• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

maj 07

GM Leinier Dominquez från Kuba delar ledningen med GM Vassily Ivanchuk efter tre ronder i 47 Capablanca Memorial 2012 som spelas i Havana. Leinier, som är Kubas starkaste spelare, var den ende som lyckades vinna sitt parti i går och det mot GM Vladimir Potkin från Ryssland. Det blev en sicilianare där svarts kung blev i högsta grad instängd och inför en hotande matt valde Potkin att ge upp den hopplösa kampen.

Turneringen är dubbelrondig och spelas till och med den 14:e maj. Naturligtvis är det direktsändning och den sker på Chessbomben från klockan 21.00 vår tid.

Rond 4 klockan 21.00 (ratingsnitt 2694)
GM Vassily Ivanchuk 2764 vs GM Ian Nepomniachtchi 2716
GM Leinier Dominquez 2725 vs GM Yuniesky Quesada 2625
GM Vladimir Potkin 2642 vs GM Viktor Laznicka 2693

Tabell och partier rond 1-3.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 06

Han är redan i topp i 47 Capablanca Memorial 2012 superstjärnan GM Vassily Ivanchuk efter att i går vunnit över GM Leinier Dominquez från Kuba i rond 2. Det blev ett Sicilianskt parti där Vassily spelade 3. Lb5+ och i sista draget i partiet spelade han ett drag som gjorde att Leinier kunde ge upp direkt inför ogarderbar matt. Ytterligare ett parti gick till avgörande då tjecken GM Viktor Laznicka kom tillbaka rejält efter första rondens fadäs och vann övertygande mot turneringens lägst rankade spelare GM Yuniesky Quesada.

Turneringen är dubbelrondig och spelas till och med den 14:e maj. Naturligtvis är det direktsändning och den sker på Chessbomben från klockan 21.00 vår tid.

Rond 3 klockan 21.00 (ratingsnitt 2694)
GM Ian Nepomniachtchi 2716 ½-½ GM Viktor Laznicka 2693
GM Leinier Dominquez 2725 1-0 GM Vladimir Potkin 2642
GM Yuniesky Quesada 2625 ½-½ GM Vassily Ivanchuk 2764

Tabell och partier rond 1-2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 05

Läsarna som vill följa 47 Capablanca Memorial 2012 direkt får bereda sig på nattvak eftersom partierna börjar klockan 21.00, men om detta blir jobbigt kan de med fördel titta in på Schacksnack på morgonen efter och ta del av resultaten och spela igenom partierna.

I går gick endast ett parti till avgörande och det GM Leinier Dominquez från Kuba som besegrade GM Viktor Laznicka, CZE. Viktor valde att försvara sig med Caro-Kann men som bekant slutade det inte bra utan tjecken valde att ge upp draget före matten i en ställning med bonde mer. Nog fanns det andra drag i slutet av partiet att göra för att undvika förlusten…

Turneringen är dubbelrondig och spelas mellan den 4:e och 14:e maj. Naturligtvis är det direktsändning och den sker på Chessbomben från klockan 21.00 vår tid.

Rond 2 klockan 21.00 (ratingsnitt 2694)
GM Viktor Laznicka 2693 1-0 GM Yuniesky Quesada 2625
GM Vladimir Potkin 2642 ½-½ GM Ian Nepomniachtchi 2716
GM Vassily Ivanchuk 2764 1-0 GM Leinier Dominquez 2725


Tabell och partier rond 1.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jan 29

corus 2010b

I GM-C är det kamp. På den senaste 21 partierna har endast ett slutat med delad poäng och det var i rond nio mellan GM Zhaoqin Peng och WGM Swaminathan Soumya. IM Nils Grandelius fick som vit i dagens rond mot GM Abhijeet Gupta, i en Grünfeld, stora problem som till slut blev honom övermäktiga. I morgon kommer amerikanaren GM Ray Robson (2570) att ha vitt mot Nils. 

Leder GM-C gör Li Chao (Mr. xf7) från Kina. Han har en förlust och den kom mot Nils efter det att Li offrat omotiverat på f7. I dag var det dags igen! Men denna gång var det en löpare som fick lämna brädet efter visiten på f7. Utfallet blev bättre denna gång för han kunde bokföra en etta i protokollet.

GM Magnus Carlsen vann mot kubanen GM Leinier Dominiquez i GM-A. Toppmötet var GM Alexei Shirov mot GM Vladimir Kramnik och det slutade remi efter det att Alexei haft Kramnik under stark press. Avslutningen har alla förutsättningar att bli raffinerad för prispallen kommer med största sannolikhet att bemanas med Kramnik, Carlsen och Shirov men vem som får klättra högst upp är omöjligt att förutspå. Spelschemat i rond 12 för de bästa: Anand-Kramnik, Karjakin-Shirov, Leko-Carlsen. Fördel Carlsen?

GM-A, GM-B och GM-C.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.