Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

dec 04

Det behövdes vinst i sista ronden I FIDE:s GP-turnering i Uzbekistan för att GM Sergey Karjakin skulle ha något med första platsen att göra och han vann men oj vad han fick kämpa mot GM Ruslan Ponomariov innan saken var klar. Tre spelare kom på 6½ poäng och efter särskiljning blev placeringarna 1. GM Sergey Karjakin, Ryssland 2. GM Wang Hao, Kina och 3. GM Alexander Morozevich, Ryssland.

Prislista och partier från rond 1-11.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
nov 28

Då är ordningen återställd i FIDE:s GP-turnering i Uzbekistan. GM Alexander Morozevich kom starkt igen efter förlusten mot GM Ruslan Ponomariov i förra ronden och gav inte, i det enda partiet som gick till avgörande i dagens rond, kubanen GM Leiniert Dominguez Perez någon möjlighet att sticka upp. I och med detta är Alexander åter i ensam ledning med en halv poäng. I morgon väntar ett tidigt finalparti då GM Segey Karjakin står för motståndet.

Det blir naturligtvis direktsändning och live-video från spellokalen och starten är klockan 10.00 i morgon.

live live live
Hemsida Bomben Video

Tabell och partier från rond 1 och 6.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
okt 07

GM Dimitry Jakovenko hade efter fyra ronder 3½ poäng i Poikovsky (karpovturneringen) efter att ha vunnit mot de tre som kom på de tre nedersta platserna i prislistan. Efter detta nöjde han sig med att spela fem remier och det räckte för att till slut stå som ensam segrare med en halva före den högst rankade i turneringen GM Ruslan Ponomariov. Den välkände GM Nigel Short, som är mycket ute och spelar runt om i världen, fick denna gång ihop tre poäng och det räckte inte mer än till sista plats i det tuffa fältet.

Schacksnack hade tidigare år inlägg med tabeller och partier från turneringarna: 2008, 2009, 2010 och 2011. Från fjolårets turnering är det värt att notera att den hete GM Fabiano Caruana, som leder  årets Master final, blev trea.

Prislista och partier rond 1-9.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
okt 04

GM Radoslav Wojtaszek satte stopp, åtminstone för tillfället, för GM Viktor Bologan i Poikovsky (karpovturneringen). Han besegrade honom i ett långt Kungsindiskt parti och är i och med detta tillsammans med GM Ruslan Ponomariov endast en poäng efter ledaren GM Dmitry Jakovenko när det återstår tre ronder. Ytterligare ett parti gick till avgörande och i detta vann GM Lazaro Bruzon Batista över GM Nigel Short. Detta hade till följd att han överlämnade sista platsen till Nigel.

Schacksnack hade tidigare år inlägg med tabeller och partier från turneringarna: 2008, 2009, 2010 och 2011. Från fjolårets turnering är det värt att notera att den hete GM Fabiano Caruana, som leder  årets Master final, blev trea.

Det är direktsändning klockan 11.00.

live
Bomben

 

Tabell och partier rond 1-6.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
okt 03

GM Viktor Bologan och GM Ruslan Ponomariov plockade in en halv poäng, i rond fem i Poikovsky (karpovturneringen), på den suveränne ledaren GM Dimitry Jakovenko. Det skedde i kraft av att de vann sina partier mot GM Lazaro Bruzon Batista respektive GM Nigel Short samtidigt som Jakovenko nöjde sig med delad pott mot GM Alexander Motylev redan efter 15 drag.

Schacksnack hade tidigare år inlägg med tabeller och partier från turneringarna: 2008, 2009, 2010 och 2011. Från fjolårets turnering är det värt att notera att den hete GM Fabiano Caruana, som leder  årets Master final, blev trea.

Det är direktsändning dagligen klockan 11.00.

live
Bomben

 

Tabell och partier rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 21

FIDE Grand Prix i London börjar spelas i dag klockan 15.00 och bland deltagarna finns endast en spelare som inte uppnått drömgränsen 2 700 i rating och det är den tidigare FIDE Världsmästaren GM Rustam Kasimdzhanov trots detta blir ratingsnittet så pass högt som 2 738. Dessutom finns två av världens starkaste yngre spelare, bägge kända bland annat från Sigemans i Malmö – GM Anish Giri och GM Fabiano Caruana (ITA) – bland de 18 deltagarna som pö om pö kommer att spela i GP serien. Caruana kommer till spel först i det andra benet som startar i Tashkent Uzebekistan den 21 november i år. Andra som inte är med i London är Sergey Karjakin (RUS), Teimour Radjabov (AZE), Ruslan Ponomariov (UKR), Alexander Morozevich (RUS) och Vugar Gashimov (AZE).

Prissumman i London är på € 170 000 och av dessa får segraren 25 000. Den högtidliga invigningen med lottning skedde i går kväll och spelschemat för rond 1 blev som följer.

Rond 1
1 GM Rustam Kasimdzhanov 2684 ½-½ GM Peter Leko 2737
2 GM Hikaru Nakamura 2783 0-1 GM Boris Gelfand 2738
3 GM Veselin Topalov 2752 ½-½ GM Alexander Grischuk 2754
4 GM Leinier Dominiquez Perez 2725 ½-½ GM Anish Giri 2730
5 GM Hao Wang 2742 ½-½ GM Michael Adams 2722
6 GM Shakhriyar Mamedyarov 2729 ½-½ GM Vassily Ivanchuk 2769

 

Det blir direktsändning och den startar dagligen klockan 15.00 undantaget den 26 och 30 september då det är spelledigt. Betänketiden är: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder i tillägg från drag 1.

live live
Hemsida Bomben

 sep 08

I dag är det spelledigt i Schack-OS och sista ronden börjar klockan 10.00 i morgon.

I toppen på tabellen med 17 matchpoäng finns Kina, Armenien och Ryssland. Av dessa bedömer Schacksnack att det kinesiska laget har det tuffaste motståndet då de möter Ukraina med GM Vassilly Ivanchuk och Ruslan Ponomariov vid toppborden. Men de överraskar kanske igen för tidigare i turneringen har de vunnit mot storheter som Armenien (6) och USA (10). De enda förlusten hittills kom i rond tre mot Ryssland (1-3).  Ungern-Armenien och Ryssland-Tyskland är de andra matcherna som avgör placeringarna på prispallen.

Matchen mot Kanada blev precis så jämn som förväntat 2½-1½ skrevs segersiffrorna till efter det att GM Nils Grandelius avgjorde vid förstabordet efter det att övriga partier slutat remi. Sveriges herrar är därmed på en 28 plats i tabellen efter vinst i de tre senaste ronderna mot tidigare nämnda (53) Kanada, (56) Mongoliet och (146) Nigeria. I morgon är det första gången på flera ronder som motståndarlaget – Brasilien – är bättre rankingmässigt än Sverige. Seger i matchen innebär att det svenska laget gör sin bästa turnering i mannaminne. GM Vescovio Giovanni spelar för det sydamerikanska laget och han har anknytning till Malmö eftersom hans mamma är därifrån. Så det blir ju bra hur det än går…

I går var de individuella resultaten, som tabellen visar mot Kanada och Bosnia & Herzegovina.

IM Leonid Gerzhoy 2448 0-1 GM Nils Grandelius 2562
IM Nikolay Noritsyn 2472 ½-½ GM Hans Tikkanen 2570
IM Eric Hansen 2472 ½-½ GM Emanuel Berg 2576
IM Edward Porper 2418 ½-½ IM Axel Smith 2503
WIM Inna Agrest 2214 ½-½ WIM E. Boric 2319
WIM Viktoria Johansson 2179 0-1 WFM D. Dengler, 2066
WIM Christin Andersson 2074 1-0 Sanja Dedijer 2036
WFM Emilia Horn 2037 0-1 Mira Dedijer 1981

 

En minitabell över den prestigefyllda tävlingen ”Bäst i Norden” bifogas.

Bäst i Norden: herrar och damer 157 respektive 127  länder
28 Sverige 6 1 3 13 25.0 47 Norge 4 3 3 11 22.0
32 Danmark 6 1 3 13 24.0 61 Danmark 5 0 5 10 20.5
55 Island 5 1 4 11 23.5 63 Island 5 0 5 10 20.5
58 Norge 5 1 4 11 22.5 76 Sverige 4 1 5 9 20.0
59 Finland 4 3 3 11 22.5 88 Finland 3 3 4 9 19.5
81 Färöarna 4 2 4 10 22.0

 

Följ också de initierade rapporterna på landslagens OS-blogg.
Direktsändningen startar klockan 10.00 i morgon. Betänketiden är: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder i tillägg från drag 1. ”Hemmalaget” har vit vid udda bordsnummer. Notera att det är 0-tolerans (spelarna måste vara på plats när ronden startar) som gäller.

live live live live live
Herrar
Bomben
Damer
Bomben
Webcast
TV
Alla
herrar
Alla
damer

 

Herrarnas partier från rond 1-10.


Damernas partier från rond 1-10.jul 23

GM Fabiano Caruana från Italien (USA) går från klarhet till klarhet. Det är inte länge sedan han vann årets upplaga av Sigemans på ett imponerande sätt. I går var det tid igen för när Sparkassen Chess-Meeteing 2012 som spelats i Dortmund var klar visade det sig att han efter särskiljning med GM Sergey Karjakin kom på första plats. Det som mycket bidrog till detta var vinsten i näst sista ronden mot tidigare Världsmästaren och flerfaldige segraren i Dortmund GM Vladimir Kramnik. Det var svårt för de lägre rankade, 3 tyskar och 1 polak, de fick nöja sig med de fyra sista platserna med sammanlagt 11.0 poäng. Den ende som lyckades vinna mot en 2700-spelare var GM Mateusz Bartel och den helpoängen tog han mot GM Ruslan Ponomariov i rond sex.

Caruana är kvar på en åttondeplats på Live Chess Ratings lista (notera att den numera innehåller också snabb- och blixt-schack rating) över flytande rating. Kramnik var i början av turneringen över drömgränsen 2800 men han föll tillbaka till ”fel” sida om strecken efter förlusten mot Caruana i rond 8. Detta innebär att det endast är de två giganterna GM Magnus Carlsen och GM Levon Aronian som är ensamna att kunna stoltsera med att vara på rätt sida om 2800 i rating.

Prislista och partier rond 1-9.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jul 20

Ett insektsbett i vaden som kräver dagligt läkarebesök hindrade inte GM Arkadij Naidits från att vinna i rond sex mot GM Jan Gustafsson, spelaren som debatterats flitigt på tidigare Schackforum för att försöka finna ut om han har en droppe kungligt svenskt blod i ådrorna, vilket han inte har enligt honom själv. De historiskt bevandrade kommer säkert ihåg vilken kung som reste runt i Europa under namnet Gustafsson för några århundrade sedan. Ytterligare ett parti gick till ett överraskande avgörande då polacken GM Mateusz Bartel som svart lyckades besegra GM Ruslan Ponomariov i en spanjor.

Direktsändningen från sjunde ronden startar klockan 15.00.

Tabell och partier rond 1-6.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jul 18

Sparkassen Chess-Meeteing 2012 som spelas i Dortmund är det en trio i toppen på tabellen eftersom partiet mellan ledarna GM Vladimir Kramnik och GM Ruslan Ponomariov slutade remi och då passade GM Sergey Karjakin på att göra dem sällskap genom att vinna mot GM Daniel Fridman. Det framgår av bifogad tabell att ännu så länge får 2600-spelarna finna sig i att vara ”statister” för superstormästarna har lagt beslag på de sex första platserna.

I dag är det spelledigt i Dortmund och sjätte ronden spelas i morgon med start klockan 15.00

Tabell och partier rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.

Tidigare artiklar