sep 04

GM Judit Polgar spelade i dag precis det som behövdes, remi mot turneringens högst rankade GM Sergey Karjakin, för att går vidare till fjärde omgången i FIDE World Chess Cup 2011 som spelas i Khanty-Mansiysk i Ryssland. GM Peter Heine Nielsen från Danmark delade åter poängen med GM Mircea-Emilian Parligras så nu får han sätta sin tillit till sin förmåga, som han har visat med eftertryck tidigare i turneringen, att spela snabb- och blixschack.

Tio av de sexton matcherna går till särspel i morgon. Bland de mer kända bland dessa kan man nämna: GM Vassily Ivanchuk, GM Shakhriyar Mamedyarov, GM Ruslan Ponomariov, GM Gata Kamsky och GM Peter Svidler. Dramatiken börjar klockan 11.00.

Partierna från rond 3:2 för genomspelning.


Rond 3:1.

Läs de 12 kommentarerna till “Polgar slog ut Karjakin (partier)…”

 1. Håkan Lyngsjö säger:

  Nån som såg/fattade vad som hände mellan Moiseenko-Navara?

 2. Axel Smith säger:

  Han tyckte inte att han förtjänade att vinna.

  http://www.whychess.org/en/node/1689

 3. André Nilsson säger:

  Moisejenko försökte lägga sig i brygga och hålla ut i 50 drag med T vs D.

 4. Håkan Lyngsjö säger:

  Jag har hittat förklaringen till underligheterna, men det är nästan för underligt för att vara sant. Partiet här på schacksnack har fel resultat, och det blir tie break imorgon även mellan Navara och Moiseenko.
  I en vunnen ställning (bara ett fåtal drag kvar till matt med dam mot torn) bjuder Navara remi! Här är källan till påståendet:
  http://www.whychess.org/en/node/1689

 5. Lennart Bonnevier säger:

  På en annan blogg går det att läsa att Navara bjöd remi i vinstställning för att ”betala tillbaka” att Moiseenko avstod från att kräva rörd-är-förd tidigare i partiet.

 6. André Nilsson säger:

  Men LOL, tog de remi?

 7. Leo säger:

  Jag har bara spelat igenom det snabbt, men jag tycker det ser ut att vara ett mycket bra och kyligt genomfört parti av Navara. Han imponerar mer och mer på mig, inte minst just genom sin djupa slutspelsförståelse. Det finns en video där han analyserar ett tornslutspel som han vann mot Wojtaszek – rekommenderas!

  http://www.chessvibes.com/reports/rook-endings-masterclass-navara-explains-his-win-against-wojtaszek/

 8. Dock säger:

  Kul med sporstliga spelare. Mer sånt.
  Märkligt är dock Moros remierbjudande i 12:e draget. Ett remierbjudande som gjorde att han åkte ur turneringen.

 9. Andreas van der Wal säger:

  Jag ser inte riktigt poängen med att bjuda remi för att återgällda en icke-händelse tidigare i partiet. Om jag tolkade allt rätt så råkade Navara komma åt en pjäs tidigare i partiet, men då Moiseenko inte krävde rört är fört så återgäldade Navara den fina gesten med att bjuda remi i en vunnen ställning. Haken är ju bara den att det inte är rört är först på en pjäs som man råkar komma åt…

 10. Håkan Lyngsjö säger:

  Men är det verkligen sportsligt? Är det inte överdrivet? Han hade tydligen råkat (”accidentally”) röra vid en pjäs vid ett tillfälle. Jag kan inte de exakta ordalydelserna i reglerna, men visst måste det väl vara lite mer avsiktligt fipplande med pjäserna för att rörd-är-förd ska gälla!?

 11. Håkan Lyngsjö säger:

  Båda spelarna använder ordet ”accidentally” enligt den här press-releasen:
  http://www.chess.co.uk/twic/chessnews/events/fide-world-cup-khanty-mansiysk-2011/moiseenko-and-navara-remind-the-world-about-fair-play
  Alexander Moiseenko: ”Navara on the 35th move first touched the king. I told him: the king moves.”
  Totalt trams, och Moiseenko förtjänar ingen sportslig utmärkelse. Fler som delar min uppfattning:
  http://www.thechessmind.net/blog/2011/9/4/the-moiseenko-navara-draw-honorable-or-not.html
  Däremot förstår jag Navara, som kände att han (rätt eller fel) hade blivit utsatt för diskussioner om hans sportslighet om han inte hade tagit hänsyn till Miseenkos kommentar! Således ännu mer fel från Moiseenko att ens ta upp det.

 12. Leo säger:

  Aha, jag var helt omedveten om dessa förvecklingar! Då missade jag vad den inledande frågan syftade på. Jaha, Navara är tydligen för sportslig för sitt eget bästa, men det förstärker bara mitt goda intryck. Man hoppas bara att han inte genom sin personlighet låtit sig utsättas för någon otillbörlig manipulering.

Lämna en kommentar