• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

sep 05

GM Peter Heine Nielsen fortsätter att avancera i FIDE World Chess Cup 2011. I dag vann han övertygande med 2-0 mot GM Mircea-Emilian Parligras, Rumänien redan i första avdelningen av särspelet och i nästa match väntar GM Vugar Gashimov, AZE (2760). GM Vassily Ivanchuk (2), Ruslan Ponomariov (1½), GM Gata Kamsky (2), GM Peter Svidler (2) och GM David Navara (2) är några av de mer kända som gör Nielsen sällskap från dagens spel till 16:e-dels finalen, som börjar spelas i morgon klockan 11.00.

Tabell och partier från tiebreaket.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.Rond 3:2.


Rond 3:1.sep 04

GM Judit Polgar spelade i dag precis det som behövdes, remi mot turneringens högst rankade GM Sergey Karjakin, för att går vidare till fjärde omgången i FIDE World Chess Cup 2011 som spelas i Khanty-Mansiysk i Ryssland. GM Peter Heine Nielsen från Danmark delade åter poängen med GM Mircea-Emilian Parligras så nu får han sätta sin tillit till sin förmåga, som han har visat med eftertryck tidigare i turneringen, att spela snabb- och blixschack.

Tio av de sexton matcherna går till särspel i morgon. Bland de mer kända bland dessa kan man nämna: GM Vassily Ivanchuk, GM Shakhriyar Mamedyarov, GM Ruslan Ponomariov, GM Gata Kamsky och GM Peter Svidler. Dramatiken börjar klockan 11.00.

Partierna från rond 3:2 för genomspelning.


Rond 3:1.sep 03

GM Judit Polgar är i högsta grad med i snacket om vem som vinner FIDE World Chess Cup 2011 som spelas i Khanty-Mansiysk i Ryssland. I dag vann hon mot GM Sergey Karjakin. Nu behöver hon ”bara” remi i morgon för att vara vidare till rond fyra. En delikat situation kan uppstå om hon till slut blir världsmästare genom att besegra, vem det nu är vid den tidpunkten, GM Vis. Anand eller GM Boris Gelfand. Kan man ha två kvinnliga världsmästare? Men den dagen den sorgen…

GM Peter Heine Nielsen från Danmark spelade remi i dag, som svart, mot GM Mircea-Emilian Parligras. GM Vassily Ivanchuk är illa ute mot GM Emil Sutovsky eftersom han förlorade i dag som vit. De två Alexander och landsmännen Grischuk och Morozevich möttes och den senare förlorade.

Partierna från 3:1 för genomspelning.sep 03

Första benet i tredje ronden i FIDE World Chess Cup 2011 i Khanty-Mansiysk i Ryssland spelas i dag. Nu återstår det 32 spelare och en av dessa är nordens hopp dansken GM Peter Heine Nielsen som möter GM Mircea-Emilian Parligras (2636) från Rumänien.

Läs mer i norska Nettavisen. Partierna från rond 1 och rond 2 för genomspelning.

live live
Direkt: 1. Hemsidan. 2. Chessbomben. Direktsändningen startar klockan 11.00. Betänketid: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter för  resten av  partiet + 30 sekunders tillägg från drag 1.

I dag klockan 13.00 fortsätter Mikhail Botvinnik Memorial 2011 i Moskva med de sista tre ronderna i herr och damturneringen (tabeller och partier nederst i inlägget). Efter det kommer det att spelas en blixtturnering av det lite ovanligare slaget. Det är komponerat fyra lag med en herr- och en damspelare och de skall göra vartannat drag. Lagen är: Carlsen/Cmilyte, Anand/Koneru, Kramnik/Kosintseva og Aronian/Danielian.

Läs mer i norska Nettavisen. Fotografier från Moskva med bland annat världens fyra starkaste spelare.

live live

Chessbomben. Sändningen startar klockan 13.00, 14.30 och 16.00 och betänketiden blir 25 minuter + 10 sekunder per drag. Den andra skärmen är för kommentarer enligt nedanstående text:

The main surprise of will happen in the middle of every game – clocks will be stopped and players will analyse the game for the audience. While one of the players reveals the ideas on the analysis board, the other will listen to music.

Tabell och partier från herrarnas turnering.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.Damerna.sep 02

I FIDE World Chess Cup 2011 i Khanty Mansiysk Ryssland spelades i dag särspel om vem som skulle gå vidare till tredje ronden. GM Peter Heine Nielsen (2681) från Danmark vann mot GM Michael Adams (2715) England vilket innebär att den senare är borta från fortsatt spel i turneringen. I morgon får Peter möta GM Mircea-Emilian Parligras (2636) från Rumänien.

Tabell och partier från tiebreaket.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.Rond 2:2.


Rond 2:1.