Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jan 06

Rilton

 

Efter det att sista ronden spelats i Rilton Cup 2010/11 visade det sig att det blev dubbelt ryskt i toppen på prislistan. Överst på prispallen kom GM Sergey Volkov och han hade det imponerande staketet av sju vinster och två remier! Hans landsman GM Aleksandr Shimanov var inte mycket sämre men han fick lämna ifrån sig ytterligare en halv poäng. 

GM Sergey Volkov Ryssland 2594 8.0
GM Aleksandr Shimanov Ryssland 2516 7.5
GM Arkadij Naiditsch Tyskland 2685 6.5
GM Lars Karlsson, SK Rockaden Stockholm Sverige 2466 6.5
GM Sergey Ivanov Ryssland 2536 6.5
 
Efter det att det mesta intresset under flera ronder fokuserats på GM Nils Grandelius, Lunds ASK, och hans framgångar smög GM Lars Karlsson (foto) fram i skuggan och blev bäste svensk med en fjärde plats efter att endast förlorat ett parti och det var mot segraren i turneringen. Grandelius hade länge legat i toppen på prislistan men de två avslutande förlusterna gjorde att han dalade till en sjätte plats på samma poäng – 6.0 – som stormästarna Emanuel Berg (9), Ralf Åkesson (10) och Pia Cramling (11).  
 
 
 
Prislista och partier.
Rond I-IX.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jan 05

Rilton

 

Partierna från rond 1-8 i Rilton Cup finns för genomspelning. Dagens direktsändning startade klockan 17.00 med fem partier (läs mer nästa inlägg). Betänketiden är 40 drag på två timmar + 30 minuter för att avsluta partiet. 

live
 
 

Tabell och partier.
Rond I-VIII.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.jan 05
Direktsändning sista ronden (9).
GM Macieja Bartlomiej (5½) Polen 2636 0-1 GM Sergey Volkov (7) Ryssland 2594
GM Aleksandr Shimanov (7) Ryssland 2516 ½-½ GM Ivan Sokolov (5½) BIH 2642
GM Emanuel Berg, Burgsviks SK (5½) Sverige 2627 ½-½ GM Arkadij Naiditsch (6) Tyskland 2685
GM Sergey Ivanov (5½) Ryssland 2536 1-0 GM Nils Grandelius, Lunds ASK (6) Sverige 2525
GM Lars Karlsson, SK Rockaden Stockholm (5½) Sverige 2466 ½-½ GM David Berczes (5½) Ungern 2526

 

Ovanstående tabell visar, som beskrivs, deltagarna i direktsändningen från sista ronden i Rilton Cup 2010/11. Bland dessa kommer segraren i turneringen att finnas. Det är nog inte en alltför vild gisning att det blir någon i duon med 7 poäng – GM Sergey Volkov och GM Aleksandr Shimanov – från Ryssland. Tyvärr förlorade det svenska hoppet GM Nils Grandelius i går mot Shimanov och bör ha spolierat möjligheten att klättra högst upp på prispallen. Det är mycket som skall gå hans väg om detta skall bli en realitet och Sverige få en turneringssegrare, den första sedan GM Ralf Åkesson 2003/04. 

Dagens direktsändning startar klockan 17.00 med fem partier. Betänketiden är 40 drag på två timmar + 30 minuter för att avsluta partiet. 

live
 
 Tabell och partier.
Rond I-VII.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.jan 04

 Rilton

 

Partierna från rond 1-7 i Rilton Cup finns för genomspelning. Dagens direktsändning startade klockan 17.00 med fem partier (läs mer nästa inlägg). Betänketiden är 40 drag på två timmar + 30 minuter för att avsluta partiet. 

live
 
 

Tabell och partier.
Rond I-VII.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.jan 04

Rilton

 

Rilton Cup fortsätter GM Nils Grandelius att skörda lagrar. I går var det den polske stormästaren GM Macieja Bartlomiej som fick känna på skånska muskler. När näst sista ronden spelas i dag är Nils i tredelad ledning med ryssarna GM Sergey Volkov och GM Aleksandr Shimanov. 1½ poäng till och han blir kanske den förste svenske segraren i turneringen sedan 2003/04 då GM Ralf Åkesson vann.

Svenska spelare, utöver Nils, som på allvar blandat sig i kampen om topplaceringarna är stormästarna Lars Karlsson, tidigare nämnde Åkesson och Tiger Hillarp Persson. Vem de möter i näst sista ronden framgår av bifogat spelschema för direktsändningen.   

Spelschemat i övrigt för rond 8 finns på ChessResults och på detta går det att utläsa att bland annat GM Emanuel Berg och GM Stellan Brynell skall mötas. 

Direktsändning rond 8.
GM Nils Grandelius, Lunds ASK Sverige 2525 0-1 GM Aleksandr Shimanov Ryssland 2516
GM Sergey Volkov Ryssland 2594 1-0 GM Lars Karlsson, SK Rockaden Stockholm Sverige 2466
GM Arkadij Naiditsch Tyskland 2685 1-0 FM Frode Urkedal Norge 2438
GM Ralf Åkesson, Västerås SK Sverige 2434 ½-½ GM Macieja Bartlomiej Polen 2636
GM Ivan Sokolov BIH 2642 1-0 GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK Sverige 2528

 

Dagens direktsändning startar klockan 17.00 med fem partier. Betänketiden är 40 drag på två timmar + 30 minuter för att avsluta partiet. 

live

Tabell och partier.
Rond I-VI.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.jan 03
Direktsändning rond 7.
GM Arkadij Naiditsch Tyskland 2685 0-1 GM Sergey Volkov Ryssland 2594
GM Macieja Bartlomiej Polen 2636 0-1 GM Nils Grandelius, Lunds ASK Sverige 2525
IM Johan Furhoff, Södra SASS Sverige 2365 0-1 GM Aleksandr Shimanov Ryssland 2516
GM Mikhail Ulibin Ryssland 2552 0-1 GM Lars Karlsson, SK Rockaden Stockholm Sverige  2466
GM Stellan Brynell, Limhamns SK Sverige 2492 ½-½ GM Ivan Sokolov BIH 2642

 

Partierna från rond 1-6 i Rilton Cup finns för genomspelning. Det är lite senare än vanligt men det beror på att några smärre justeringar behövde göras. Dagens direktsändning startade klockan 17.00 med fem partier (läs mer nästa inlägg). Betänketiden är 40 drag på två timmar + 30 minuter för att avsluta partiet. 

live
 
 

Tabell och partier.
Rond I-VI.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jan 03

Rilton

 

Rilton Cup fortsatte IM Johan Furhoff att sätta käppar i hjulen för stormästarna. I går i sjätte ronden gick det att följa honom som svart mot GM Pia Cramling och han kunde efter väl förrättat värv skriva in en halva i tabellen.

En del andra resultat: GM Nils Grandelius (5) – GM Sergey Volkov ½-½, GM Lars Karlsson (4½) – IM Axel Smith (3½) 1-0, Bo Lindberg (3½) – GM Emanuel Berg (4) 0-1, GM Hans Tikkanen (3) – GM Ralf Åkesson (4) 0-1, IM Daniel Semcesen (4) – GM Juan Bellon 1-0 och Kim Astrup – GM Stellan Brynell (4) 0-1.

Stormästarna Lars Karlsson och Stellan Brynell har så sakteliga smugit sig uppåt i ”prislistan” efter en mindre lyckad inledning på turneringen. I dag kommer vi att kunna följa bägge i direktsändning precis som GM Nils Grandelius och IM Johan Furhoff

Spelschemat i övrigt för rond 7 finns på ChessResults.

Direktsändning rond 7.
GM Arkadij Naiditsch Tyskland 2685 0-1 GM Sergey Volkov Ryssland 2594
GM Macieja Bartlomiej Polen 2636 0-1 GM Nils Grandelius, Lunds ASK Sverige 2525
IM Johan Furhoff, Södra SASS Sverige 2365 0-1 GM Aleksandr Shimanov Ryssland 2516
GM Mikhail Ulibin Ryssland 2552 0-1 GM Lars Karlsson, SK Rockaden Stockholm Sverige  2466
GM Stellan Brynell, Limhamns SK Sverige 2492 ½-½ GM Ivan Sokolov BIH 2642

 

Dagens direktsändning startar klockan 17.00 med fem partier. Betänketiden är 40 drag på två timmar + 30 minuter för att avsluta partiet. 

live

 

Tabell och partier.
Rond I-V.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.jan 02

Rilton

 

Då är vi framme vid sjätte ronden i Rilton Cup. Tabellen visar på vilka som kommer att dyka upp i dagens direktsändning. De stora överraskningarna hittills bland svenskarna är naturligtvis GM Nils Grandelius och IM Johan Furhoff. Den senare har vunnit fyra och förlorat ett parti. Nyårsafton besegrade han GM Tiger Hillarp Persson. Det partiet och övriga från turneringen finns för genomspelning längre ner i inlägget. I dag tar Johan sig an ännu en stormästare nämnligen Pia Cramling. Fortsätter Johan som han börjat och får ett bra resultat mot Pia luktar det GM-norm lång väg. 

Spelschemat i övrigt för rond 6 finns på ChessResults.

Direktsändning rond 6.
GM Aleksandr Shimanov Ryssland 2516 ½-½ GM Arkadij Naiditsch Tyskland 2685
IGM Nils Grandelius, Lunds ASK Sverige 2525  ½-½ GM Sergey Volkov Ryssland 2594
GM David Berczes Ungern 2526 0-1 GM Macieja Bartlomiej Polen 2636
GM Pia Cramling, Sollentuna SK Sverige 2526 ½-½ IM Johan Furhoff, Södra SASS Sverige  2365
GM Evgeny Gleizerov Ryssland 2572 ½-½ GM Mikhail Ulibin Ryssland 2552 

 

Dagens direktsändning startar klockan 17.00 med fem partier. Betänketiden är 40 drag på två timmar + 30 minuter för att avsluta partiet. 

live

 

Tabell och partier.
Rond I-V.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.dec 31

Rilton

 

Tabellen och partierna från rond 1-4 Rilton Cup finns för genomspelning (läs mer i tidigare inlägg). Det saknas fyra partier från fjärde ronden. När helgen är över kommer tabellen att justeras. Resultaten från direktsändningen från rond fem bifogas. Övriga resultat, ställning och spelschema för rond 6, som spelas den 2:e januari finns på ChessResults.

Resultat direktsändningen rond 5.
GM Arkadij Naiditsch Tyskland 2685 ½-½ GM Nils Grandelius, Lunds ASK Sverige 2525
IM Axel Smith, Lunds ASK Sverige 2516  0-1 GM Aleksandr Shimanov Ryssland 2516
GM Sergey Volkov Ryssland 2594  1-0 GM Ivan Sokolv BIH 2642
GM Macieja Bartlomiej Polen 2636  1-0 IM Daniel Semcesen, SK Team Viking Sverige  2449 
GM David Berczes Ungern 2526 1-0 GM Hans Tikkanen, Lunds ASK Sverige 2550 

 

Tabell och partier.
Rond I-IV (saknas 4 i fjärde ronden).
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
dec 31

GM Nils Grandelius 2010

 

Skall GM Nils Grandelius (bilden) fyra av årets nyårsraket genom att som svart besegra GM Arkadij Naiditsch i Rilton Cup rond 5? Eller skall han nöja sig med en snabbremi… Det är ju nyårsafton. Med anledning av detta undrar webmaster varför det inte är spelledigt idag? Rond fem kunde ju med fördel börjat i morgon klockan 17.00 i stället och elospelarna varit lediga i morgon. 

Gårdagens direktsändning var spännande. GM Hans Tikkanen halstrade GM Arkadij Naiditsch rejält men det räckte inte ända fram. När sedan Grandelius vann så blev kvällen ändå bra. 

Direktsändning rond 5.
GM Arkadij Naiditsch Tyskland 2685 ½-½ GM Nils Grandelius, Lunds ASK Sverige 2525
IM Axel Smith, Lunds ASK Sverige 2516  0-1 GM Aleksandr Shimanov Ryssland 2516
GM Sergey Volkov Ryssland 2594  1-0 GM Ivan Sokolv BIH 2642
GM Macieja Bartlomiej Polen 2636  1-0 IM Daniel Semcesen, SK Team Viking Sverige  2449 
GM David Berczes Ungern 2526 1-0 GM Hans Tikkanen, Lunds ASK Sverige 2550 

 

Dagens direktsändning startar klockan 17.00 med fem partier. Betänketiden är 40 drag på två timmar + 30 minuter för att avsluta partiet. 

live

Tabell och partier.
Rond I-III.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.

Tidigare artiklar