• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

okt 08
Schack-OS 2010
 
Under Schack-OS i Khanty-Mansiysk presenterade Schacksnack dagligen svenskarnas partier från Open och Damer. Något som uppskattades mycket, enligt ett flertal mail, var GM Emanuel Bergs kommenterade partier. En naturlig avslutning på rapporteringen om 2010 års Schack-OS är att än en gång publicera partierna. 
 
 
Open.

  
GM Emanuel Bergs kommenterade partier.

 
Damer.okt 05

Schack-OS 2010

Schacksnack har spelat genom en stor mängd partier från Schack-OS. Fastnade bland annat för partiet mellan Vassily Ivanchuk-Baduur Jobava i matchen Ukraina-Georgien.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.

okt 03
Schack-OS 2010
 
 
Av tabellen framgår hur prispallen och ställningen ”Bäst i Norden” blev i Öppen- och Damklassen. Fullständig prislista finns i länkraden under Schack-OS logon. Mer om turneringarna kommer i morgon. 
 

Slutställning efter 11 ronder

1 Ukraina Ukraina  19   1 Ryssland I Ryssland 22
2 Ryssland I Ryssland  18   2 Kina Kina  18
3 Israel Frankrike  17   3 Georgien Georgien  16
19 Danmark Danmark 15   41 Sverige Sverige 12
34 Sverige Sverige 13   45 Danmark Danmark 12
40 Island Island 13   53 Norge Norge 11
51 Norge Norge 12   57 Island 11 Danmark 11
59 Finland Finland  12  
80 Färöarna Färöarna 11
 
Det blev en jämn match mot Vitryssland men tyvärr förlorades den. Damerna däremot tog en övertygande seger mot Bolivia.
 
Open: Vitryssland – Sverige 2½-1½
GM Zhigalko, Sergei 2640 1-0 GM Berg, Emanuel 2616
GM Zhigalko, Andrey 2580 0-1 GM Agrest, Evgenij 2585
Podolchenko, Evgeniy 2506 ½-½ GM Hillarp Persson, Tiger 2517
IM Stupak, Kirill 2502 1-0 GM Grandelius, Nils 2500
Damer: Sverige – Bolivia 3½-½
WIM Agrest, Inna 2161 1-0 WIM Cordero, Daniela 2055
WIM Andersson, Christin 2113 ½-½ Ramirez M Eugenia 2031
WFM Frisk, Ellinor 2113 1-0 WFM Luna, Raisa 2030
WFM Horn, Emilia 2012 1-0 Solis, Gabriela 1934
 
 
Svenkarnas partier från sista ronden kommer för genomspelning när arrangören publicerat dem. Från GM Emanuel Berg: ”Här kommer mitt parti från sista ronden kommenterat. Dessvärre blev det en knapp förlust mot Vitryssland idag, men vi var bra med i matchen vid ”halvtid” och hade flera lovande ställningar. Evgenij spelade bra och vann sitt parti. Tiger spelade mycket intressant och skenoffrade en pjäs och fick lovande spel, men det räckte till sist bara till remi. Nils stod länge något bättre, men ville för mycket och spelade till sist bort partiet till förlust.”   
 
Open.
1. Surinam – Sverige 1-3.
2. Island – Sverige 2-2 (GM Emanuel Berg har kommenterat sitt parti).
3. Sverige – Danmark 2½-1½ (GM Emanuel Berg har kommenterat sitt parti).
4. Sverige – Kroatien 2½-1½.
5. Azerbaijan – Sverige 2½-1½ (GM Emanuel Berg har kommenterat sitt parti).
6. Slovakien – Sverige 2-2 (GM Emanuel Berg har kommenterat sitt parti).
7. Sverige – Argentina 2-2 (GM Emanuel Berg har kommenterat sitt parti).
8. Spanien – Sverige 3½-½ (GM Emanuel Berg har kommenterat sitt parti).
9. Sverige – Australien 2½-1½.
10. Sverige – Taijikistan 4-0 (GM Emanuel Berg har kommenterat sitt parti).
11. Vitryssland – Sverige 2½-1½ (GM Emanuel Berg har kommenterat sitt parti).


 
 
 
GM Emanuel Bergs kommenterade partier.

 
 
Damer.
1. Ryssland III – Sverige 1-3.
2. Sverige – Mongoliet 3-1.
3. Sverige – Kuba 1-3.
4. Grekland – Sverige 3-1.
5. Lithauen – Sverige 3-1.
6. Sverige – Surinam 4-0
7. Kyrgyzstan – Sverige ½-3½
8. Mexico – Sverige ½-3½ .
9. Sverige – Peru 1-3
10. Ecuador – Sverige 3½-½.
11. Sverige – Bolivia 3½-½
okt 01
Schack-OS 2010
 
 

Nu återstår det endast två ronder i Schack-OS. Dagens rond startar som vanligt klockan 11.00. I morgon är det spelledigt och på söndag gäller de att vara upp tidigt för då börjar sista ronden redan klockan 07.00. Inför avslutningen är ställningen på prispallen och ”Bäst i Norden” i Open och Damer enligt tabellen. 

1 Ukraina Ukraina  16   1 Ryssland I Ryssland 18
2 Ryssland I Ryssland  15   2 Kina Kina  14
3 Frankrike Frankrike  15   3 Ukraina Ukraina 14
29 Norge Norge 11   36 Sverige Sverige 10
42 Sverige Sverige 11   57 Island Island 9
45 Danmark Danmark 11   58 Norge Norge 9
50 Island Island 10   66 Danmark Danmark 8
72 Finland Finland  9  
85 Färöarna Färöarna 9
 
I dag bör det svenska herrlaget vinna med stora siffror mot Taijikistan, för bortsett från första bordet är det inga avskräckande ratingtal som motståndarna har i bagaget. Damerna däremot får antagligen kämpa hårt om det skall bli matchseger mot Ecuador.
 
Sverige – Taijikistan 4-0
GM Berg; Emanuel 2616 1-0 GM Amonatov, Farrukh 2602
GM Agrest, Evgenij 2585 1-0 IM Isaev; Jamshed 2382
GM Hillarp Persson, Tiger 2517 1-0 FM Djuraev, Sokhib 2397
GM Grandelius, Nils 2500 1-0 Khouseinov; Rashid 2364
Ecuador – Sverige 3½-½
IM Fierro Baquero, Martha L 2368 ½-½ WIM Christin Andersson 2113
WIM Vasquez Ramirez Rocio 2227 1-0 WFM Frisk, Ellinor 2113
WIM Moncayo Romero, Evelyn 2127 1-0 WFM Horn, Emilia 2012
Orejuela Chango, Paulina 2037 1-0 Fransson, Angelina 1910
 
 
Direktsändningen startar klockan 11.00. Det finns olika vägar att klicka sig fram. Snabbast till svenskarnas partier är genom att klicka på ”Sveriges partier samlade”. Det brukar dröja till precis före rondstart innan den är laddad med dagens partier.
 

live

live

live

live

Open rond 10
Sveriges partier samlade
Open rond 10
Samtliga matcher
Damer rond 10
Sveriges partier samlade
Damer rond 10″
Samtliga matcher
 
Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.
 
 
Open.
1. Surinam – Sverige 1-3.
2. Island – Sverige 2-2 (GM Emanuel Berg har kommenterat sitt parti).
3. Sverige – Danmark 2½-1½ (GM Emanuel Berg har kommenterat sitt parti).
4. Sverige – Kroatien 2½-1½.
5. Azerbaijan – Sverige 2½-1½ (GM Emanuel Berg har kommenterat sitt parti).
6. Slovakien – Sverige 2-2 (GM Emanuel Berg har kommenterat sitt parti).
7. Sverige – Argentina 2-2 (GM Emanuel Berg har kommenterat sitt parti).
8. Spanien – Sverige 3½-½ (GM Emanuel Berg har kommenterat sitt parti).
9. Sverige – Australien 2½-1½.


 
 
 
Damer.
1. Ryssland III – Sverige 1-3.
2. Sverige – Mongoliet 3-1.
3. Sverige – Kuba 1-3.
4. Grekland – Sverige 3-1.
5. Lithauen – Sverige 3-1.
6. Sverige – Surinam 4-0
7. Kyrgyzstan – Sverige ½-3½
8. Mexico – Sverige ½-3½ .
9. Sverige – Peru 1-3
sep 30
Schack-OS 2010
 
 

Efter nionder ronden är ställningen på prispallen och ”Bäst i Norden” i Open och Damer enligt tabellen. 

1 Ukraina Ukraina  16   1 Ryssland I Ryssland 18
2 Ryssland I Ryssland  15   2 Kina Kina  14
3 Frankrike Frankrike  15   3 Ukraina Ukraina 14
29 Norge Norge 11   36 Sverige Sverige 10
42 Sverige Sverige 11   57 Island Island 9
45 Danmark Danmark 11   58 Norge Norge 9
50 Island Island 10   66 Danmark Danmark 8
72 Finland Finland  9  
85 Färöarna Färöarna 9
 
I dag mötte det svenska herrlaget Australien och damerna spelade mot Peru.
 
Sverige – Australien 2½-1½
GM Berg, Emanuel 2616 1-0 GM Zhao Zong-Yuan 2583
GM Hillarp Persson, Tiger 2517 ½-½ IM Xie, George Wendi 2478
GM Cicak, Slavko 2568 0-1 GM Johansen, Darryl K 2420
GM Grandelius, Nils 2500 1-0 IM Solomon, Stephen J 2396
Sverige – Peru 1-3
WIM Agrest, Inna 2161 0-1 WGM Cori, T Deysi 2368
WIM Andersson, Christin 2113 1-0 WFM Chumpitaz, Ann 2150
WFM Frisk, Ellinor 2113 0-1 WFM Aliaga Fernandez, Ingrid Y 2134
Fransson, Angelina 1910 0-1 Orbezo Rosales Ximena, Lucia 1836
 
 
Direktsändningen startar klockan 11.00. Det finns olika vägar att klicka sig fram. Snabbast till svenskarnas partier är genom att klicka på ”Sveriges partier samlade”. Det brukar dröja till precis före rondstart innan den är laddad med dagens partier.
 

live

live

live

live

Open rond 10
Sveriges partier samlade
Open rond 9
Samtliga matcher
Damer rond 10
Sveriges partier samlade
Damer rond 9″
Samtliga matcher
 
Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.
 
 
Open.
1. Surinam – Sverige 1-3.
2. Island – Sverige 2-2 (GM Emanuel Berg har kommenterat sitt parti).
3. Sverige – Danmark 2½-1½ (GM Emanuel Berg har kommenterat sitt parti).
4. Sverige – Kroatien 2½-1½.
5. Azerbaijan – Sverige 2½-1½ (GM Emanuel Berg har kommenterat sitt parti).
6. Slovakien – Sverige 2-2 (GM Emanuel Berg har kommenterat sitt parti).
7. Sverige – Argentina 2-2 (GM Emanuel Berg har kommenterat sitt parti).
8. Spanien – Sverige 3½-½ (GM Emanuel Berg har kommenterat sitt parti).
9. Sverige – Australien 2½-1½.


 
 
 
Damer.
1. Ryssland III – Sverige 1-3.
2. Sverige – Mongoliet 3-1.
3. Sverige – Kuba 1-3.
4. Grekland – Sverige 3-1.
5. Lithauen – Sverige 3-1.
6. Sverige – Surinam 4-0
7. Kyrgyzstan – Sverige ½-3½
8. Mexico – Sverige ½-3½ .
Sverige – Peru 1-3
sep 29
Schack-OS 2010
 
 

Från GM Emanuel Berg: Det blev en tråkig förlust mot Spanien idag. Partierna var dock inte fullt så övertygande som resultatet visar. Själv hade jag Shirov på gaffeln som svart i Najdorf, men han var mer rutinerad än mig med tidsförbrukningen, vilket till sist blev den avgörande faktorn.

I morgon i rond 9 möter herrarna Australien. Damerna ångar på och är efter storsegern mot Mexico uppe på en 24:e plats och de är bäst i Norden. I morgon möter de Peru.

Efter den åttonde ronden är ställningen på prispallen och ”Bäst i Norden” i Olympiad Open enligt diagrammet.  

1 Ukraina Ukraina  14
2 Ryssland I Ryssland  13
3 Georgien Georgien  13
21 Norge Norge 11
37 Island Island 10
45 Sverige Sverige 9
55 Danmark Danmark  9
80 Färöarna Färöarna 8
88 Finland Finland 7
 
I dag mötte det svenska herrlaget Spanien och det blev storförlust. Damerna spelade mot Mexico och vann med samma siffror som herrarna förlorade med – 3½-½.
 
Open: Spanien 3½ – ½ Sverige (Sverige vit vid bord 2 och 4).
GM Shirov, Alexei 2749 1-0 GM Berg, Emanuel 2616
GM Vallejo Pons, Francisco 2697 1-0 GM Agrest, Evgenij 2585
GM Salgado Lopez, Ivan 2595 ½-½ GM Hillarp Persson, Tiger 2517
GM Magem Badals, Jordi 2589 1-0 GM Cicak, Slavko 2568
Damer: Mexico ½ – 3½ Sverige
WIM Hernandez Guerrero, Yadira 2160 0-1 WIM Agrest Inna 2161
WIM Guerrero Rodriguez Alejandra 2128 0-1 WIM Andersson, Christin 2113
Duran Juarez, Citlali 2113 ½-½ WFM Frisk, Ellinor 2113
WFM De La Parra, Daniela 1887 0-1 WFM Horn, Emilia 2012
 
 
Direktsändningen startar klockan 11.00. Det finns olika vägar att klicka sig fram. Snabbast till svenskarnas partier är genom att klicka på ”Sveriges partier samlade”. Det brukar dröja till precis före rondstart innan den är laddad med dagens partier. 
 

live

live

live

live

Open rond 9
Sveriges partier samlade
Open rond 8
Samtliga matcher
Damer rond 9
Sveriges partier samlade
Damer rond 8″
Samtliga matcher
Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.

 

  
 
Open.
1. Surinam – Sverige 1-3.
2. Island – Sverige 2-2 (GM Emanuel Berg har kommenterat sitt parti).
3. Sverige – Danmark 2½-1½ (GM Emanuel Berg har kommenterat sitt parti).
4. Sverige – Kroatien 2½-1½.
5. Azerbaijan – Sverige 2½-1½ (GM Emanuel Berg har kommenterat sitt parti).
6. Slovakien – Sverige 2-2 (GM Emanuel Berg har kommenterat sitt parti).
7. Sverige – Argentina 2-2 (GM Emanuel Berg har kommenterat sitt parti).
8. Spanien – Sverige 3½-½ (GM Emanuel Berg har kommenterat sitt parti).


 
 
 
Damer.
1. Ryssland III – Sverige 1-3.
2. Sverige – Mongoliet 3-1.
3. Sverige – Kuba 1-3.
4. Grekland – Sverige 3-1.
5. Lithauen – Sverige 3-1.
6. Sverige – Surinam 4-0
7. Kyrgyzstan – Sverige ½-3½
8. Mexico – Sverige ½-3½ .
sep 28
Schack-OS 2010
 
 
Från GM Emanuel Berg:
Vi fick tidigt press på dem efter att Tiger och Evgenij vunnit sina partier. Tigers parti var svåröverskådligt för mig. Han offrade en bonde, men fick bra kompensation. Plötsligt var det 1-0 efter att hans motståndare gått helt fel i en svårspelade ställning och Tiger vann pjäs och partiet. Evgenij fick in en fin prepp som svart i Caro-Kann och hans motståndare Felgaer visste inte hur han skulle hantera ställningen. Evgenij offrade temporärt en bonde, men fick i gengäld dubblera sina torn på andra raden och strax därefter var segern i hamn. Nils hamnade sämre ur öppningen, men kämpade upp sig och stod senare OK. Efter ett senare misstag tog dock motståndaren över helt och hållet och det såg ut som han det skulle bli en säker seger för Argentina när Nils var bonde under och dessutom hade ett torn instängt på a7. Nils ger dock inte upp första taget utan kämpade tappert vidare och hade till och med spelat till sig en remiställning. Han missade dock remischackarna efter att vit promoverat a8D och schackade istället ut vits kung på h3 varpå det var lätt vinst. Själv spelade jag vit på bord 1 mot Diego Flores.
 
Efter den sjunde ronden är ställningen på prispallen och ”Bäst i Norden”.
 
1 Ukraina Ukraina  13
2 Ryssland I Ryssland  12
3 Ungern Ungern  12
28 Sverige Sverige 9
31 Norge Norge 9
38 Danmark Danmark  9
52 Island Island 8
59 Finland Finland 8
63 Färöarna Färöarna 8
 
I dag mötte Sverige Argentina i open och damerna spelade mot Kyrgyzstan (Centralasien). Herrarna fick nöja sig med oavgjort, efter en lovande inledning med snabbt 2-0, medan däremot damerna vann övertygande.Det har diskuterats en del och flera kritiska röster har höjts mot att Ryssland har tillåtits att deltaga med fem lag eftersom risken inte kan uteslutas att det kan leda till uppgjorda matcher. I dag möttes lag I och II.Matchen mellan giganterna slutade 2½-1½, efter tre remier och vinst för GM Segey Karjakin mot GM Evgeny Tomashevsky, i Ryssland I:s favör.
 
Open: Spanien – Sverige (Sverige vit vid bord 2 och 4).
GM Shirov, Alexei 2749 GM Berg, Emanuel 2616
GM Vallejo Pons, Francisco 2697 GM Agrest, Evgenij 2585
GM Salgado Lopez, Ivan 2595 GM Hillarp Persson, Tiger 2517
GM Magem Badals, Jordi 2589 GM Cicak, Slavko 2568
Damer: Mexico – Sverige
WIM Hernandez Guerrero, Yadira 2160 WIM Agrest Inna 2161
WIM Guerrero Rodriguez Alejandra 2128 WIM Andersson, Christin 2113
Duran Juarez, Citlali 2113 WFM Frisk, Ellinor 2113
WFM De La Parra, Daniela 1887 WFM Horn, Emilia 2012
 
 
Direktsändningen startar klockan 11.00. Det finns olika vägar att klicka sig fram. Snabbast till svenskarnas partier är genom att klicka på ”Sveriges partier samlade”. Det brukar dröja till precis före rondstart innan den är laddad med dagens partier. 
 

live

live

live

live

Open rond 8
Sveriges partier samlade
Open rond 7
Samtliga matcher
Damer rond 8
Sveriges partier samlade
Damer rond 7″
Samtliga matcher
Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.
 
 
Open.
Surinam – Sverige 1-3.
Island – Sverige 2-2 (GM Emanuel Berg har kommenterat sitt parti).
Sverige – Danmark 2½-1½ (GM Emanuel Berg har kommenterat sitt parti).
Sverige – Kroatien 2½-1½.
Azerbaijan – Sverige 2½-1½ (GM Emanuel Berg har kommenterat sitt parti).
Slovakien – Sverige 2-2 (GM Emanuel Berg har kommenterat sitt parti).
Sverige – Argentina 2-2 (GM Emanuel Berg har kommenterat sitt parti).


 
 
 
Damer.
Ryssland III – Sverige 1-3.
Sverige – Mongoliet 3-1.
Sverige – Kuba 1-3.
Grekland – Sverige 3-1.
Lithauen – Sverige 3-1.
Sverige – Surinam 4-0
Kyrgyzstan – Sverige ½-3½
sep 17

Axel Smith  Daniel Semcesen
      Axel Smith                         Daniel Semcesen

Schackvärlden håller andan inför Schack-OS där spelet förhoppningsvis startar på tisdag i Khanty-Mansiysk Sibiren. Nyheter från OS-staden är knapphändiga men det har framskymtat att logistiken är ett problem inte minst på hotellsidan. Hoppas att de hinner bli färdiga i tid för det kommer mycket folk. Av Chess-Results sammanställning framgår det att nästan 1400 spelare är anmälda utöver alla ledare, funktionärer m.fl. 

När alla dessa spelare befinner sig i Sibirien är det naturligtvis svårt att arrangera mer än lokala turneringar någonannanstans. Men undantag finns. Schacksnack skrev för några dagar sedan om en stormästareturnering – WSB Cup – GM 2010 – som skall spelas i Polen med start i dag. Två svenskar kommer att vara på plats för att om möjligt skaffa sig GM-normer och det är IM Daniel Semcesen, Team Viking Stockholm, och IM Axel Smith, Lunds ASK. Skulle Daniel lyckas är det den sista normen för han har två sedan tidigare och då återstår ”bara” att nå 2500 i rating så är han stormästare. Tyvärr verkar det inte som att det blir någon direktsändning men Schacksnack kommer att följa svenskarna och naturligtvis kommer det partier därifrån om arrangören publicerar några.

Bifogar deltagarelistan. Turneringen avslutas den 22:e. Spelschemat är verkligen komprimerat med dubbelronder den 18, 20 och 21. 

1. GM Vadim Malakhatko Tyskland 2578
2. GM Bartlomiej Heberla Polen 2534
3. GM Miroslaw Grabarczyk Polen 2475
4. IM Tomasz Warakomski Polen 2468
5. IM Axel Smith, Lunds ASK Sverige 2445
6. IM Daniel Semcesen, Team Viking Stockholm Sverige 2416
7. IM Vojtech Plat Tjeckien 2409
8. IM Michal Luch Polen 2385
9. Lukas Butkiewicz Polen 2375
10. Malte Meyer Tyskland 2348


sep 14

 Schack-OS 2010

På tisdag klockan 15.00 lokal tid startar första ronden av elva i Schack-OS i Khanty-Mansiysk i Sibiren och sista ronden spelas den 3 oktober. Preliminärt anmälda är 159 länder i herr- och 119 i damklassen.Vid genomgång av deltagarelistorna visar det sig att det är en uppräkning av nästan allt som världen kan uppvisa av starka spelare. Några exempel: 35 spelare av 40 möjliga med 27oo eller mer i rating. 117 spelare med mer än 2600 av vilka en är från Sverige – GM Emanuel Berg (2616) . För att inte bli för långrandig avslutas uppräkningen med att uppge att det sammanlagda antalet stormästare är 247! 

I både herr- och damklassen är Ryssland högst rankade med ett ratingsnitt på 2749 respektive 2538. I Ryssland I,  sitter GM Vladimir Kramnik (2780) vid första bordet, men resten går inte av för hackor eller vad sägs om GM Alexander Grischuk (2760), GM Sergey Karjakin (2747), GM Peter Svidler (2731) och GM Vladimir Malakhov (2725)? Sverige är rankade på plats 35 respektive 55 med 2572 och 2061 i snitt. Denna gång är Norges herrar högre rankade. De återfinns på plats 26 och de har naturligtvis world no.1 GM Magnus Carlsen (2826) i laget.

I årets Schack-OS är det första gången det utdelas prispengar. Det segrande laget i herrklassen eråller € 20 000 och damernas motsvarighet får halva den summan. Bästa poängplockare vid de fyra borden erhåller € 5 000 i bägge klasserna.

Schacksnack kommer naturligtvis att skriva om vad som händer i Sibirien och lägga upp erforderliga länkar när de närmar sig start på tisdag. Svenskarna åker till Khanty-Mansiysk på söndag efter några dagars träningsläger i Stockholm. En presentation, som de är anmälda, av de svenska lagen avslutar detta inlägg. Notera att Angelina Fransson har ersatt WFM Evgenija Pavlovskaia från Eslövs SK. GM Stellan Brynell är lagledare för herrarna och FM Erik Hedman för damerna.

Dessutom planeras det en OS-blogg där lagmedlemmarna skall medverka… Men mer om detta längre fram.  

Herrar

1. GM Emanuel Berg Burgsviks SK 2616
2. GM Evgenij Agrest Team Viking Stockholm 2585
3. GM Tiger Hillarp Persson Lunds ASK 2517
4. GM Slavko Cicak Eksjö SK 2568
5. GM Nils Grandelius Lunds ASK 2505

Damer

1. WIM Inna Agrest Team Viking Stockholm 2161
2. WIM Christin Andersson SSSS Bara Bönder 2113
3. WFM Ellinor Frisk Lunds ASK 2113
4. WFM Emilia Horn Kristallens SK 2012
5. Angelina Fransson Växjö SK 1910