Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

dec 18

Stora delar av det svenska OS-laget kommer inte att kunna fira jul i Sverige för de åker till mellanöstern för att deltaga i ”World Cities Chess Championship” som är en knockout turnering med en prissumma på US$ 150 000 varav 21 000 går till det segrande laget.

Ambitionen var att det skulle komma 32 lag till Förenade Arabemiraten men det blev tydligen 25 om deltagarlistan är uppdaterad med senaste nytt och Lund/Linköping – GM Nils Grandelius, GM Hans Tikkanen, GM Pontus  Carlsson, IM Axel Smith och reserv FM Sebastian Nilsson – är rankade mitt i, på en 13:e plats. Det är många bra lag på plats, som till exempel Paris som mönstrar två 2700-spelare – GM Maxime Vachier-Lagrave (2711) och  GM Laurent Fressinet (2700).

Första ronden spelas på lördag och Schacksnack kommer naturligtvis att lägga upp nödvändiga länkar och rapportera om hur det går. Turneringen går också att följa på Chess-Result.

Concurrently, an individual open tournament shall be organized, the Al Ain Chess Classic, to which players eliminated from the knock out team competition can join. The $30,000 tournament is open to FIDE rated players. In the unique Al Ain System format, another first in the chess world, players from the knock-out team event carry over their points to the individual Swiss…okt 23

Den dubbelrondiga SPICE Cup 2012, som arrangerats av Susan Polgar i USA, har avslutats och segrade gjorde den högst rankade i turneringen den franske Stormästaren Maxime Vachier-Lagrave en halv poäng före asiaterna Liren Ding från Kina och Quang Liem Le Vietnam. Detta innebar att samtliga 2700-spelare fick kliva upp på prispallen.

Prislista och partier rond 1-10.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
okt 17

Den dubbelrondiga SPICE Cup 2012, som arrangeras av Susan Polgar, har kommit halvvägs och avslutningen är den 21 oktober. Turneringen marknadsförs som den högst rankade någonsin i USA. Det är sex av världens starkaste yngre spelare på plats och högst rating har GM Maxime Vachier-Lagrave från Frankrike även om det är tätt mellan de tre 2700-spelarna.

 

Tabell och partier rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 22

De franska toppspelarna, bland annat de som skall deltaga i Schack-OS som börjar i Istanbul nästa vecka, har tagit tillfället i akt att genrepa rejält genom att spela Franska mästerskapet. I dag spelas nionde ronden av elva och inför denna leder GM Maxime Vachiver-Lagrave före tre andra os-resenärer.

Tabell och partier rond 1-10.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 16


GM Nils Grandelius

20:e upplagan av Sigeman & Co Chess Tournament är färdigspelad och de två högst rankade GM Fabiano Caruana och GM Peter Leko belade obesegrade de två första platserna. Glädjande var att GM Nils Grandelius kom på tredje plats, efter särskiljning med GM Anish Giri.

GM Hans Tikkanen som började miserabelt med fyra nollor i rad kom igång bra därefter och tog 2½ poäng på de sista tre ronderna. En av vinsterna kom mot 2700-spelaren GM Chao Li och det hör inte till vanligheterna att en svensk vinner över en superstormästare. Senast det nästan hände var när GM Emanuel Berg vann mot GM Maxime Vachier-Lagrave (2699) från Frankrike i det mycket uppmärksammade partiet i senaste Gibraltarturneringen.

Resultat rond 7 (ratingsnitt 2645)
1 GM Jonny Hector, Limhamns SK 2560 0-1 GM Fabiano Caruana 2770
2 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2556 ½-½ GM Hans Tikkanen, Lunds ASK 2566
3 GM Chao Li 2703 0-1 GM Peter Leko 2723
4 GM Emanuel Berg, SK Team Viking 2587 0-1 GM Anish Giri 2693

 

Schacksnackprislistan visar inte korrekt placering för Grandelius och Giri därför bifogas en miniprislista med prestationsrating för de fyra främsta. Övrig statistik finns på Chess-results.

Korrekt prislista plats 1-4
1 GM GM Fabian Caruana 5.5 2857
2 GM GM Peter Leko 5.0 2792
3 GM GM Nils Grandelius 4.0 2707
4 GM GM Anish Giri 4.0 2688

 

Tabell och partier från rond 1-7.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.feb 08

GM Emanuel Berg, Team Viking, fick som Schacksnack tidigare berättat om priset (£1 000) för turneringens bästa parti, mot GM Maxime Vachier-Lagrave från Frankrike, i den nyss avslutade turneringen i Gibraltar.feb 03

Det behövdes särspel, som gick att följa i direktsändning, för att utse vinnaren av de 10 Tradewise Gibraltar Chess Festival 2012. Det visade sig att GM Nigel Shorts överlägsna erfarenhet gjorde att GM Hou Yifan inte hade mycket att sätta emot i snabbschacket utan Short vann med siffrorna 1½-½. Oberoende av detta har den kvinnliga Världsmästaren Yifan fascinerat schackvärlden med sina exceptionella framgångar.

GM Emanuel Berg blev bäst av svenskarna med en 20:e plats, vilket framgår av bifogad tabell, och han avslutade genom att vinna ett spektakulärt parti (finns för genomspelning) mot GM Maxime Vachier-Lagrave från Frankrike, vilket föranledde ChessVibes att ställa frågan:

A truly fantastic game was played by Emanuel Berg – the Swedish grandmaster beat Maxime Vachier-Lagrave in a mere 29 moves with a queen sacrifice: The ever-creative Emanuel Berg sac’ed a queen against Vachier-Lagrave. Game of the tournament?

Svaret på frågan finns tydligen redan, för det blev utsett till turneringens bästa parti och priset var £1 000.

30:e placerade GM Pia Cramling gick inte lottlös från turneringen för hennes 6½ poäng räckte till att ta del av den särskilda prispotten som fanns för damerna och där Hou lade beslag på förstapriset som var £10 000.

Hur det gått för svenskarna framgår av bifogad miniprislista och deras publicerade partier finns under denna. Fullständig uppdatering av turneringen finns på Chess-Results.

Prislista – 256 deltagare .
1 GM Nigel Short 2677 8.0 2838
2 GM Hou Yifan 2605 8.0 2872
3 GM Michael Adams 2724 7.5 2807
20 GM Emanuel Berg 2550 7.0 2603
30 GM Pia Cramling 2491 6.5 2591
54 IM Patrik lyrberg 2435 6.0 2552
95 Johan Henriksson 2308 5.5 2302
102 Jan-Olov Lind 2219 5.5 2279
103 Eric Vaarala 2238 5.5 2255
133 Anders Pettersson 2219 5.0 2194
151 WIM Inna Agrest 2184 4.5 2192
165 Peter Cralsten 2030 4.5 2126
169 Ralph Halleröd 2121 4.5 2121
174 Angelina Fransson 1967 4.5 2070
182 Viktor Thorell 2046 4.5 1970
187 Bo Adler 2167 4.0 2136
202 Simon Marder 2032 4.0 1906
226 Kjell Jernselius 1858 3.5 1753
227 Mikael Helin 1935 3.5 1734
230 Peter Mozelius 1869 3.0 1978
237 Karl Lundbäck 1907 3.0 1846

 

Svenskarnas partier rond 1-10.
Om någon saknas kan det bero på att de varit spellediga.
feb 02

Den 17-årige kvinnliga Världsmästaren GM Hou Yifan (2605) från Kina har i Gibraltar visat ”grabbarna” var skåpet skall stå! I går vann hon mot GM Alexei Shirov (2710), tredje vinsten i rad mot 2700-spelare, på ett övertygande sätt och när samtidigt GM Michael Adams endast mäktade med remi är hon i ensam ledning inför sista ronden (börjar klockan 11.00). I dag möter hon som vit en annan Världsmästare nämligen dubble Juniorvärldsmästaren GM Shakhriyar Mamedyarov, AZE (2747).

ChessBase: Hou Yifan is a game away from winning the strongest open chess tournament in history said the tournament press release in caps. No-one here in Gibraltar at the 2012 Tradewise Gibraltar Chess Festival can quite believe it. A quiet, polite, 17-year old girl, here with her mother….

Vinner Yifan turneringen, om flera kommer på samma poäng är det särspel om första priset direkt efter ordinarie rond, reser hon tillbaka till Kina med £30 000 i prispengar!

Prispallen inför sista ronden (10) – 256 deltagare .
1 GM Hou Yifan 2605 7.5 2892.0
2 GM Michael Adams 2724 7.0 2826.0
3 GM Shakhriyar Mamedyarov 2747 7.0 2808.0

 

Schacksnack återkommer med en utförligare distansrapport i morgon. Bäst går det för GM Pia Cramling och GM Emanuel Berg som bägge har 6.0 poäng. De kommer att kunna följas i direktsändning på skärm 2 och 3. Emanuel möter fransmannen GM Maxime Vachier-Lagrave (2699) medan Pia får ta sig an GM Kaido Kulaots, EST (2581). I övrigt hänvisas till Chess-Results.

live live live
Gibraltar kl. 11.00 – rond 10 (sista)

 

Svenskarnas partier rond 1-9.
Om några saknas kan det bero på att de varit spellediga.
okt 21

Nästan lika överlägsen som segrarinnan i Nalchik GM Xue Zhao var, är GM Vladimir Kramnik i kategori 20 turneringen Kroongroep 2011 som spelas i Nederländerna. När femte ronden av sex spelades i dag vann Kramnik och GM Anish Giri sina partier mot GM Maxime Vachier-Lagrave respektive GM Judit Polgar. Hårdast motstånd mötte Kramnik som fick hålla på 87 drag i ett damslutspel innan han gömt undan kungen och kunde säkra turneringssegern. Vinsten innebar att han är den fjärde spelaren i världen som tagit sig över 2800 i rating enligt ”Livs Chess Ratings”. Schacksnack tycker, om man får vara så respektlös, att partiet mellan Giri och Polgar hade en touch av kaféschack över sig…

Tabell och partier efter rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


 okt 21

Det blev ingen drömgräns för GM Vladimir Kramnik i Kroongroep 2011 som spelas i Nederländerna. Han fick nöja sig med remi i ett hårt parti mot GM Anish Giri ett resultat som var gångbart i fjärde ronden eftersom även det andra partiet, mellan GM Judit Polgar och GM Maxime Vachier-Lagrave slutade så. Detta innebar att Kramnik tappade några 10-delar i rating, ett gissel för de högrankade.

Tabell och partier efter rond 1-4.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Tidigare artiklar