• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

aug 18


Segraren GM Emanuel Berg, SK Team Viking.

På SS Manhems hemsida skriver Mats Eriksson om stormästareturneringen som spelats i Göteborg.

På fredagen drog Manhems schackvecka sin sista suck för den här gången och framför allt gick stormästarturneringens sista rond. Årets upplaga har kännetecknats av en stor kampvilja som det har varit en fröjd att följa. Nytt för i år var att vi ordnade turneringen med två dubbelronder, alltså ett hårdare spelprogram. Det hade varit rimligt att åtminstone vissa deltagare hade givit sig själva litet behaglig ledighet genom att spela en och annan snabbremi, men detta har inte skett. Kampviljan har inte avhållit spelarna från ett sympatiskt och vänskapligt uppträdande och trivseln har varit god.

Detta är tredje året som klubbens internationella turnering spelas i form av en schackvecka med en stormästarturnering som flaggskepp. Också denna gång fick två av klubbens egna förmågor tillfälle att mäta sina krafter med riktigt kvalificerat motstånd och en framgång för tävlingen var tveklöst att den slutade med att Anton Frisk Kockum erövrade en IM-inteckning.

Slutställning: Emanuel Berg 6, Eduardas Rozentalis 6, Hans Tikkanen 5½, Thomas Henrichs 5½, Tomi Nybäck 4½, Anton Frisk Kockum 4½, Victor Nithander 4½, Daniel Semcesen 4, Jasmin Bejtovic 3 samt Mats Welin 1½ poäng.


Prislista och partier rond 1-9.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 15

Välkommen till SS Manhems Schackvecka 10-17 augusti 2012 i Göteborgs Schackcentrum!

Notera att det är dubbelrond i dag i SS Manhems stormästareturnering i Göteborg och eftersom webmaster har det stressigt dröjer det till i morgon eller sent i kväll till dess det kommer ett fylligare inlägg. Kan rekommendera SS Manhems hemsida som har utmärkta rondreportage signerade Mats Eriksson.

Från Sören Svensson:

Tyvärr inga bilder idag då jag missat en kabel till datorn. Jag hade siktat in mig på stormästarmötet Tikkanen-Rozentalis och Nybäck- Frisk Kockum som båda slutade remi efter hård kamp. För övrigt är kampandan mycket stor och s.k stormästarremier lyser helt med sin frånvaro. Bra spel på alla bräden. I morgon är det dubbelrond. Det blir hårt för spelarna. Vi hörs av i morgon.

Naturligtvis blir det direktsändning från dagens ronder (6-7) och de börjar klockan 10.00 och 17.00. Spelschemat upptar följande möte i rond 6: Bejtovic-Nybäck, Welin-Nithander, Henrichs-Berg, Berg, Frisk Kockum-Rozentalis och Semcesen-Tikkanen. Rond 7: Berg-Semcesen, Nithander-Henrichs, Nybäck-Welin, Rozentalis-Bejtovic och Tikkanen-Frisk Kockum.

live
Hemsida


Tabell och partier rond 1-5.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 18

GM Emanuel Berg-IM Jasmin Betovic (1-0). Foto Sören Svensson.

Hur gick det då till när GM Emanuel Berg tog sin femte vinst i rad? På SS Manhems hemsida kan man läsa utmärkta rondrapporter, vanligtvis signerade Mats Eriksson, om klubbens  Stormästareturnering i Göteborg. Efter gårdagens rond skrev han om varför turneringens suveräner – Emanuel (prestationsrating 3223?) och GM Jon Ludvig Hammer vann sina partier i rond fem:

…Jon Ludvig Hammer spelade som svart Stonewall-varianten i Holländskt mot Magnus Carlhammar. Än en gång spelade Magnus in sin d-bonde till d5 som stödjepunkt. Den unge norrmannen gick dock runt denna och hittade starka centrala pjäsplaceringar. Vits fianchettolöpare byttes av och fälten runt vits kung blev svaga. I tidsnöden chanserade vits ställning och vid fyrtiodragskontrollen kunde svart vinna vits dam tack vare svagheterna runt vits kung.

Turneringsledaren Emanuel Berg öppnade med e-bonden mot Jasmin Bejtovic som besvarade detta med den accelererade draken i Sicilianskt. Bejtovic erhöll aktivt spel och höll spelet väl uppe, men framemot fyrtiodragsstrecket började Bergs oansenliga d-bonde röra sig framåt. Det såg inte så farligt ut från början, men när pjäserna försvann återstod till sist ett damslutspel med en stark central fribonde för vit. Ställningen var ganska öppen, men Berg lyckades med konststycket att skydda bonden och via damschackar föra den närmare förvandlingsfältet, samtidigt som han täckte svarts försvarsschackar på andra sidan av brädet. Efter sextio drag satt sista spiken i bosnierns kista…

Spelschemat för rond sex: Hammer-Smith, Berg Hansen-Carlhammar, Hillarp Persson-Nithander, Semcesen-E Berg och Richter-Bejtovic.

live

Direktsändning klockan 14.00.

Tabell och partier från rond I-V.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.