Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

nov 14

King´s Chess Tournament 2012 blev det särspel om segern i turneringen mellan GM Vassily Ivanchuk och tidigare Världsmästaren GM Veselin Topalov då deras parti i sista ronden slutade med delad pott och de bägge hamnade på 3½ poäng i huvudturneringen. Det kunde varit en spelare till i särspelet men det hade krävt att GM Fabiano Caruana vunnit mot GM Liviu-Dieter Nisipeanu, men det lyckades inte utan partiet slutade remi.

I särspelet behövdes endast spelas två snabbschackspartier eftersom dessa slutade med 1½-½ i Ivanchuks favör, efter att ha vunnit första partiet på tid med bonde under. Ivanchuk blev i och med turneringssegern kvalificerad för nästa års Grand-Slam final!

Prislista och partier rond 1-6 + 2 från särspelet.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
nov 13

I går slutade bägge partierna i King´s Chess Tournament 2012 precis som Schacksnack förutspådde i gårdagens inlägg Topalov vann och Caruana och Ivanchuk delade på poängen. Ett intressant scenario i sista ronden, som spelas i dag, är om GM Fabiano Caruana vinner mot GM Liviu-Dieter Nisipeanu och de övriga spelar remi då kommer prispallen bemanning att bestämmas genom blixt tie-break. Något att se fram mot, så håll utkik!

Rond 6 spelas den 13 november klockan 14.30. Kategori 20/2747.
GM Liviu-Dieter Nisipeanu 2668 ½-½ GM Fabiano Caruana 2786
GM Vassily Ivanchuk 2763 ½-½ GM Veselin Topalov 2769

 

Direktsändningen från sista ronden startar klockan 14.30. Betänketiden är 40 drag på 2 timmar + 60 minuter för 20 drag + 15 minuter + 30 sekunder tillägg per drag från 61.

live live
Hemsida Bomben

Tabell och partier rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
nov 12

I går slutade bägge partierna remi i King´s Chess Tournament 2012 och det skall motståndarna till Fabiano Caruana och Liviu-Dieter Nisipeanu enligt samstämmiga kommentatorer vara mycket tacksamma för. Resultaten innebär att ingen ännu lyckats peta ner GM Vassily Ivanchuk från första platsen i turneringen, som han prenumererat på sedan vinsten, den enda i hittills i turneringen, i första ronden. Kanske det kommer att hända något i dag för nog bör väl GM Veselin Topalov vara skyhög favorit i mötet mot Nisipeanu samtidigt som partiet mellan Caruana och Ivanchuk nog lutar åt remi…

Rond 5 spelas den 12 november klockan 14.30. Kategori 20/2747.
GM Veselin Topalov 2769 1-0 GM Liviu-Dieter Nisipeanu 2668
GM Fabiano Caruana 2786 ½-½ GM Vassily Ivanchuk 2763

 

Direktsändningen från näst sista ronden startar klockan 14.30. Betänketiden är 40 drag på 2 timmar + 60 minuter för 20 drag + 15 minuter + 30 sekunder tillägg per drag från 61.

live live
Hemsida Bomben

Tabell och partier rond 1-4.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
nov 09

I går slutade samtliga partier remi i King´s Chess Tournament 2012. Men så hade det inte behövt bli eftersom GM Fabiano Caruana stod på vinst mot GM Liviu-Dieter Nisipeanu när han fick hjärnsläpp och spelade 34. Kxe4 ett drag som föranledde kommentatorerna att hänga på två ? eftersom han efter detta inte kunde undgå evig schack. Mycket bättre, enligt familjens starkaste spelare Fritz 11, hade varit 34. Kd4!! och kungen tränger sig på ett avgörande sätt in på damflygeln och han hade då varit i delad ledning i turneringen tillsammans med GM Vassily Ivanchuk.

Rond 3 klockan 14.30. Kategori 20/2747.
GM Vassily Ivanchuk 2763 ½-½ GM Fabiano Caruana 2786
GM Liviu-Dieter Nisipeanu 2668 ½-½ GM Veselin Topalov 2769

 

Direktsändningen startar klockan 14.30 undantaget den 10:e då det är spelledigt i Bukarest. Betänketiden är 40 drag på 2 timmar + 60 minuter för 20 drag + 15 minuter + 30 sekunder tillägg per drag från 61.

live live
Hemsida Bomben

Tabell och partier rond 1-2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
nov 08

I går spelades första ronden i King´s Chess Tournament 2012. GM Vassily Ivanchuk visade redan i första ronden att han är i form även om det var turneringens lägst rankade – GM Liviu-Dieter Nisipeanu – som stod för motståndet och han kunde inte, enligt kommentatorerna, ge världsspelaren något nämnvärt motstånd. Tidigare Världsmästaren GM Veselin Topalov mötte senaste sigemanssegraren den unge italienaren GM Fabiano Caruana och det blev ett intressant parti som till slut utmynnade i delad pott.

Rond 2 klockan 14.30. Kategori 20/2747.
GM Veselin Topalov 2769 ½-½ GM Vassily Ivanchuk 2763
GM Fabiano Caruana 2786 ½-½ GM Liviu-Dieter Nisipeanu 2668

 

Direktsändningen startar klockan 14.30 undantaget den 10:e då det är spelledigt i Bukarest. Betänketiden är 40 drag på 2 timmar + 60 minuter för 20 drag + 15 minuter + 30 sekunder tillägg per drag från 61.

live live
Hemsida Bomben

Tabell och partier rond 1.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
nov 07

Tidigare i år blev King´s Chess Tournament inställt. Nu har turneringen återuppstått och börjar i dag och spelas fram till den 14 november. Arrangören ville mycket gärna ha med GM Magnus Carlsen men han har annat för sig i bland annat Mexico. Men till detta återkommer Schacksnack!

Rond 1 klockan 14.30. Kategori 20/2747.
GM Veselin Topalov 2769 ½-½ GM Fabiano Caruana 2786
GM Vassily Ivanchuk 2763 1-0 GM Liviu-Dieter Nisipeanu 2668

 

Direktsändningen (var den nu kommer?) startar klockan 14.30 undantaget den 10:e då det är spelledigt i Bukarest. Betänketiden är 40 drag på 2 timmar + 60 minuter för 20 drag + 15 minuter + 30 sekunder tillägg per drag från 61.

live live
Hemsida Bomben

 sep 20

I Black Sea Tournament” i Burgas höll GM Ivan Cheparinov undan och kunde till slut, som ende obesegrade, vinna med en poängs marginal till GM Vladimir Malakhov och GM Liviu-Dieter Nisipeanu.

Tabell och partier rond 1-10.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 21

Efter resultaten i näst sista ronden, som spelades i går, har arrangören fått ett rent finalparti i Kings Tournament 2011 mellan GM Magnus Carlsen och GM Sergey Karjakin (notera att ronden startar klockan 12.30). Det som banade väg för detta var att Karjakin enkelt (utspelad i 22 drag) besegrade GM Vassily Ivanchuk, som verkar helt ur form och som endast använde 17 minuter till partiet, samtidigt som Magnus fick nöja sig med remi mot GM Liviu-Dieter Nisipeanu.

Enligt uppgift räcker det med remi för Magnus mot Karjakin för att säkra segern i turneringen och vara nummer 1 i världen på nästa ratinglista från FIDE som kommer den 1 juli. Riktigheten i den senare uppgiften är Schacksnack tveksam till eftersom FIDE tidigare informerat om att turneringar som slutar senare än den 15:e i månaden före publicering, ej medräknas…   

Sista ronden. (kategori 21, ratingsnitt 2758).
GM Teimour Radjabov 2774 ½-½ GM Liviu-Dieter Nisipeanu 2662
GM Magnus Carlsen 2815 ½-½ GM Sergey Karjakin 2776
GM Vassily Ivanchuk 2776 1-0 GM Hikaru Nakamura 2774

 

Direktsändning klockan 12.30.

 live           live       
 Hemsidan     Chessbomben 

Time control: 120 minutes for the first forty moves, 60 minutes for the next twenty moves and then each player will be allotted 15 minutes until the end. Starting with move 61 each player will receive an increment of 30 seconds per move. 


Tabell och partier från rond I-IX.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 20

Schacksnack har haft minisemester, men är nu tillbaka i selen, och kommer under förmiddagen försöka komma i fas med vad som hänt … I Kings Tournament 2011 som spelas i Rumänien återstår det två ronder och som vanligt när GM Magnus Carlsen är en av deltagarna är han med i den absoluta toppen. Inför avslutningen leder han med en halva före GM Sergey Karjakin från Ryssland. Det möts i sista ronden, som spelas i morgon, och Magnus har vit.

I går i rond åtta höjde skribenterna partiet mellan GM Vassily Ivanchuk och GM Liviu-Dieter Nisipeanu till skyarna så det är kanske en bra idé att spela igenom det. När krutröken skingrats, efter 24 drag, visade det sig att de precis som i de övriga partierna delade på poängen.

Rond 9 (kategori 21, ratingsnitt 2758).
GM Hikaru Nakamura 2774 ½-½ GM Teimour Radjabov 2774
GM Sergey Karjakin 2776 1-0 GM Vassily Ivanchuk 2776
GM Liviu-Dieter Nisipeanu 2662 ½-½ GM Magnus Carlsen 2815

 

Direktsändning klockan 14.30.

 live           live       
 Hemsidan     Chessbomben 

Time control: 120 minutes for the first forty moves, 60 minutes for the next twenty moves and then each player will be allotted 15 minutes until the end. Starting with move 61 each player will receive an increment of 30 seconds per move. 


Tabell och partier från rond I-VIII.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 16

I rond 5 i Kings Tournament 2011 i Rumänien kan väl knappast någon, mer än förlorarna, klaga på underhållningen som GM Magnus Carlsen och GM Sergey Karjakin bjöd på. Magnus motståndare GM Liviu-Dieter Nisipeanu gav upp i drag 31 i en ohållbar ställning. GM Vassily Ivanchuk, som hade vit mot Sergey, öppnade med med 1.e4 e5 2.Sf3 Sc6 3.Lc4 och det föll inte väl ut.

Den norska Live Top list, som uppdateras frekvent när någon förändring sker bland spelare med mer än 2700 i rating, har åter Magnus på första plats efter vinsten i går. Han är några 10:e delar före Världsmästaren GM Vis. Anand. 2817.4 mot 2817 är siffrorna (noterbart är att GM Anish Giri som var med i Sigemans har klättrat över drömgränsen och är en av de 41 (!) med mer än 2700 i rating).

Rond 6 spelas i morgon (kategori 21, ratingsnitt 2758).
GM Teimour Radjabov 2744 vs GM Vassily Ivanchuk 2776
2 GM Hikaru Nakamura 2774 vs GM Magnus Carlsen 2815
3 GM Sergey Karjakin 2776 vs GM Liviu-Dieter Nisipeanu 2662


Tabell och partier från rond I-V.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Tidigare artiklar