Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

dec 28

I går startade Rilton under ledning av Stockholm SF:s ordförande Jan Wikander. Han kunde hälsa 268 deltagare välkomna i de olika klasserna. I högsta gruppen – Rilton cup – kom det 79 spelare till start och av dessa är 18 stormästare. Högst rankad bland de fem 2600-spelarna är GM Ilya Smirin (2652) från Israel och bland de 41 svenskarna finns GM Slavko Cicak, GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling och GM Ralf Åkesson.

I första ronden möter stjärnorna betydligt lägre rankade motståndare och alla förväntar sig behagliga resor för dem mot helpoängen. Så blev det även i går, det var endast tre stormästare som fick släppa ifrån sig en halvpoäng och två av dessa var svenskar nämnligen Tiger och Pia och de mötte Martin Lokander (2226) respektive Theoder Kenneskog (2214). När arrangören publicerar partierna (de finns nederst i inlägget nu) kommer de naturligtvis på Schacksnack och studera då speciellt Martins studievändning mot Tiger!

Fullständig statistik för samtliga grupper – Cup, Elo och Open – finns på Chess-Results. Det är direktsändning och den startar klockan 15.00. Betänketiden är 40 drag på 90 minuter, därefter 30 minuter för resten av partiet plus 30 sekunders tillägg från drag 1.

live
Hemsida

 

Partierna från rond 1 som visades i direktsändning.dec 20

Nog måste man utropa GM Hikaru Nakamura till ”The World Mind Sports Games 2012” suverän. Han aktade inte för att bli tvåa i samtliga discipliner – snabb-, blixt- och blindschack.

I damturneringen har det inte gått så bra för svenskan GM Pia Cramling som har fått placeringar i den undre delen av turneringarna (11, 11 och 14). Bland damerna var det den tidigare Världsmästaren GM Hou Yifan som blev den sammanlagt bästa damen.

Hur deltagarna uppnått sina placeringar framgår av partierna:

Blindschack herrar.
Prislista och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Blindschack damer.
Prislista och partier.


Blixt herrar.
Prislista och partier.


Blixt damer.
Prislista och partier.

Snabbschack herrar.
Prislista och partier.


Snabbschack damer.
Prislista och partier
.dec 17

[Schacknyheter från omvärlden. Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.]

Sverige Världsstjärna GM Pia Cramling, SK Team Viking, är, som Schacksnack tidigare berättat om, i Kina och deltager i ”The World Mind Sports Games 2012”, som avslutas den 19:e. Det spelas en dam- och en herrklass.  I den senare klassen deltager 16 av världens 50 starkaste spelare och vilka det är framgår av partiredovisningen längst ner på sidan.

Det har spelats snabbschackturneringar fredag/lördag och hur prispallen bemannades i damklassen framgår av fotot överst i inlägget. I herrklassen vann GM Laurent Fressinet från Frankrike.

I går spelades de första åtta ronderna av femton i blixt och dessa redovisas längre ner på sidan. Blixten fortsätter klockan 07.00 och kan följas i direktsändning.

live live
Bomben
herr/dam
Bomben
sam.tid.

 

Blixt herrar.
Tabell och partier från rond 1-8.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Blixt damer.

Snabbschack herrar.
Prislista och partier.


Snabbschack damer.
Prislista och partier
.

 

 

 

 

live live
Bomben
herr/dam
Bomben
sam.tid.


dec 14


[Schacknyheter från omvärlden. Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.]

Vår internationellt gångbara damstjärna är GM Pia Cramling, SK Team Viking, och hon befinner sig i dessa dagar i Kina för att deltaga i ”The World Mind Sports Games 2012”, som avslutas den 19:e. Hon får tampas med 15 av världens 24 högst rankade damer i de olika diciplinerna, snabb-, blixt- och blindschack. Första ronden pågår, den startade klockan 08.00, och hon möter GM Monika Socko från Polen i snabbschack och partiet kan följas via bifogade länkar.

Om damklassen är stark vad skall man då skriva om herrarnas uppställning? 16 av världens 50 starkaste spelare finns på plats och det är endast välkända namn i toppen: Levon Aronian, Teimour Radjabov, Sergey Karjakin, Hikaru Nakamura, Alexander Morozevich, Vassily Ivanchuk, Alexander Grischuk och Veselin Topalov.

Schacksnack kommer naturligtvis att följa turneringarna men då  i första hand Pia.

live live
Bomben
herr/dam
Bomben
sam.tid.

 dec 12

Schacksnack har tagit tillfället i akt, efter en intensiv period med schack, passat på att uträtta en del som hängt efter. Dessutom har det varit mer eller mindre stiltje på turneringsfronten efter urladdningarna med London Chess Classic, FIDE:s GP-turnering i Uzbekist och några andra mindre turneringar. Till helgen kan vi se fram mot Malmö Open 2012 och det kommer att bli direktsändning därifrån.

Malmö Open i all ära men många blickar kommer att riktas mot ”The World Mind Sports Games 2012” som spelas i Kina mellan den 14-19 december. Både på dam- och herrsidan är det världsstjärnor som kommer att deltaga. GM Pia Cramling är på plats och bland herrarna är 16 av de 50 högst rankade i världen i Bejing och högst rankad av dessa är GM Levon Aronian från Armenien. Håll utkik efter nödvändiga länkar de kommer naturligtvis på Schacksnack.

För att ni skall ha något att göra under kvällen kommer ett nytt partislut som spelades i Kanada 2010 mellan P.Gelis och Bi. Cheng.

Samtliga 1390 partislut som publicerats på Schacksnack finns i högerspalten under ”Klarar du denna?”. De kommer fram slumpvis när du trycker fram ett nytt.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.

nov 16

Världsmästaren GM Hou Yifan och GM Pia Cramling blev utslagna i dagens särspel, bägge med siffrorna 0-2.

Tabell och partier från särspelet.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Tabell och partier från långpartierna.

 nov 16

Tyvärr lyckades det inte för GM Pia Cramling att redan i dag kvalificera sig för fortsatt spel i ”Dam-VM” i Khanty-Mansiysk genom att ta 1½ poäng mot IM Irina Krush, USA (2470). Förutsättningen var god då det ”bara” behövdes remi, men Irina satsade allt på ett kort eftersom det var vinna eller försvinna som gällde för hennes del.

Pia är i fint sällskap i morgon för även Världsmästaren GM Hou Yifan måste genomlida det nervpirrande särspelet. Största överraskningen hittills i turneringen är att GM Humpy Koneru Indien blev eliminerad och det var GM Natalia Zhukova (foto) från Ukraina som såg till att så skedde.

Det blir naturligtvis direktsändning från särspelet som startar klockan 10.00.

live live
Hemsida Bomben

The tie-breaks begin with two rapid games: 25 minutes plus 10 second per move for each player. If the score is 1-1, they will continue with two quicker games: 10 minutes plus 10 seconds per move. If the winner is still not determined, the players will proceed to blitz games: 5 minutes plus 3 seconds per move. Finally, is the score remains equal, the Armageddon game steps up: White has 5 minutes, Black has 4 minutes, 3 seconds per move are added starting with the move 61, and a draw counts as a victory for Black.


Tabell och partier rond 2.1-2.2.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
nov 15


GM Pia Cramling.

För ett par timmar sedan avslutades rond 2.1 i ”Dam-VM” i Khanty-Mansiysk och GM Pia Cramling vann mot WGM Irina Krush, USA (2470) vilket gör att hon har skaffat sig ett utmärkt läge för att avancera till tredje omgången. Det behövs ”bara” remi i morgon så är saken klar. En av storfavoriterna till titeln GM Humpy Koneru har satt sig i en besvärlig sits eftersom hon förlorade mot GM Natalia Zhukova från Ukraina.

Det blir naturligtvis direktsändning och den startar klockan 10.00.

live live
Hemsida Bomben

Tabell och partier rond 2.1.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
nov 14

Och så var de 32…  I går avslutades det ovissa särspelet i ”Dam-VM” i Khanty-Mansiysk och efter detta gick det att konstatera att samtliga förhandsfavoriter till titeln gick vidare. GM Pia Cramling kommer att möta amerikanskan WGM Irina Krush (2470) i rond 2.

Det blir naturligtvis direktsändning och den startar klockan 10.00.

live live
Hemsida Bomben

Pias partier rond 1/1-2.nov 13

I går spelades andra partiet i rond 1 i ”Dam-VM” i Khanty-Mansiysk. GM Pia Cramling var en av de 24 som gick vidare till andra ronden utan att behöva spela det ovissa särspelet som spelas i dag. Hon dyker upp på scenen igen i morgon klockan 10.00 då rond 2/1 startar. För hennes motståndare i första ronden WIM Shayesteh Ghader Pour (2219) från Iran återstår inget annat än att åka hem efter att ha förlorat bägge partierna. Bland de övriga som gick vidare kan nämnas Världsmästaren GM Hou Yifan från Kina.

Pias partier rond 1/1-2.

Tidigare artiklar