Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

aug 22


GM Emanuel Berg. Foto Sören Svensson.

Inför sista ronden i SS Manhems Stormästareturnering i Göteborg, som spelades i går, var förutsättningarna att om GM Emanuel Berg, Burgsviks Alva SK, inte tog mindre poäng är hans svåraste konkurrent GM Jon Ludvig Hammer från Norge, skulle han stå som ensam segrare i turnering. De spelade remi bägge. Emanuel mot GM Tiger Hillarp Persson och den obesegrade Jon Ludvig mot IM Daniel Semcesen, SK Team Viking Täby. I och med detta var saken klar! Emanuel har med segern kommit tillbaka rejält efter den mindre goda insatsen i SM i Västerås. Prispallen bemannades i övrigt av IM Axel Smith, Lunds ASK, som i avslutningsronden besegrade IM Viktor Nithander, SS Manhem Göteborg.

Schacksnack vet att det är många i den stora läsekretsen som är intreserade av prestationsrating m.m. På Chess-Results finns detta.

Prislista och partier från rond I-IX.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 20


GM Sune Berg Hansen – GM Emanuel Berg (½-½). Foto Sören Svensson.

I SS Manhems Stormästareturnering i Göteborg spelade huvudkonkurrenterna remi i dag vilket innebär att det fortfarande skiljer en halv poäng mellan GM Emanuel Berg och GM Jon Ludvig Hammer inför sista ronden. Partiet i tabellen mellan personerna på bilden är inte komplett det fortsatte i 145 drag och slutade med remi. Övriga resultat i tabellen.

Spelschema sista ronden: Carlhammar – Richter, Smith – Nithander, E Berg – Hillarp Persson, Bejtovic – Berg Hansen och Semcesen – Hammer.

live

Direktsändningen från sista ronden startar klockan 10.00.

Tabell och partier från rond I-VIII.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 20

”Finalen” i SS Manhems Stormästareturnering i Göteborg spelades i går mellan GM Emanuel Berg och GM Jon Ludvig Hammer och den slutade efter 75 drag med remi. Spelöppningen blev Spanskt parti (Berliner varianten). Hammer fick en bonde mer (2 mot 1) i springareslutspelet som han länge försökte vinna, men utan några större besvär höll Berg ställningen och behåller därmed avståndet till Hammer med en halv poäng.

Frågan är om det kommer att räcka för Berg för han har nog det lite svårare programmet kvar. Han skall möte stormästarna Sune Berg Hansen och Tiger Hillarp Persson medan Hammer möter IM Jasmin Bejtovic och IM Daniel Semcesen. Ja, spännande blir det!

GM Tiger Hillarp Persson hade en dag på jobbet och tog sin första helpoäng i turneringen genom att besegra sistplacerade FM Magnus Carlhammar SS Manhem, som därmed står kvar på en halv poäng. Spelarna från arrangörsklubben går inte så bra för även IM Victor Nithander förlorade i går och det var mot IM Michael Richter. Övriga partier slutade remi.

Spelschemat för rond 8: Hammer – Bejtovic, Berg Hansen – E Berg, Hillarp Persson – Smith, Nithander – Carlhammar och Richter – Semcesen.

live

Direktsändning klockan 14.00.

Tabell och partier från rond I-VII.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 19


GM Emanuel Berg – GM Jon Ludvig Hammer (½-½). Foto Sören Svensson.

Dagens huvudpersoner i SS Manhems Stormästareturnering i Göteborg var stormästarna GM Emanuel Berg och GM Jon Ludvig Hammer. De blev remi dem emellan i 75:e draget efter ett långt springareslutspel trots att Hammer hade bonde mer. Detta innebär att det är status quo dem emellan när det återstår två ronder att spela. Övriga resultat i tabellen. Mer om turneringen i morgon.

Tabell och partier från rond I-VII.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 19

Ja, då är SS Manhems Stormästareturnering i Göteborg framme vid ”finalen” mellan GM Emanuel Berg och GM Jon Ludvig Hammer och den går naturligtvis att följa i direktsändning. Men helt uteslutet är det inte att någon av herrarna IM Daniel Semcesen och GM Sune Berg Hansen kommer att kunna blanda sig i toppstriden…  Men vad hände i går?

I partiet mellan Semcesen och Berg valde den senare att spela Kungsindiskt. Efter ett 20-tal drag blev det komplicerat med vits kung på b3 och hans kollega på h6 fastän damerna, torn och löpare fanns kvar på brädet. Men efter ytterligare några drag hade vit ”rockerat” långt. Svarts kung hade inte samma möjlighet eftersom den fortfarande stod kvar oskyddad på h-linjen utsatt för angrepp. Tills slut återstod inget annat för Emanuel än att offra torn för att undgå matt. Partiet fortsatte ytterligare några drag men efter manövrerande av Daniel kunde han till slut tvinga fram dambyte i förvissningen om att bondegiganten på a-linjen skulle fälla avgörandet och så var det över.

Turneringens högst rankade spelare GM Jon Ludvig Hammer mötte ”landsmannen” IM Axel Smith, och deras parti utmynnade till slut i dragupprepning och därmed delad poäng i drag 41. Övriga resultat framgår av bifogad tabell.

Spelschemat för rond 7: Nithander-Richter, Carlhammar-Hillarp Persson, Smith-Berg Hansen, E Berg-Hammer och Bejtovic-Semcesen.

live

Direktsändning klockan 14.00.

Tabell och partier från rond I-VI.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 18


IM Daniel Semcesen – GM Emanuel Berg. Foto Sören Svensson.

Mannen – IM Daniel Semcesen – till vänster på bilden räddade spänningen i SS Manhems Stormästareturnering i Göteborg genom att besegra den tidigare oövervinnlige – GM Emanuel Berg – i dag. Mer om turneringen kommer så småningom. Lättar på förlåten redan nu genom att berätta att i morgon skall Berg och GM Jon Ludvig Hammer mötas.

Tabell och partier från rond I-VI.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 18

GM Emanuel Berg-IM Jasmin Betovic (1-0). Foto Sören Svensson.

Hur gick det då till när GM Emanuel Berg tog sin femte vinst i rad? På SS Manhems hemsida kan man läsa utmärkta rondrapporter, vanligtvis signerade Mats Eriksson, om klubbens  Stormästareturnering i Göteborg. Efter gårdagens rond skrev han om varför turneringens suveräner – Emanuel (prestationsrating 3223?) och GM Jon Ludvig Hammer vann sina partier i rond fem:

…Jon Ludvig Hammer spelade som svart Stonewall-varianten i Holländskt mot Magnus Carlhammar. Än en gång spelade Magnus in sin d-bonde till d5 som stödjepunkt. Den unge norrmannen gick dock runt denna och hittade starka centrala pjäsplaceringar. Vits fianchettolöpare byttes av och fälten runt vits kung blev svaga. I tidsnöden chanserade vits ställning och vid fyrtiodragskontrollen kunde svart vinna vits dam tack vare svagheterna runt vits kung.

Turneringsledaren Emanuel Berg öppnade med e-bonden mot Jasmin Bejtovic som besvarade detta med den accelererade draken i Sicilianskt. Bejtovic erhöll aktivt spel och höll spelet väl uppe, men framemot fyrtiodragsstrecket började Bergs oansenliga d-bonde röra sig framåt. Det såg inte så farligt ut från början, men när pjäserna försvann återstod till sist ett damslutspel med en stark central fribonde för vit. Ställningen var ganska öppen, men Berg lyckades med konststycket att skydda bonden och via damschackar föra den närmare förvandlingsfältet, samtidigt som han täckte svarts försvarsschackar på andra sidan av brädet. Efter sextio drag satt sista spiken i bosnierns kista…

Spelschemat för rond sex: Hammer-Smith, Berg Hansen-Carlhammar, Hillarp Persson-Nithander, Semcesen-E Berg och Richter-Bejtovic.

live

Direktsändning klockan 14.00.

Tabell och partier från rond I-V.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 17

Börjar bli tjatigt men glädjande att skriva det. GM Emanuel Berg fortsätter att vinna i SS Manhems Stormästareturnering i Göteborg. Fem på fem! GM Jon Ludvig Hammer är den ende som är i närheten. De möts på fredag. Kan bli en höjdare… Mer om turneringen i morgon.

Tabell och partier från rond I-V.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 17


GM Emanuel Berg. Foto Sören Svensson.

GM Emanuel Berg, Burgsviks Alva SK, som är Sveriges högst rankade spelare på FIDE:s elolista den 1 juli, fortsätter att vinna i SS Manhems stormästareturnering i Göteborg. I går mötte han, som svart, den tyske IM Michael Richter i ett Franskt parti och kunde efter bland annat ett fint avslutningsdrag (se nästa inlägg) fortsätta att skriva in ettor i protokollet.

Närmaste förföljaren är norrmannen GM Jon Ludvig Hammer, som gjorde en dag på jobbet mot IM Victor Nithander från arrangörsklubben i ett kungsindiskt parti. När Victor ställdes inför dambyte gav han i stället upp för det som återstod hade i så fall endast varit teknik för Jon Ludvig. IM Daniel Semcesen vann mot FM Magnus Carlhammar och övriga partier slutade remi.

Femte rondens spelschema: Hillarp Persson-Richter, Nithander-Berg Hansen, Carlhammar-Hammer, Smith-Semcesen och E Berg-Bejtovic.

live

Direktsändning klockan 14.00.

Tabell och partier från rond I-IV.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 16


GM Jon Ludvig Hammer i analystagen. Foto Sören Svensson.

GM Emanuel Berg har vekligen fått upp ångan i SS Manhems Stormästareturnering i Göteborg. Fyra poäng på fyra ronder vad kan man mer begära? Närmaste medtävalare, på tre poäng, är norrmannen GM Jon Ludvig Hammer. På fredag möts de. Mer om turneringen i morgon.

Tabell och partier från rond I-IV.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Tidigare artiklar