• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

apr 21


Lisa Fredholm. Foto Björn Andersson.

Från Björn Andersson:
”Det var en spännande rond för våra debutanter i Flick-NM som igår startade i Stavanger. I yngsta gruppen vann Brandy Paltzer damen av motståndaren, men istället hamnade hon i en dansk svik mölle och partiet slutade remi. Bland de yngsta i gruppen är Lisa Fredholm, Stockholms SS,  som spelar mycket intressant schack. Angrepps-Lisa imponerade och avgjorde med att fånga motståndens dam mitt på brädet!”

”I grupp B kunde Rina Weinman säkert vinna i ett preussiskt parti där svart bondoffer inte gav något motspel. I ett Sicilianskt parti tappade Ina Kraemer, Limhamn, en lovande ställning genom avveckling och tillslut blev det ett misstag i slutspelet.”

”Manhems Jessica Bengtsson och Louise Segerfelt spelar i gymnasieklassen och regerande mästarinnan från senast två årens B-grupp vann säkert. Louise som drabbas av sjukdom senaste dagarna hade inte krafterna med sig idag, men kommer förhoppningsvis att bli starkare för varje rond. Idag kommer Rina spela på live bräde mot en av B-gruppens favoriter Maud Rödsmoen.”

live
Direkt

 

Direktsändning: Lördag rond 2 klockan 10.00 med Rina Weinman och rond 3 16.30.

Svenskornas partier från rond 1.


Ina Kraemer och Rina Weinman. Foto Björn Andersson.

 apr 18


Louise Segerfelt, Göteborg. Foto Björn Andersson.

Från Björn Andersson har Schacksnack erhållit följande text inför Flick-NM.

Snart är det dags för avresa till ett nytt Flick-NM i Norge den 20-22 april och i år är det norska västkusten och Stavanger som väntar. I Flick-NM brukar Sverige finnas med i täten och vi har som vanligt en stark trupp. Det kan således bli en spännande helg, men i år är alla flickorna debutanter i sina grupper!  Tävlingen har spelats sedan 2007 och är nu inne på andra varvet bland arrangörsländerna.

Grupp A: 92-95
Jessica Bengtsson, (1945/E1860) f.1995, Göteborg.
Louise Segerfelt, (1708/E1777) f.1995, Göteborg.

Grupp B: 96-98
Ina Kraemer, (1564/E—-) f.1997, Malmö.
Rina Weinman, (1460/E1459) f.1998, Stockholm.

Grupp C: 99-01 (Tyvärr har vi fått ett sent återbud i grupp C och det ser ut som vi bara har en deltagare.)
Lisa Fredholm, (1288/E—-) f.2001, Stockholm.

Förutom spelarna ovan så följer undertecknad Björn Andersson med som ledare, samt några föräldrar. Jag bifogar en preliminär färsk startlista där jag antar att man också kommer att rapportera resultaten under turneringen.

Förra året 2010 publicerade Schacksnack följande om Flick-NM som avgjordes i Reykjavik. Inlägget innehåller bland annat partier och fotografier.apr 09

En liten rapport från Nordiska mästerskapet för flickor förmedlad av Björn Andersson. Vattkoppor, trasigt flygplan och nattparti inledde årets Flick-NM som nu avgörs på Jylland. Då svenska mästarinnan Rina Weinman just innan avresa fått vattkoppor, är nu Sara Hadi Mirza enda svenska i C-klassen. Hon vann i säker stil i första ronden men i nästa parti förlorade hon pjäs och därmed poängen till Islands Veronika Magnusdottir, som därmed leder gruppen.

I klass B spelar Göteborgs och Manhems radarpar Jessica Bengtsson och Louise Segerfelt, som på förhand ser ut som våra bästa toppchanser. Jessica har övertygat med 2 angreppsvinster med trevligt kombinationsspel, medan Louise startat med remier. Främsta utmanaren till Jessica verkar nu bli Hrund Hauksdottir från Island.

Klass A  spelade de första ronderna minilandskamper: Rond 1: Island – Danmark 2-0, Norge – Sverige 2-0. Här kom norskan Erle Hansen direkt från Skagerack, där hennes båt väntat många timmar på tillstånd att få lägga till på Jylland. Partiet mot Caroline Lindberg Hansen sköts därför upp till kl 21.00 för att Erle ändå skulle få komma med i turneringen. Rond 2: Danmark – Sverige 1-1, där Nicole Loginger tog första svenska segern. Aktuella tabeller och resultat finns på arrangörens hemsida.


Nicole Loginger

Louise Segerfeltjul 22

Tjeckien 2010

Det blev oavgjort (1-1) i sista ronden mot Ryssland I och i och med det var turneringen färdigspelad för Louise Segerfelt, Angelina Fransson och Linda Åström i Ungdoms-Lag-EM för flickor under 18 år, som spelats i samband med Czech Open i Pardubice. Det blev en plats i botten av prislistan när sammanräkningen var klar. Det har varit tufft för svenskorna. En stor mängd titelinnehavare och spelare med betydligt högre ratingtal har stått för motståndet. Placeringen motsvarar nog vad som var realistiskt i det sällskapet.  

Arrangören har hittills publicerat partier från rond 1-6 och svenskornas, bland annat med Louise Segerfelts meriterande vinst mot Ana Ivokovic, CRO (1956), plus några andra finns för genomspelning under tabellen.

Slutställning.
1 Polen Polen 7 4 2 1 10
2 Tyskland I Tyskland  7 4 2 1 10
3 Tjeckien Tjeckien  7 4 1 2 9
4 Tyskland II Tyskland  7 4 1 2 9
5 Ungern Ungern  7 3 2 2 8
6 Ryssland 2 Ryssland  7 3 2 2 8
7 Slovenien Slovenien  7 3 1 3 7
9 Rumänien Rumänien  7 2 2 2 6
8 Kroatien Kroatien  7 2 2 3 6
10 Sverige Sverige  7 2 2 3 6
11 Ryssland I Ryssland  7 1 3 3 5

Partier från rond 1-6.jul 21

Tjeckien 2010

Det närmar sig slutet för Schackpinglorna – Louise Segerfelt, Angelina Fransson och Linda Åström – i Ungdoms-Lag-EM för flickor under 18 år, som spelas i samband med Czech Open i Pardubice. Schacksnack har tyvärr inte klart om det är sista ronden i dag. Hur som helst med detta Sverige möter Ryssland I klockan 09.00 och kan vid vinst i matchen klättra en del i tabellen om övriga resultat går deras väg. 

Arrangören har hittills publicerat partier från rond 1-4 och svenskornas, bland annat med Louise Segerfelts meriterande vinst mot Ana Ivokovic, CRO (1956), plus några andra finns för genomspelning under tabellen.

1 Polen Polen 6 4 1 1 9
2 Tyskland I Tyskland  6 4 1 1 9
3 Tjeckien Tjeckien  6 4 0 2 8
4 Tyskland II Tyskland  6 3 1 2 7
5 Ungern Ungern  6 3 1 2 7
6 Ryssland 2 Ryssland  6 3 1 2 7
7 Slovenien Slovenien  6 3 0 3 6
8 Kroatien Kroatien  6 2 1 3 5
9 Rumänien Rumänien  6 2 1 3 5
10 Sverige Sverige  6 2 1 3 5
11 Ryssland I Ryssland  6 1 2 4 4

 

Partier från rond 1-4.jul 19

Tjeckien 2010

I går kom andra vinsten (första utan spel) för svenskorna i Ungdoms-Lag-EM för flickor under 18 år, som spelas i samband med Czech Open, i Pardubice. Sveriges lag består av Louise Segerfelt, Angelina Fransson och Linda Åström men endast två spelar åt gången. Svenskornas partier från rond tre finns för genomspelning under tabellen (längst ner). Partierna från segermatchen mot Kroatien (1½-½) i rond fyra har ännu inte kommit.

1 Polen Polen 4 4 0 0 8
2 Tjeckien Tjeckien  4 3 0 1 6
3 Tyskland II Tyskland  4 3 0 1 6
4 Tyskland I Tyskland  4 3 0 1 6
5 Slovenien Slovenien  4 2 0 2 4
6 Ungern Ungern  4 2 0 2 4
7 Ryssland 2 Ryssland  4 2 0 2 4
8 Sverige Sverige  4 2 0 2 4
9 Kroatien Kroatien  4 1 0 3 2
10 Rumänien Rumänien  4 1 0 3 2
11 Ryssland I Ryssland  4 1 0 3 2

 

Partier från rond 1-3.jul 17

 Tjeckien 2010

Sverige deltager i Ungdoms-Lag-EM för flickor under 18 år, som spelas i samband med Czech Open, i Pardubice. Sverige har ett lag i flickklassen och deltagarna är Louise Segerfelt, Angelina Fransson och Linda Åström. Det är spelat två ronder. I första ronden hade laget frirond och i rond 2 förlorade flickorna med 2-0 mot Polen. Ställningen framgår av bifogad tabell. Under denna finns partierna för genomspelning.

1 Polen Polen 2 2 0 0 4
2 Ungern Ungern  2 2 0 0 4
3 Tyskland I Tyskland  2 2 0 0 4
4 Kroatien Kroatien  2 1 0 1 2
5 Tyskland II Tyskland  2 1 0 1 2
6 Tjeckien Tjeckien  2 1 0 1 2
7 Ryssland 2 Ryssland  2 1 0 1 2
8 Slovenien Slovenien  2 1 0 1 2
9 Sverige Sverige  2 1 0 1 2
10 Rumänien Rumänien  2 0 0 2 0
11 Ryssland I Ryssland  2 0 0 2 0

 

Partierna från rond 1-2.