• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

aug 07


GM Nils Grandelius, Lunds ASK. Foto från SM i Västerås.

Det är 30 spelare inom en poängs marginal i  Junior-VM i Aten som idag kommit fram till sjätte ronden och när den är färdigspelad blir det en ledig dag. I toppen finns en kvartett på 4½ poäng och i denna ingår GM Nils Grandelius från, Lunds ASK, som i går tog sin fjärde vinst. I går besegrade han IM Sahaj Grover från Indien på ett övertygande sätt som lovar gott inför vad som komma skall. Enligt Fritz spelade Nils mindre exakt vid ett par tillfälle (t.ex. 18. Se2 bättre 18. h5…). Men vem bryr sig om Fritz – han vann ju!

Prispallen och de nordiska deltagarnas framfart följer.

Efter rond 5. 130 deltagare.
1 GM Yu Yangyi 2635 4.5
2 GM Alexander Ipatov 2577 4.5
3 GM Samvel Ter-Sahakyan 2567 4.5
4 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2562 4.5
32 IM Frode Urkedal 2473 3.0
52 IM Mads Andersen 2464 3.0
89 Benjamin Arvola 2300 2.0
93 Henri Torkkola 2123 2.0
95 Henri Torkkola Jon Kristian Haarr 2245 2.0

 

Motståndet stegras rond för rond för de i toppen på tabellen. I dag är det en turk och Nils har vit, för andra partiet i rad, vilket bör ge honom en viss fördel… Det går också att följa turneringen på Chess-Results.

Rond 6 klockan 16.00
GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2562 0-1 GM Alexander Ipatov 2577

 

Det blir direktsändning och den startar klockan 16.00. Betänketiden är: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunders tillägg från drag 1.

live live
Hemsida Bomben

 

Nils kommenterade partier från rond 1-5 (kommentarer IM Axel Smith Sveriges SF:s hemsida).


Samtliga partier från rond 5.jan 28

I grupp A i ”TSCT 2012″ har tydligen sistplacerade GM David Navara tagit som sin uppgift att ta poäng av turneringens 2800-spelare. För några ronder sedan spelade han remi mot GM Magnus Carlsen och i går fick GM Levon Aronian lämna bordet som förlorare. Kommentatorerna har tidigare under turneringen höjt Aronians spelöppningsbehandling till skyarna. I går var det annat ljud i skällan! En bidragande orsak till hans förlust i går skylldes att han misshandlade spelöppningen på det grövsta.

GM Veselin Topalov, som gör comeback efter ett längre uppehåll från elitschack, hade GM Magnus Carlsen på gaffeln men lyckades inte vinna trots massor av material för damen. Men nog är han ursäktad för det var ett mycket komplicerat parti. GM Vassily Ivanchuk, som var ensam tvåa före gårdagens rond, spolierade sina chanser till turneringsseger genom att förlora mot VM-utmanaren GM Boris Gelfand.

Förvånande är GM Anish Giris misslyckande. Han började bra men de senaste fyra ronderna har han tvingats skriva in nollor i protokollet. Förlusten i går mot GM Fabiano Caruana kan man kalla utspelning.

”Svenskgruppen” i Wijk aan zee är dramatisk. GM Hans Tikkanen vann ett fint parti samtidigt som ledaren GM Maxim Turov endast mäktade med remi vilket gör att ligger sida vid sida in på upploppet. Spela gärna igenom Tikkanens parti mot IM Sahaj Grover för det renderade honom €100 som rondens bästa.

Läs mer om turneringen i Magnus blogg.

Tabell och partier rond 1-11.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
Grupp A


Grupp B.

Grupp C.aug 11

För Schacksnack var GM Nils Grandelius parti i rond nio i Junior-VM mot IM Gujrathi Vidit Santosh i högsta grad rörigt. Men det verkade som kombattanterna hade koll på läget för det utmynnade slutligen i remi. Resultatet gjorde att Nils tappade placeringar mot toppen av tabellen inför de avslutande fyra ronderna.

WIM Inna Agrest, Sollentuna SK, i flickklassen vann sitt parti mot WFM Uuganbayar Lkhamsuren och kunde därmed nöjt studera tabellen där hon klättrat upp till en 11:e plats.

I morgon möter Nils, som svart, den femte indiern i rad och ”landskampen” står så här långt 2½-1½ till Sverige. I morgon är motståndaren IM Sahaj Grover (2496). Inna möter också en indier nämligen Michelle Kasimova (2052).

Fullständiga listor finns på Chess-Results både för öppen- och flickklassen men bifogar trots detta en minitabell för de bästa plus svenskarnas placeringar och poäng.

1 GM Robert Hovhannisyan 2556 8.0
2 GM Samvel Ter-Sahakhyan 2558 7.5
3 FM Koushik Girish 2309 7.0
20 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2542 6.0
Flickklassen
1 WGM Deysi Cori 2376 8.0
2 WGM Olga Girya 2371 7.5
3 WFM Elena Semenova 2175 6.5
11 WIM Inna Agrest, Sollentuna SK 2220 6.0

Bifogar svenskarnas partier för genomspelning.

Svenskarnas partier.nov 25

 

Precis som Schacksnack antydde i gårdagens inlägg om kvalificeringen till 73rd Tata Steel Wijk aan Zee 2011 kunde IM Sahaj Grover, som lett så länge, missa den åtråvärda platsen till huvudturneringens GM-C genom att förlora mot GM Oleksandr Sulypa. Det blev så. GM Dariusz Swiercz kunde genom vinsten mot Enrico Blees pressa sig förbi. En annan glad,  får man förmoda, deltagare är IM Roeland Pruijssers som blev femma men bäste holländare och därmed också inbjuden till ”CORUS”.

Prislista och partier.
Rond I-IX.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.nov 24
I dag är det spännande i kvalificeringen till GM-C i 73rd Tata Steel Wijk aan Zee 2011. Både bland de som kan vinna turneringen och vem som skall bli bäste holländare. Bägge blir inbjudna.

Det är så raffinerat att ledaren IM Sahaj Grover (6½) tar sig an 3:an GM Oleksandr Sulypa (5½) och holländaren IM Roeland Pruijssers (4½) möter landsmannen IM Twan Burg (4.0). Förlorar Grover är det inte omöjligt att GM Dariusz Swiercz (6.0) från Polen bröstar sig förbi och vinner turneringen för han har den sisteplacerade Enrico Blees (1½) på sin lott.

Tabell och partier.
Rond I-VIII.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.