• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

apr 23


1. Lisa Fredholm – 3. Rina Weinman – 2. Jessica Bengtsson. Foto Björn Andersson.

Från Björn Andersson.
Island blev bästa nation i årets Flick-NM i Stavanger som avslutades på söndagen med 2 segrar och ytterligare en pallplats. För svensk del blev det en oväntat svag avslutning, men vi hade ändå tre flickor på prispallen: Lisa Fredholm som vann grupp C, Jessica Bengtsson silver i grupp A och Rina Weinman som kom trea i grupp B. Detta var sjätte upplagan av tävlingen som Sverige tidigare dominerat men där främst Island har tagit ett steg framåt. Nästan alla våra flickor kan spela flera år till i sina klasser så vi kan säkert nå framgångar även kommande tävlingar. Dock saknar vi bredden i främst de 2 äldsta grupperna och hemmanationen Norge hade 14 stycken deltagare till start i år jämfört med 6 svenskor. Nästa år är det Sveriges tur att arrangera tävlingen.

Prislistor och partier rond 1-5 grupp A-C.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Grupp B.

Grupp C. Udda antal deltagare.

 apr 22


Brandy Paltzer, Louise Segerfelt, Rina Weinman, Jessica Bengtsson, Ina Kraemer och Lisa Fredholm
Foto Björn Andersson

Björn Andersson har ställt i utsikt att det skall komma en rapport senare i dag från Stavanger om rond 2 och 3, som spelades i går. Till dess nöjer Schacksnack sig med att publicera fotot över de svenska deltagarna och deras hittills spelade partier. För att se hur det går i de olika gruppern (A-C) finns den utmärkta turneringshemsidan att tillgå.

Från Björn.

Det blir alltid som man tänkt sig!
Så tror jag arrangörerna med Stavangers Carsten Jacobsen i spetsen startade sin planering av årets Nordiska mästerskap och försökte därefter genomföra sina idéer. Och man har lyckats med att ordna logi, god mat och en mycket fin spellokal under samma tak på Scandic Hotell utanför Stavanger, perfekt för spelare, ledare och medresande föräldrar. Atmosfären är som alltid vänskaplig och meriterade internationelle domaren Hans-Olav Lahlum kan ägna sig åt sin välskrivna rondrapport om vad som utspelat  sig på brädena!

Bäst av alla verkar Lisa Fredholm i grupp C trivas. Hon startar dagen med en härlig välfylld tallrik från frukostbuffén och kryddar med en litet glas fiskleverolja. Därefter är det full attack som gäller med finurliga öppningsval som överträffar lagkaptenens förberedelser. Kombinationsspel är Lisas favoritämne och därmed behöver hon inte träna slutspel. Hittills 4 imponerande vinster mot de norska deltagarna och pappa Daniel kan mycket snart se sig passerad på familjens rankinglista. Brandy Paltser hamnade i en norsk kvarn rond 2, samma mekanism som rond 1, men denna  gång var hon förlorad. Dock en fin seger i ett slutpel i rond 3 och 50% så här långt.

Rina Weinman blandrar och ger i öppningsspelet i grupp  B. En instruktiv vinst som svart i spanska Marshall, följdes av en aningen trist förlust i rond 3. Men hon, precis som Ina, är med i gruppen strax bakom toppduon och det finns chans för avancemang för båda. Ina Kraemer fick avsluta sitt tredje parti med vad som kunde liknas vid ett krysstag på den svart kungen. Leder gruppen gör en av tvillingsystrarna Kyrkjebö, Marte, och som tur är lär inte systrarna mötas i sista ronden!

Island Schackförbund har börjat en seriös satsning på träning för sina schackflickor under ledning av Davíð Ólafsson. Det märks främst på de äldre flickorna som var mycket väl förberedda mot Jessica, som därmed fick visa att hon även klarar att spela under tidspress. Dock en remi så här långt för  Jessica.  Louise vann över yngsta systern Carlsen i rond 2 och hennes svartlöpare på a7 blev en mycket effektivt utnyttjad i partiet. Jessica spelar just nu finalparti mot norska Erle Hansen i grupp A, men isländskan Johannsdottir är också med i toppen. Allt kan sluta i en intressant särskiljningshistoria.

live
Direkt

 

Direktsändning: Lördag rond 4 klockan 10.00 med Erle A. M. Hansen – Jessica Bengtsson och rond 5 16.30.

Svenkornas partier rond 1-3.apr 21


Lisa Fredholm. Foto Björn Andersson.

Från Björn Andersson:
”Det var en spännande rond för våra debutanter i Flick-NM som igår startade i Stavanger. I yngsta gruppen vann Brandy Paltzer damen av motståndaren, men istället hamnade hon i en dansk svik mölle och partiet slutade remi. Bland de yngsta i gruppen är Lisa Fredholm, Stockholms SS,  som spelar mycket intressant schack. Angrepps-Lisa imponerade och avgjorde med att fånga motståndens dam mitt på brädet!”

”I grupp B kunde Rina Weinman säkert vinna i ett preussiskt parti där svart bondoffer inte gav något motspel. I ett Sicilianskt parti tappade Ina Kraemer, Limhamn, en lovande ställning genom avveckling och tillslut blev det ett misstag i slutspelet.”

”Manhems Jessica Bengtsson och Louise Segerfelt spelar i gymnasieklassen och regerande mästarinnan från senast två årens B-grupp vann säkert. Louise som drabbas av sjukdom senaste dagarna hade inte krafterna med sig idag, men kommer förhoppningsvis att bli starkare för varje rond. Idag kommer Rina spela på live bräde mot en av B-gruppens favoriter Maud Rödsmoen.”

live
Direkt

 

Direktsändning: Lördag rond 2 klockan 10.00 med Rina Weinman och rond 3 16.30.

Svenskornas partier från rond 1.


Ina Kraemer och Rina Weinman. Foto Björn Andersson.