• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

dec 29

Rilton

 

I går spelades andra ronden i Rilton Cup. Glädjande var att de gånger webmaster var inne så fungerade direktsändningen. En turnering av Riltons dignitet där skall naturligtvis detta fungera från första draget i första ronden. 

I dag börjar spelet efter två ”viloronder” för de bästa. Efter gårdagens rond är det 13 med full poäng och av dessa är fyra svenskar – stormästarna Hans Tikkanen, Tiger Hillarp Persson, Nils Grandelius och IM Axel Smith – samtliga från Lunds ASK. Dessa ställs i dag mot tufft motstånd, även om Tikkanen på papperet har den lättaste motståndaren FM Timo Straeter (2325) från Tyskland ligger ofta underskattningen på lur.

Svenskar i direktsändning i rond 3.
GM Arkadij Naiditsch Tyskland 2685 v.s. GM Tiger Hillarp Persson Sverige 2528
GM Nils Grandelius Sverige 2525 v.s. GM Ivan Sokolov BIH 2642
IM Axel Smith Sverige 2448 v.s GM Evgeny Gleizerov Ryssland 2572

 

Direktsändning startar klockan 17.00 med fem partier. Betänketiden är 40 drag på två timmar + 30 minuter för att avsluta partiet.

 
live

 

Bifogar partierna från rond 1 i Rilton cup 2010 för genomspelning (valt parti finns under tabellen). När rond 2 publicerats kommer denna att läggas till här. 

Tabell och partier.
Rond I.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.dec 28
Rilton 2010

 

Lennart Eriksson har fångat Sveriges genom tiderna bäste spelare GM Ulf Andersson på bild när han var på besök på Rilton under första ronden i går, för att hjälpa FM Luis Couso (till höger) i kommentatorrummet och kanske också för att studera återväxten inom svenskt schack.

När arrangören publicerat partierna från första ronden kommer de här på Schacksnack för genomspelning så håll utkik.

Klockan 11.00 startar Rilton Elo och  klockan 17.00 – huvudturneringen Rilton Cup. Spelschemat för rond 2, och annat matnyttigt, finns som vanligt på ChessResult.

Direktsändning startar klockan 17.00 med fem partier om de tekniska problemen är ur världen. Betänketiden, i bägge turneringarna, är 40 drag på två timmar + 30 minuter för att avsluta partiet.

 
live
 

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.dec 27

Rilton

 

Rilton Elo får ursäkta men det stora intresset i dag riktades naturligtvis mot  huvudturneringen Rilton Cup. Det blev till slut 70 deltagare som lottades in med GM Arkadij Naiditsch (2685) från Tyskland överst i listan. Det första draget gjordes klockan 17.00 vilket är starttiden för varje rond även i fortsättningen.

Redan i första ronden blev det några stora och små överraskningar som Schacksnack lagt upp i tabellform. Det kan visa sig vara ”dyrbara” poängförluster för i första hand titelinnehavarna när slutsummering skall göras den femte januari. I morgon kommer Schacksnack att försöka publicera partierna från rond ett för genomspelning och då vet vi också varför det gick som det gjorde för dem i tabellen.

Överraskningar.
FIN Sipila, Vilka (2262) ½ – ½ GM Berg, Emanuel (2627) SWE
SWE Östling, Håkan (2206) 1 – 0 GM Cramling, Pia (2526) SWE
SWE GM Brynell, Stellan (2492) 0 – 1 Kopasov, Alexander (2198) RUS
NOR Hobber, Anders (2196) ½ – ½ GM Karlsson, Lars (2466) SWE
SWE IM Blomqvist, Erik (2449) ½ – ½ Markevich, Ilya (2175) RUS
SWE Jansson, Anders Owen (2171) ½ – ½ IM Semcesen, Daniel (2449) SWE
SWE GM Åkesson, Ralf (2434) ½ – ½ Johansson, Linus (1966) SWE
SWE FM Sagit, Rauan (2406) 0 – 1 Azizi, Haroon (2140) SWE
SWE WFM Frisk, Ellinor (2126) ½ – ½ IM Holmsten, Aleksei (2381) FIN

 

Meningen var att det skulle visats fem partier i direktsändning i dag men det blev inte så p.g.a. tekniska problem. Förhoppningen är naturligtvis att problemen är avhjälpta till i morgon klockan 17.00 när rond två startar. Betänketiden, i bägge turneringarna, är 40 drag på två timmar + 30 minuter för att avsluta partiet.

 
live
 

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.dec 27

Rilton

Ingen direktsändning p.g.a. tekniska problem. 

Klockan 11.00 startar Rilton Elo och några timmar senare – klockan 17.00 – huvudturneringen Rilton Cup. Tillsammans är 153 deltagare preliminärt anmälda. De 10 högst rankade i Rilton Cup framgår av tabellen. Schacksnack kommer att följa turneringarna och om möjligt publicera partier för genomspelning.

Rilton Cup
1 GM Arkadij Naiditsch Tyskland 2685
2 GM Ivan Sokolov BIH 2642
3 GM Bartlomiej Macieja Polen 2636
4 GM Emanuel Berg, Burgsvik Alva SK Gotland Sverige 2627
5 GM Sergey Volkov Ryssland 2594
6 GM Evgeny Gleizerov Ryssland 2572
7 GM Mikhail Ulibin Ryssland 2552
8 GM Hans Tikkanen, Lunds ASK Sverige 2550
9 GM Sergey Ivanov Ryssland 2536
10 GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK Sverige 2528
 
 
Naturligtvis blir det direktsändning (se även under fliken direktsändningar överst på sidan där finns länk till Travemünde med flera svenskar i startfältet). Det kommer att visas fem partier. Betänketiden, i bägge turneringarna, är 40 drag på två timmar + 30 minuter för att avsluta partiet.
 
live
 

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.