• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jul 28

I Czech Open i rond sex fick  den svenska sensationen Martin Lokander, U18 (2044), inhösta sin första förlust i turneringen. Det behövdes en rysk stormästare för detta, nämnligen GM Alexandre Dawin (2538). Ryssen fick, som vit, kraftig press på Martin men trots detta gjorde svensken segt motstånd och partiet gick till ett bondeslutspel och det var först i 58:e draget som Lokander kastade in handduken.

Från Sune Larsson (partiet finns för genomspelning):

Ett riktigt bra parti av Martin Lokander, som effektivt neutraliserade den ryske stormästarens försök.
Martin lyckades dessutom med en väl förberedd kontring (c4) som utjämnade spelet. Helt lika på
slutet med vardera S+3 bönder. Martin kunde behållt springaren om han vart lite tveksam på
bondeslutspelet. Men även det verkar knallremis, bara nu inte svart spelar 56.-g5??? – utan istället
56.-Kc6!  Måhända slappnade den unge svensken av på slutet med känslan av att nu är remin klar…
Väldigt synd på ett så bra spel. Nya tag idag!

Det går att följa svenskarnas framfart på den officiella hemsidan. I dag möter IM Daniel Semcesen den indiske stormästaren Magesh Panchanathan (2556) i direktsändning. Utanför denna får IM Axel Smith, Michael de Verdier och Lokander möta stormästare så det kommer att bli en svettig eftermiddag för dem i Tjeckien.

Bifogar en minitabell från A-gruppen efter sex ronder. Deltagareantalet är 279 och det kommer att spelas nio ronder.

I B-gruppen är det 281 deltagare och balnd dessa finns fyra från vårt land och placeringarna/poäng är efter rond sex: 10. Sam Kassani, U16, 4½ poäng. 176. Angelina Fransson och 211. Lars Grahn 2½ poäng. 220. Linda Åström 2.0 poäng

1 GM Hannes Stefansson 2546 5.5
2 GM Konstantine Shanava 2535 5.0
3 GM Zoran Jovanovic 2577 5.0
16 IM Daniel Semcesen 2480 4.5
30 Martin Lokander 2044 4.0
38 IM Axel Smith 2465 4.0
81 GM Ralf Åkesson 2429 3.5
96 Michael de Verdier 2359 3.5
257 Denis Miskulin 2208 1.5
264 Stefan Radovic 2158 1.0
279 WFM Ellinor Frisk 2176 0.0

Grupp A (rond 1-6) och 1 parti av Sam Kassani i B-gruppen.maj 11

Bosna b 2010

Det verkar inte som att GM Emanuel Berg är riktigt i form. Det visar sig i att han har har svårigheter att få till det mot dem som är betydligt under i rating.I går blev det ytterligare en remi, mot GM Mikulas Manik (2440), som gick att följa i direktsändning. I dag har han möjlighet att vända trenden och vinna mot IM Niclas Huschenbeth (2457). IM Nils Grandelius och IM Samir Lejlic vann sina partier. Anders Johansson spelade remi och Michael de Verdier förlorade i rond 6.

Ställning efter rond 6 (v=3, r=1 poäng)
1 GM Artyom Timofeev Ryssland 2677 16.0/5½
2 GM Jan Gustafsson Tyskland 2640 16.0/5½
3 GM Hao Wang Kina 2722 15.0/5.0
29 IM Nils Grandelius Sverige 2476 11.0/4.0
38 GM Emanuel Berg Sverige 2616 10.0/4.0
38 IM Samir Lejlic Sverige 2362 10.0/3½
85 Michael de Verdier Sverige 2310 8.0/3.0
139 Anders Johanssson, Eslövs SK Sverige 2036 5.0/2.0

 

Tidigare inlägg med resultat: rond 1, rond 2, rond 3, rond 4, rond 5-6. 

Bifogar spelschemat för svenskarna rond 7. I dag kommer Nils i direktsändning vid bord 18 och partiet startar klockan 14.30.

live live live
 Bord: 1-5 6-15 16-20
Rond 7 (resultaten fylls i efterhand).
49 GM Davit Petrosian Armenien 2490 0-1 57 IM Nils Grandelius, Lunds ASK Sverige 2476
61 IM Niclas Huschenbeth Tyskland 2457 0-1 13 GM Emanuel Berg, Burgsviks SK Sverige 2616
84 IM Samir Lejlic, Wasa SK Sverige 2362 1-0 29 GM Bojan Kurajica BIH 2548
96 Michael de Verdier, Eksjö SK Sverige 2310 1-0 128 Adnan Bandic BIH 2164
154 Anders Johansson, Eslövs SK Sverige 2036 1-0 95 Muris Konjicanin BIH 2312

 

Svenska partier rond 1-6.maj 10

Bosna b 2010

Vid genomgång av resultaten från rond 5 i Bosna 2010 visade det sig att Michael de Verdier tog en rejäl skalp när han besegrade GM Ognjen Jovanic (CRO (2530). Även GM Emanuel Berg (partiet finns för genomspelning) och IM Samir Lejlic kunde hösta in fullpoängare  medan däremot IM Nils Grandelius och Anders Johansson förlorade. 

Ställning efter rond 5 (v=3, r=1 poäng)
1 GM Artyom Timofeev Ryssland 2677 13.0/4.5
2 GM Jan Gustafsson Tyskland 2640 13.0/4.5
3 GM Ante Bikic Kroatien 2573 13.0/4.5
31 GM Emanuel Berg, Burksviks SK Sverige 2616 9.0/3.5
55 IM Nils Grandelius, Lunds ASK Sverige 2476 8.0/3.0
55 Michael de Verdier, Eksjö SK Sverige 2310 8.0/3.0
71 IM Samir Lejic, Wasa SK Sverige 2332 7.0/2.5
133 Anders Johanssson, Eslövs SK Sverige 2036 4.0/1.5

 

Tidigare inlägg med resultat: rond 1, rond 2, rond 3, rond 4. 

Bifogar spelschemat för svenskarna rond 6. I dag kommer Emanuel i direktsändning vid bord 20 och partiet startar klockan 14.30.

live live live
 Bord: 1-5 6-15 16-20
Rond 6 (resultaten fylls i efterhand).
13 GM Emanuel Berg, Burgsviks SK Sverige 2616 ½-½ 64 GM Mikulas Marik Kroatien 2440
57 GM Ante Saric Kroatien 2489 1-0 96 Michael de Verdier, Eksjö SK Sverige 2310
57 IM Nils Grandelius, Lunds ASK Sverige 2476 1-0 121 WIM Ljilja Drljevic Serbien 2218
112 Alan Tate Skottland 2244 0-1 84 IM Samir Lejlic, Wasa SK Sverige 2362
127 Avraham Malachi Israel 2166 ½-½ 154 Anders Johansson, Eslövs SK Sverige 2036

 

FM Zoran Popovic – GM Emanuel Berg från rond 5.maj 07

Bosna b 2010

IM Nils Grandelius gjorde en utmärkt insats mot 2600-spelaren Borki Predojevic i gårdagens rond i Bosna 2010 och kunde efter komplicerat spel skriva in en halva i tabellen. I dag blir det en ny pärs, som framgår av bifogat spelschema. Med Nils, GM Emanuel Berg och Mikael de Verdier på 1½ poäng efter två ronder blir det extra intressant  att i dag kinna följa de två först nämnda i direktsändning.

Tyvärr har arrangören ännu inte publicerat några partier utöver de som går att följa i direktsändning. Schacksnack återkommer efter dagens spel med en placeringstabell. Dagens sändning (ännu ej laddad) startar som tidigare ronder klockan 14.30. Nils dyker upp vid bord 16 och Emanuel vid bord 19. 

live live live
 Bord: 1-5 6-15 16-20

Tidigare inlägg: rond 1, rond 2. 

Rond 3 (resultaten fylls på efterhand).
10 GM Bojan Vuckovic Serbien 2640 ½-½ 57 IM Nils Grandelius, Lunds ASK Sverige 2476
56 IM Milos Pavlovic Serbien 2478 ½-½ 13 GM Emanuel Berg, Burgsviks SK Sverige 2616
96 Michael de Verdier, Eksjö SK Sverige 2310 ½-½ 45 IM Krisztian Szao Ungern 2506
84 IM Samir Lejic, Wasa SK Sverige 2362 ½-½ 133 Samir Hajdarevic BIH 2131
154 Anders Johansson, Eslövs SK Sverige 2036 1-0 124 Muamer Mrndjic BIH 2184


maj 06

Bosna b 2010

Michael de Verdier hade GM Emanuel Berg på gaffeln i första ronden i Bosna 2010 men han valde att acceptera remi i en bättre ställning och med överlägsen tid (29-3). Tyvärr har inte arrangören publicerat partierna från första ronden därför får läsarna nöja sig med de två som visades i direktsändning, bord 1 och 13 (de Verdier-Berg). Bifogar svenskarnas spelschema för rond 2.

Håll utkik för kommer partierna under dagen lägger Schacksnack åtminstone in svenskarnas för genomspelning. Det går att följa IM Nils Grandelius– GM Borki Predojevic i direktsändning vid bord 11 med start klockan 14.30.

  Rond 2 (resultaten fylls på efterhand).
57 IM Nils Grandelius, Lunds ASK Sverige 2476 ½-½ 12 GM Borki Predojevic BIH 2628
13 GM Emanuel Berg, Burgsviks SK Sverige 2616 1-0 92 FM Goran Djurovic Kroatien 2318
139 Vahap Sanal Turkiet 2106 0-1 96 Michael de Verdier, Eksjö SK Sverige 2310
131 WFM Mariana-Camelia Plass Rumänien 2142 0-1 84 IM Samir Lejlic, Wasa SK Sverige 2362
110 FM Mirsad Kruskic BIH 2250 1-0 154 Anders Johansson, Eslövs SK Sverige 2036


maj 05

Bosna b 2010

Klockan 14.30 startar en av vårens största öppna turneringar Bosna 2010 med kinesen GM Hao Wang (2722) som den högst rankade och honom får IM Samir Lejic möte i första ronden. Efter honom kommer det ytterligare 15 spelare över 2600 i rating och en av dessa är GM Emanuel Berg. Turneringen pågår till den 14:e och under den tiden skall 10 ronder spelas. Utöver Berg finns det ytterligare fyra svenska spelare på plats och vem det är framgår av tabellen. Schacksnack kommer naturligtvis att skriva om vad som händer och presenterar i dag första rondens motståndare för Berg och co.

Det går att följa IM Samir Lejic-GM Hao Wang vid bord 1 och Michael de Verdier-GM Emanuel Berg bord 13.

Resultat rond 1.
84 IM Samir Lejic, Wasa SK Sverige 2362 0-1 1 GM Hao Wang Kina 2722
96 Michael de Verdier, Eksjö SK Sverige 2310 ½-½ 13 GM Emanuel Berg, Burgsviks SK  Sverige  2616 
142 Nicola Pienabarca Italien 2097 0-1 57 IM Nils Grandelius, Lunds ASK Sverige 2476
154 Anders Johansson, Eslövs SK Sverige 2036 0-1 69 IM Chiel Van Oosterom Holland 2416

 

Det är en penningstinn turnering med inte mindre än € 109 800 att spela om. Dessa delas upp med € 69 000 i ”huvudturneringen” och sedan följer en stor mängd specialpriser (vi benämner dem ratingpriser) där till exempel de fyra bästa damerna får dela på € 4 000.

Betänketiden är 90 minuter för 40 drag + 30 minuter för resten + 30 sekunder i tillägg från drag 1.apr 28

Copenhagen 2010

I dag startar den tuffa turneringen Copenhagen Chess Challenge som pågår t.o.m. söndag. Det startar med en enkelrond men sedan är det dubbelronder varje dag! Flera av de svenska elitspelarna är på plats och kontingenten toppas av stormästarna Jonny Hector, högst rankad i turneringen, och Stellan Brynell (nästa utmaning för dem blir SM-gruppen i Lund). Övriga svenska toppspelare är IM Hans Tikkanen, IM Daniel Semcesen och IM Axel Smith. Den preliminära deltagarelistan upptar 71 namn och i denna finns även Michael de Verdier, Anders Johansson, Jonas Källen och Svante Norlander från vårt land.

Om det blir direktsändning från Köpenhamn har inte Schacksnack kunnat lista ut men i så fall startar den klockan 18.00 i dag och övriga dagar klockan 10.00 och 15.00. Återkommer om detta.