• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jan 13

VM lag 2009

lag-VM segrade Ryssland trots att de överraskande förlorade mot Grekland i rond två. USA fick silver och Indien bronsmedaljen. Många hade säkert Armenien som favorit till slutsegern i kraft av sina framgångar i tidigare lagturneringar. Men de var ojämna denna gång. Förlusterna mot Grekland (1-3) och Azerbaijan (1½-2½) och två oavgjorda gjorde att de inte kunde konkurrera om guldmedaljen. 

Detta var det sjunde World Team Championship och det har spelats i Turkiet. Varje lag har bestått av fyra spelare + två reserver och en lagledare. Det för några år sedan uppdykande remiförfarandet har praktiserats igen. Det innebär i korthet att spelarna inte får bjuda remi innan 30 draget. Det har varit ljusår i styrka mellan flera av de deltagande lagen. Schacksnack har tidigare skrivt om hur lagen tagits ut men här kommer en upprepning.

Continental Champions: Russia, Brazil, China, Egypt
3 Qualifiers from Olympiad: Armenia, Israel, USA
Organiser Country and two invitedFederations by FIDE President’s approval: Turkey, Azerbaijan, and Greece

  Land   S + = Mp Pp
1 Ryssland rusb1 9 7 1 1 15 24
2 USA USA 9 6 1 2 13 21½
3 Indien Indien 9 6 1 2 13 21
4 Azerbaijan azeb1 9 5 2 2 12 22
5 Armenien Armenien 9 5 2 2 12 20½
6 Grekland Grekland 9 4 0 5 8 18
7 Israel Israel 9 3 1 5 7 17
8 Brasilien Brasilien 9 2 0 7 4 12½
9 Egypten Egypten 9 1 1 7 3 12
10 Turkiet Turkiet 9 1 1 7 3 11½

Partierna rond 1-9.
jan 13

VM lag 2009

lag-VM förlorade inte helt överraskande USA sin svåra match mot Armenien med 1½-2½. Samtidigt vann Ryssland stort mot Egypten vilket innebär att världens starkaste schacknation intagit första platsen i tabellen inför sista ronden.

Avslutningsronden, som startar klockan 09.00 eller 11.00 beroende på vilken uppgift man tror på från den officiella hemsidan, innehåller ett par intressanta möten. Spelschemat: Egypten-Armenien, Israel-Ryssland, Brasilien-Indien, Grekland-Turkiet och USA-Azerbaijan. Efter det att sista ronden är färdigspelad är det inte omöjligt att prispallen har ett annat utseende än det som gäller nu. 

  Land   S + = Mp Pp
1 Ryssland rusb1 8 6 1 1 13 21
2 USA USA 8 6 0 2 12 19½
3 Azerbaijan azeb1 8 5 1 2 11 20
4 Indien Indien 8 5 1 2 11 17½
5 Armenien Armenien 8 4 2 2 10 17½
6 Israel Israel 8 3 1 4 7 16
7 Grekland Grekland 8 3 0 5 6 15½
8 Brasilien Brasilien 8 2 0 6 4 12
9 Egypten Egypten 8 1 1 6 3 11
10 Turkiet Turkiet 8 1 1 6 3 10

Partierna från rond 1.

Partierna rond 2-8.
jan 11

 VM lag 2009

lag-VM har USA kopplat greppet om VM-titeln när det återstår två ronder att spela. Mycket hänger på mötet i morgon mot Armenien, som hittills inte rosat marknaden, om det skall räcka ända in i mål. Det är en svår match för USA samtidigt som värste konkurrenten möter Egypten, som normalt skall vara en munsbit för världens starkaste schacknation.

Sedan Schacksnack rapporterade senast från Lag-VM har Turkiet repat nytt mod. I rond sex spelade de oavgjort mot Egypten för att idag besegra stornationen Israel. Detta i tillägg till Greklands vinst mot Ryssland och Armenien så kan allt hända tydligen. I den senare matchen fick inte Armenien med sig mer än två remier…

Bäst poängplockare är GM Shakhriyar Mamedyarov, Azerbaijan, vid bord 4 med 6½ poäng på 7 partier. Därefter följer GM Hikaru Nakamura, USA, bord 1 med 5½ poäng på 6 partier och hans landsman GM Alexander Onischuk bord 2 med samma antal poäng men med ett parti mer spelat. 

  Land   S + = Mp Pp
1 USA USA 7 6 0 1 12 18
2 Ryssland rusb1 7 5 1 1 11 17½
3 Azerbaijan azeb1 7 4 1 2 9 17
4 Indien Indien 7 4 1 2 9 15
5 Armenien Armenien 7 3 2 2 8 15
6 Israel Israel 7 3 0 2 6 11
7 Grekland Grekland 7 3 1 3 7 14½
8 Egypten Egypten 7 1 1 5 3 10½
9 Turkiet Turkiet 7 1 1 5 3
10 Brasilien Brasilien 7 1 0 6 2

 

Partierna från rond 1.

Partierna rond 2-7.
jan 10

lag-VM möttes Israel-USA och det senare laget vann, som framgår av tabellen. Vid första bordet spelade senaste World-Cup segraren GM Boris Gelfand mot blixthajen GM Hikaru Nakamura. Nakamura har höjts till skyarna av expertisen för sitt briljant genomförda Kungsindiska parti. Schacksnack rekommenderar en genomspelning.

Resultat rond 5.
Indien Indien 2-2 Armenien Armenien
Ryssland rusb1 3½-½ Turkiet Turkiet
Egypten Egypten 1-3 Azerbaijan Egypten
Israel Israel 1½-2½ USA USA
Brasilien Brasilien 1-3 Grekland Grekland

 

Efter rond fem blev det en viss spridning i fältet. I eftermiddag spelas rond fem klockan 14.00 och ett intressant möte är Indien-Ryssland. Övriga matcher är: Armenien-Grekland, USA-Brasilien, Azerbaijan-Israel och Turkiet-Egypten.

Land S + = Mp Pp
1 Ryssland rusb1 5 4 0 1 8 13
2 USA USA 5 4 0 1 8 12½
3 Armenien Armenien 5 3 1 1 7 12
4 Indien Indien 5 3 1 1 7 11
5 Azerbaijan azeb1 5 3 0 2 6 11½
6 Israel Israel 5 3 0 2 6 11
7 Grekland Grekland 5 2 0 3 4 10
8 Brasilien Brasilien 5 1 0 4 2 8
9 Egypten Egypten 5 1 0 4 2 7
10 Turkiet Turkiet 5 0 0 5 0 4

 

Partierna från rond 1.

Partierna rond 2-5.
jan 08

VM lag 2009

I går höjdes Greklands lag till skyarna i lag-VM efter att ha besegrat en av favoriterna till slutsegern – Ryssland – med siffrorna 2½-1½. Men säg den glädje som varar beständigt. I går blev det förlust mot Egypten med samma siffror och så var hjältarna tillbaka i vardagen. 

Resultat rond 3.
Turkiet Turkiet ½-3½ Armenien Armenien
Indien Indien 2½-1½ Azerbaijan azeb1
Ryssland rusb1 3-1 USA USA
Egypten Egypten 2½-1½ Grekland Grekland
Israel Israel 2½-1½ Brasilien Brasilien

 

Ställningen efter tre ronder är ytterst jämn vilket framgår av bifogad tabell. Spelschemat för rond fyra visar ett möte som är lite utanför de övriga – Azerbaijan-Ryssland. Övriga matcher är Armenien-Brasilien, Grekland-Israel, USA-Egypten och Turkiet-Indien. 

  Land   S + = Mp Pp
1 Armenien Armenien 3 2 0 1 4
2 Ryssland rusb1 3 2 0 1 4 7
3 Israel Israel 3 2 0 1 4 7
4 Azerbaijan azeb1 3 2 0 1 4 7
5 USA USA 3 2 0 1 4 7
6 Indien Indien 3 2 0 1 4 6
7 Grekland Grekland 3 1 0 2 2
8 Brasilien Brasilien 3 1 0 2 2
9 Egypten Egypten 3 1 0 2 2 5
10 Turkiet Turkiet 3 0 0 3 0

 

Partierna från rond 1.

Partierna rond 2-3.
jan 07

VM lag 2009

Andra ronden i lag-VM spelades i går och överraskande var att Grekland besegrade Ryssland med 2½-1½! Hjältarna för dagen i det grekiska laget var stormästarna Ioannis Papaioannou (2625) och Hristos Banikas (2608) som besegrade sina mycket namnkunningare motståndare GM Alexander Morozevich (2732) och GM Evgeny Tomashevsky (2705). En viktig remi tog GM Athanasios Mastrovasilis (2510) mot GM Nikita Vitiugov (2692).

Resultat rond 2.
Armenien Armenien 2½-1½ Israel Israel
Brasilien Brasilien 2½-1½ Egypten Egypten
Grekland Grekland 2½-1½ Ryssland rusb1
USA USA 3-1 Indien Indien
Azerbaijan azeb1 3-1 Turkiet Turkiet

 

Ställningen efter två ronder är ungefär den förväntade även om många hade förväntat sig Armenien högre upp. Dagens matcher: Turkiet-Armenien, Indien-Azerbaijan, Ryssland-USA, Egypten-Grekland och Israel-Brasilien.

  Land   S + = Mp Pp
1 USA USA 2 2 0 0 4 6
2 Azerbaijan azeb1 2 2 0 0 4
3 Israel Israel 2 1 0 1 2
4 Ryssland rusb1 2 1 0 1 2 4
5 Grekland Grekland 2 1 0 1 2 4
6 Armenien Armenien 2 1 0 1 2 4
7 Brasilien Brasilien 2 1 0 1 2 4
8 Indien Indien 2 1 0 1 2
9 Egypten Egypten 2 0 0 2 0
10 Turkiet Turkiet 2 0 0 2 0 2

 

Partierna från rond 1.

Partierna rond 2.
jan 06

VM lag 2009

I Turkiet spelas lag-VM och i går spelades de första matcherna. Redan då fick favoriterna till slutsegern Azerbaijan och Armenien mötas. Som vanligt dem emellan blev det en jämn match och den som avgjorde det hela var GM Shakhriyar Mamedyarov, AZE, som besegrade GM Arman Pashikian

Schacksnack har ännu inte lyckats fundera ut vilket det optimala sättet är att presentera partierna. I dag blir det en tabell med matchresultatet och därefter en tabell med partierna. Hur det blir i fortsättningen beror på hur lagen, som i vissa fall har sju spelare i truppen, kommer att ställa upp. Den dagen den sorgen…

Redan i rond 2 kommer det att bli förändringar i laguppställningarna. Israel kastar in sin tungviktare GM Boris Gelfand vid första bordet i matchen mot Armenien där han får möta GM Levon Aronian. Spelschemat: Armenien-Israel, Brasilien-Egypten, Grekland-Ryssland, USA-Indien och Azerbaijasn-Turkiet. ”Showen” startar klockan 14.00 och behövliga länkar finns överst på sidan. 

Rond 1.
Azerbaijan azeb1 2½-1½ Armenien Armenien
Turkiet Turkiet 1-3 USA USA
Indien Indien 2½-1½ Grekland Grekland
Ryssland rusb1 2½-1½ Brasilien Brasilien
Egypten Egypten 1-3 Israel Israel


Klicka på resultatet för genomspelning.
För information håll markören stilla över resultatet.