• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

okt 04

GM Radoslav Wojtaszek satte stopp, åtminstone för tillfället, för GM Viktor Bologan i Poikovsky (karpovturneringen). Han besegrade honom i ett långt Kungsindiskt parti och är i och med detta tillsammans med GM Ruslan Ponomariov endast en poäng efter ledaren GM Dmitry Jakovenko när det återstår tre ronder. Ytterligare ett parti gick till avgörande och i detta vann GM Lazaro Bruzon Batista över GM Nigel Short. Detta hade till följd att han överlämnade sista platsen till Nigel.

Schacksnack hade tidigare år inlägg med tabeller och partier från turneringarna: 2008, 2009, 2010 och 2011. Från fjolårets turnering är det värt att notera att den hete GM Fabiano Caruana, som leder  årets Master final, blev trea.

Det är direktsändning klockan 11.00.

live
Bomben

 

Tabell och partier rond 1-6.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
feb 25

Två ronder kvar att spela i i Polska mästerskapet 2012 och det är lika många i toppen på tabellen. Det verkar som att den i storform varande GM Mateusz Bartel kommer att vara ett hett namn när segerbucklan skall delas ut. Han leder tillsammans med GM Bartolomej Macieja på 5½ poäng när det återstår två ronder att spela. De möter i dag GM Robert Kempinski (2610) respektive GM Radoslav Wojtaszek (2706) så i kväll har det klarnat om hur prispallen kommer att bemannas vid prisutdelningen i morgon.

Bifogar länkar till direktsändningarna från herrarna och damernas turneringar. Sändningarna från rond åtta startar klockan 15.00 och sista ronden söndag klockan 09.00.

live live live
Direkt – partier och webcam

Så här gick det 2011 och 2010 (tabeller och partier).
Tabell och partier rond 1-8.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.maj 16

Om tre veckor kommer mannen på bilden – GM Alexei Shirov – till Malmö för att deltaga i Sigemans. Hans genrep inför detta sker i Polen där han deltager i 3rd Internationl Grandmasters´Tournament tillsammans med sju andra mycket starka spelare som samtliga är med på FIDE:s 100 bästa lista över världens bästa spelare. Alexei är med sina 2709 i rating inte starkast i turneringen utan det är polacken GM Radoslav Wojtaszek med 2721. I går spelades första ronden och de två möttes och Alexei hade svart och han gick segrande ur den striden.

Tabell och partier från rond I.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
apr 02

GM Vladimir Potkin som varit bland de främsta under hela turneringen blev Europamästare 2011. Guld och silvermedaljörerna – GM Radoslav Wojtaszek – gick obesegrade genom de elva ronderna. GM Judit Polgar är den första kvinnliga spelaren någonsin som tagit medalj i ett EM.

GM Nils Grandelius, Lunds ASK, kom en bra bit ner i prislistan och han kan knappast vara nöjd med sin insats. Han tog totalt 6½ poäng. Efter förlusten i det dramatiska partiet mot GM Judit Polgar i rond tre  blev det 5 poäng på åtta ronder, men detta mot spelare som var betydligt under honom i rating.
Ingen nordbo kvalificerade sig till World Cup i Khanty Mansiysk i Ryssland den 26/8-21/9, det hade behövts vinst i sista ronden för Peter Heine Nielsen, som kom på plats 32, mot GM Ivan Saric. Det blev remi och därmed var möjligheten borta att komma bland de 23 som kvalificerade sig.
Bifogar en liten tabell över ”prispallen” och de nordiska spelarnas placering bland 393 deltagare med poäng inför sista ronden. Fullständiga listor finns på Chess-Results.
1 GM Vladimir Potkin 2653 8.5
2 GM Radoslav Wojtaszek 2711 8.5
3 GM Judit Polgar 2686 8.5
32 GM Peter Heine Nielsen 2670 7.5
51 GM Tomi Nybäck 2656 7.0
57 GM Jon Ludvig Hammer 2606 7.0
86 IM Helgi Dam Ziska 2432 6.5
119 GM Hannes Stefansson 2557 6.5
120 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2547 6.5
190 FM Nicolai Getz 2333 5.5
206 FM Andreas Skytte Hagen 2290 5.5
260 IM Bragi Thorfinnsson 2417 5.0
265 WGM Lenka Ptacnikova 2307 5.0
Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.
Nils partier från rond 1-4 och 6-10.