
28 Sverige 6 1 3 13 25.0 47 Norge 4 3 3 11 22.0
32 Danmark 6 1 3 13 24.0 61 Danmark 5 0 5 10 20.5
55 Island 5 1 4 11 23.5 63 Island 5 0 5 10 20.5
58 Norge 5 1 4 11 22.5 76 Sverige 4 1 5 9 20.0
59 Finland 4 3 3 11 22.5 88 Finland 3 3 4 9 19.5
81 Färöarna 4 2 4 10 22.0

 

Följ också de initierade rapporterna på landslagens OS-blogg.
Direktsändningen startar klockan 10.00 i morgon. Betänketiden är: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder i tillägg från drag 1. ”Hemmalaget” har vit vid udda bordsnummer. Notera att det är 0-tolerans (spelarna måste vara på plats när ronden startar) som gäller.

live live live live live
Herrar
Bomben
Damer
Bomben
Webcast
TV
Alla
herrar
Alla
damer

 

Herrarnas partier från rond 1-10.


Damernas partier från rond 1-10.



sep 07

Oj, vilka omkastningar i tabellen i Schack-OS. Ryssland mötte USA och förlorade med 1½-2½. Usaspelarna GM Hikaru Nakamura och GM Gata Kamsky aktade inte för rov för de besegrade GM Vladimir Kramnik och GM Alexander Grischuk. Detta hade inte räckt till seger i matchen om inte, den verklige hjälten, GM Alexander Onishuk hållit remi mot world no. 7 Sergey Karjakin. Tabellen toppas av en kvartett på 15 matchpoäng och överst av dessa tronar Kina. Vilken upplösning vi har att se fram mot! Blir det Kina som blir OS-mästare? De möter i dag USA medan Ryssland har det på papperet lättare motståndet mot 29 rankade Argentina. Det lutar åt en 4-0 vinst till Ryssland även om de ställt över Kramnik, för laget består av bara 2700-spelare.

Gårdagens match mot Mongoliet vanns programenligt av de svenska herrarna. Damerna däremot förlorade mot Brasilien med 1½-2½. Partierna finns för genomspelning nederst i inlägget. I dag vänta Kanada och Bosnia & Herzegovina och det bör bli jämna matcher.

IM Leonid Gerzhoy 2448 0-1 GM Nils Grandelius 2562
IM Nikolay Noritsyn 2472 ½-½ GM Hans Tikkanen 2570
IM Eric Hansen 2472 ½-½ GM Emanuel Berg 2576
IM Edward Porper 2418 ½-½ IM Axel Smith 2503
WIM Inna Agrest 2214 ½-½ WIM E. Boric 2319
WIM Viktoria Johansson 2179 0-1 WFM D. Dengler, 2066
WIM Christin Andersson 2074 1-0 Sanja Dedijer 2036
WFM Emilia Horn 2037 0-1 Mira Dedijer 1981

 

En minitabell över den prestigefyllda tävlingen ”Bäst i Norden” bifogas.

Bäst i Norden: herrar och damer 157 respektive 127  länder
13 Danmark 6 1 2 13 23.0 47 Danmark 5 0 4 10 19.0
38 Sverige 5 1 3 11 22.5 57 Norge 3 3 3 9 18.5
46 Norge 5 1 3 11 21.0 60 Sverige 4 0 4 8 18.5
69 Island 4 1 4 9 19.5 76 Island 4 0 5 8 17.5
70 Finland 3 3 3 9 20.0 95 Finland 2 3 4 7 14.0
83 Färöarna 4 1 4 9 20.0

 

Följ också de initierade rapporterna på landslagens OS-blogg.
Naturligtvis blir det direktsändning både från herr- och dam-klassen och den startar klockan 14.00 förutom sista ronden som är tidigarelagd med fyra timmar. Betänketiden är: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder i tillägg från drag 1. ”Hemmalaget” har vit vid udda bordsnummer. Notera att det är 0-tolerans (spelarna måste vara på plats när ronden startar) som gäller.

live live live live live
Herrar
Bomben
Damer
Bomben
Webcast
TV
Alla
herrar
Alla
damer

 

Herrarnas partier från rond 1-9.


Damernas partier från rond 1-9.



sep 06

Efter rond åtta i Schack-OS är Ryssland inte bara i topp i tabellen utan de har även utökat sin ledning till två matchpoäng efter gårdagens rond. I dag ställs de mot USA och det bör kunna bli en sevärd historia med bland annat GM Hikaru Nakamura mot GM Vladimir Kramnik vid första bordet.

De svenska damerna mot Rumänien blev en nagelbitare innan det oavgjorda resultatet var på plats. Det var WIM Viktoria Johansson som tog den nödvändiga halvpoängen efter det att övriga partier varit färdigspelade en lång stund. Det förväntade resultatet 4-0 för herrarna mot Nigeria blev till slut 3-1 efter det att GM Pontus Carlsson oförklarligt förlorat sitt parti vid fjärde bordet.

I dag väntar Mongoliet på herrarna. Minst 3½-½ bör vara ett normalt resultat men att tippa är svårt i schack det har uppdagats tidigare. Damerna möter Brasilien och det ser ut att bli en mycket jämn match om man jämför ratingen i de bägge lagen.

IM G. Bayarsaikhan 2519 ½-½ GM Nils Grandelius 2562
GM D. Sharavdorj 2446 0-1 GM Hans Tikkanen 2570
GM T. Batchuluun 2493 ½-½ GM Emanuel Berg 2576
FM M.Myagmarsuren 2358 0-1 IM Axel Smith 2503
WFM V. Feliciano Ebert 2231 1-0 WIM Inna Agrest 2214
WIM J. S. Terao 2187 1-0 WIM Viktoria Johansson 2179
WCM V. R. Gazola 2033 ½-½ WFM Emilia Horn 2037
A. P. Soares Cruz 1996 0-1 Angelina Fransson 1968

 

En minitabell över den prestigefyllda tävlingen ”Bäst i Norden” bifogas.

Bäst i Norden: herrar och damer 157 respektive 127  länder
26 Danmark 5 1 2 11 21.5 51 Sverige 4 1 3 9 17.0
46 Sverige 4 1 3 9 19.5 66 Danmark 4 0 4 8 15.0
53 Finland 3 3 2 9 18.5 70 Island 4 0 4 8 16.0
57 Norge 4 1 3 9 18.0 72 Norge 2 3 3 7 16.0
81 Färöarna 4 0 4 8 18.0 92 Finland 2 2 4 6 12.0
88 Island 3 1 4 7 16.0

 

Följ också de initierade rapporterna på landslagens OS-blogg.
Naturligtvis blir det direktsändning både från herr- och dam-klassen och den startar klockan 14.00 förutom sista ronden som är tidigarelagd med fyra timmar. Betänketiden är: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder i tillägg från drag 1. ”Hemmalaget” har vit vid udda bordsnummer. Notera att det är 0-tolerans (spelarna måste vara på plats när ronden startar) som gäller.

live live live live live
Herrar
Bomben
Damer
Bomben
Webcast
TV
Alla
herrar
Alla
damer

 

Herrarnas partier från rond 1-8.


Damernas partier från rond 1-8.



sep 04

Nu är ”frironderna” över för svenskarnas del i Schack-OS. I dag väntar tufft motstånd i form av 28 och 10 rankade Slovenien och Rumänien. Svenskarnas partier från rond 1-6 finns för genomspelning nederst i inlägget.

GM Alexander Beliavsky 2609 ½-½ GM Nils Grandelius 2562
GM Matej Sebenik 2552 1-0 GM Emanuel Berg 2576
GM Jure Borisek 2554 1-0 GM Pontus Carlsson 2511
GM Jure  Skoberne 2552 1-0 IM Axel Smith 2503
WIM Inna Agrest 2214 ½-½ IM Christina Foisor 2402
WIM Christin Andersson 2074 0-1 WIM Irina Bulmaga 2380
WFM Emilia Horn 2037 0-1 WGM Elena Cosma 2352
Angelina Fransson 1968 0-1 WGM Alina L’ami 2372

 

Nu börjar det likna något! En minitabell över den prestigefyllda tävlingen ”Bäst i Norden” bifogas. Leder OS gör en trio – Ryssland, Armenien och Azerbaijan – på 11 poäng vilket är en poäng före en kvintett med några av förhansfavoriterna.

Bäst i Norden: herrar och damer 157 respektive 127  länder
42 Sverige 3 1 2 7 16.0 38 Sverige 4 0 2 8 14.5
5o Finland 3 1 2 7 14.5 47 Norge 2 2 2 6 13.0
53 Island 3 1 2 7 14.0 69 Finland 2 2 2 6 11.0
58 Danmark 3 1 2 7 15.5 73 Danmark 3 0 3 6 11.0
62 Norge 3 1 2 7 14.0 95  Island 2 0 4 4 9.0
118 Färöarna 2 0 4 4 10.5

 

Följ också de initierade rapporterna på landslagens OS-blogg.
Naturligtvis blir det direktsändning både från herr- och dam-klassen och den startar klockan 14.00 förutom sista ronden som är tidigarelagd med fyra timmar. Betänketiden är: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder i tillägg från drag 1. ”Hemmalaget” har vit vid udda bordsnummer. Notera att det är 0-tolerans (spelarna måste vara på plats när ronden startar) som gäller.

live live live live live
Herrar
Bomben
Damer
Bomben
Webcast
TV
Alla
herrar
Alla
damer

 

Herrarnas partier från rond 1-6.


Damernas partier från rond 1-6.



sep 03

I dag fortsätter Schack-OS efter gårdagens lediga dag. I lördags vann de svenska lagen med stora siffror mot Andorra och Paraguay.

Svenskarnas partier från rond 1-5 finns för genomspelning nederst i inlägget.

GM Nils Grandelius 2562 0-1 GM Saleh Salem 2546
GM Hans Tikkanen 2570 1-0 IM Noaman Omar 2322
GM Pontus Carlsson 2511 ½-½ CM Abdalla Faisal 2245
IM Axel Smith 2503 0-1 FM Mohamed Khoori 2228
IM B. Munguntuul 2434 1-0 WIM Inna Agrest 2214
WGM T. Batchimeg 2311 ½-½ WIM Viktoria Johansson 2179
WIM D.Yanjindulam 2232 1-0 WIM Christin Andersson 2074
WFM S. Otgonjargal 2146 1-0 Angelina Fransson 1968

 

En minitabell över den prestigefyllda tävlingen ”Bäst i Norden” bifogas. Giganterna Armenien och Ryssland är obesegrade i toppen på den officiella tabellen med 10 matchpoäng och lustigt nog på samma partipoäng också. I dag möts de!

Bäst i Norden: herrar och damer 157 respektive 127  länder
35 Finland 3 1 1 7 13.0 48 Sverige 3 0 2 6 12.0
52 Island 3 0 2 6 12.0 50 Finland 2 2 1 6 11.0
68 Sverige 2 1 2 5 12.5 55 Danmark 3 0 2 6 11.0
72 Norge 2 1 2 5 10.5 57 Norge 2 1 2 5 11.0
79 Danmark 2 1 2 5 13.0 84 Island 2 0 3 4 8.5
96 Färöarna 2 0 3 4 9.0

 

I Öppen klass möter Sverige Skottland som deltager med spelare som ligger runt 2400 i rating vilket inte bör ge svenskarna skrämselhicka. I Damklassen ställs svenskorna mot Makedonien och det bör bli storseger.

Laguppställningarna i dagens matcher.

GM Colin Mcnab 2446 0-1 GM Nils Grandelius 2562
GM K. Arakhamia-Grant 2421 0-1 GM Hans Tikkanen 2570
GM John Shaw 2424 ½-½ GM Emanuel Berg 2576
FM Alan Tate 2332 0-1 IM Axel Smith 2503
Bojana Bejatovic 1978 ½-½ WIM Inna Agrest 2214
Monika Stojkovska 1939 1-0 WIM Viktoria Johansson 2179
Dragana Nikolovska 1828 0-1 WIM Christin Andersson 2074
Simona Lakinska 1655 0-1 WFM Emilia Horn 2037

 

Följ också de initierade rapporterna på landslagens OS-blogg.
Naturligtvis blir det direktsändning både från herr- och dam-klassen och den startar klockan 14.00 förutom sista ronden som är tidigarelagd med fyra timmar. Betänketiden är: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder i tillägg från drag 1. ”Hemmalaget” har vit vid udda bordsnummer. Notera att det är 0-tolerans (spelarna måste vara på plats när ronden startar) som gäller.

live live live live live
Herrar
Bomben
Damer
Bomben
Webcast
TV
Alla
herrar
Alla
damer

 

Herrarnas partier från rond 1-5.


Damernas partier från rond 1-5.



sep 01

Schacksnack har inte varit så besviken sedan Sverige förlorade mot Ukraina i fotboll i EM för några månader sedan och mer eller mindre spolierade sina chanser att gå vidare till kvartsfinalen. Förlusten i Schack-OS mot United Arab Emirates blir inte lika dramatisk eftersom laget får fortsätta att deltaga även om det i de närmaste ronderna blir mot blåbärsnationerna i tabellen.

Schacksnack skrev i går att den ende som skulle kunna störa ritningarna för en svensk 4-0 seger var Mongoliets stormästare vid första bordet. Men ack vad fel det var! Ronden började i moll. IM Axel Smith, vid fjärde bordet, offrade kvalitet för angrepp men det var i stället hans motståndare som angrep efter detta eftersom Axel inte hade mycket att spela med.

Bekantingarna från Junior-VM (de möttes aldrig) Grandelius och Salem levererade ett märkligt parti. Nils gick till angrepp med allt han hade, som om det var snabbschack, och det resulterade till slut i en kvalitet över men svart hade ett starkt löparepar som han vårdade ömt och en fribonde på a-linjen som inte gick av för hackor och till slut fällde detta avgörandet. 2-0 till UAE och matchsegern tog de genom att CM Abdalla Faisal spelade remi mot Pontus. Pontus är den ende obesegrade med 2½ poäng av 3 möjliga och det räcker till en prestationsrating på 2618 vilket är högst i det svenska laget.

Damerna förlorade programenligt mot Mongoliet, men förlusten blev en halva bättre än vad ratingen förutspådde.

Svenskarnas partier från rond 1-4 finns för genomspelning nederst i inlägget.

GM Nils Grandelius 2562 0-1 GM Saleh Salem 2546
GM Hans Tikkanen 2570 1-0 IM Noaman Omar 2322
GM Pontus Carlsson 2511 ½-½ CM Abdalla Faisal 2245
IM Axel Smith 2503 0-1 FM Mohamed Khoori 2228
IM B. Munguntuul 2434 1-0 WIM Inna Agrest 2214
WGM T. Batchimeg 2311 ½-½ WIM Viktoria Johansson 2179
WIM D.Yanjindulam 2232 1-0 WIM Christin Andersson 2074
WFM S. Otgonjargal 2146 1-0 Angelina Fransson 1968

 

En tabell över den prestigefyllda tävlingen ”Bäst i Norden” bifogas. I toppen på den officiella tabellen är det fyra lag på maximala åtta matchpoäng och det är storheterna Ukraina, Ungern, Armenien och Ryssland. Därefter följer inte mindre än 11 lag på sju mp. Det blir en spännande fortsättning!

Bäst i Norden: herrar och damer 157 respektive 127  länder
34 Island 3 0 1 6 11.5 46 Norge 2 1 1 5 9.5
50 Finland 2 1 1 5 10.5 64 Island 2 0 2 4 8.0
58 Norge 2 1 1 5 9.0 70 Finland 1 2 1 4 8.0
83 Färöarna 2 0 2 4 8.0 71 Danmark 2 0 2 4 8.0
97 Sverige 1 1 2 3 9.0 74 Sverige 2 0 2 4 8.5
105 Danmark 1 1 2 3 9.0

 

I Öppen klass skall Sverige i dag ta sig an Andorra och det var väl f-n om inte Sverige skall ta en komfortabel seger. Den ende som kan störa ritningarna för en 4-0 seger bör väl vara Stormästaren med det välklingande namnet Aguado Oscar De La Riva (2540).

I Damklassen ställs svenskorna mot Paraguay och alla reultat förutom 4-0 är en stor besvikelse.

Laguppställningarna i dagens matcher.

GM Nils Grandelius 2562 ½-½ GM Oscar De La Riva 2540
GM Hans Tikkanen 2570 1-0 FM Marc Simonet 2291
GM Emanuel Berg 2576 1-0 FM Raul Garcia 2193
GM Pontus Carlsson 2511 1-0 Joan F. Lopez 2090
WIM Inna Agrest 2214 ½-½ WFM Gabriela Vargas 2090
WIM Viktoria Johansson 2179 1-0 WCM Leticia Avalos 1742
WFM Emilia Horn 2037 1-0 Montserrat Rojas 1605
Angelina Fransson 1968 1-0 Iara Rios Almada 1604

 

Följ också de initierade rapporterna på landslagens OS-blogg.
Naturligtvis blir det direktsändning både från herr- och dam-klassen och den startar klockan 14.00 förutom sista ronden som är tidigarelagd med fyra timmar. Betänketiden är: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder i tillägg från drag 1. ”Hemmalaget” har vit vid udda bordsnummer. Notera att det är 0-tolerans (spelarna måste vara på plats när ronden startar) som gäller.

live live live live live
Herrar
Bomben
Damer
Bomben
Webcast
TV
Alla
herrar
Alla
damer

 

Herrarnas partier från rond 1-4.


Damernas partier från rond 1-4.



aug 31

I går kom den första förlusten i Schack-OS. Det var Kroatien som stod för bedriften att besegra Sverige. För att använda en gammal sportklyscha: oavgjort låg inom möjligheternas gräns om inte GM Hans Tikkanen släppt in sin motståndare i det mycket komplicerade partiet.  GM Nils Grandelius visade åter vilken begåvning han är genom att vända en svår situation till remi vilket innebär att han fortfarande är obesegrad. GM Pontus Carlsson hade Fritz räknat ut flera gånger i partiet mot GM Zdenko Kozul, men han kämpade till sig en vinst. Men måste man sätta åskådarnas nerver i dallring genom att tänka så förbaskat länge på dragen?

Det är inte mycket att skriva om damernas match. De gjorde sin plikt och besegrade Panama med förväntade 4-0!

Svenskarnas partier från rond 1-3 finns nederst i inlägget för genomspelning.

GM Ivan Saric 2638 ½-½ GM Nils Grandelius 2562
GM Hrvoje Stevic 2614 1-0 GM Hans Tikkanen 2570
GM Mladen Palac 2599 1-0 GM Emanuel Berg 2576
GM Zdenko Kozul 2616 0-1 GM Pontus Carlsson 2511
WCM Raisa Baker 1946 0-1 WIM Inna Agrest 2214
WCM Yaribeth Ramirez 1796 0-1 WIM Viktoria Johansson 2179
Betty Arosemena 1657 0-1 WFM Emilia Horn 2037
WCM Alba Henriquez 1667 0-1 Angelina Fransson 1968

 

Turneringarna har satt sig därför kommer Schacksnack från och med i dag att bifoga en tabell över den oofficiella men prestigefyllda ”tävlingen” Bäst i Norden. I första tabellen kan man notera att Norge leder i både i Öppen- och Dam-klassen.

Bäst i Norden: herrar och damer 157 respektive 127 länder
23 Norge 2 1 0 5 7.5 46 Norge 2 0 1 4 7.5
46 Island 2 0 1 4 8.5 49 Sverige 2 0 1 4 8.0
62 Färöarna 2 0 1 4 7.0 51 Island 2 0 1 4 7.5
69 Sverige 1 1 1 3 7.5 65 Finland 1 1 1 3 6.0
74 Danmark 1 1 1 3 7.5 85 Danmark 1 0 2 2 4.0
78 Finland 1 1 1 3 7.5

 

I Öppen klass skall Sverige i dag ta sig an United Arab Emirates och det bör bli vinst med klara siffror om inte förlusten i går tynger spelarna för mycket. Det är väl endast förstabordsspelaren GM Salem Saleh A.R., som kan förhindra Sverige att vinna med 4-0.

I Damklassen ställs svenskorna mot det exotiska Mongoliet. 4-0 till Sverige är en tanke som slog webmaster när spelschemat presenterades men vid en närmare granskning av motståndarnas möjliga laguppställning, med ett ratingsnitt på 2286 förbytts optimismen i tveksamhet om det blir vinst överhuvudtaget…

Laguppställningarna i dagens matcher.

GM Nils Grandelius 2562 0-1 GM Saleh Salem 2546
GM Hans Tikkanen 2570 1-0 IM Noaman Omar 2322
GM Pontus Carlsson 2511 ½-½ CM Abdalla Faisal 2245
IM Axel Smith 2503 0-1 FM Mohamed Khoori 2228
IM B. Munguntuul 2434 1-0 WIM Inna Agrest 2214
WGM T. Batchimeg 2311 ½-½ WIM Viktoria Johansson 2179
WIM D.Yanjindulam 2232 1-0 WIM Christin Andersson 2074
WFM S. Otgonjargal 2146 1-0 Angelina Fransson 1968

 

Följ också de initierade rapporterna på landslagens OS-blogg även om det i dag inte handlar om Olympiaden…
Naturligtvis blir det direktsändning både från herr- och dam-klassen och den startar klockan 14.00 förutom sista ronden som är tidigarelagd med fyra timmar. Betänketiden är: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder i tillägg från drag 1. ”Hemmalaget” har vit vid udda bordsnummer. Notera att det är 0-tolerans (spelarna måste vara på plats när ronden startar) som gäller.

live live live live live
Herrar
Bomben
Damer
Bomben
Webcast
TV
Alla
herrar
Alla
damer

 

Herrarnas partier från rond 1-3.


Damernas partier från rond 1-3.



aug 30

Formen sitter i sedan Junior-VM. Det flesta i Schacksnacks röstning om hur det skulle gå för Sveriges herrar i gårdagens rond mot Serbien, hade tippat oavgjort. Det blev det också! Det var ankaret GM Nils Grandelius, som när laget låg under med en poäng i Schack-OS 2012 och endast hans parti återstod såg till att med precist spel utjämna ställningen genom en övertygande vinst mot GM Ivan Ivanisevic, som svart. Hur det gick i resterande partier framgår av bifogad tabell.

Damerna hade inte mycket att sätta mot de kinesiska stjärnorna. Det blev 0-4 men svenskorna skall ha en eloge för sitt frejdiga spel som mot mindre kvalificerat motstånd kunde ha givit en och annan poäng.

GM Ivan Ivanisevic 2645 0-1 GM Nils Grandelius 2562
GM Robert Markus 2599 ½-½ GM Hans Tikkanen 2570
GM Milos Perunovic 2614 ½-½ GM Emanuel Berg 2576
GM Nikola Sedlac 2549 1-0 IM Axel Smith 2503
WIM Inna Agrest 2214 0-1 GM Xue Zhao 2549
WIM Viktoria Johanssosn 2179 0-1 WGM Venjun Ju 2528
WIM Christin Andersson 2074 0-1 WGM Qian Huang 2449
WFM Emilia Horn 2037 0-1 WGM Yixin Ding 2424

 

Svenskarnas partier från rond 1-2 finns nederst i inlägget för genomspelning.

I Öppen klass skall Sverige i dag ta sig an Kroatien, som är rankade på 19:e plats med en snittrating på 2617, och den matchen har alla förutsättningar att bli en nagelbitare. Lilla Färöarna får en mycket svår match, de möter nämligen Azerbaijan och IM Dam Ziska (2469) står nog inför sitt schacklivs tuffaste uppgift när han sätter sig tillrätta vid brädet för att möta world no. 4 GM Teimour Radjabov (2788).

I Damklassen ställs svenskorna mot Panama. Efter att ha studerat motståndarnas rating är det endast att konstatera att slutar matchen något annat än 4-0 bör det tas som ett misslyckande.

GM Ivan Saric 2638 ½-½ GM Nils Grandelius 2562
GM Hrvoje Stevic 2614 1-0 GM Hans Tikkanen 2570
GM Mladen Palac 2599 1-0 GM Emanuel Berg 2576
GM Zdenko Kozul 2616 0-1 GM Pontus Carlsson 2511
WCM Raisa Baker 1946 0-1 WIM Inna Agrest 2214
WCM Yaribeth Ramirez 1796 0-1 WIM Viktoria Johansson 2179
Betty Arosemena 1657 0-1 WFM Emilia Horn 2037
WCM Alba Henriquez 1667 0-1 Angelina Fransson 1968

 

Följ också de initierade rapporterna på landslagens OS-blogg!
Naturligtvis blir det direktsändning både från herr- och dam-klassen och den startar klockan 14.00 förutom sista ronden som är tidigarelagd med fyra timmar. Betänketiden är: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder i tillägg från drag 1. ”Hemmalaget” har vit vid udda bordsnummer. Notera att det är 0-tolerans (spelarna måste vara på plats när ronden startar) som gäller.

live live live live live
Herrar
Bomben
Damer
Bomben
Webcast
TV
Alla
herrar
Alla
damer

 

Herrarnas partier från rond 1-2.


Damernas partier från rond 1-2.



aug 29

Det blev som Schacksnack trodde 2 x 4-0 för de svenska lagen i första ronden Schack-OS 2012 som spelas i Istanbul. I Öppen klass hade inte Estland mycket att sätta emot de välpreparerade svenskarna, som förberett sig i Svedala några dagar innan avresan till Turkiet, och dessutom var ljusår över i rating. Nog är det märkligt att ett land skickar ett lag där den högst rankade ligger på 29 plats på den nationella listan och dessutom placerats vid fjärde bord i laguppställningen.

I dag blir det betydligt svårare för lagen eftersom storsegrarna gjorde att de får spela mot tuffare motstånd i rond två. Herrlaget möter Serbien (bord 20), som har ett ratingsnitt på 2609 och är rankade på 20:e plats. Damerna har dragit ”vinstlotten” Kina som är rankade på första plats i Damklassen, med ett ratingsnitt på 2531, och de har möjlighet att ställa upp med Världsmästaren GM Hou Yifan och det blir i så fall något för WIM Inna Agrest att ta sig an.

Svenskarnas partier från rond 1 finns nederst i inlägget för genomspelning.

Nu är laguppställningarna för dagens matcher – Serbien-Sverige och Sverige-Kina – publicerade. Kina ställde inte upp med Världsmästaren GM Hou Yifan vilket nog var en besvikelse för WIM Inna Agrest, för det är inte ofta sådana tillfälle dyker upp.

GM Ivan Ivanisevic 2645 0-1 GM Nils Grandelius 2562
GM Robert Markus 2599 ½-½ GM Hans Tikkanen 2570
GM Milos Perunovic 2614 ½-½ GM Emanuel Berg 2576
GM Nikola Sedlac 2549 1-0 IM Axel Smith 2503
WIM Inna Agrest 2214 0-1 GM Xue Zhao 2549
WIM Viktoria Johanssosn 2179 0-1 WGM Venjun Ju 2528
WIM Christin Andersson 2074 0-1 WGM Qian Huang 2449
WFM Emilia Horn 2037 0-1 WGM Yixin Ding 2424

 

Följ också de initierade rapporterna på landslagens OS-blogg!
Naturligtvis blir det direktsändning både från herr- och dam-klassen och den startar klockan 14.00 förutom sista ronden som är tidigarelagd med fyra timmar. Betänketiden är: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder i tillägg från drag 1. ”Hemmalaget” har vit vid udda bordsnummer. Notera att det är 0-tolerans (spelarna måste vara på plats när ronden startar) som gäller.

live live live live live
Herrar
Bomben
Damer
Bomben
Webcast
TV
Alla
herrar
Alla
damer

 

Herrarnas partier rond 1.


Damernas partier rond 1.





Tidigare artiklar