• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

feb 24

Linares 2010

De startade sista ronden på samma poäng. När sista draget var gjort stod han som välförtjänt segrare i Linares GM Veselin Topalov från Bulgarien, som om några veckor i Sofia skall utmana Världsmästeren GM Vis. Anand om titeln. Det behövdes vinst mot GM Boris Gelfand eftersom han förlorade i näst sista ronden mot silvermedaljören och förra årets triumfator GM Alexander Grischuk, som inte mäktade med mer än remi i dag. En besvikelse, trots att han var obesegrad, var tredjepristagaren GM Levon Aronian, som ”korades” till remikung. Han delade poängen i de nio första ronderna, en sådan mängd i rad var tydligen rekord för honom, innan han fick till det mot GM Vugar Gashimov.

Resultat sista ronden.
GM Veselin Topalov Bulgarien 2805 1-0 GM Boris Gelfand Israel 2761
GM Levon Aronian Armenien 2781 1-0 GM Vugar Gashimov Azerbaijan 2759
GM Francisco Vallejo Pons Spanien 2705 ½-½ GM Alexander Grischuk Ryssland 2736


Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
feb 23

Linares 2010

I näst sista ronden i Linares möttes GM Alexander Grischuk och GM Veselin Topalov. Förutsättningen var att Topalov sannolikt behövde remi för att säkra turneringsegern i morgon. Men Grischuk ville annat! Vilket parti det blev! Efter komplicerat spel, där datorprogrammet Rybka flera gånger inte var överens med spelarna om hur de skulle spela, fick till slut vit torn, löpare och springare mot Topalovs dam. Och det gick naturligtvis inte att hålla. Nu har de bägge 5½ poäng och spelschemat för sista ronden bifogas. Övriga partier slutade remi.

Spelschema sista ronden den 24 februari.
GM Veselin Topalov Bulgarien 2805 GM Boris Gelfand Israel 2761
GM Levon Aronian Armenien 2781 GM Vugar Gashimov Azerbaijan 2759
GM Francisco Vallejo Pons Spanien 2705 GM Alexander Grischuk Ryssland 2736


Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
feb 22

Linares 2010

I rond åtta i Linares gick ett parti till avgörande och det var GM Alexander Grischuk-GM Vugar Gashimov. Partiet, som var Modern Benoni, utmynnade i kraftig tidsnöd för bägge där de hade ungefär fem minuter för de sista tio dragen. När Grischuk klarade tidsnöden gav Vugar upp eftersom ställningen var utan hopp. Grischuk knappade därmed in en halv poäng på ledaren GM Veselin Topalov inför deras möte i rond nio (spelledigt i dag).

Det kan bli en dramatisk upplösning på turneringen för vinner förra årets segrare i Linares Grischuk som vit mot Topalov i näst sista ronden är han i kapp och då spelas sista ronden enligt bifogad tabell. Det som verkade kassaskåpssäkert i går, att Topalov skulle segra i turneringen, har hastigt och lustigt blivit en öppen historia. 

Spelschema sista ronden den 24 februari.
GM Veselin Topalov Bulgarien 2805 GM Boris Gelfand Israel 2761
GM Levon Aronian Armenien 2781 GM Vugar Gashimov Azerbaijan 2759
GM Francisco Vallejo Pons Spanien 2705 GM Alexander Grischuk Ryssland 2736


Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
feb 21

Linares 2010

Efter rond sju i Linares blev det ingen förändring eftersom samtliga partier slutade remi. Detta innebär att GM Veselin Topalov från Bulgarien fortfarande leder med 1½ poäng.
Det intressanta partiet i gårdagens rond var mötet mellan GM Levon Aronian och GM Francisco Vallejo Pons. Det blev en holmgång. Frågan som uppstod bland experterna kan kort och gott formuleras: ”Varför fortsatte inte Francisco att spela”? Vid en titt på slutställningen tycker kanske fler att frågan är berättigad.

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
feb 20

VM-utmanaren GM Veselin Topalov från Bulgarien verkar vara i grym form. Efter sex ronder har han tagit ledningen med 1½ poäng i Linares. I går var det GM Francisco Vallejo Pons som fick stryka på foten. Med tre vinster, samtliga med vit, har han dominerat tillställningen i konkurrens med några av världens starkaste spelare. I dag väntar GM Vugar Gashimov, som har revansch att utkräva för förlusten i andra ronden. Undrar om inte Världsmästaren Vis. Anand darrar lite på manschetten i Spanien där han förbereder sig för matchen, med bland annat dansken Peter-Heine Nielsen.

De senaste resultaten innebär att Topalov är tillbaka på tronen i flytande rating enligt den norska redovisningen.

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
feb 19

Linares 2010 

Årets upplaga avLinares känns avslagen även om några av världens starkaste spelare finns på plats. Kan de bero på att till exempel Carlsen, Kramnik och Anand inte är på plats? Dessutom är det färre deltagare än vad det varit sedan 2001.

Turneringen har kommit halvvägs och VM-utmanaren GM Veselin Topalov har tagit ledningen med en hel poäng före en trio där bland annat förra årets segrare – GM Alexander Grischuk – befinner sig.  

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
feb 15

Linares 2010 

Om en stund startar herrarnas 15 km i Olympiaden därför blir det inte mycket om Linares. I tredje ronden blev samtliga partier remi och dessa och tidigare spelade finns bifogade.  

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
feb 14

Linares 2010 

Det var mycket bättre fart på spelarna i dag i Linares än den trötta föreställning de bjöd på i går. Två partier gick till avgörande. VM-utmanaren GM Veselin Topalov besegrade GM Vugar Gashimov och visade upp det spel han är mäktig. Inte bara för detta partiet men Schacksnack tror att Världsmästaren GM Vis. Anand kommer att få mycket svårt i Sofia när han skall försvara titeln mot Topalov. I morgon klockan 16.00 startar rond tre och länkar till hemsida och direktsändning finns överst på denna sida.  

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
feb 13

Linares 2010 

I dag startade superturneringen Linares och pågår till den 24 februari. Bland deltagarna finns GM Veselin Topalov. Han skall snart möta Världsmästaren GM Vis. Anand i en match i Sofia i Bulgarien. Därför är frågan hur mycket av själen han lägger ner i deltagandet i Spanien. Det gäller ju att inte avslöja för mycket om förberedelserna inför matchen mot Anand.

När krutröken skingrats visade det sig att samtliga partier slutade med delad pott. I morgon klockan 16.00 startar rond två och spelschemat för denna återfinns i bifogad tabell. Länkar till hemsida och direktsändning finns överst på denna sida. 

Spelschema rond II
GM Veselin Topalov Bulgarien 2805 GM Vugar Gashimov Azerbaijan 2759
GM Alexander Grischuk Ryssland 2736 GM Boris Gelfand Israel 2761
GM Francisco Vallejo Pons Spanien 2705 GM Levon Aronian Armenien 2781

 

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.