• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jun 05


IM Daniel Semcesen. Foto hemsidan.

Då närmar sig de bägge grupperna – GM-gruppen och IM-gruppen – som spelas i Köpenhamn sin upplösning. Det återstår två ronder att spela och i högsta gruppen verkar det som att det skall bli dansk seger. Det är nog någon av herrarna IM Nikolaj Mikkelsen och IM Mads Andersen som i kväll kommer att höja bucklan mot skyn som ett tecken på turneringsseger. I IM-gruppen har IM Nikolai Ninov från Bulgarien tagit ett rejält grepp om segerchecken och det verkar osannolikt att någon av förföljarna, som är en poäng efter, skall hinna upp honom.

De sista ronderna går att följa i direktsändning med start klockan 10.00 och 15.00. Betänketiden är 90 minuter för partiet + 30 sekunder i tillägg/drag från drag 1.

live
Hemsida

 

GM-gruppen.
Tabell och partier rond 1-7.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.

IM-gruppen.apr 25


Danmarksmästaren GM Allan Stig Rasmussen. Foto hemsidan. 

Danska Mästerskapet 2011 är avslutat och GM Allan Stig Rasmussen (Jetsmark) blev mästare för andra året i rad. Inför sista ronden var det IM Steffen Pedersen (Sydøstfyn) och IM Mads Andersen (Skanderborg SK) som hade möjlighet att utmana. Rasmussen och Pedersen spelade remi och så återstod Andersen, men när han gav upp mot GM Jacob Aagaard var saken klar. Förlusten innebar att IM Mikkel Antonsen (Næstved) passerade och tog bronsmedaljen.

Prislista och partier.
9 ronder.
Klicka på resultatet för partiet.

Håll markören stilla över resultatet för information.
apr 23

 

Landsholdsklassen i Danska Mästerskapet 2011 har en rond kvar att spela. Inför denna leder GM Allan Stig Rasmussen en halv poäng före två förföljare (notera att sista ronden startar klockan 12.00 i morgon

Spelscemat för sista ronden:
Kristian Seegert – IM Mikkel Antonsen, GM Jacob Aagaard – IM Mads Andersen, GM Allan Stig Rasmussen – IM Steffen Pedersen, GM Lars Schandorff – IM Simon Becker-Jensen och IM Rasmus Skytte – IM Jens Kristiansen

Tabell och partier.
Rond 1-8.
Klicka på resultatet för partiet.

Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 09

Danmark

I dag klockan 18.00 startar andra halvan av XtraCon Open 2010 med rond 5. Därefter blir det som det står under tabellen.De första ronderna spelades förra veckan. Bäst placerad av de fem deltagande svenskarna i turneringen är IM Hans Tikkanen, Lunds ASK, men på samma poäng som ett par andra. I dagens rond möter GM Tiger Hillarp Persson stormästarekollegan Normunds Miezis, IM Hans Tikkanen får ta sig an dansken FM Mads Andersen och IM Daniel Semcesen har svart mot överraskningen från Danmark WIM Oksana Vovk.  

Ställning efter rond 4 av 9.
1. GM Normunds Miezis Polen 2518 3.5
2. GM Yuri Drozdovskij Ukraina 2608 3.5
3. GM Sarunas Sulskis Litauen 2544 3.5
6 IM Hans Tikkanen, Lunds ASK Sverige 2507 3.0
8. IM Daniel Semcesen, Team Viking Sverige  2416 3.0
11. GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK Sverige  2517 3.0
18. IM Axel Smith, Lunds ASK Sverige  2445 2.5
36. WFM Ellinor Frisk, Lunds ASK Sverige  2113 2.0

 

Direktsändning (6 partier): torsdag och fredag klockan 18.00, lördag klockan 10.00 och 16.00 och sista ronden på söndag klockan 12.00. 

livejun 23

tiger 2010

I Sveins minnesturnering som har spelats i Oslo blev det norsk seger. GM Tiger Hillarp Persson, Lund ASK, obesegrad trea efter särskiljning med FM Mads Andersen, Danmark.

GM Jon Ludvih Hammer
2610
Norge
7.0
2625
GM Mark L Hebden
2539
England
7.0
2610
GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK
2542
Sverige
6.5
2559
FM Mads Andersen
2353
Danmark
6.5
2321

 

De flesta av Tigers partier.mar 31

DM 2010

I rond fyra, som spelades i går, i Danska Mästerskapet gick tre partier till avgörande. Det var stormästarna Jacob Aagaard, Lars Schandorff och FM Mads Andersen som plockade välbehövliga helpoäng. Slutställningen i Aagards bra genomförda parti mot Mikkel Djemæ Antonsen hör inte till de vanliga. Det är nästan så att det platsat som partislut på Schacksnack. Detta innebär att det endast skiljer en poäng mellan plats ett, GM Allan Stig Rasmussen, och åtta. Det kan bli en dramatisk avslutning Annandag Påsk då sista ronden spelas.  

Rond 5 spelas i dag med start klockan 13.00 och den går att följa i direktsändning.

live

 Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
mar 30

DM 2010

Efter gårdagens rond (3) är fortfarande GM Allan Stig Rasmussen i ensam ledning med en halv poäng, före fyra spelare, i spelet om vem som skall bli Danmarksmästare 2010. Han spelade remi mot sin elev FM Mads Andersen. Danska Mästerskapet  pågår till den 5 april och Schacksnack kommer att följa turneringen i Landsholdsklassen genom att publicera tabell och partier.     

Rond 4 spelas i dag med start klockan 13.00 och den går att följa i direktsändning.

live

 Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information