Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

maj 20

 

Det har tätnat till i toppen på tabellen för Capablanca Memorial 2011. GM David Navara leder med en halv poäng före en duo. Han verkar stabil i sitt spel och är tillsammans med Aeroflot segraren GM Liem Quang Le den ende obesegrade. Fjolårssegraren GM Vassily Ivanchuk kommer inte att kunna upprepa segern från 2010 eftersom han halkat 1½ poäng efter Navara. 


Tabell och partier från rond I-VIII.
Klicka på resultatet för partiet.

Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 19

Nu måste den högst rankade i Capablanca Memorial GM Vassily Ivanchuk börja visa musklerna om han skall kunna upprepa segern från 2010. Han ligger efter rond sju en poäng efter en trio på 4½. Han har kvar att möta två av de som är före honom i tabellen – GM Liem Quang Le och GM Dmitry Andreikin – så ännu är inte allt hopp ute. För att rubba den tredje – GM David Navara behöver han hjälp. Anmärkningsvärt är att kubanen GM Leinier Dominquez Perez (2726) ännu inte vunnit något parti, men han har ytterligare tre ronder på sig för att lyckas med detta.


Tabell och partier från rond I-VII.
Klicka på resultatet för partiet.

Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 18

 

I Capablanca Memorial som spelas i Havanna i Kuba har de två kubanerna – GM Lazaro Bruzon Batista och Leinier Dominquez Perez –  parkerat sig på de sista platserna i tabellen och det är kanske inte riktigt som de tänkt sig… I går förlorade de bägge mot de som leder turneringen  – GM Liem Quang Le och GM Dmitry Andreikin – efter sex ronder. 


Tabell och partier från rond I-VI.
Klicka på resultatet för partiet.

Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 26

GM Ruslan Ponomariov segrade i The Sparkassen Chess-Meeting som har spelats i Dortmund med en poäng. Han ledde i ensamt majestät nästan hela tiden och förlorade endast ett parti och det var mot den unge GM Liem Quang Le. På bronsplats kom GM Vladimir Kramnik som för ovanlighetens skull förlorade två partier. Ett var mot turneringssegraren och det andra mot silvermedaljören.

Prislista och partier från Sparkassen.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 24

sparkassen 2010

The Sparkassen Chess-Meeting är inne på upploppet. Sista ronden spelas i morgon med start klockan 13.15. Vem som har möjlighet att vinna turneringen framgår av tabellen och som hjälp på traven kommer här spelschemat för sista ronden: GM Peter Leko – GM Arkadij Naiditsch, GM Vladimir Kramnik –  GM Shakhriyar Mamedyarov och GM Ruslan Ponomariov – GM Liem Quang Le.

live

Tabell och partier från Sparkassen.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Biel 2010

I Young Grandmaster Tournament var tydligen de flesta Young GM:s trötta i dag eftersom fyra av fem partier slutade med delad pott. Efter dagens rond  är det fem spelare som är i hasorna på GM Fabiano Caruana som leder med en halv poäng när det återstår tre ronder. 

Ingen direktsändningen i morgon den 25/7. 

live

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 24

sparkassen 2010

The Sparkassen Chess-Meeting är inne på upploppet. De två sista ronden spelas i dag och i morgon (notera den ändrade tiden – 13.15). Det verkar som att GM Ruslan Ponomariov har tagit ett rejält grepp om segerchecken men han har kvar att möta de som är närmast honom i tabellen – GM Shakhriyar Mamedyarov och GM Liem Quang Le. Detta gör att han ännu inte kan känna sig riktigtigt säker på segern men nog är han nära.

Direktsändningen från näst sista ronden (9) startar klockan15.15 och då går det att följa partierna mellan:  GM Liem Quang Le  – GM Peter Leko, GM Shakhriyar Mamedyarov – GM Ruslan Ponomariov och GM Arkadij Naiditsch – GM Vladimir Kramnik.

Sista ronden (10) är i morgon klockan 13.15 och då möts: GM Peter Leko – GM Arkadij Naiditsch, GM Vladimir Kramnik –  GM Shakhriyar Mamedyarov och GM Ruslan Ponomariov – GM Liem Quang Le.

live

Tabell och partier från Sparkassen.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Biel 2010

I Young Grandmaster Tournament vann GM Fabiano Caruana mot GM Wesley So. Det var med ett drag som hade platsat i Schacksnacks partislut. GM Anish Giri kan skrinnlägga planerna på en topplacering efter förlusten i går mot GM Maxim Rodshtein. I så fall behöver han vinna partierna som återstår… 

Direktsändningen startar dagligen (undantag den 25/7) klockan 13.00. 

live

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 22

sparkassen 2010

Det var säkert en del läsare som undrade vad den 19-årige GM Liem Quang Le från Vietnam hade att göra i The Sparkassen Chess-Meeting? Historien är att han kvalificerade sig genom att segra i Aeroflot Open (tabell/partier) som spelades tidigare i år. I går mötte han GM Vladimir Kramnik och upprepade bedriften mot den tidigare Världsmästaren genom att spela remi och den halvpoängen satt långt inne för Kramnik.

Direktsändningen från rond sju startar klockan15.15 och då går det att följa partierna mellan: GM Shakhriyar Mamedyarov  – GM Peter Leko,  GM Arkadij Naiditsch – GM Liem Quang Le och GM Vladimir Kramnik – GM Ruslan Ponomariov.

live

Tabell och partier från Sparkassen.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Biel 2010

Young Grandmaster Tournament har kommit tre ronder på väg. De högst rankade är 2700-spelarna GM Maxime Vachier-Lagrave och GM Evgeny Tomashevsky. Lägger man till de välkända namnen GM Anish Giri, Wesley So och Fabiano Caruana blir det en i högsta grad intressant turnering.

Direktsändningen startar dagligen (undantag den 25/7) klockan 13.00. 

live

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 20

sparkassen 2010

I dag är det spelledigt i The Sparkassen Chess-Meeting . Efter halva turneringen kan den lägst rankade i turneringen, den blott 19-årige GM Liem Quang Le från Vietnam, se tillbaka på en strålande insats. Det framgår av bifogad tabell att han delar andraplatsen med den ende som besegrat honom – GM Shakhriyar Mamedyarov. De är en halv poäng efter ledaren GM Ruslan Ponomariov, som Le besegrade i rond fyra. Det kan bli en intressant andra halva för det verkar som att den flerfaldige segraren i Dortmund GM Vladimir Kramnik börjat röra på sig… 

Direktsändningen från rond sex startar i morgon klockan15.15 och då går det att följa partierna mellan: GM Peter Leko – GM Ruslan Ponomariov , GM Liem Quang Le – GM Vladimir Kramnik och GM Shakhriyar Mamedyarov – GM Arkadij Naiditsch.

live

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 19

sparkassen 2010

Redan i lördags i The Sparkassen Chess-Meeting  var GM Ruslan Ponomariov illa ute mot Arkadij Naiditsch och fick lämna bordet med ett blått remiöga. I går kom förlusten mot den unge GM Liem Quang Le. Le skaffade sig två fribönder på kungsflygeln som inte Ruslan klarade av att bemästra och så var det bara att kasta in handduken.

Förvånande är det att GM Vladimir Kramnik ännu inte vunnit något parti utan fått nöja sig med tre remier på fyra ronder.

Direktsändningen från rond fem startar i dag klockan 15.15 (tisdag spelledigt) och då går det att följa partierna mellan: GM Peter Leko – GM Liem Quang Le, GM Ruslan Ponomariov –  GM Shakhriyar Mamedyarov och GM Vladimir Kramnik  – GM Arkadij Naiditsch.

live

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 17

sparkassen 2010

I morgon är det som bekant söndag. Dår uppdateras inte Schacksnack, som ni säkert känner till.

Innan dess kommer det några rader om – The Sparkassen Chess-Meeting – som fortsatte med rond tre i dag. Partiet mellan GM Arkadij Naiditsch – GM Ruslan Ponomariov utmynnade i ett slutspel  T mot T+L. Det slutade åtminstone för Schacksnack överraskande med remi (är det inte alltid vinst för spelaren med T+L om man vet hur man skall göra?)

Direktsändningen från rond fyra startar i morgon klockan 15.15 och då går det att följa partierna mellan: GM Arkadij Naiditsch – GM Peter Leko, GM Shakhriyar Mamedyarov – GM Vladimir Kramnik och GM Liem Quang Le – GM Ruslan Ponomariov.

live

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Tidigare artiklar