apr 22


Brandy Paltzer, Louise Segerfelt, Rina Weinman, Jessica Bengtsson, Ina Kraemer och Lisa Fredholm
Foto Björn Andersson

Björn Andersson har ställt i utsikt att det skall komma en rapport senare i dag från Stavanger om rond 2 och 3, som spelades i går. Till dess nöjer Schacksnack sig med att publicera fotot över de svenska deltagarna och deras hittills spelade partier. För att se hur det går i de olika gruppern (A-C) finns den utmärkta turneringshemsidan att tillgå.

Från Björn.

Det blir alltid som man tänkt sig!
Så tror jag arrangörerna med Stavangers Carsten Jacobsen i spetsen startade sin planering av årets Nordiska mästerskap och försökte därefter genomföra sina idéer. Och man har lyckats med att ordna logi, god mat och en mycket fin spellokal under samma tak på Scandic Hotell utanför Stavanger, perfekt för spelare, ledare och medresande föräldrar. Atmosfären är som alltid vänskaplig och meriterade internationelle domaren Hans-Olav Lahlum kan ägna sig åt sin välskrivna rondrapport om vad som utspelat  sig på brädena!

Bäst av alla verkar Lisa Fredholm i grupp C trivas. Hon startar dagen med en härlig välfylld tallrik från frukostbuffén och kryddar med en litet glas fiskleverolja. Därefter är det full attack som gäller med finurliga öppningsval som överträffar lagkaptenens förberedelser. Kombinationsspel är Lisas favoritämne och därmed behöver hon inte träna slutspel. Hittills 4 imponerande vinster mot de norska deltagarna och pappa Daniel kan mycket snart se sig passerad på familjens rankinglista. Brandy Paltser hamnade i en norsk kvarn rond 2, samma mekanism som rond 1, men denna  gång var hon förlorad. Dock en fin seger i ett slutpel i rond 3 och 50% så här långt.

Rina Weinman blandrar och ger i öppningsspelet i grupp  B. En instruktiv vinst som svart i spanska Marshall, följdes av en aningen trist förlust i rond 3. Men hon, precis som Ina, är med i gruppen strax bakom toppduon och det finns chans för avancemang för båda. Ina Kraemer fick avsluta sitt tredje parti med vad som kunde liknas vid ett krysstag på den svart kungen. Leder gruppen gör en av tvillingsystrarna Kyrkjebö, Marte, och som tur är lär inte systrarna mötas i sista ronden!

Island Schackförbund har börjat en seriös satsning på träning för sina schackflickor under ledning av Davíð Ólafsson. Det märks främst på de äldre flickorna som var mycket väl förberedda mot Jessica, som därmed fick visa att hon även klarar att spela under tidspress. Dock en remi så här långt för  Jessica.  Louise vann över yngsta systern Carlsen i rond 2 och hennes svartlöpare på a7 blev en mycket effektivt utnyttjad i partiet. Jessica spelar just nu finalparti mot norska Erle Hansen i grupp A, men isländskan Johannsdottir är också med i toppen. Allt kan sluta i en intressant särskiljningshistoria.

live
Direkt

 

Direktsändning: Lördag rond 4 klockan 10.00 med Erle A. M. Hansen – Jessica Bengtsson och rond 5 16.30.

Svenkornas partier rond 1-3.

Lämna en kommentar